'Pakkengate' bij World Cup schansspringen in hoge noorden Finland

In het Finse Ruka heeft de World Cup schansspringen zaterdag voor de nodige reuring gezorgd. Er werd flink wat risico genomen met de pakken en dat kostte meerdere toppers de kop: ze werden gediskwalificeerd.

Na de eerste ronde stonden de Slovenen bovenaan de ranglijst: de jonge Timi Zajc was de beste, zijn ervaren landgenoot Peter Prevc, ooit zo dominant, deed het met een tweede plek uitstekend. De jonge Noor Marius Lindvik volgde met een kleine achterstand op de derde plek, voor Daniel Huber uit Oostenrijk en Anze Lanisek, al de derde Sloveen. De Noren Johann Andre Forfang en Robert Johansson sprongen mee om de podiumplekken, maar werden wegens een te wijd pak gediskwalificeerd.

In de tweede ronde hadden Lanisek en Huber het wat lastig, hoewel Lanisek zijn positie vast kon houden. Philipp Aschenwald schoof er wel langs, maar Daniel Andre Tande - de nummer zeven van ronde één - sprong weer geweldig en pakte de leiding. Lindvik schoof achter hem in op plek twee, Prevc kwam dan weer achter Lindvik terecht en Zajc viel met een matige sprong weg naar de elfde plek. Tande voerde zo een Noorse dubbelslag met Lindvik aan, Prevc pakte weer een podiumplek.

Dat leek het althans te worden, tot kort na de wedstrijd nóg drie mannen gediskwalificeerd werden wegens een te wijd pak: Lindvik én Prevc waren de sjaak, net als nummer tien Anze Semenic. Aschenwald schoof zo op naar de tweede plek, zijn eerste World Cup-podium ooit, Lanisek eindigde ineens weer op het podium.

Zondag beginnen de heren er om 16.30 uur Nederlandse tijd aan.