Kaag wil D66 leiden en premier worden

Het hing al tijden in de lucht maar nu is het dan eindelijk officieel, Sigrid Kaag wil lijsttrekker van D66 worden, dat maakte de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend. De politica onthulde meteen dat ze de eerste vrouwelijke premier van het land wil worden. Dat is nogal opmerkelijk gezien een lage aantal zetels waarop D66 in de peilingen staat.

"Ik wil premier worden en ik ben inderdaad ook vrouw. Ik ben ook moeder, ik ben katholiek, ik ben een mens met ervaring, dus ja ik ga ook voor het premierschap. Als ik verkozen word door de leden van D66", zo vertelde Kaag aan Eva Jinek. "Het is belangrijk dat die zichtbaarheid er is en dat vrouwen hun rol durven nemen."

Kaag vertelde dat ze lang nagedacht heeft over deze stap. "De laatste maanden, al in die aanloop naar de coronacrisis dacht ik: ik ga het wel doen. Ik wil niet wegkijken en de onderbuik laten praten. Ik wil Nederland uit de crisis helpen. In moeilijke tijden gaat het erom dat je er durft te zijn."

Grote vraag is nu of de gedoodverfde concurrent voor Kaag, Rob Jetten, zich ook zal kandideren. Er bestaat een gerede kans dat Jetten afziet van een strijd tegen de politica en zich achter haar kandidatuur zal scharen.

De ambitie van Kaag om premier te worden lijkt voorlopig een onmogelijke droom. D66 is met tien zetels de zevende partij van Nederland in de laatste peilingen.

Kaag wil D66 leiden en premier worden (WikiCommons/Ministerie van Buitenlandse Zaken)
Kaag wil D66 leiden en premier worden (WikiCommons/Ministerie van Buitenlandse Zaken)