VVD en PVV groeien, FVD verliest in peiling

Er zijn flinke verschuivingen te zien in de zojuist gepubliceerde peiling van Ipsos en Eén Vandaag. Bovenin zijn de VVD en de PVV de grote winnaar terwijl Forum voor Democratie, die een anderhalf jaar geleden nog de grootste partij van het land was, flink verliest. De huidige coalitie houdt in deze peiling een krappe meerderheid in de Tweede Kamer.

De VVD groeit van 37 naar 40 zetels, een flinke groei nadat de partij de afgelopen tijd wat virtuele zetels was kwijtgeraakt. De PVV is voorlopig de tweede partij van het land op 20 zetels, een winst van 2. Ook het CDA mag een plusje noteren en wint 1 zetel om op 17 uit te komen. 

Bij D66 lijkt het 'Kaag-effect' weer wat te zijn uitgewerkt en dat kost de partij 2 zetels om op 13 uit te komen. Ook de PvdA staat nu op 13 virtuele plekken in de Tweede Kamer na een min van 1 zetel. Ook GroenLinks en de SP verliezen een zetel en komen uit op respectievelijk 12 en 10 zetels.

De winst op rechts bij de VVD en PVV gaat ten koste van FVD. De partij van Thierry Baudet leek de laatste maanden te stabiliseren rond de 10 zetels maar moet nu weer fors inleveren. Forum levert 2 virtuele zetels in en zakt van 9 naar 7.

De ChristenUnie levert 1 zetel in om op 6 uit te komen. Daarmee zijn de CU en de VVD de partijen die de huidige coalitie nog op een meerderheid houden dankzij hun winst ten opzichte van de vorige verkiezingen.

De Partij voor de Dieren weet met een zeteltje winst door te groeien naar 6 zetels in deze peiling terwijl de SGP rotsvast op 3 blijft staan. In het slagveld van de Nederlandse politiek lijkt 50PLUS wat op te krabbelen door van 1 naar 2 zetels te stijgen. De Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Henk Otten wil maar niet van de 0 afkomen, iets wat bij de ouderenpartij-50PLUS met enig gegniffel aanschouwd zal worden.

Tenslotte lijkt DENK na al het rumoer binnen de partij de kiezers niet terug te kunnen winnen. De partij blijft op 1 zeteltje staan deze maand.