VVD grootste, PVV groeit flink, FVD stort in bij nieuwste peiling

Vandaag maakte onderzoeksbureau Kantar de resultaten van de maandelijkse zetelpeiling bekend en er zijn een aantal flinke verschuivingen. De VVD blijft de grootste maar daarachter groeit de PVV flink. Net als bij de andere peilingen verliest Forum voor Democratie ook hier flink.

De VVD van Mark Rutte levert 2 zetels in ten opzichte van de vorige peiling en gaat van 41 naar 39. De PVV laat alle concurrentie achter zich en wint 8 zetels en is met 26 virtuele plekken in de Tweede Kamer afgetekend de tweede partij van Nederland op dit moment.

D66 wint ten opzichte van de vorige peiling 4 zetels om uit te komen op 14, net zoveel als GroenLinks. De partij van Jesse Klaver levert een zetel in deze maand. Het CDA en de PvdA staan beide op 11 zetels na een verlies van respectievelijk 3 en 2 virtuele Tweede Kamerzetels. Ook de SP moet inleveren en gaat van 11 naar 10 zetels.

De ChristenUnie maakte een flinke plus in deze peiling en stijgt van 6 naar 8 virtuele plekken. Hierna volgt de verliezer van de laatste tijd, Forum voor Democratie. De partij van voorman Thierry Baudet zit de laatste maanden in de hoek waar de klappen vallen en valt in deze peiling in één maand tijd van 11 naar 6 zetels.

De Partij voor de Dieren en de SGP blijven beide stabiel op 3 zetels. De rust die voorzichtig lijkt wedergekeerd bezorgt DENK een kleine plus waarmee de partij van 2 naar 3 zetels stijgt. Het omgekeerde gebeurt bij 50PLUS waar de rust nog altijd niet terug wil keren. Gezien de onrust rond de lijsttrekkersverkiezing bij de ouderenpartij zal de partij de weg omhoog voorlopig waarschijnlijk niet gaan vinden. De bij 50PLUS vertrokken Henk Krol kan met zijn nieuwe kompaan Henk Otten nog steeds geen potten breken. De Partij voor de Toekomst peilt nog altijd op 0 zetels.

En de verschillen ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezing: