FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 december 2019

Uitslag FC Emmen - PSV

PSV heeft zich niet kunnen herstellen van de kansloze nederlaag in Lissabon. In Emmen kwam PSV niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

Na een kwartier spelen opende Daniel Swaab de score voor PSV. De ervaren Duitser kreeg de voorkeur boven zijn landgenoot Timo Baumgartl en scoorde vanuit een corner. Lang leek de 0-1 niet te blijven staan, want Glenn Bijl maakte een wereldgoal. Maar het schot waarmee Glenn Bijl vanaf de middenlijn doel trof, volgde na een duwtje van diezelfde Bijl tegen Bergwijn, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

PSV kreeg nog enkele goede kansen op 0-2 in de eerste helft maar die waren niet besteed aan Doan en Dumfries.

Kort na rust maakte Emmen gelijk. Rechtsback Bijl gaf een voorzet op Marko Kolar die hem afwerkte. In het vervolg van de tweede helft had Emmen het betere van het spel, maar ondanks de nodige kansen kwam het niet meer tot scoren. Vlak voor tijd leek PSV alsnog de winst te pakken via een goal van Kostas Mitroglou, maar de Griekse spits kopte raak uit buitenspel, waardoor de goal terecht werd afgekeurd.

Vlak voor het einde van de wedstrijd pakte de rechtsback van Emmen Bijl nog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd, waardoor de thuisploeg met tien man verder moest. Het bleef 1-1.

FC Emmen

1 - 1

PSV

 52' Kolar    15' Swaab
 
 Gele kaart: Chacón, (FC Emmen), Thomas,Sadílek, Bergwijn,Malen, (PSV)
 Rode kaart: Bijl (90/2xg) (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.309
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Heylen
Araujo
Burnet
Laursen
Hiariej
Chacón
Pena
De Leeuw
Kolar (Arias/81)
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Sadílek
Rosario (Mitroglou/ 82)
Ihattaren
Thomas
Doan (Gakpo/67)
Malen
Bergwijn

Verstappen blij met 3e plek in WK

Max Verstappen sloot vanmiddag de laatste wedstrijd van het Formule 1-seizoen af met een tweede plaats. Door na Lewis Hamilton de finish te passeren behield de Nederlander zijn derde plaats in het eindklassement van het WK. Verstappen keek terug op een prima wedstrijd en gaf aan blij te zijn met de derde plek in het WK.

"We zaten op een andere strategie dan Ferrari. Zij gingen vrij vroeg naar binnen, terwijl wij lang doorreden. Leclerc ging in de eerste ronde aan me voorbij, maar daarna was de snelheid eigenlijk best prima. Mercedes en Hamilton waren vandaag te snel, maar we mogen niet klagen. In het algemeen was het een prima wedstrijd en terugkijkend was het een positief seizoen. Het is dan ook mooi om het kampioenschap op een derde plek af te sluiten", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

Technisch gezien verliep de race niet helemaal vlekkeloos voor de Nederlander. "Er waren wat kleine dingetjes, maar dat had wat betreft onze eindpositie geen verschil gemaakt."

De problemen gooiden geen roet in het eten dus kon Verstappen vol voor de tweede plaats gaan. "Ik had betere banden, dus ik kwam er ook best makkelijk voorbij. Het was wel een leuke actie. De achterblijver maakte het wel allemaal wat spannender, omdat er minder ruimte is."

Met de derde plaats op zak mag Verstappen nu gaan genieten van een welverdiende vakantie. "We werken hard, maar het is goed om even vrij te zijn en de komende tijd met familie en vrienden door te brengen. Dan zijn de batterijen voor volgend jaar ook weer opgeladen, zodat we sterker terug kunnen komen in 2020."

Verstappen blij met 3e plek in WK (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen blij met 3e plek in WK (Pro Shots / Zuma Press)

Skiër Mayer wint eerste super-G van de winter

Alpineskiër Matthias Mayer heeft in het Canadese Lake Louise de eerste super-G van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker mocht als dertiende naar beneden en was overtuigend de beste.

De Italiaan Dominik Paris had aanvankelijk een rappe tijd neergezet, waar Vincent Kriechmayr zich met 0,09 seconden op stuk beet. Dat bracht hem wel op gelijke hoogte met Mauro Caviezel uit Zwitserland, maar ze werden allemaal een podiumtreetje teruggezet door Mayer.

De olympisch kampioen dook 0,40 seconden onder de tijd van Paris door en dat bleek een maat te groot voor alle andere skiërs. Onder meer Carlo Janka leek met startnummer 45 nog een aanval te plegen, maar de Zwitser ging bijna onderuit en wist nog net in de top-20 te eindigen.

Riiber volstrekt ongrijpbaar op noordse combinatie

Er staat geen maat op Jarl Magnus Riiber in de noordse combinatie. De nog altijd maar 22-jarige Noorse World Cup-kampioen sloot het eerste weekeinde van het seizoen af met een derde zege in drie wedstrijden en deed dat op nóg meer dominante wijze dan de eerste twee.

Het waaide zondag nogal hard in Ruka, waardoor het schansspringen al volledig geannuleerd moest worden en dat gold ook voor het schansspringen voor de noordse combinatie. Gelukkig was daar donderdag zoals gebruikelijk de Provisional Competition Round: een ronde schansspringen die gebruikt kan worden als het schansspringen een keer geschrapt moet worden, zoals zondag dus.

Riiber, de winnaar van vrijdag en zaterdag, sprong in die PCR een joekel van een voorsprong bij elkaar: de piepjonge en dit weekeinde zo indrukwekkend begonnen Jens Luras Oftebro vertrok als tweede aan de tien kilometer langlaufen op 1:04 minuten, twee seconden later gevolgd door de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl. Op anderhalve minuut volgde Jorgen Grabak en nog eens twintig seconden later volgde de rest pas, aangevoerd door Einar Luras Oftebro, de twee jaar oudere broer van de 19-jarige Jens.

Riiber kwam tijdens het langlaufen geen moment in de problemen, maar daarachter was het nog wel spannend. Oftebro en Rehrl voelden Grabak naderen en halverwege was de Noor aangesloten. Terwijl Riiber al bijna onder de douche stond, begonnen Oftebro, Grabak en Rehrl een spelletje te spelen. Het trio stond bijna stil en het was de Oostenrijker die de aanval opende, zonder weg te komen. Sterker nog, op het slotklimmetje werd Rehrl het nakijken gegeven en in de sprint om plek twee klopte Grabak zijn piepjonge landgenoot nipt.

FOK! sportfoto-onderschrift week 48

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is SarCastro met het volgende onderschrift: "Zo ver zat mijn vader altijd in de grindbak."

De opgave van deze week:

Ajax reisde per trein naar hun Champions League-wedstrijd, wat is een leuk onderschrift voor de foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Ajax reisde per trein naar hun Champions League-wedstrijd, wat is een leuk onderschrift voor de foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Skiester Shiffrin verwoest concurrentie op thuisslalom

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft tijdens de World Cup in Killington vernietigend uitgehaald. De Amerikaanse won voor eigen publiek de slalom met meer dan twee seconden voorsprong op de naaste concurrentie.

In de eerste run liet Shiffrin al weinig heel van de hoop van haar concurrentes: Petra Vlhova volgde op 1,13 seconden, Wendy Holdener op 1,74 seconden en Katharina Liensberger had op de vierde plek al meer dan twee seconden aan de broek.

De Zweedse Anna Swenn Larsson kende een ijzersterke tweede run en zag vanaf de negende plek hoe de een na de ander niet aan haar tijd kwam. Holdener ging na enkele meters al de fout in en daarmee wist de Zweedse dat haar podiumplek een feit was.

Vlhova liet een prima run zien en dook een kleine halve seconde onder Swenn Larsson's tijd, maar op Shiffrin stond wederom geen maat: ze breidde haar voorsprong uit naar 2,29 seconden aan de finish en met 2,73 tellen was Swenn Larsson op plek drie verder de enige die binnen drie seconden bleef.

De Nederlandse Adriana Jelinkova haalde de finish van de eerste run nét niet: bij een van de laatste twee poortjes ging ze de fout in, hoewel plaatsing voor run twee al onzeker leek.

Golfster Van Dam opnieuw de beste op Spaans Open

Anne van Dam heeft net zoals vorig jaar het Spaans Open in Andalusië op haar naam geschreven. Het was voor de 24-jarige golfster haar vijfde titel in haar carriere op de Europese Tour.

Van Dam komt sinds dit jaar voornamelijk uit op de Amerikaanse Tour, maar maakte een uitstapje naar de Europese Tour met succes. Toch leek een nieuwe eindzege op het Spaans Open er niet in te zitten. Met nog één hole te spelen had ze een slag achterstand op de Deense Nanna Koerstz Madsen.

Van Dam maakte een par op de slot hole, maar de Deense ging de fout in mede doordat ze drie putts nodig had op de laatste hole van het toernooi en daardoor een double bogey maakte.

Hoofdklasse hockey: Victoria pakt punt, Amsterdam ruim langs HGC

Op de dertiende speeldag in de Livera Hoofdklasse Hockey Dames werden de duels Oranje-Rood-Pinoké en SCHC-Laren afgelast vanwege de vorst. De overige vier duels werden wel gespeeld. Amsterdam haalde in Wassenaar uit tegen HGC. Het werd liefst 9-1. Koploper Den Bosch versloeg Kampong met 3-2 en Victoria hield een punt over aan het duel met Bloemendaal (1-1). Hurley was met 2-1 te sterk voor hdm.

Den Bosch - Kampong (3-2)
Koploper Den Bosch behield ook na dertien speeldagen de ongeslagen status. Frédérique Matla was opnieuw belangrijk voor de ploeg van coach Raoul Ehren. Met haar twee doelpunten tilde ze haar productie in het kalenderjaar 2019 naar liefst 31 treffers. De zege betekende dat Den Bosch voor de 23ste keer in de onderlinge duels met Kampong ongeslagen bleef. De Utrechtse formatie leed de derde nederlaag in vier competitieduels.

HGC - Amsterdam (1-9)
HGC won in 2002 voor het laatst in eigen huis van Amsterdam en zal nog minstens een jaar moeten wachten op een goed resultaat tegen de Amsterdammers. De landskampioen kende geen genade voor de gepromoveerde ploeg. Het werd op de Roggewoning 1-9. Charlotte Vega (3x), Eva de Goede (2x), Ilse Kappelle (2x), Lauren Stam en Marijn Veen scoorden voor Amsterdam, dat een reeks van negen wedstrijden zonder nederlaag heeft neergezet. HGC blijft ook na dertien wedstrijden puntloos en lijkt rechtstreekse degradatie nauwelijks meer te kunnen ontlopen. Het verschil met Victoria dat elfde staat is opgelopen naar vijf punten.

Hurley - HDM (2-1)
In de middenmoot boekte Hurley een zeer nuttige zege op hdm. Roos Drost en Gitte Michels, uit een strafcorner, scoorden voor de ploeg uit het Amsterdamse Bos. Pien van Nes maakte tussendoor gelijk. De treffer betekende een mijlpaal voor de routinier van hdm. Ze maakte haar honderdste doelpunt in de reguliere competitie, alle in dienst van hdm.

Victoria - Bloemendaal (1-1)
Onderaan de ranglijst snoepte Victoria Bloemendaal een punt af. Hierdoor liepen de gepromoveerde Rotterdammers een punt uit op hekkensluiter HGC. Het verschil bedraagt nu vijf punten. Het was voor Victoria het tweede punt dat de ploeg dit seizoen in eigen huis pakte. Voor Bloemendaal was het het derde gelijkspel van het seizoen. Met twaalf punten lijkt rechtstreekse degradatie zo goed als afgewend en mag de ploeg hoop koesteren op rechtstreekse handhaving.

Oranje-Rood – Pinoké afgelast

SCHC – Laren afgelast

NHL: Avs walsen over Blackhawks, 24e hattrick Ovechkin

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben een ruime zege geboekt op de Chicago Blackhawks, die dankzij Brandon Saad nog op 0-1 kwamen. Nazem Kadri draaide het echter al snel om naar 2-1 en uiteindelijk werd het 7-3, onder meer dankzij één goal en drie assists van de van blessureleed teruggekeerde Mikko Rantanen.

De Washington Capitals wonnen op bezoek bij de Detroit Red Wings met 2-5, waarbij Alex Ovechkin de 24e hattrick uit zijn carrière scoorde. De laatste twee kwamen wel vrij makkelijk: de Red Wings speelden op dat moment zonder goalie om een 2-3 achterstand om te kunnen draaien, zonder succes dus.

In Montreal leden de Canadiens weer een nederlaag, dit keer tegen de Philadelphia Flyers. Na de reguliere speeltijd stond het 3-3, maar in overtime zorgde Ivan Provorov met een fraaie coast-to-coast-goal voor de winst voor de Flyers.

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - New York Rangers 0-4
Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 3-4
Calgary Flames - Ottawa Senators 3-1
Detroit Red Wings - Washington Capitals 2-5
Florida Panthers - Nashville Predators 3-0
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 2-0
Tampa Bay Lightning - Carolina Hurricanes 2-3
Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres 2-1 OT
Arizona Coyotes - San Jose Sharks 2-4
St Louis Blues - Pittsburgh Penguins 5-2
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 7-3
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-5
Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 2-1

Provorov met de winnende (Bron: YouTube)

Hockeyers van HGC winnen topper, Den Bosch naar tweede plaats

De hockeyheren van HGC boekten op de twaalfde speeldag in de Hoofdklasse een 4-2 zege in en tegen Rotterdam. Den Bosch profiteerde van de nederlaag van de Rotterdammers. Dankzij een 2-1 zege op bezoek bij hekkensluiter Almere steeg de Bossche formatie naar de tweede plaats op de ranglijst achter koploper Bloemendaal dat met 5-1 afrekende met Hurley. Amsterdam kwam voor de derde maal op rij niet tot winst. Op bezoek bij de buren van Pinoké werd het 1-1.

Rotterdam - HGC (2-4)
Rotterdam leed de tweede nederlaag van het seizoen. En voor de tweede keer stapte HGC in de directe confrontatie als winnaar van het veld. Rotterdam zakte door de nederlaag naar de derde plaats op de ranglijst ten faveure van Den Bosch. HGC, dat nog een wedstrijd moet inhalen, blijft volop in de strijd om een plek in de play-offs. HGC kwam tegen Rotterdam tot drie keer toe op voorsprong. Rotterdam verzuimde bij de stand van 2-2 zelf op voorsprong te komen. HGC-keeper Sam van der Ven keerde de strafbal van Jeroen Hertzberger. Aan de andere kant benutte Seve van Ass wel een strafbal en bepaalde daarmee de eindstand op 2-4.

Almere - Den Bosch (1-2)
Met de vierde overwinning op rij nestelde Den Bosch zich op de tweede plaats op de ranglijst van de Hoofdklasse. In en tegen Almere werd een kleine zege geboekt: 1-2. Hekkensluiter Almere kwam na twee minuten op voorsprong via Deegan Huisman. Jelle Galema tekende voor de gelijkmaker, waarna Joaquin Menini Den Bosch de negende winstpartij van het seizoen bezorgde. Almere blijft door de nederlaag hekkensluiter, maar zag concurrenten Hurley, Klein Zwitserland en Tilburg niet verder uitlopen.

Pinoké - Amsterdam (1-1)
De Bosderby bleef onbeslist. Het sportief geplaagde Amsterdam slaagde er voor de derde wedstrijd op rij niet in om de volle winst te pakken. Kleine broer Pinoké kwam na dertien minuten op voorsprong via een rake strafcorner van Alexander Hendrickx. Zijn Belgische landgenoot Tanguy Cosyns zorgde na rust ervoor dat Amsterdam nog een punt overhield aan de derby. Amsterdam staat na de remise nog steeds op een achtste plaats, twee minder achter Pinoké dat het rechterrijtje aanvoert.

Hurley - Bloemendaal (1-5)
Koploper Bloemendaal behield de ongeslagen status. In het Amsterdamse Bos werd het gepromoveerde Hurley met 5-1 verslagen. Het was voor de Mussen het vijfde duel dit seizoen waarin de ploeg vijf keer of meer scoorde. Voor Hurley was het de vijfde nederlaag op rij. De ploeg blijft voorlaatste met twee punten voorsprong op hekkensluiter Almere.

Klein Zwitserland - Kampong (2-5)
Het door blessures geplaagde Kampong boekte na twee nederlagen op rij weer eens een overwinning. In Den Haag werd Klein Zwitserland met 5-2 verslagen. Het kwintet doelpunten kwam op naam van twee spelers: Jip Janssen (3x) en Boet Phijffer (2x). Beide spelers hebben in elf duels elk negen keer gescoord. Klein Zwitserland leed zijn vijfde nederlaag in zes competitieduels.

Oranje-Rood - HC Tilburg (3-2)
De Brabantse derby was spannend. Uiteindelijk trok Oranje-Rood aan het langste eind en schreef drie belangrijke punten bij aan het puntentotaal. Het was lange tijd onzeker of het duel zou doorgaan. Het duel van de dames van Oranje-Rood werd eerder op de dag afgelast vanwege de vorst. Pas een uur voor de afslag gaven de scheidsrechters groen licht voor het herenduel. Daarin kwam Tilburg al snel op voorsprong, maar boog Oranje-Rood de achterstand om in een voorsprong. Tilburg maakte vervolgens gelijk, maar aanvoerder Thomas Briels zorgde ervoor dat de drie punten in Eindhoven bleven.

Nominaties Sportgala 2019 bekend

Het NOC*NSF en de NOS hebben de genomineerden bekend gemaakt voor de titels van sportman, vrouw en ploeg van het jaar. Deze komen voort uit een al eerder gepubliceerde shortlist.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Virgil van Dijk, Mathieu van der Poel en Max Verstappen. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Sifan Hassan, Suzanne Schulting en Annemiek van Vleuten.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Sportgala op woensdag 18 december.

Sportman van het jaar

Naam sport prestaties
Virgil van Dijk Voetbal Winnaar champions League, Europees voetballer van het jaar
Mathieu van der Poel Wielrennen Winst WK veldrijden, EK mountainbike, Amstel Gold Race
Max Verstappen Formule 1 Winst 3 GP's, derde in WK

Sportvrouw van het jaar

Naam sport prestaties
Sifan Hassan Atletiek Wereldkampioen 1.500 en 10.000m
Suzanne Schulting Shorttrack wereldkampioen allround en 1.000 meter
Annemiek van Vleuten Wielrennen wereldkampioene op de weg en winst Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade Bianchi.

Sportploeg van het jaar

Naam sport prestaties
Ajax Voetbal Halve finale Champions League
Oranjevrouwen Voetbal Tweede op WK
Dubbelvier Roeien Europees en Wereldkampioen
Teamsprint Baanwielrennen Europees en Wereldkampioen

Coach van het jaar

Naam sport prestaties
Hugo Haak baanwielrennen bondscoach baansprinters
Erik ten Hag Voetbal Coach Ajax
Sarina Wiegman Voetbal Coach Oranje Leeuwinnen

Gehandicapte sporter van het jaar

Naam sport prestaties
Diede de Groot Tennis winst Australian Open, Roland Garros en US Open
Jeroen Kampschreur Skien wereldkampioen reuzenslalom, slalom, supercombinatie, Super G en afdaling
Jetze Plat Wielrennen/triatlon wereldkampioen op de weg, tijdrijden en paratriatlon

Auschwitz-ornament voor in je boom

Jezus van Nazareth was joods en hij kwam verschrikkelijk aan zijn einde. In Auschwitz kwamen joden ook verschrikkelijk aan hun einde, maar om dat met Kerstmis Lichtjesfeest, de dag dat de geboorte van Jezus gevierd wordt, in de boom te hangen, ging het Auschwitz-museum toch wat te ver.

Ornamenten met foto's van Auschwitz of flessenopeners met dezelfde afbeeldingen, inclusief een foto van de ingang van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen, waar meer dan een miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen stierven nadat ze tussen 1940 en 1945 door het nazi-regime waren gedeporteerd, zijn te koop op de site van webwinkel Amazon.

"Het verkopen van 'Kerstornamenten' [sic] met afbeeldingen van Auschwitz lijkt niet gepast", aldus het Twitter-account van het Auschwitz Memorial museum op zondag. "Auschwitz op een flesopener is nogal verontrustend en respectloos. We vragen Amazon om de items van die leveranciers te verwijderen."

