FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 mei 2017

Beroemd dinosaurusembryo blijkt 'babydraak'

Op de cover van het bekende tijdschrift National Geographic stond in 1996 een afbeelding van een embryo. Dat was niet zomaar een embryo, maar een 90 miljoen jaar oud fossiel van een dinosaurusembryo, wat als bijnaam 'Baby Louie' kreeg.

Inmiddels is uitgebreid onderzoek gedaan naar Louie en wat blijkt? Het gaat om een geheel nieuwe soort, een grote ontdekking. Als Louie uit zijn ei was gekomen was het een zogenaamde oviraptorosaurus geworden, een familie van een soort vogelachtige dinosaurussen. De nieuwe soort heeft nu dan ook een officiële naam: beibeilong sinensis, 'Chinese babydraak'. 

"Dankzij dit fossiel weten we dat deze eieren gelegd zijn door een gigantische oviraptorosaurus, een dier dat opvallend veel overeenkomsten vertoond zou hebben met een hedendaagse casuarius, maar dan veel groter", aldus wetenschapper Darla Zelenitskiy, die betrokken was bij het onderzoek naar de nieuwe dinosaurussoort. "Een dier van drie ton dat op haar nest de eieren uit zit te broeden...dat zal me een gezicht geweest zijn", droomt Zelenitskiy. 

In de jaren tachtig en negentig werden duizenden vergelijkbare eieren gevonden door boeren in China. Een groot deel werd verkocht aan buitenlanders, tot de regering daar tegenin ging. Louie zat in een van de verkochte eieren en pas zo'n twintig jaar later kwam hij terug in China, met een paar anderen. 

In China zijn ze uitgebreid onderzocht, wat uiteindelijk geleid heeft tot de 'ontdekking' dat het om een nog onbekende dinosaurussoort ging. De eieren zijn bijna een halve meter lang en wegen zo'n vijf kilogram, waarmee ze behoren tot de grootste dinosauruseieren die ooit zijn gevonden. Door de eieren te vergelijken met die van soorten waar men wel bekend mee was, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het om een enorme oviraptorosaurus ging. 

Van volwassen exemplaren zijn maar zeer weinig botten gevonden, maar men gaat er vanuit dat de dieren veel voorkwamen. Zo zijn dergelijke grote eieren gevonden in China, Mongolië, Korea en ook Noord-Amerika. Wie zin heeft om het volledige verslag van het onderzoek door te spitten kan hier terecht.

Bertens eenvoudig naar laatste zestien Madrid

Tennisster Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van het WTA-toernooi in Madrid. De Nederlandse (WTA-19) had geen enkele moeite met de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA-28): 6-2 en 6-2.

Bertens had eerder dit jaar op hardcourt van Bacsinszky verloren, maar ditmaal was de Zwitserse geen partij voor de Nederlandse. Bertens pakte meteen een break voorsprong en besloot de set met een tweede break.

Ook in set twee kwam de Nederlandse meteen een break voor te staan. Alleen in de derde game had ze het even lastig, maar nadat Bertens twee breekpunten weg had gewerkt was de mopperende Bacsinszky geen partij meer en sloot de Nederlandse af met nog een break.

In de volgende ronde treft Bertens de Roemeense Irina Begu (WTA-36). In onderlinge ontmoetingen staat Begu met 2-1 voor, maar de laatste keer dat ze elkaar troffen (Boekarest 2014) won Bertens.

Tokyo 42 deze maand naar Xbox en PC

Tokyo 42 komt op 31 mei naar Xbox One en PC. De PlayStation 4-versie volgt later in midden juli.

Maar wat is Tokyo 42 precies? Volgens de makers zelf een combinatie tussen Grand Theft Auto en Syndicate, een isometrische open world shooter dus. In een futuristisch Tokyo zal de speler, als een professioneel moordenaar, een duister complot ontrafelen. Oh, en er zijn katten. In de war? Geen zorgen, wij ook. Wellicht helpt de trailer hieronder je om het één en ander te begrijpen.

Melissa Etheridge vindt ophef drugs jammer

Melissa Etheridge vindt het jammer dat er zoveel ophef is ontstaan over het feit dat ze softdrugs heeft gebruikt met haar volwassen kinderen. Dat zegt de inmiddels 55-jarige zangeres tegen People. Ze heeft er dan ook een beetje spijt van dat ze zo open is geweest over haar privéleven.

