VVD veruit grootste partij in peiling, 50Plus stort in

Nu de zorgen om een diepe economische crisis groeien is economie een steeds belangrijker thema. Dat is een onderwerp waarop de VVD traditioneel goed scoort en ook nu werkt het door in de peilingen. In de meest recente peiling van I&O Research schiet de partij van premier Mark Rutte door naar 43 zetels. De ruzie en chaos kost 50Plus bijna al haar zetels, de partij zakt terug naar 1 zetel.

Bij de vorige peiling van I&O Research anderhalve maand geleden was de VVD al gestegen naar 36 zetels, de partij heeft nu 33 plekken in de Tweede Kamer. Achter de VVD is GroenLinks de tweede partij van Nederland met 16 zetels, net zoveel als de vorige keer. Daarachter groeide de PvdA naar 15 zetels voor CDA en PVV die beide ingeleverd hebben in deze peiling. Ze staan alletwee op 13 zetels nu.

Forum voor Democratie weet zich te handhaven op 12 zetels en de SP weet twee zetels te winnen ten opzichte van de peiling eind maart en komt uit op 11 zetels. De neergaande lijn bij D66 zet zich voort, de partij levert één zetel in om uit te komen op 8. De ChristenUnie handhaaft zich op 7 zetels en is samen met de VVD de enige regeringspartij die op winst staat. De Partij voor de Dieren raakt één zetel kwijt (zakt naar 5) en de SGP blijft stabiel op 4 zetels.

Daarachter komen de rokende puinhopen van een politiek slagveld. Het electoraat houdt niet van ruzie bij politieke partijen. Zowel DENK als 50Plus krijgen harde klappen en houden slechts 1 zetel over. De nieuwe partij van Henk Krol peilt voorlopig ook op 1 zetel.