Amazon heeft nog niet gereageerd op het verzoek, al lijken de producten uit de desbetreffende webshop verdwenen.

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft zondag de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle met 1-0 gewonnen. Door de winst zijn de Rotterdammers opgeklommen naar de zevende plaats in de Eredivisie.

Kökcü en Botteghin kregen goede kansen om Feyenoord op voorsprong te brengen maar beide misten. Na ruim twintig minuten spelen scoorde Berghuis uit een voorzet van Malacia.

Na de rust was PEC de gevaarlijke ploeg. Thy, Johnson, Huiberts en Van Crooy kregen goede kansen, maar mede door Feyenoord-doelman Marsman bleef de teller op nul staan.

Feyenoord

1 - 0

PEC Zwolle

 23' Berghuis    
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.513
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra (Ayoub/76)
Fer
Kökcü
Berghuis (Tapia/83)
Jörgensen (Larsson/69)
Sinisterra
  Zetterer
Hamer
Lachman
Lam
v. Wermeskerken
Dekker
v. Crooy
Clement (v. Duinen/86)
Bel Hassani (Huiberts/19)
Thy
Johnsen

Alaphilippe wint Vélo d’Or, Van der Poel en Van Vleuten vallen net buiten podium

Julian Alaphilippe is zondag uitgeroepen tot winnaar van de Vélo d'Or, de prestigieuste prijs in het wielrennen die wordt uitgereikt aan de beste renner van het afgelopen seizoen. De Fransman won voor Egan Bernal en Primoz Roglic. Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten werden vierde en vijfde.

De Vélo d'Or wordt sinds 1992 uitgereikt door het Franse blad Vélo Magazine. Twintig journalisten uit verschillende landen mochten hun stem uitbrengen en met 74 punten won Alaphilippe, voor Bernal die 68 punten behaalde. De derde plaats was voor Primoz Roglic met 56 punten.

Alaphilippe kende een geweldig voorjaar. De renner van Deceuninck–Quick-Step won in maart Strade Bianche en Milan San Remo en in april was hij ook de beste in de Waalse Pijl. Naast het geweldige voorjaar reed de 27-jarige Fransman ook nog eens een fantastische Tour de France waar hij vroeg succesvol was met de zege in de derde etappe. Hij nam in die etappe ook de leiderstrui over van Mike Teunissen, maar moest die niet veel later afstaan. Na de achtste etappe nam hij weer de leiderstrui over en moest deze pas afstaan in de voorlaatste bergrit aan de latere winnaar Egan Bernal. In de laatste zware etappe van de Tour de France verloor hij nog zijn podiumplaats aan Steven Kruijswijk.

Het is pas de tweede keer dat een Fransman deze prestigieuste prijs wint. In 1995 ging die prijs toen naar Laurent Jalabert. Een Nederlandse renner wist nog nooit deze prijs te winnen, al waren Erik Dekker (derde in 2001) en Tom Dumoulin (tweede in 2018) dichtbij.

Uitslag AZ - VVV-Venlo

AZ heeft voor de elfde maal in vijftien speelronden de nul gehouden. De Alkmaarders, bij wie Midtsjø vlak voor aanvang van de wedstrijd ziek afhaakte, wonnen met 1-0 van VVV-Venlo.

AZ was in het begin van de wedstrijd veelvuldig aan de bal. VVV-Venlo leek dat prima te vinden, zolang de Alkmaarders maar niet te dicht bij het doel van de ploeg uit Venlo kwamen. Het eerste schot op doel kwam van Calvin Stengs. De keeper van VVV, Kirchbaum, was alert en redde de bal na de poging van Stengs. AZ bleef aandringen, maar doelpunten bleven  vooralsnog uit. In de 39e minuut was het dan toch AZ dat op voorsprong kwam. Een schot in de verre hoek van Sugawara was VVV-doelman Kirchbaum te machtig. De 1-0 was ook de ruststand.

In de 56e minuut was het Boadu die een grote kans op de 2-0 had. Hij raakte de bal echter niet lekker, waardoor doelman Kirchbaum kon redden. Ook in het vervolg was het AZ dat het meest in balbezit was, maar meer doelpunten leverde dit niet op. In de 70e minuut was er opeens een kans voor VVV. Spits Soriano haalde uit en AZ-keeper Bizot kon met zijn voeten maar net redding brengen. In de rest van de ietwat saaie wedstrijd waren er geen echt grote kansen meer, waardoor AZ wederom drie punten behaalde. Een paar minuten voor tijd was er nog wel een kans voor Svensson, maar Röseler haalde het schot van de AZ-er van de doellijn.

AZ

1 - 0

VVV-Venlo

39' Sugawara    
 
Gele kaart: Svensson, Koopmeiners, (AZ),
 
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Clasie
Wuytens
Wijndal
Sugawara (Aboukhlal/87)
De Wit
Koopmeiners
Idrissi
Stengs
Boadu (Druijf/75)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen (Neudecker/88)
v.Ooijen (Sinclair/71)
Linthorst
Post
Wright
Opoku (Yeboah/ 78)
Soriano

Golfer Besseling grijpt net naast eerste toernooizege op Europese Tour

Golfer Wil Besseling is er zondag net niet in geslaagd om zijn eerste toernooi op de Europese Tour te winnen.

Op de laatste hole van het Dunhill Championship stond de 33-jarige Nederlander op een gedeelde eerste plaats samen met de Spanjaard Pablo Larrazábal en de Zweed Joël Sjöholm.

De Zweed Sjöholm was al klaar met zijn slotronde toen Besseling en Larrazábal aan de laatste hole begonnen. De Nederlander kwam in de problemen op de slothole en moest een bogey toestaan, goed voor een derde plaats. De Spanjaard Larrazábal maakte op de laatste hole van de dag geen fout en maakte een birdie en pakte daarmee de eindzege in Zuid-Afrika.

World Cup-kampioenen openen biatlonseizoen met winst

In het Zweedse Östersund zijn de eerste individuele World Cup-wedstrijden van het biatlonseizoen gehouden. Zondag kregen de heren en vrouwen een sprint voor de kiezen en dat leverde winst op voor beide regerend World Cup-kampioenen.

Mannen
De nummer twee van vorig jaar, de Rus Alexander Loginov, zette met één staande misser vroeg een scherpe tijd neer, maar al snel kwam Tarjei Bø er met eveneens één misser acht seconden onderdoor. Het duurde niet heel lang voor die tijd bedreigd werd: broertje en World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø schoot alleen liggend een misser en was een stuk sneller op de latten, terwijl ook veelvoudig kampioen Martin Fourcade rap was.

De Fransman ging staand echter twee keer de mist in en dat kostte hem het podium: hij eindigde 0,8 seconden achter Loginov op de vijfde plek. Johannes Thingnes Bø haalde negentien tellen van de tijd van zijn broer af, die nog nét de tweede plek vast kon houden: de Rus Matvey Eliseev bleef foutloos en werd verrassend derde op 19,9 seconden. De Noren en Fransen waren overigens sowieso sterk: er stonden vier Noren in de top-8 en zes Fransen in de top-21. De Belg Florent Claude eindigde knap als negentiende, drie tellen voor zijn nog voor Frankrijk uitkomende broer Fabien.

Vrouwen
Dorothea Wierer kwam al vroeg in actie en de Italiaanse ging alleen bij het staand schieten één keer de fout in. Ze was snel onderweg en een grote bedreiging kwam er eigenlijk niet meer. De Noorse Marte Olsbu Røiseland kwam ondanks twee missers wel in de buurt, maar kwam negen seconden tekort en moest genoegen nemen met de tweede plek. De jonge Tsjechische Marketa Davidova schoot alle schijven om en was snel, maar uitgerekend Røiseland en Wierer waren sneller dan haar, dus eindigde ze op twaalf seconden op de derde plek.

Franziska Preuss en Linn Persson mochten met een vierde en vijfde plek tevreden terugkijken op de dag, de Duitse Denise Herrmann was nog niet snel genoeg om haar misser op de ski's goed te maken. Een leuk onderonsje was er nog tussen olympisch kampioene Hanna Öberg en haar jonge en zeer getalenteerde zusje Elvira, die op haar 20e haar World Cup-debuut mocht maken. Dat deed ze bijzonder goed en met één misser eindigde ze slechts drie tellen achter zus Hanna op een ijzersterke twaalfde plek.

Internazionale en De Vrij grijpen de macht in Italië na misstap Juventus

Internazionale heeft zondag de koppositie in de Serie A veroverd. De formatie van coach Antonio Conte kon in eigen huis profiteren van puntverlies van rivaal Juventus door SPAL te verslaan: 2-1. Inter, met Stefan de Vrij negentig minuten in de basis, pakte de drie punten door een dubbelslag van Lautaro Martínez. 

Internazionale wist dat het optimaal kon profiteren van het puntverlies van titelconcurrent Juventus. La Vecchia Signora speelde eerder op de zondag met 2-2 gelijk tegen Sassuolo, waardoor Inter bij een overwinning de eerste plek zou pakken. De ploeg van Conte ging voortvarend van start en mocht na een kwartier spelen juichen. In de counter snelde Lautaro Martínez naar het vijandelijke doel en gaf hij met een bekeken schot van buiten de zestien meter het nakijken aan doelman Etrit Berisha: 1-0.

Vlak voor rust wist Martínez opnieuw het net te vinden. Antonio Candreva produceerde vanaf de rechterkant een voorzet die op waarde werd geschat door de Argentijn: 2-0. Meteen na de pauze maakte Mattia Valoti het weer spannend. De middenvelder dribbelde langs verschillende opponenten en schoot in de lange hoek raak: 2-1. SPAL kon daarna echter niet meer scoren, waardoor Inter na negentig minuten drie punten kon bijschrijven.

Miedema speelt bizarre wedstrijd voor Arsenal

Voetbalster Vivianne Miedema heeft een alleraardigst dagje achter de rug. De spits van het Nederlands elftal en Arsenal speelde met haar club in de Women's Super League tegen Bristol City en dat leverde met wat moeite nog nét een zege op.

