Grote mars voor Brexitreferendum in Londen

In Londen zijn zaterdag honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demostreren voor een nieuw Brexitreferendum. Volgens de organisatie van de 'Put It To The People'-campagne waren er meer dan een miljoen mensen op de been. Ze willen dat de impasse over de Brexit in het Britse parlement wordt opgelost door de exitdeal van premier Theresa May aan de bevolking voor te leggen.

De premier is ondertussen onder grote druk komen te staan om af te treden, nadat ze vrijdag liet weten dat ze haar deal komende week wellicht niet nogmaals aan het Lagerhuis voorlegt. Ze zou namelijk voor de derde keer op een grote nederlaag afstevenen. De demonstranten vragen zich af waarom het parlement wel tweemaal over de deal mocht stemmen maar zij niet.

Donderdag sloot May een overeenkomst met de overige EU-leiders om de Brexit tot 22 mei uit te stellen op voorwaarde dat het parlement de exitdeal volgende week, dus voor de huidige exitdatum van 29 maart, goedkeurt. Zo niet dan is het uitstel tot 12 april. Willen de Britten langer uitstel dan moeten ze deelnemen aan de Europese verkiezingen eind mei.

Aanname van de deal lijkt voornamelijk stuk te lopen op het openhouden van de Ierse grens. Mays Noord-Ierse gedoogpartner de DUP zei vrijdag haar exitdeal niet te willen steunen, omdat er niet genoeg garanties zouden zijn dat Noord-Ierland niet anders zal worden behandeld dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Ook rebellen in Mays eigen partij hebben bedenkingen en willen een hardere Brexit, desnoods zonder deal.

De Labour-oppositie wil juist een zachtere Brexit met een douane-unie. Maar die partij overweegt ook een plan om Mays deal te steunen op voorwaarde van een nieuwe volksraadpleging. Ondertussen groeit de vrees dat de premier het parlement vlak voor 12 april het mes op de keel wil zetten: haar deal of anders een no-deal Brexit.