Lagerhuis dwingt May no-deal te voorkomen

Het Britse Lagerhuis heeft met één stem verschil een motie aangenomen die premier Theresa May verplicht een verzoek tot Brexit-uitstel in te dienen. Als ook het Hogerhuis instemt betekent dit dat ze niet kan proberen het parlement vlak voor de deadline van 12 april het mes op de keel te zetten, door met een no-deal exit te dreigen.

Het voorstel van Labour-parlementariër Yvette Cooper werd met 313 tegen 312 stemmen kort na middernacht Nederlandse tijd aangenomen. Het was niet de enige keer dat het spannend was. Eerder staakten de stemmen bij 310 op een voorstel voor nog een stemmingsronde om een Brexit-alternatief te vinden. Voorzitter John Bercow wees de motie daarop af door zelf tegen te stemmen.

Het Conservatieve Lagerhuislid Anne Main had eerder op de dag met haar eigen amendement geprobeerd af te dwingen dat er na 22 mei geen uitstel meer kon zijn. Dit werd met 488 tegen 123 stemmen overweldigend afgewezen.

De regering heeft nog getracht het Cooper-amendement onmogelijk te maken met een eigen voorstel, dat moest verzekeren dat het kabinet volledig vrij spel zou hebben bij het al dan niet vragen om uitstel. Dit werd met 400 tegen 220 stemmen verworpen, de op een na grootste nederlaag van een Britse regering. De grootste was de eerste keer dat May haar EU-exitdeal in stemming bracht.

Donderdag praten May en oppositieleider Jeremy Corbyn verder over een compromis-deal waarbij het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU zou blijven. Volgens Labours tweede man Tom Watson is het partijbeleid om daarbij te eisen dat zo'n deal in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd, hoewel Corbyn daar weinig voor zou voelen.