Vorige maand vertelde Melissa dat ze met haar kinderen van twintig en achttien jaar softdrugs had gebruikt. Ze vond het een mooie ervaring die ze kon delen met haar kinderen. Het zit de zangeres dan ook dwars dat ze er op social media flink van langs kreeg. "Ik zou nooit iets doen dat slecht is voor mijn kinderen", stelt ze.

De kritiek kwam vooral omdat Melissa, bekend van haar jaren negentig-hit Like The Way I Do, ook nog twee jongere kinderen heeft. In het gesprek met People zegt ze dan ook dat ze de drugs bij die twee weghoudt. "Ik ben er niet voor dat kinderen en tieners softdrugs gebruiken", zegt ze.

De zangeres vindt wel dat er overdreven wordt gedaan over softdrugs. Zelf rookt ze medicinale wiet sinds 2004 nadat er borstkanker bij haar werd geconstateerd. Of ze nu nog marihuana gebruikt als medicijn of voor recreatief gebruik laat ze in het midden. "Die scheidslijn is ook heel dun", zegt ze daarover. "Ik geloof in de helende werking van softdrugs."

Melissa Etheridge vindt ophef drugs jammer
Melissa Etheridge vindt ophef drugs jammer (Foto: BuzzE)

Ontwikkelaar Hatred komt met Vikingse RTS

Destructive Creations, dat voornamelijk bekend is van het controversiële Hatred, heeft vandaag hun nieuwste project onthuld.

Het heet Ancestors. Hoewel de trailer anders doet vermoeden is Ancestors een Real-Time Strategy-game, het speelt zich af in de tijd van de Vikingen tussen de 10e en 12e eeuw. Met slim management en een goede strategie zal je, hoe kan het ook anders, succes boeken in deze RTS. Ancestors krijgt zowel een single- als multiplayer mode, bovendien zijn de missies in singleplayer gebaseerd op waargebeurde gevechten.

Ancestors komt uit op Xbox One en PC, maar wanneer precies is voor nu even gissen.

Moreno uit Giro gegooid na spugen en duwen richting Rosa

Wielrenner Javier Moreno is per direct uit de Giro d'Italia gezet. De Spanjaard van Bahrein-Merida, het team van Vincenzo Nibali, kwam tijdens de vierde etappe op weg naar de Etna in aanvaring met Diego Rosa.

Sky-renner Rosa leek op de beelden een elleboogstoot uit te delen, die geen doel trof. Moreno zag het wel en trok de Italiaan aan zijn shirt. Na het kleine handgemeen zou de Spanjaard Rosa geduwd hebben, waardoor de renner van Sky bijna het publiek in tuimelde. 

"Ik zat er vlak achter en had perfect zicht op wat er gebeurde", schrijft Sunweb-renner Chad Haga op Twitter. "Ik moest Rosa ook nog ontwijken omdat hij richting het publiek ging. Dit stuk afval moet gestraft worden", aldus de harde woorden van Haga, die vermoedelijk doelde op het gedrag van Moreno, die ook nog gespuugd zou hebben. 

De Spanjaard kwam na afloop wel al gelijk met verontschuldigingen. "Mijn teamgenoten reden achter elkaar op weg naar de slotklim, toen Sky ernaast kwam. Rosa wilde in het wiel van de teamgenoot voor mij gaan zitten, maar toen hij doorhad dat ik dat niet zou laten gebeuren reageerde hij boos richting mij. Daar reageerde ik op door hem te duwen, waardoor hij helaas viel. Ik bied mijn excuses aan hem en Sky aan voor mijn reactie en wil bij dezen duidelijk maken dat het geenszins mijn bedoeling was om hem te doen vallen."

Gedoe tussen Rosa en Moreno (Bron: YouTube)

Rekening opruimen kernafval Petten loopt op

De kosten voor het opruimen van kernafval van de reactoren in Petten (Noord-Holland) lopen steeds verder op. "Er is sprake van een forse stijging. Bovendien zijn de kosten onzeker", erkende een woordvoerster van het bedrijf Nuclear Research & consultancy Group (NRG), dat in Petten nucleaire geneesmiddelen produceert.

Tv-programma Nieuwsuur meldt dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten dat veel meer geld nodig is om het kernafval veilig op te ruimen dan de ruim 100 miljoen euro die eerder was geraamd: er moet 71 miljoen euro bij. Dat bedrag wil het ministerie van Economische Zaken, dat het onderzoek waar Nieuwsuur uit citeert liet uitvoeren, niet bevestigen. Een woordvoerster van NRG kon dat ook niet.

Al het kernafval dat in Petten ligt opgeslagen moet naar een centrale opslagplaats bij Borssele worden gebracht. Daarna moeten de installaties in Petten worden ontmanteld.

