Strijd bij D66 gaat tussen Kaag en taxichauffeur Ton

De strijd om het lijsttrekkerschap bij D66 zal gaan tussen Sigrid Kaag en Ton Visser. De kandidatuur van Kaag is de afgelopen tijd al breed uitgemeten in de pers, maar Ton Visser is voor velen de grote onbekende. Hij deed 2002 en 2016 ook al een gooi naar het lijsttrekkerschap maar kreeg destijds niet genoeg steun. De stembussen voor de leiderschapsstrijd zijn vanaf 20 augustus tot 2 september geopend en eenieder die een stem wil uitbrengen maar nog geen lid van de partij is kan alsnog lid worden en stemmen.

Omdat we Kaag wel kennen, willen we graag Visser zijn kandidatuur wat meer uitlichten. In december vertelde Visser in het Brabants Dagblad al dat hij lijsttrekker wilde worden en daarbij wist hij al wel dat hij de underdog zou zijn. "Natuurlijk zijn er betere kandidaten dan ik. Maar hé, PSV is ook beter dan AZ? En wie van die twee staat het hoogst? Alleen wie zich niet aanmeldt, heeft geen enkele kans", aldus de aspirant partijleider die docent Engels en taxichauffeur is.

Visser is net als Kaag een man van de wereld, alleen wel net iets anders. "Ik heb een tijdlang nergens gewoond en over de hele wereld gezworven. Slapen op een bankje in Central Park is gedurfder dan je kandidaat stellen als partijleider van D66."

De mogelijk aanstaand leider van de Democraten verbleef de laatste tijd in China waar hij zijn visie voor de partij op een rijtje zette. Daaruit blijkt wel dat Visser net wat anders naar de politiek kijkt dan te doen gebruikelijk.

"Al heel lang kijken we vanuit een bijna onwrikbaar frame naar politiek. Het frame van links en rechts. Progressief en conservatief. Een beetje een achterlijk frame. De wereld is zo heel erg veel kleurrijker dan die ubersimplificatie", zo schrijft Visser op zijn blog. "Zelfs met de toevoeging midden blijft het een beschamend povere poging de politieke werkelijkheid te vatten. Een belediging voor onze menselijke intelligentie."

Daarnaast vindt de kandidaat lijsttrekker dat het alleen nog maar over winnen en verliezen gaat in de politiek. "Democratische politiek is allang niet meer een platform om tot besluiten te komen, het is verworden tot een arena waarin wedkampen gevoerd worden. Het gaat allang niet meer om verschillen van inzicht, het gaat er al lang niet meer om gezamenlijk wijze besluiten te nemen", aldus Visser.

"Best te begrijpen. Onze hele samenleving is doortrokken van competitie en concurrentie. Niet alleen in de politiek, ook in de economie en zelfs in de rechtspraak denken we in winnen en verliezen. Een lekker gemakkelijk frame. Winnen is goed, verliezen fout. Gemak dient de mens, dus waarom zouden we het niet eenvoudig houden?", zo filosofeert de bijzondere D66-kandidaat.

"Maar eenvoud bedriegt. En die simpele opvatting van politiek wordt gevaarlijk als winnen het doel op zich wordt. Het gaat erom te winnen, en soms gaat het erom vooral niet te verliezen. Wie wil er nou een loser zijn? Als je wint heb je vrienden. Maakt niet uit hoe. Het doel heiligt de middelen en het doel is winnen, niet een goed besluit", zo concludeert Visser.

Mocht je na het lezen van dit alles geïnspireerd worden dan heb je nu je kans om deze verkiezing te beïnvloeden want als je lid wordt van D66 mag je straks meestemmen tijdens de lijsttrekkersverkiezing.