Na zeven minuten stelde Miedema teamgenote Lisa Evans in staat de score te openen, drie minuten later was het Miedema die Leah Williamson bediende: 2-0. Nog eens vijf minuten later tekende Miedema voor de 3-0 en een kwartiertje verder was het, jawel, Miedema die de 4-0 liet noteren, vijf minuten later gevolgd door de 5-0 van, je raadt het niet, Miedema.

Wellicht dat Bristol haar wat aangedaan had, want genade kende ze niet: kort na de rust tekende Miedema voor de 6-0 en drie minuten later volgde de 7-0 van Jordan Nobbs....op aangeven van Miedema. Nóg eens twee minuten later was ene Vivianne Miedema trefzeker en na een uur spelen kreeg Evans een assist toegespeeld van teamgenote Miedema.

In de 64e minuut werden de dubbele cijfers bereikt door Arsenal: de 10-0 kwam op naam van Miedema, die zo ook eens op het scorebord kwam te staan. Ze stond vervolgens zes minuten droog, de hoogste tijd voor een wissel dus. Emma Mitchell kwam erin en scoorde een paar minuten later de 11-0, waarna de Belgische Yana Daniels de eer van Bristol nog een beetje redde: 11-1, tevens de eindstand.

538-DJ geschorst na live streamen aanrijding in Amsterdam

538-DJ Daniël Lippens is van de radio gehaald wegens de video waarin te zien is hoe hij een fietser aanrijdt in het centrum van Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van Talpa Radio na berichtgeving door Mediacourant. '538 neemt dit heel serieus. Zowel de rijstijl van Daniël Lippens als het livestreamen tijdens het rijden keuren we sterk af.'

Twitch
Lippens zond de autorit live op Twitch uit, dat is een videosite waar vooral games live worden gestreamd. Tijdens het eerste deel van de rit reed hij bijna een fietser en een voetganger aan, in het centrum van Amsterdam ging het vervolgens echt mis en raakte hij een fietser met de rechterbuitenspiegel van zijn auto.

'Hij wordt voor een nader te bepalen periode geschorst van zender en gaat die tijd benutten om een podcastserie te maken waarin de verschillende kanten van de verkeersveiligheid worden belicht', laat de woordvoerder van Talpa Radio weten. 'Ondanks dat hij het in zijn vrije tijd deed, is hij wel één van de gezichten van de zender en heeft hij een voorbeeldfunctie voor veel jongeren. Dus we vinden het belangrijk om een signaal af te geven.'

Nieuwe fiets
Lippens heeft een nieuwe fiets voor de aangereden fietser, die niet gewond was geraakt, gekocht. Eerder vandaag liet hij weten dat hij geschrokken was van zijn rijgedrag.

Hij was doordeweeks van 22.00 tot 01.00 uur te horen op 538.

Woningbrand Tilburg wordt bewoner fataal

Nadat er zaterdagavond 30 november een korte, maar felle woningbrand woedde aan de Zuringhof in Tilburg, werd de bewoner levenloos in zijn woning aangetroffen. Het blijkt om een noodlottig ongeval te gaan.

Die avond ontving de meldkamer rond 21.30 uur een melding van een woningbrand, waarbij mogelijk nog iemand binnen zou zijn. Tijdens de bluswerkzaamheden van de brandweer werd een overleden persoon aangetroffen. Het bleek om de bewoner te gaan. De politie deed vervolgens onderzoek om een mogelijk misdrijf uit te sluiten.

Verdachte aangehouden voor steekincident Den Haag

De politie hield zaterdagmiddag 30 november een verdachte aan in verband met het steekincident op vrijdagavond 29 november aan de Grote Marktstraat in Den Haag. Bij het incident raakten drie mensen gewond.

De verdachte – een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats – werd rond 17:40 uur aangehouden bij een daklozenopvang in het centrum van Den Haag. Hij is overgebracht naar een politiebureau waar hij wordt verhoord.

De precieze toedracht van het steekincident is nog onduidelijk. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen gevonden die er op wijzen dat er sprake was van een terroristisch motief. Wat het motief voor het steekincident dan wel was wordt nog onderzocht

Meer mensen krijgen recht op kinderopvangtoeslag

Het kabinet breidt het recht op kinderopvangtoeslag uit voor huishoudens waarin de ene partner werkt en de andere partner een permanente zorgindicatie heeft in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Dit staat in de Verzamelwet Kinderopvang die staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) openstelt voor internetconsulatie. Ouders komen tot nu toe alleen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als beide partners werken of als een van hen of beiden een opleiding volgen of een traject naar werk. Het kabinet past de wet aan zodat ook gezinnen waarin een van de partners een Wlz-indicatie heeft arbeid en zorg goed kunnen combineren.

De wetswijziging heeft betrekking op naar schatting enkele duizenden gezinnen. In de huidige situatie zijn deze en andere gezinnen, waarin één van de ouders niet werkt en vanwege een psychische, sociale of gezondheidsreden niet in staat is om voor de kinderen te zorgen, aangewezen op de gemeente voor een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Gemeenten geven de tegemoetkoming op basis van een sociaal medische indicatie (SMI). Zij stellen zelf de regels rondom SMI vast en kunnen hier maatwerk in bieden.

Zwanger en werkloos
Een andere wetsaanpassing betreft zwangere vrouwen die kort voor of na de bevalling werkloos raken. In de huidige situatie kunnen zij niet optimaal gebruik maken van de doorlooptermijn van drie maanden van het recht op kinderopvangtoeslag, waarin zij nieuw werk kunnen vinden. Zwangere vrouwen mogen namelijk gedurende een periode van tien weken, vlak voor en na de bevalling, geen werk verrichten voor een werkgever. In de nieuwe situatie kan het recht op kinderopvangtoeslag worden verlengd, zodat altijd sprake is van een zoektermijn naar werk van drie maanden.

Een derde aanpassing die is voorzien in de Verzamelwet betreft het recht op kinderopvangtoeslag voor partners en ouders die arbeid verrichten volgens de voorwaarden van de Wet Inkomstenbelasting 2001. Dit verbetert onder meer de begrijpelijkheid voor ouders en de uitvoerbaarheid.

Staatssecretaris Van Ark zal het wetsvoorstel naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer sturen. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2021, maar is ook afhankelijk van een eventuele implementatietermijn om de wijzigingen in de uitvoering door te voeren.

De Vroome wint in Solarino derde ITF-titel van het seizoen

Met grote cijfers heeft Indy de Vroome de finale van het ITF-toernooi in Solarino gewonnen. Urszula Radwanska werd met 6-1 en 6-2 aan de kant gezet. De Cromvoirtse pakte zodoende haar derde ITF-titel van het seizoen.

De Vroome was als vijfde geplaatst bij het het Italiaanse outdoortoernooi en verloor onderweg naar de eindoverwinning geen enkele set. De 28-jarige Radwanska, die in 2012 op de 29ste plek van de wereldranglijst stond, was als vierde ingeschaald bij het 25.000 dollartoernooi, maar had in de finale weinig in te brengen.

In oktober was De Vroome ook de beste bij het 60.000 dollartoernooi van Saguenay. Dit markeerde haar comeback na een lange periode van afwezigheid op de tour door de ziekte van Lyme. In mei won ze al een kleiner toernooi in het Zwitserse Verbier. De Vroome is op plek 258 van de mondiale ranglijst terug te vinden. Ze zal stijgen naar plek 251. 

Marine vindt lichamen in wrak garnalenkotter uit Urk

Duikers van de Koninklijke Marine hebben 2 lichamen gevonden in de gezonken garnalenkotter Lummetje uit Urk. De stoffelijke overschotten zijn nog niet geidentificeerd. Waarschijnlijk gaat het om beide vissers die sinds donderdag werden vermist nadat hun schip verging. De Kustwacht zette direct een zoekactie op touw. Ook mijnenjager Zr. Ms. Makkum nam daar deel aan.

Gisteren vond het marineschip de kotter met behulp van sonarapparatuur. Het wrak ligt op minimaal 12 meter diep op ongeveer 7 kilometer van Texel. Vanwege het slechte weer was het voor de duikers eerder niet mogelijk het wrak te bereiken. Vandaag lukte dat wel.

Uitslag FC Utrecht - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zondagmiddag de eerste uitoverwinning van het seizoen geboekt. Tegen een onherkenbaar FC Utrecht werd in de tweede helft het verschil gemaakt. Het werd 0-1. 

De achterstand op nummer zeventien ADO Den Haag, dat eerder in de speelronde kansloos verloor van Heracles Almelo, bedraagt voor RKC nog maar drie punten. Eind oktober bedroeg de achterstand van RKC op de concurrentie nog zeven punten. FC Utrecht blijft op 23 punten staan in de Eredivisie en staan daarmee voorlopig zevende.

FC Utrecht

0 - 1

RKC Waalwijk

     69' Meulensteen
 
 Gele kaart: Gustafson, Klaiber, Hoogma, (FC Utrecht), Sow, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18103
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
Guwara
Maher
v.Overeem (Makienok/73)
v.d.Streek
Gustafson
Kerk (Joosten/77)
Bahebeck (Cerný/66)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Delcroix
Bakari
Rienstra (v.Weert/88)
Spierings
Leemans
Maatsen (Tahiri/67)
Vente (Bilate/81)
Sow

F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft zijn wereldtitel in de Formule 1 in de laatste wedstrijd luister bijgezet met de zege in de Grand Prix van Abu Dhabi. De Mercedes-coureur leidde van start tot finish en won met ruime voorsprong op Max Verstappen. Charles Leclerc pakte de laatste podiumplaats, maar moet mogelijk nog wel vrezen voor een sanctie omdat zijn Ferrari voor de race een andere hoeveelheid brandstof bevatte dan opgegeven.

Hamilton startte vanaf poleposition en sloeg na een goede start meteen een gat met Leclerc die in de eerste ronde Verstappen had ingehaald. De Nederlander worstelde met de Red Bull, maar bleef Sebastian Vettel wel voor. De achteraan gestarte Valtteri Bottas reed al snel op plek veertien, mede geholpen door Pierre Gasly die na een tikje van Lance Stroll zijn voorvleugel kwijtraakte tegen de bolide van Sergio Perez.

