'Meer Brexit-uitstel voor deal met Labour'

De Britse premier Theresa May praat woensdag met oppositieleider Jeremy Corbyn in een poging de impasse in het parlement te doorbreken, en een aangepaste versie van haar EU-exitdeal goedgekeurd te krijgen. Ze wil nieuw uitstel tot uiterlijk 22 mei.

De deal werd al driemaal met ruimte meerderheid verworpen. Het leverde de premier felle kritiek op van haar chief whip Julian Smith, het hoofd partijdiscipline. Die zei dat ze meteen na de desastreuze verkiezingen van 2017, waarin May haar meerderheid vergokte, had moeten aansturen op een zachtere Brexit. Maar ze bleef naar de hardliners luisteren. "Zo kan ik mijn werk niet doen", klaagde Smith in de media.

Nu, om vijf voor twaalf, probeert ze dit dus alsnog. Labourleider Corbyn zegt dat zijn partij een vorm van Brexit kan steunen met een permanente douane-unie. Dat betekent dat een van de dromen van de hardliners sneuvelt: een eigen onafhankelijk handelsbeleid. Corbyn wil daarnaast de verzekering dat de Brexit niet leidt tot uitholling van werknemersrechten.

Noodtop
Er stond voor 10 april al een speciale EU-noodtop gepland. May zou uiterlijk 12 april - de nieuwe Brexitdag - moeten laten weten of ze extra uitstel wil. Eerder was al afgesproken dat het in dat geval lang uitstel wordt, en dat de Britten mee moeten doen aan de Europese verkiezingen. Maar May wil dus van die afspraak af en uitstel tot 22 mei. Dan hebben die verkiezingen plaats.

Veel Labourleden willen overigens dat Corbyn als voorwaarde stelt dat een aangepaste deal in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Maar hij zit daar niet op te wachten, omdat er in veel Labour-kiesdistricten in 2016 Leave werd gestemd.

Update 20.20 uur
Volgens een woordvoerder van May was de ontmoeting met Corbyn "constructief" en toonden beide kanten "flexibiliteit". Volgens de Labourleider was er evenwel niet zoveel verandering in de premiers houding als hij verwachtte, maar waren de gesprekken wel "zinnig". Momenteel onderhandelen er al teams van de partijen, en morgen praten beide leiders de hele dag verder.

Update 22.00 uur
Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat May uitstel tot 22 mei kan vergeten, tenzij de exitdeal uiterlijk 12 april wordt goedgekeurd. Verlenging om met Corbyn tot overeenstemming te komen behoort volgens hem dus niet tot de mogelijkheden. Komt dat er niet, dan verlaten de Britten de EU volgende week vrijdag zonder deal.

Volgens Labour-schaduwminister Emily Thornberry moet Corbyn alleen akkoord gaan met een deal indien die vervolgens in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Dat zegt ze in een brief aan alle Lagerhuisleden van de partij. Anderen inclusief Corbyn zeggen echter dat een referendum alleen een optie is wanneer er geen overeenstemming is met May.

De EU-regeringsleiders lieten eerder weten dat een nieuw referendum, net als nieuwe verkiezingen, wat hen betreft een goede reden is voor verder uitstel, maar dit zou dan wel langdurig zijn.