VVD over hoogtepunt heen, CDA & D66 winnaars in laatste peiling

Net als in de laatste peiling van EénVandaag lijkt ook in de nieuwste zetelpeiling van I&O Research de VVD over zijn hoogtepunt heen. De aandacht rond de lijsttrekkersverkiezingen bij D66 en CDA doen die partijen goed. Ook GroenLinks en Forum voor Democratie krabbelen weer een beetje op.

De VVD blijft ondanks de daling nog altijd veruit de grootste met 39 gepeilde zetels. Het CDA is dankzij alle aandacht rond lijsttrekkersverkiezing daar gestegen naar 17 virtuele plaatsen in de Tweede Kamer en daarmee de nummer twee. De christendemocraten worden gevolgd door de PVV en GroenLinks die beiden één zetel winnen om op 16 uit te komen.

Het Sigrid Kaag-effect lijkt D66 voorlopig goed te doen, de partij stijgt van 11 naar 14 zetels. Bij lange na nog niet genoeg om van Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland te maken. Forum voor Democratie lijkt iets op te krabbelen en gaat van 11 naar 12 gepeilde plekken in de Tweede Kamer. De PvdA moet één virtuele zetel inleveren en zakt naar 12 en ook de SP levert één zetel in gaat naar 9.

De kleinste coalitiepartij, de ChristenUnie, blijft knap overeind met zeven zetels. Daarna volgen de Partij voor de Dieren en de SGP die op vier zetels blijven en daarmee stabiel op hetzelfde aantal peilen als de vorige keer.

Het bijzonderste is dat hiermee de zetels verdeeld zijn. 50PLUS, DENK en de Partij voor de Toekomst blijven op 0 zetels steken en daarmee zou er voor het eerst sinds vele verkiezingen geen partij kleiner dan 4 zetels in het parlement komen.