Vooraan reed Hamilton langzaam weg bij Leclerc en Verstappen die op hun beurt tijd pakten op Vettel en Albon. Verder naar achteren lag het middenveld dicht bij elkaar, mede geholpen door het niet werken van DRS. Dit zorgde er ook voor dat Bottas niet snel naar voren kwam en zijn inhaalacties beter moest opzetten.

Van de toppers gingen de Ferrari's in ronde elf als eerste naar binnen, waarbij Vettel bij zijn stop tijd verloor. De Duitser kwam achter Nico Hülkenberg en Bottas terecht waarbij hij veel tijd verloor. Dit gaf Verstappen de mogelijkheid om veel extra ronden te rijden op de mediums, Hamilton volgde zijn voorbeeld. Wel klaagde de Nederlander over problemen met zijn motor in het lage toerengebied.

Toen de DRS weer werkte schoof Bottas snel voorbij de nog niet gestopte Hülkenberg die besloot om dan maar snel te pitten. De Duitser kwam terecht in het gevecht om de virtuele plek zeven waarbij Lando Norris het gevecht tussen de McLarens en Renaults aanvoerde. De enige twee die hier nog wat aan konden veranderen waren Sergio Perez en Daniil Kvyat die veel later stopten.

Verstappen kwam na 25 ronden binnen voor zijn enige stop, een ronde later gevolgd door Hamilton. Dit zorgde ervoor dat Hamilton een voorsprong van zes seconden had op Leclerc die op zijn beurt vier tellen voor Verstappen lag. Laatstgenoemde klaagde wederom enorm over zijn motor, maar het weerhield hem er niet van om op de nieuwe banden Leclerc snel in te halen. Hamilton was echter een maatje te groot. Bottas kwam na zijn enige stop op plek zes terug op het asfalt en dichtte het gat met de voor hem rijdende Alexander Albon vlot. De Fin passeerde de Thai en ging op jacht naar Vettel. De Duitser kwam net zoals Leclerc binnen voor een tweede stop.

In de slotfase pakte Vettel de vijfde plek van Albon af, terwijl Bottas er niet in slaagde Leclerc nog te achterhalen. Hamilton kon na 55 ronden zegevieren, voor Verstappen en Leclerc. Bottas pakte plek vier, voor Vettel en Albon. Perez slaagde er na een prima race in om in de slotronde Norris te verschalken voor plek zeven. Kvyat zag zijn race bekroond worden met plek negen, voor Carlos Sainz die in de slotronde het laatste punt afpakte van Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:34:05.715
2 M. Verstappen Red Bull +16.772
3 C. Leclerc Ferrari +43.435
4 V. Bottas Mercedes +44.379
5 S. Vettel Ferrari +64.357
6 A. Albon Red Bull +69.205
7 S. Pérez Racing Point +1 ronde
8 L. Norris McLaren +1 ronde
9 D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
10 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
11 D. Ricciardo Renault +1 ronde
12 N. Hulkenberg Renault +1 ronde
13 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
14 K. Magnussen Haas +1 ronde
15 R. Grosjean Haas +1 ronde
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
17 G. Russell Williams +1 ronde
18 P. Gasly Toro Rosso +2 ronden
19 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF L. Stroll Racing Point +10 ronden

Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 413
2 Valtteri Bottas Mercedes 326
3 Max Verstappen Red Bull 278
4 Charles Leclerc Ferrari 264
5 Sebastian Vettel Ferrari 240
6 Carlos Sainz Jr. McLaren 96
7 Pierre Gasly Toro Rosso 95
8 Alex Albon Red Bull 92
9 Daniel Ricciardo Renault 54
10 Sergio Perez Racing Point 52
11 Lando Norris McLaren 49
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 43
13 Daniil Kvyat Toro Rosso 37
14 Nico Hülkenberg Renault 37
15 Lance Stroll Racing Point 21
16 Kevin Magnussen Haas 20
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 14
18 Romain Grosjean Haas 8
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0

Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 701
2 Ferrari 479
3 Red Bull 391
4 McLaren 140
5 Renault 91
6 Toro Rosso 83
7 Racing Point 67
8 Alfa Romeo 57
9 Haas 28
10 Williams 1

Uitslag FC Twente - Ajax

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen FC Twente gewonnen. Na een 2-0 achterstand bogen de Amsterdammers die om in een 2-5 overwinning. Uitblinker was Noa Lang. Lang stond voor het eerst in de basis en scoorde driemaal.

Het waren de Amsterdammers die in de openingsfase de beste ploeg waren. Tegen de verwachting in echter scoorde Twente in de 15e minuut de 1-0. Keito Nakamura schoot van een meter of 20 raak na slordig balverlies van Ziyech. Vier minuten later werd de voorsprong zelfs verdubbeld. Wederom na dom balverlies en Cantalapiedra maakte het karwei af. Naast de achterstand was er nog meer pech voor de Amsterdammers: Promes viel in de 23e minuut geblesseerd uit en werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar.

Ajax kwam langzaam weer beter in het spel en Noa Lang, die zijn debuut in de basis maakte, rost de bal in de 32e minuut binnen op aangeven van Ziyech: 2-1. In de 40e minuut een grote kans voor de Amsterdammers: Ziyech nam een vrije trap snel waarbij hij de defensie van Twente verraste en hierdoor Huntelaar bijna wist te profiteren.

In de zevende minuut van de tweede helft kwam Ajax op 2-2 en weer was het Noa Lang die scoorde. Hij kreeg de bal met een gelukje voor zijn voeten en schoot binnen. Even daarna hadden de Amsterdammers een grote kans om op voorsprong te komen. De bal kwam voor de voeten van Tadix maar doelman Drommel verkleinde zijn doel goed en wist de inzet van de aanvoerder te stoppen.

In de 61 minuut kwam Ajax voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Na voorbereidend werk van Lang was het Huntelaar die de bal snoeihard achter Drommel schoot. Lang bekroonde een sterke wedstrijd met zijn derde treffer in de 70e minuut. Door geklungel bij Twente kwam de bal voor zijn voeten en hij schoot die in een leeg doel. Daarna speelden de Amsterdammers de wedstrijd eenvoudig uit. Vlak voor tijd maakte Huntelaar er nog 2-5 van.

Noa Lang scoort er drie bij zijn debuut. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Noa Lang scoort er drie bij zijn debuut. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Twente

2 - 5

AFC Ajax

15' Nakamura
19' Cantalapiedra
  32' Lang
51' Lang
61' Huntelaar
70' Lang
90+6' Huntelaar
 
Gele kaart: Schenk, Roemeratoe, Selahi, (FC Twente), Tagliafico, Mazraoui, Marin, (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Verhaegh
O.Busquets
Schenk
Verdonk
Brama
Roemeratoe (Menig/ 83)
Selahi
Cantalapiedra (Berggreen/76)
Vuckic
Nakamura (Zekhnini/71)
  Onana
Mazraoui
Veltman
Blind
Tagliafico (Dest/67)
v.d.Beek
Ziyech
Martínez
Lang (Marin/82)
Tadic
Promes (Huntelaar/ 26)

Schulting pakt wel goud op de 1500 meter; De Laat pakt penalty in finale

Suzanne Schulting heeft in Nagoya bij de wereldbekerwedstrijden de tweede 1.500 meter van het weekend op haar naam geschreven. De Nederlandse, zaterdag nog tweede op de 1.000 meter, bleef Courtney Lee Sarault nipt voor. Voor Itzhak de Laat eindigde de finale met een penalty.

In de finale begon Schulting op plek twee achter Sarault. Terwijl Hanne Desmet uit België en de Chinese Yutong Han de leiding overnamen, hield de Europees en wereldkampioene zich rustig. Vier ronden voor het einde zette Schulting de versnelling in en kwam buitenom naar voren. Vervolgens stak ze fraai binnendoor bij Han en op de finish wist ze Sarault maar net achter zich te houden.

De afstand bij de heren werd na een spannende strijd gewonnen door Park Ji-won uit Zuid-Korea, voor landgenoot Lee June-seo en Ibuki Hayashi uit Japan. In de laatste bocht gingen er achter Park nog drie rijders onderuit. Friso Emons werd in de halve finales uitgeschakeld.

De Laat behaalde voor het eerst in drie jaar een A-finale tijdens een wereldbekerwedstrijd. Op de 500 meter brachten sterke kwart- en halve finales hem tot de eindstrijd. De Hongaar Shaoang Liu ging er in de finale vanaf de start als een speer vandoor. Daarachter knokte De Laat voor het podium en kwam daarbij in de knoei met Park In-wook. In de laatste bocht wist hij de Zuid-Koreaan te passeren om als derde te eindigen, achter een oppermachtige Liu en Pavel Sitnikov uit Rusland. De Laat was er echter niet gerust op en na het bekijken van de videobeelden kreeg hij een penalty voor een arm push.

Bij de vrouwen schopte Xandra Velzeboer het tot de halve finales op de 500 meter. In de halve finale ging ze echter onderuit. Wereldkampioene Lara van Ruijven strandde in de kwartfinales. Ze werd door twee Koreanen gepasseerd. Ook voor Yara van Kerkhof was de kwartfinale haar eindstation. De overwinning ging naar de Canadese Kim Boutin, zij hield Arianna Fontana en Kim Ji-yoo uit Zuid-Korea achter zich.

Bij de aflossing kwamen zowel de mannen als de vrouwen in actie in de B-finale. De dames wonnen deze finale en de heren werden tweede. Beiden goed voor een zesde plaats in het dagklassement. Bij de A-finale voor vrouwen deden vijf teams mee. Volgende week verhuist het circus naar Shanghai.

Suzanne Schulting wint de WB in Nagoya. (PRO SHOTS/Action Images)
Suzanne Schulting wint de WB in Nagoya. (PRO SHOTS/Action Images)

'Mutti Merkel' tegen vrijheid van meningsuiting

Bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, ageerde in het Duitse parlement tegen de vrijheid van meningsuiting en verklaarde dat meningen die 'de waardigheid van andere mensen beledigt, moet worden gecensureerd om een werkelijk vrije samenleving te waarborgen'.

"We hebben vrijheid van meningsuiting", begon de de architect van de migrantencrisis in een toespraak tot de Bondsdag. "Tegen allen die beweren dat zij hun mening niet langer kunnen uiten, zeg ik dit: als u een uitgesproken mening geeft, moet u leven met het feit dat u wordt tegengesproken. Het uiten van een mening kost niets!"

