Zwitserse ijshockeyers stunten met finaleplaats WK, Zweden geeft VS klop

De Zwitserse ijshockeyploeg heeft zich in Denemarken geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap. In Kopenhagen hielden de geweldig verdedigende Zwitsers dapper stand tegen favoriet Canada en dat leverde in de halve finales de 3-2 winst op.

In de eerste periode gebeurde niet veel, maar Zwitserland verdedigde goed en hield het onder controle. Tristan Scherwey bekroonde dat met de 1-0, maar Vancouver Canucks-speler Bo Horvat bracht Canada na zeven minuten in de tweede periode langszij.

Zwitserland sloeg krap twee minuten later al terug en Grégory Hofmann tekende voor 2-1, waarna een kwartier later de 3-1 volgde door Gaëtan Haas - de derde Zwitserse niet-NHL-speler die tot scoren kwam. De Canadese ploeg viel aan alsof hun leven er vanaf hing, maar Leonardo Genoni hield zijn doel zeer knap schoon.

Laat in de derde periode had Zwitserland in de hele periode één schot op doel afgevuurd, wat de 3-1 van Haas opleverde, terwijl Canada vijftien keer op doel schoot, zonder te scoren. Colton Parayko gaf Canada nog wat hoop, maar het bleef bij 3-2 en dus plaatste Zwitserland zich net als in 2013 voor de WK-finale, pas de tweede keer sinds de succesjaren tussen 1935 en 1953.

Zwitserland - Canada (Bron: YouTube)

Net als in 2013 speelt Zwitserland om de wereldtitel tegen Zweden, dat destijds de beste was. De Zweden maken het hele WK al enorme indruk en dat moest de Amerikaanse ploeg zaterdag aan den lijve ondervinden. Viktor Arvidsson tekende na een klein kwartier voor 1-0, Karl Magnus Pääjärvi verdubbelde de score dik tien minuten later.

Drie minuten na de 2-0 tekende Patric Hörnqvist voor de 3-0, elf seconden later gevolgd door de 4-0 van Mattias Janmark. Arvidsson liet de 5-0 nog optekenen en Adrian Kempe zette de 6-0 eindstand vervolgens op de borden. Opvallend was overigens dat de zes Zweedse goals voortkwamen uit slechts twintig schoten, terwijl de 41 Amerikaanse schoten helemaal niks opleverden tegen Canucks-goalie Anders Nilsson.

Zweden - VS (Bron: YouTube)