Bobsleewereld in rouw: "Grote rivaal en groot persoon verloren"

De bobsleewereld is in rouw na de plotselinge dood van de Amerikaan Steven Holcomb. Hij werd zaterdagochtend dood gevonden in zijn kamer op het Amerikaans olympisch trainingscentrum in Lake Placid, waar hij zich voorbereidde op het komende olympische seizoen. Holcomb werd slechts 37 jaar.

Een van Holcomb's voornaamste concurrenten door de jaren heen was de inmiddels gestopte Alexander Zubkov. De Rus vocht regelmatig spannende duels uit met zijn Amerikaanse rivaal en won in Sochi dubbel olympisch goud, waar Holcomb twee keer brons pakte. Inmiddels is hij de baas van de Russische bobsleebond en ook Zubkov was aangeslagen toen hij het nieuws over het overlijden van Holcomb hoorde.

"Ik kan nog steeds nauwelijks geloven dat het echt waar is. De bobsleewereld heeft een gigantisch verlies geleden", treurde Zubkov in Russische media. "Steven was een grote rivaal tijdens de wedstrijden, maar een ontzettend vriendelijke kerel daarbuiten met wie ik prima op kon schieten. Het is onwerkelijk dat hij er nu niet meer is."

Ook de Duitse wereldkampioen Francesco Friedrich kon het niet bevatten. "Dit is zo ongelooflijk tragisch. 'Holcy' was zo'n toffe vent waar iedereen altijd mee kon lachen. Hij was de gave, vriendelijke, coole en rustige Amerikaan waar iedereen in de bobsleewereld van hield en dat hij er nu niet meer is...dat is bizar."

Holcomb's teamgenote Elana Meyers Taylor doet op social media uit de doeken hoe hij haar geholpen heeft in het begin van haar carrière. "Als ik een bepaalde bocht weer eens niet goed voor elkaar kreeg, liep jij maar met mij en de coach mee om te laten zien hoe het wél moest, ook al was jij al de ervaren man en was ik maar een van de beginners. En zulke dingen deed je niet alleen voor mij, maar voor iedereen, of ze nou ervaren waren of pas net begonnen. Bedankt dat je in mijn leven aanwezig bent geweest", besluit Meyers Taylor.

"Er is maar één reden waarom de Verenigde Staten tegenwoordig nog iets betekenen in het bobsleeën en dat is Steven Holcomb", zegt zijn teamgenoot Nick Cunningham. "Hij was het gezicht van ons team en het gezicht van onze sport."