Logisch, maar daarna kwam de ware aap uit de mouw en ging ze, wild gebarend, verder. "Maar vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Die grenzen beginnen waar haat wordt verspreid. Ze beginnen waar de waardigheid van andere mensen wordt geschonden!"

"Dit land zal en moet zich verzetten tegen extreme taal. Anders zal onze samenleving niet langer de vrije samenleving zijn die ze was", concludeerde ze, enigszins tegenstrijdig.

Het Orwelliaanse idee dat de echt 'vrije samenleving' er één is waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is, is niet uniek voor Duitsland aangezien het Engeland onder Theresa May ook al eens een eind aan de vrijheid van meningsuiting maakte door de Free Speech Act af te wijzen en Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te nuanceren. 

Andrew Doyle, een Britse politiek satirist, wist het mooi samen te vatten: "De staat mag nooit vertrouwd worden om de grenzen van acceptabele taal te bepalen", waarschuwde hij, eraan toevoegend dat het "eng was om dergelijke autoritaire ideeën in de naam van vrijheid te zien worden ondersteund."

Baanrenners Eefting en Lavreysen sprinten naar World Cup-winst

Baanwielrenner Roy Eefting heeft op indrukwekkende wijze een zeldzame World Cup-zege geboekt. In Hong Kong was de 30-jarige Harderwijker de beste op de scratch, waar hij er na vijftien kilometer een majestueuze sprint uit wist te persen. Het bracht hem van ver naar de winst, voor de Griek Christos Volikakis en de Nieuw-Zeelander Corbin Strong.

Sprint mannen
Op de individuele sprint was er voor de zoveelste keer een Nederlandse finale en wéér was Harrie Lavreysen de beste. De wereldkampioen had twee heats nodig om zich van Europees kampioen Jeffrey Hoogland te ontdoen. De Japanner Tomohiro Fukaya klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om het brons, eveneens in twee heats. Matthijs Büchli werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Surinamer Jair Tjon-en-Fa, die daarna sneuvelde tegen Hoogland.

Koppelkoers mannen
Op de koppelkoers reden Yoeri Havik en Roy Pieters mee in de middenmoot: ze pakten een paar puntjes en werden negende. De winst ging naar de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt, die gelijk na een neutralisatie - een van de leidende Spanjaarden ging hard onderuit - een ronde voorsprong pakten. Tom Sexton en Campbell Stewart zorgden voor een Nieuw-Zeelandse tweede plek, de Britten Mark Stewart en Fred Wright pakten brons.

Keirin vrouwen
Shanne Braspennincx haalde keurig de finale op de keirin, maar daarin kon de Nederlandse niet meer aanhaken op het moment dat het écht los ging. De winst ging naar de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin, voor Liubov Basova uit Oekraïnse en de Japanse Yuka Kobayashi. Emma Hinze uit Duitsland werd vierde, voor wereldkampioene en thuisheldin Lee Wai Sze. Laurine van Riessen sneuvelde in de herkansingen.

Omnium vrouwen
Het omnium werd tot slot gewonnen door Yumi Kajihara, een van de verrassende Japanse baanrenners die met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar steeds dichter bij de wereldtop komen. Ze eindigde met evenveel punten als de Portugese Maria Martins, maar won omdat ze in de puntenkoers meer punten sprokkelde. De Belgische Jolien d'Hoore eindigde als derde op gelijke hoogte met Michaela Drummond, maar klopte de Nieuw-Zeelandse op basis van de puntenkoers.

Politie zoekt getuigen van plofkraakpoging in Arnhem

Twee personen hebben vanmorgen vroeg geprobeerd om een plofkraak te plegen bij een pinautomaat van de ING aan de Oostburgwal in Arnhem. De politie is een onderzoek gestart en wil graag in contact komen met getuigen.

De politie kreeg de melding van een verdachte situatie bij de pinautomaat. Op camerabeelden is te zien dat rond 05.30 uur vanuit de richting Westkapellehof twee mannen op een scooter komen aanrijden. Zij hebben een grote tas bij zich. De mannen stoppen bij de pinautomaat en voeren daar enkele handelingen uit. Na enige tijd rijden de mannen weer weg in de richting van de Westkapellehof.

Na een eerste onderzoek gaat de politie er vanuit dat beide mannen hebben geprobeerd om een plofkraak te plegen. Dit is echter niet gelukt. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

7 arrestaties na gevaarlijke achtervolging door Breda

Aan het einde van zaterdagmiddag vond er door Breda een achtervolging plaats tussen een Nederlandse en een Belgische auto. Hier zou een ruzie aan vooraf zijn gegaan. De politie hield in totaal zeven verdachten aan.

De politie ontving zaterdag 30 november rond 16.30 uur meerdere meldingen van een gevaarlijke achtervolging door Breda. Een Belgisch en een Nederlands voertuig zouden elkaar achtervolgen en hierbij elkaar ook daadwerkelijk raken. Uiteindelijk stopte de achtervolging nabij het Stationsplein. De inzittenden vluchtten vervolgens een hotel binnen. Een 20-jarige Belg sprak bij het hotel surveillerende medewerkers van Handhaving aan.

Zij zagen dat de Belg een ploertendoder en een mogelijk vuurwapen bij zich droeg, waarop hij voor alle veiligheid in de boeien werd gezet. De politie nam de verdachte van hen over. Twee mannen uit Roosendaal (19 en 20 jaar) werden eveneens aangehouden. De twee beschadigde auto’s en de twee wapens zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Het is op dit moment onbekend of het een daadwerkelijk vuurwapen betreft.

Niet veel later verschenen nog vier Belgen (in de leeftijd van 20 t/m 22 jaar) op het politiebureau in Breda. Zij gaven aan bij de ruzie betrokken te zijn. De politie hield ook hen aan als verdachten. Waarom er een ruzie is ontstaan, met daaropvolgend een achtervolging, is op dit moment niet duidelijk. Hier doet de politie onderzoek naar.

5 supporters Go Ahead Eagles opgepakt

Dankzij vooraf gekregen informatie kon de politie gisterenavond anticiperen op een mogelijke confrontatie tussen supporters van de voetbalclubs Go Ahead Eagles en De Graafschap. 

Naar aanleiding van tips dat supporters van de voetbalclubs Go Ahead Eagles en De Graafschap elkaar zouden opzoeken in Doetinchem controleerde de politie tussen Deventer en Doetinchem verschillende voertuigen. Bij deze controles werden in totaal vijf Go Ahead supporters aangehouden. Zij zijn ingesloten op het politiebureau.

De aangehouden personen worden verdacht van het voorbereiden van het plegen van openlijk geweld.
Bij de controles is onder meer een boksbeugel in beslag genomen.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Johaug onaantastbaar in finale Ruka Triple, Klæbo sprint naar winst

In het hoge Finse noorden is het eerste World Cup-weekeinde voor de langlaufers afgesloten. In Ruka stond na de klassieke sprint van vrijdag en de klassieke intervalstart van zaterdag een achtervolging in vrije stijl op het programma, met als inzet een extra bonus aan punten voor de winnaar van het driedaagse klassement.

Vrouwen
Therese Johaug mocht als eerste vertrekken en kwam ook geen enkel moment meer in gevaar, de zege voor de Noorse was snel duidelijk. Achter haar werd nog wél gestreden: de Amerikaanse Sadie Bjornsen kwam al snel samen met de Finse Krista Pärmäkoski, maar dat duo werd achtervolgd door het Noorse duo Heidi Weng/Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Die twee sloten kort na de helft van de race aan bij Bjornsen en Pärmäkoski, die vervolgens ook vrij snel moest lossen. Bjornsen hield nog iets langer vol, maar ook de Amerikaanse moest er toch echt af in de slotfase. De strijd om plek twee werd nog een fraaie en werd op grote afstand van Johaug gewonnen door Weng, die eindelijk weer eens iets moois liet zien. Jacobsen completeerde het Noorse podium, voor Bjornsen en de indrukwekkende Jessica Diggins, die vanaf de twaalfde plek steeg naar plek vijf.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo was de eerste die aan de vijftien kilometer mocht beginnen en na de eerste van zes ronden was er weinig veranderd: landgenoot Emil Iversen en de Fin Iivo Niskanen zaten op zestien seconden, op een minuut volgden Alexander Bolshunov en de twee Noren Pål Golberg en Didrik Tønseth. Een ronde later was de situatie eigenlijk nog hetzelfde, hoewel Niskanen en Iversen een paar seconden extra hadden verloren. Halverwege hadden ze die seconden weer terug en na 7,5 kilometer was er dus nog niks veranderd aan het front.

Na tien kilomerer kreeg de nog altijd uiterst rustig ogende Klæbo dan toch gezelschap van Niskanen en Iversen, terwijl de drie achtervolgers - die nog maar 50 seconden achterstand hadden - vergezeld werden door de sterk oprukkende Noor Hans Christer Holund. De situatie bleef in de voorlaatste ronde ongewijzigd en dus viel de beslissing in de slotronde en op het laatste klimmetje. Daar moest Niskanen bij de aanval van Klæbo lossen, maar Iversen bleef nog verrassend bij. Het was echter niet genoeg en Klæbo bleek niet te kloppen: drie uit drie voor de jonge Noor, voor Iversen en Niskanen, terwijl sprinter Golberg een knappe vierde plek pakte door Bolshunov er nog uit te sprinten.

Ghiotto wint laatste Formule 2-race 2019, De Vries in achterhoede

De laatste Formule 2-race van 2019 is gewonnen door Luca Ghiotto. De Italiaan, die volgend jaar in GT-auto's gaat racen, was de beste tijdens de sprintrace op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.

Giuliano Alesi pakte bij de start vanaf poleposition de leiding en kreeg Ghiotto en Nicholas Latifi achter zich aan. Nyck de Vries kende niet echt een lekker begin van de race en viel een paar plaatsen terug naar de zestiende stek. Richting de helft van de wedstrijd opende Ghiotto met succes de aanval op leider Alesi, die niet veel later ook Latifi en Callum Ilott langszij zag komen. Sergio Sette Camara, de winnaar van zaterdag, ging ondertussen voorbij Louis Deletraz naar de zesde plek.

