Polen slaan grote slag in Vierschansentournee na falen leiders

In het Oostenrijkse Innsbruck is het klassement van de Vierschansentournee flink overhoop gegooid. De derde en voorlaatste wedstrijd van het prestigieuze toernooi leverde een ommekeer op in vooral Pools voordeel.

In de eerste ronde deed de Pool Kamil Stoch een gooi naar de eindzege door de beste sprong te noteren, vlak voor de Sloveen Anze Lanisek. Ryoyu Kobayashi uit Japan, de Oostenrijker Michael Hayböck en Stoch's landgenoten Dawid Kubacki, Piotr Zyla en Andrzej Stekala volgden.

Het klassement in de tournee werd gelijk op z'n kop gegooid, want leider Halvor Egner Granerud haalde met de 29e plek met de hakken over de sloot de finaleronde en zakte in het tussenklassement weg achter zowel Stoch als Kubacki. Karl Geiger bleef zelfs steken op plek dertig en viel van de tweede plaats terug naar plek vier, ruim achter de twee Polen.

Nog nooit stonden de nummers één en twee in de tournee na de eerste ronde slechts 30e en 29e, maar toch openden Geiger en Granerud de finaleronde. Dat deden ze allebei uitstekend en opvallend genoeg was het verschil in Granerud's voordeel slechts één tiende van een punt, waardoor er tussen de twee leiders onderling in het klassement eigenlijk niks veranderde - alleen kwamen de Polen er overheen.

De nummer vijf in het klassement, Markus Eisenbichler, viel met plek vijftien in ronde één ook fors tegen, maar herstelde zich vrij aardig in de finale. Stekala opende de strijd om de dagwinst, maar viel elf plekken terug. Zyla pakte de leiding over, Kubacki sprong er overheen en nam ook de virtuele tourneeleiding over van Granerud, hoewel de schade voor de Noor nog flink beperkt bleef.

Hayböck kon het met zijn tweede sprong niet bolwerken en ook Kobayashi viel enkele posities terug, met nog twee man bovenaan de schans. Lanisek sprong uitstekend en verzekerde zich in elk geval van plek twee, maar daar bleef het bij: Stoch haalde uit met een indrukwekkende sprong en werkte zich naar een ruime overwinning én een ruime leiding in het algemeen klassement.

Woensdag wordt de Vierschansentournee beslist, dan wordt in het Oostenrijks Bischofshofen de vierde en laatste wedstrijd gesprongen. Kubacki staat op plek twee in het klassement en heeft nog een kansje op de eindwinst, Granerud en Geiger hebben eigenlijk al een wonder nodig - hoewel dat natuurlijk altijd mogelijk is, zoals de Polen zondag lieten zien.