'Brexit-gesprekken met Labour zinloos'

Oh ja, de Brexit, die bestond ook nog. De Britse premier Theresa May staat onder druk om gesprekken met de Labour-oppositie af te kappen en iets anders te verzinnen. Want Labour zou geen enkel belang hebben om vóór de Europese verkiezingen een deal te sluiten. May wil daar niet aan meedoen omdat ze dit als een vernedering ziet.

Vorige week sloot May een deal met de overige 27 EU-regeringsleiders om het land uitstel te verlenen tot 31 oktober. De enige manier om deelname aan de verkiezingen voor het Europese parlement van 23 mei te vermijden, is om de EU-exitdeal voor die datum door het Britse parlement te loodsen.

Nou ja, niet helemaal, want de regering kan er ook gewoon voor kiezen om niet mee te doen, maar dan eindigt het EU-lidmaatschap op 1 juni zonder deal. Hier zit de Britse regering echter niet op te wachten, maar veel hardliners in Mays partij willen dit juist wel.

Die hardliners willen May het liefst afzetten en een van hun eigen mensen zoals Boris Johnson premier laten worden. Eind vorig jaar verschoten ze echter reeds hun kruit met een mislukte motie van wantrouwen tegen haar, waardoor de premier nog zeker acht maanden veilig is.

Grote klappen
De verwachting is dat de Conservatieve Partij zowel bij binnenkort te houden lokale verkiezingen als bij de Europese verkiezingen grote klappen gaat krijgen. Bij laatstgenoemden zouden zowel pro-Europese afgevaardigden als UKIP en Nigel Farages Brexitpartij op winst kunnen rekenen. En dat Mays partij klappen krijgt vindt Labour niet zo erg. En dus hebben ze er geen belang bij om de premier tegemoet te komen.

Even samenvattend: May staat dus onder druk om iets anders te verzinnen, in plaats van er heel misschien een overeenkomst met Labour uit te persen om haar al driemaal verworpen exitdeal door het Lagerhuis te persen. Maar wat ze dan zou moeten verzinnen, dat weet geen hond.