De matige, maar door veel geld gesteunde Sean Gelael moest zijn auto kort voor het einde stilzetten, wat voor een virtual safety car zorgde. Daarna kwam Sette Camara nog naar voren en hij werkte zich voorbij Alesi en Ilott zowaar naar de derde plek. Ghiotto's overwinning kwam geen moment meer in gevaar, net als Latifi's tweede plek en Sette Camara's podium. De Vries sloot zijn Formule 2-carrière af met een uiterst matig weekeinde, een dertiende plek, maar wél de titel.

Appartementen in Eindhoven beschoten, politie zoekt getuigen

De politie is een onderzoek gestart nadat zaterdagavond twee appartementen aan de Heeghtakker in Eindhoven zijn beschoten. Dat gebeurde rond 21.45 uur. Daarbij is niemand gewond geraakt, maar de schrik bij de bewoners zit er goed in. De politie vraagt getuigen nadrukkelijk op zich te melden.

De woningen liggen op de vijfde en zesde etage van een appartementencomplex nabij de John F. Kennedylaan. Er zijn diverse kogelinslagen gevonden in de ruiten van de appartementen. Ook een boom aan de overkant van de John F. Kennedylaan heeft schade die is veroorzaakt door het schietincident. Het vermoeden bestaat dat de schutter vanuit de richting Venuslaan heeft geschoten.

De politie neemt dit incident hoog op. Er zijn geen aanwijzingen dat de bewoners van de appartementen bewust het doelwit zijn. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Boswachter woedend om gedumpt bankstel

Boswachter Lennard Jasper is woedend. Een of andere milieuvandaal heeft het Speulderbos op de Veluwe namelijk aangezien voor de lokale milieustraat en er een bankstel met bijpassende kussens gedumpt.  

Dit soort dumpingen maar ook de drugsdumpingen zorgen voor ernstige schade aan het bos en haar inwoners én bezoekers zo vertelt de boswachter. Onlangs werden er nog twee honden ziek door drugsafval. Lennard: "Het zijn niet alleen wilde dieren die er de dupe van worden. Bedorven etensresten en drugsafval vormen ook een gevaar voor onze huisdieren.’’

Wie het bankstel herkent of weet die de eigenaar is wordt verzocht zijn tip te mailen naar veluwe@staatsbosbeheer.nl.

Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel

Aan de doorgaande weg tussen Wolvega en Emmeloord gelegen Café De Veehandel met aangebouwd restaurantgedeelte, bovenwoning en voldoende parkeergelegenheid op een perceel van 2.270m2 eigen grond.

Dit prachtige pand ademt zowel van buiten als van binnen nostalgie uit maar bevindt zich in originele en matig tot slechte onderhoudstoestand. Voor nog geen drie ton kun jij de eigenaar van dit bijzondere museumstuk zijn. 

Liever alle foto's onder alkaar? Check dan snel de laatste pagina! 

Café de Veehandel  (Foto: Funda)
Café de Veehandel (Foto: Funda)

NBA: Harden maakt gehakt van Hawks

James Harden mag een nieuw pareltje toevoegen aan zijn imposante collectie NBA-mijlpalen. De bebaarde guard excelleerde gisteravond voor zijn ploeg, de Houston Rockets. Harden had slechts drie kwarten nodig om de arme Atlanta Hawks in eigen huis grondig door de gehaktmolen te halen. Met zestig punten op zijn naam kon Harden in het slotkwart toekijken hoe de bankspelers de eindstand op 111 – 158 zetten.

De cijfers van de wedstrijd vertellen een duidelijk verhaal. In tien minuten stond Houston met 17 – 31 voor. Harden had dertien punten gemaakt en mocht even uitrusten op de bank. Met een stand van 32 – 50 kwam de guard het veld weer in en maakte hij de eerste helft af. Het resultaat was een belachelijke ruststand van 52 – 81, waarbij Harden al 31 punten op zijn naam had staan.

Helaas voor Atlanta begonnen de problemen toen pas echt. Na nog twaalf minuten speeltijd was de tussenstand 73 – 127. Houston coach Mike d’Antoni toonde genade en liet de rest van het wedstrijd de bankspelers opdraven.

In de dertig minuten die Harden op het veld had gestaan maakte hij 16 van zijn 24 schoten en 20 van 23 vrije worpen. Met zestig punten was hij slechts één punt verwijderd van zijn persoonlijke record. Het was de vierde keer dat Harden minstens zestig punten maakte in een wedstrijd. Alleen Kobe Bryant (6) en Wilt Chamberlain (32) deden dit vaker. Met Kobe Bryant en Klay Thompson is Harden de enige speler die dit gelukt is zonder het vierde kwart te spelen

Harden scoort zestig punten. Bron: ESPN/YouTube

Fans van de Atlanta Hawks zullen nog vaak terug denken aan 21 juni 2018. Op die dag kozen de Hawks Luka Doncic in de draft, maar ruilden hem direct met de Mavericks voor Trae Young. Doncic is in korte tijd uitgegroeid tot een superster, terwijl Trae Young een schutter is met potentie, maar ook een bijzonder zwakke verdediger.

Young maakt tegen de Rockets 37 punten, een dag nadat hij tegen de Pacers 49 punten had gescoord. Het zijn mooie cijfers, maar de Hawks staan op de laatste plaats in de Eastern Conference.

De koploper in het oosten, de Milwaukee Bucks, had ook een makkelijk avondje. De bezoekende Hornets gingen met 137 – 96 over de knie. De speeltijd werd gelijk verdeeld en liefst negen Bucks-spelers haalden de dubbele cijfers. Antetokounmpo was in 19 minuten nog altijd goed voor 26 punten.

De Denver Nuggets liepen tegen een zeldzame nederlaag aan. Sacramento won na verlenging met 100 – 97 van de nummer twee in het westen. Bijzonder, Sacramento stond pas in de verlenging voor het eerst voor en die voorsprong werd nooit groter dan drie punten. Harrison Barnes scoorde dertig punten voor de Kings. Center Richaun Holmes kwam tot dertien punten en tien rebounds en hield Nikola Jokic knap aan de ketting.

Ben Simmons besliste de wedstrijd tussen de Philadelphia 76ers en de Indiana Pacers. In drie van de laatste vier aanvallen van de Pacers onderschepte Simmons de bal. Zo hielp hij de Sixers aan een 119 – 116 overwinning. Simmons eindigde met 15 punten, 13 assists en 4 steals. Alle starters van Phildelphia haalden de dubbele cijfers, aangevoerd door Joel Embiid die 32 punten maakte.

Indiana doet ondanks de nederlaag nog altijd prima mee met de subtop in het oosten. De ploeg mag zich ook opmaken voor de terugkeer van Victor Oladipo. De All Star scheurde bijna een jaar geleden een kruisband in zijn knie. Hij is zo ver in zijn revalidatie dat hij weer wedstrijdritme op aan het doen is bij het G-League team van de Pacers. een definitieve datum voor een terugkeer is er nog niet, maar dit zal waarschijnlijk nog wel dit jaar zijn.

Uitslagen

Sacramento Kings – Denver Nuggets 100 – 97 (OT)
Philadelphia 76ers – Indiana Pacers 119 – 116
Houston Rockets – Atlanta Hawks 158 – 111
Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 137 - 96

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 17-3
Toronto Raptors 14-4
Miami Heat 13-5
Boston Celtics 13-5
Philadelphia 76ers 14-6
Indiana Pacers 12-7
Brooklyn Nets 10-9
Charlotte Hornets 8-13
Orlando Magic 7-11
Washington Wizards 6-11
Detroit Pistons 6-13
Chicago Bulls 6-14
Cleveland Cavaliers 5-14
New York Knicks 4-15
Atlanta Hawks 4-16

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 17-2
Denver Nuggets 13-4
Los Angeles Clippers 14-6
Houston Rockets 13-6
Dallas Mavericks 12-6
Utah Jazz 12-7
Minnesota Timberwolves 10-8
Phoenix Suns 8-10
Sacramento Kings 8-10
Portland Trail Blazers 8-12
Oklahoma City Thunder 7-11
San Antonio Spurs 7-13
New Orleans Pelicans 6-13
Memphis Grizzlies 5-13
Golden State Warriors 4-16

100 Zinloze feitjes, leuk voor trivia

Zo tegen het einde van het jaar komen veel websites en bedrijven met lijstjes van bijzondere en opmerkelijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het CBS heeft een lijst van honderd opmerkelijk feitjes gepubliceerd. Er staan best grappige dingen tussen. 

Zo vielen er maar liefst 0 (nul) doden door krokodillenbeten, zijn er op 25 december maar liefst 35.000 mensen jarig, was 49 de meest voorkomende leeftijd in 2019, waaruit logischerwijs de conclusie getrokken kan worden dat 50 de meest voorkomende leeftijd in 2020 zal zijn als er niks bijzonders gebeurt en zijn er gemiddeld 99 mannen op 100 vrouwen in Nederland. 

Meer zinloze feitjes op deze zonnige maar zeer koude zondag? Kijk dan even bij het CBS! 

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

'Pakkengate' bij World Cup schansspringen in hoge noorden Finland

In het Finse Ruka heeft de World Cup schansspringen zaterdag voor de nodige reuring gezorgd. Er werd flink wat risico genomen met de pakken en dat kostte meerdere toppers de kop: ze werden gediskwalificeerd.

Na de eerste ronde stonden de Slovenen bovenaan de ranglijst: de jonge Timi Zajc was de beste, zijn ervaren landgenoot Peter Prevc, ooit zo dominant, deed het met een tweede plek uitstekend. De jonge Noor Marius Lindvik volgde met een kleine achterstand op de derde plek, voor Daniel Huber uit Oostenrijk en Anze Lanisek, al de derde Sloveen. De Noren Johann Andre Forfang en Robert Johansson sprongen mee om de podiumplekken, maar werden wegens een te wijd pak gediskwalificeerd.

In de tweede ronde hadden Lanisek en Huber het wat lastig, hoewel Lanisek zijn positie vast kon houden. Philipp Aschenwald schoof er wel langs, maar Daniel Andre Tande - de nummer zeven van ronde één - sprong weer geweldig en pakte de leiding. Lindvik schoof achter hem in op plek twee, Prevc kwam dan weer achter Lindvik terecht en Zajc viel met een matige sprong weg naar de elfde plek. Tande voerde zo een Noorse dubbelslag met Lindvik aan, Prevc pakte weer een podiumplek.