Rekening opruimen kernafval Petten loopt op
Rekening opruimen kernafval Petten loopt op (Foto: ANP)

Italië wint Songfestival op social media

Italië wint het Eurovisie Songfestival. Op social media tenminste. Dat meldt de site Actiecode.nl op basis van onderzoek naar de volgers die de deelnemers hebben op social media. Voor Nederland gloort er een tweede plek.

Actiecode.nl keek naar het aantal volgers op social media en vertaalde dat, met inachtneming van de regels van het liedjesspektakel, naar een eindstand. Eerst werd gekeken naar de deelnemers aan de twee halve finales. Daarvan kregen de tien landen met de meeste volgers een plek in de finale. De twintig landen werden vervolgens uitgebreid met de deelnemers die al zeker waren van een finaleplek.

Na heel veel telwerk kwam Italië als winnaar uit de bus. Francesco Gabbani kan rekenen op bijna 640.000 volgers. OG3NE, de Nederlandse inzending moet het met ongeveer de helft van het aantal volgers doen. Nederland voert een groepje van drie landen aan die dicht bij elkaar staan. Griekenland en Noorwegen zitten ons land op de hielen. Australië maakt de top vijf compleet.

Italië wint Songfestival op social media
Italië wint Songfestival op social media (Foto: BuzzE)

Advocaat van Mark de J. legt verdediging neer

De advocaat van Mark de J. heeft dinsdag de verdediging neergelegd. Hij is dus niet meer de advocaat van de tenniscoach die ervan wordt verdacht zakenman Koen Everink te hebben gedood.

Advocaat Pieter Hoogendam nam die beslissing nadat de rechtbank in Utrecht zijn verzoek afwees om de zaak aan te houden voor aanvullend onderzoek. Hij vindt dat hij zijn werk nu niet meer goed kan uitvoeren. ,,Ik heb uw rechtbank niet van de noodzaak van aanvullend onderzoek kunnen overtuigen, terwijl extra onderzoek wel in het belang van mijn cliënt is", legde hij uit.

De rechter sprak van een vervelende situatie, zeker voor de nabestaanden, omdat de zaak nu vertraging oploopt. De J. moet nu op zoek naar een nieuwe advocaat en binnen drie maanden zal de zaak opnieuw voor moeten komen.

De voormalig tenniscoach van Robin Haase wordt ervan verdacht zakenman Koen Everink maart vorig jaar te hebben gedood. Het Openbaar Ministerie vindt dat alles in de richting van De J. wijst. Hij was als laatste bij Everink thuis, het bloed van Everink is in zijn auto gevonden en De J. had een forse geldschuld bij de zakenman.

De tenniscoach heeft altijd volgehouden dat hij niets met de dood van zijn ,,vriend en gokmaatje" te maken heeft. Hij zegt dat hij was ontvoerd op het moment dat Everink in zijn woning in Bilthoven met messteken om het leven werd gebracht.

Advocaat van Mark de J. legt verdediging neer
Advocaat van Mark de J. legt verdediging neer (Foto: ANP)

VS gaan wapens aan Koerden in Syrië leveren

De Amerikaanse regering heeft dinsdag ingestemd met het leveren van wapens aan de Koerdische YPG-militie in Syrië. Dat heeft het Pentagon laten weten.

Washington wil met de wapenleveranties de YPG-strijders steunen bij de militaire operatie om de Syrische stad Raqqa te veroveren op de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Turkije is fel gekant tegen de Amerikaanse steun aan de YPG. Ankara zegt dat de groep een terroristische organisatie is die banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

VS gaan wapens aan Koerden in Syrië leveren
VS gaan wapens aan Koerden in Syrië leveren (Foto: ANP)

Mollema: "Blij dat de dag voorbij is"

Bauke Mollema kwam dinsdag op de Etna als negende binnen in de vierde etappe van de Giro d'Italia, middenin de groep klassementsrenners. Op het oog niks aan de hand dus, maar de Nederlander van Trek-Segafredo vertelde na afloop dat het niet zijn dag was.

"Ik ben eigenlijk blij dat het voorbij is, want ik voelde me niet zo goed vandaag", aldus Mollema. "Bij de start voelde ik me prima, maar halverwege sloeg het ineens om. Als je slechte benen hebt terwijl er een aankomst bergop is ben je altijd bang om tijd te verliezen. Gelukkig was er tegenwind op de klim en werd er niet veel aangevallen, want ik had het echt zwaar."