Dat leek het althans te worden, tot kort na de wedstrijd nóg drie mannen gediskwalificeerd werden wegens een te wijd pak: Lindvik én Prevc waren de sjaak, net als nummer tien Anze Semenic. Aschenwald schoof zo op naar de tweede plek, zijn eerste World Cup-podium ooit, Lanisek eindigde ineens weer op het podium.

Zondag beginnen de heren er om 16.30 uur Nederlandse tijd aan.

Ramses Shaffy vandaag tien jaar geleden overleden: 'Hij was bloedorigineel'

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat acteur, zanger en levenskunstenaar Ramses Shaffy overleed. Tot op de dag van vandaag is hij een grote inspiratiebron voor veel artiesten.  'Hij was bloedorigineel, met een bewonderenswaardige levenslust', zeiden collega's Louis van Dijk en Huub van der Lubbe over hem vlak na zijn dood. 

'Als die man een podium opliep, was de zaal meteen gevuld met dezelfde soort prikkelende energie die Jacques Brel ook had', zei Louis van Dijk over Ramses. De inmiddels 78-jarige pianist sprak met veel liefde en bewondering over de jaren '60 toen hij met het ensemble Shaffy Chantant optrad, waarbij hij Ramses Shaffy en Liesbeth List begeleidde op de piano.

'Het materiaal was van een ongelooflijk kracht en een verschrikkelijke gedrevenheid, doordat hij zo ontzettend geloofde in zichzelf. Het spatte er van af. Hij was bloedorigineel, er was niemand die zo schreef. '

Levensloop
Ramses Shaffy werd geboren in 1933 in Neuilly-sur-Seine, in het huidige Parijs als zoon van een Egyptische consul en Poolse moeder van Russische afkomst. Toen hij 7 jaar werd zette zijn moeder hem op de trein naar Nederland waar hij via een tante terechtkwam in een kindertehuis en later in een pleeggezin.  

In 1952 werd hij aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en speelde hij bij de Nederlandse Comedie in de stadsschouwburg aan het Leidseplein. In 1964 richtte hij het ensemble Shaffy Chantant op en maakte Ramses ook carrière als zanger. Vele hits volgden zoals 'Sammy' en 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'.

Shaffy woonde in de Weteringbuurt in Amsterdam en speelde vanaf begin jaren '80 ook weer als acteur bij Toneelgroep Amsterdam. Kort na de eeuwwisseling werd hij opgenomen in het Dr. Sarphatihuis in de Plantagebuurt. Hij leed aan Korsakov door zijn langdurige overmatige alcoholgebruik. Toch trad hij vanaf 2005 af en toe weer op met de band Alderliefste, ook samen met Liesbeth List. Ze scoorden opnieuw een hit met 'Laat me'.

Zanger en acteur Huub van der Lubbe bewondert Ramses Shaffy al van kinds af aan. 'Hij had een stem die iedereen onmiddellijk over de streep haalde, daar kon je niet anders dan van houden', vertelde van der Lubbe kort na het overlijden van Shaffy aan AT5. 'Er zat nooit enige twijfel bij hem. Wat Ramses deed sloeg over van generatie op generatie en op allerlei soorten mensen. Daarin was hij heel bijzonder. Hij was behoorlijk gul, ook voor zichzelf en dat is een manier van leven die er wel toe doet.'

Eind jaren '90 sprak AT5 Ramses Shaffy over het ouder worden. De zanger en acteur was anders tegen de liefde aan gaan kijken. 'In plaats van puur 'sexual' word je meer 'sensual', zei Shaffy. Op de vraag of het leuker wordt, antwoordde hij: 'Nee het is gewoon zoals het leven gaat.'

'Shaffy heeft een prachtig oeuvre nagelaten', vindt Huub van der Lubbe. 'Hij had een groot aura van liefde om hem heen en een bewonderenswaardige levenslust.'

Bij AT5 is een compilatie te zien met materiaal van en over Ramses Shaffy. 


Overtuigende zege Riiber op noordse combinatie, jongeling verrast weer

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-seizoen op de noordse combinatie verder gegaan met de tweede wedstrijd, dit keer met tien in plaats van vijf kilometer langlaufen, de gebruikelijke afstand dus.

Jarl Magnus Riiber, de winnaar van vrijdag, liet zich bij het schansspringen weer eens van zijn sterke kant zien en pakte daar gelijk de leiding. Landgenoot Espen Bjørnstad mocht op elf seconden als tweede vertrekken, Jens Lurås Oftebro volgde op 24 seconden en daarmee was de top-3 hetzelfde als een dag eerder. Franz-Josef Rehrl zat er dit keer dichter bij: de Oostenrijker sprong zich naar 34 seconden achterstand. Op 1:12 minuten volgde dan de Japanner Akito Watabe, met in zijn kielzog de sterke langlaufers Jørgen Gråbak, Vinzenz Geiger en Lukas Greiderer.

Riiber begon prima, Bjørnstad, Oftebro en Rehrl voegden zich aan het einde van de eerste van vier rondes samen en volgden op iets minder dan een halve minuut. Een ronde later lag Riiber nog altijd soeverein op kop, de achtervolgers verloren tien seconden. Geiger, Gråbak, Greiderer en Watabe hadden het tempo echter ook goed te pakken en zaten halverwege nog maar 25 seconden achter Rehrl en zijn Noorse kompanen.

Na drie ronden was de winst voor Riiber wel binnen, de achtervolgers zaten al op bijna vijftig seconden. Watabe was gelost uit het groepje daarachter, dat op twintig seconden van de eerste groep zat. In de slotronde trok Geiger de gashendel open en de Duitser sloot met een indrukwekkende stoot aan bij de strijd om plek twee. Riiber liep ondertussen zonder enige problemen naar zijn tweede zege van de winter, daarachter opende Geiger de aanval en uitgerekend de pas 19-jarige Oftebro kon hem volgen en flink uitdagen. Geiger won het sprintje wel, Oftebro completeerde het podium, voor Bjørnstad en Gråbak.

FOK! Wat een weer: hangt er vanaf waar je zit

Welkom!

Op de meeste plaatsen was het gisteren een fraaie dag. De zon scheen behoorlijk en de buitjes bleven netjes op zee. In de loop van de middag ontstond er boven Brabant en Limburg mist en daar zakte het kwik naar 2 graden. Elders in het land schommelden de maxima tussen de 5 en 7 graden.

De afgelopen nacht heeft de mist zich uitgebreid. Vandaag hangt het er maar net vanaf waar je zit. Er zullen plaatsen zijn waar de mist lang blijft hangen of overgaat in laaghangende bewolking. In die gebieden blijft het maar net boven de 0 graden. In andere gebieden breekt de zon weer geregeld door en wordt het zo'n 5 graden. In de loop van de dag neemt in het kustgebied de kans op een enkele bui toe. De matige wind komt uit het noordoosten. 

De komende week is het overwegend droog met af en toe zon. Het is vrij koud met 's nachts lichte vorst en overdag een graad of 6. 

Meer weer op FOK!

Het bos met mist (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende foto vanuit het bos in de omgeving van Lochem met een mistkraag er vooruit. (Foto:Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duitse dubbelslag in World Cup rodelen Lake Placid

In het Amerikaanse Lake Placid is de tweede World Cup van het seizoen voor de rodelaars van start gegaan. Op zaterdag stonden twee wedstrijden op het programma: de vrouwen en de dubbels.

Vrouwen
Na de eerste run ging de kroonprinses van het Duitse rodelen, Julia Taubitz, aan de leiding. Thuisfavoriete Emily Sweeney volgde op slechts 0,037 seconden, terwijl de derde plek op 0,057 seconden voor Viktoriia Demchenko was, dochter van de legendarische Rus Albert Demchenko. Op 0,198 seconden had Summer Britcher namens het thuisland nog een kans, voor Ekaterina Katnikova (+0,295) uit Rusland en de Zwitserse Natalie Maag (+0,304) was de achterstand al vrij groot.

Maag hield in de tweede run stand en werd zesde, Katnikova en Britcher verdedigden hun posities eveneens. Demchenko dook ruim onder Britcher's tijd en verzekerde zich zo van het podium, waarna Sweeney met een baanrecord ruim de leiding pakte. Een zege zat er nog niet in: Taubitz dook nog nét iets onder haar baanrecord door en pakte met 0,067 seconden de winst, voor Sweeney en Demchenko. De met zus Daria vanuit Kroatië naar Nederland overgestapte Dania Obratov eindigde op forse afstand als 26e en laatste.

Dubbels
Net als in Innsbruck ging het eigenlijk weer om drie duo's en dit keer waren de rollen omgedraaid: Tobias Wendl en Tobias Arlt moesten in Innsbruck nog het hoofd buigen voor hun aartsrivalen Toni Eggert en Sascha Benecken, maar in Lake Placid waren ze 0,184 seconden sneller. Op slechts 0,012 seconden van Eggert/Benecken ging de derde plek, net als in Innsbruck, naar de nieuwe Oostenrijkse vaandeldragers Thomas Steu en Lorenz Koller, die het stokje vorig seizoen al mooi overnamen van veteranen Peter Penz en Georg Fischler.

Ajax-pupillen halen uit en scoren vijftig keer tegen MVV

Bij sport hoort winnen en verliezen. Het O-12 team van MVV zal waarschijnlijk ook met het laatste rekening hebben gehouden toen het vandaag afreisde naar De Toekomst. Maar dit zullen ze toch niet verwacht hebben. 

De O-12 pupillen van Ajax kenden namelijk weinig genade voor de Limburgse talentjes. Het werd 50-1 voor de Ajacieden. Dat meldt Ajax op haar website:  "Ajax 0-12 maakt de meeste doelpunten vandaag! De wedstrijd tegen MVV wordt met 50-1 gewonnen!"

In de leeftijdscategorie O-12, voorheen de D-tjes, duurt een wedstrijd twee keer een half uur. Dat betekent dat er gemiddeld elke minuut en twaalf seconde is gescoord door Ajax. Waarom de ploeg een tegentreffer moest slikken, wordt niet duidelijk. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.