"De eerste klim was heel lang, maar niet zo steil, dus dat ging wel. Op de slotklim was ik vooral blij dat ik bij de favorieten aan de finish kwam. Gezien de omstandigheden en de manier waarop gekoerst werd was het een goede dag om een slechte dag te hebben", stelt Mollema. 

Treinverkeer gestremd door brandende prullenbak

Het treinverkeer tussen Alkmaar en Heerhugowaard is dinsdagavond enige tijd gestremd geweest omdat er een prullenbak in de trein in de hens stond. De trein werd op station Alkmaar Noord stilgezet waar het brandje werd geblust. 

De passagiers werden per bus naar station Alkmaar vervoerd. De politie heeft onderzoek verricht, en inmiddels is het spoor weer vrijgegeven en de dienstregeling hervat. 

Fans moeten kaartje kopen voor Feyenoordfeest

Feyenoordfans die zondag de ontknoping van de eredivisie op het Stadhuisplein in de binnenstad willen volgen, moeten ditmaal vooraf een kaartje kopen. De horeca op het plein organiseren samen een 'Feyenoordfestival'. Op het plein is plaats voor tienduizend mensen. "Op is op", waarschuwde de organisatie dinsdag.

Afgelopen weekend, toen er geen toegang betaald hoefde te worden voor het evenemententerrein op het Stadhuisplein, was de toestroom veel te groot. Al anderhalf uur voordat Feyenoord aan de wedstrijd tegen stadsgenoot Excelsior begon, was het terrein vol. Veel mensen kwamen voor een dichte poort te staan en dropen gefrustreerd af.

Het evenemententerrein met grote schermen is van 10.00 uur tot 22.00 uur open. Op grote schermen is de wedstrijd Feyenoord - Heracles te volgen. De rest van de dag draaien er dj's. Wie eenmaal het terrein verlaat, mag er niet meer op. De tickets kosten 7,50 euro.

Als Feyenoord wint van Heracles, zijn de Rotterdammers zeker van het kampioenschap. Afgelopen weekend verloor Feyenoord met 3-0 van Excelsior. Daarna braken in de stad rellen uit.

Fans moeten kaartje kopen voor Feyenoordfeest
Fans moeten kaartje kopen voor Feyenoordfeest (Foto: ANP)

Nieuwe Need for Speed komt dit jaar nog uit

Er waren tijden dat de titel van dit bericht zo vanzelfsprekend was als het maar kon, maar EA is de afgelopen jaren wat zuiniger gaan doen met de Need for Speed-serie.

In de afgelopen drie jaar is alleen de reboot uit 2015, genaamd Need for Speed, uitgekomen. Ghost Games, de ontwikkelaar achter zowel Need for Speed 2015 en het deel daarvoor: Need for Speed Rivals, maakt vandaag bekend dat we dit jaar nog het volgende deel in de populaire raceserie kunnen verwachten. In de blogpost wordt er gesproken over customization en dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het verdwijnen daarvan. Hetzelfde geldt voor politie en bovendien laat Ghost Games weten dat de volgende Need for Speed geen 'always online'-systeem zal gebruiken.

Platformen, een specifieke datum of zelfs een titel van de game is voorlopig gissen. Wel kunnen we meer informatie verwachten tijdens EA Play, het evenement dat ook dit jaar weer vlak voor E3 zal plaatsvinden.

Harry Styles trakteert fans op pizza

Harry Styles kan nu echt niet meer stuk bij zijn fans. De Brit was dinsdag in New York voor een concert in het kader van de Citi Concert Series. Veel van zijn fans waren al dagen bij de plek waar Harry zou optreden. Ze werden niet alleen beloond met een paar songs; Harry liet ook nog een zwik pizza's aanrukken voor de fans.

De Citi Concert Series zijn onderdeel van de Today Show van NBC. Harry was de eerste van een hele reeks artiesten die in de maanden mei, juni, juli en augustus miniconcerten geven in New York. Miley Cyrus, Neil Horam, Ed Sheeran en Bruno Mars zullen later ook nog optredens verzorgen.

Het was al dagen een drukte van belang op de plek van het concert. Volgens de organisatoren hadden sommige fans zelfs het vliegtuig genomen om bij het optreden aanwezig te kunnen zijn. Het plein waar Harry speelde was dan ook propvol. Toen Harry hoorde dag sommige mensen de hele nacht stonden te wachten op het concert bestelde hij spontaan een flink aantal pizza's.

De fans kregen waar voor hun geld. Harry speelde enkele nummers van zijn eerste soloalbum. De plaat verschijnt vrijdag. Tot grote vreugde van de toeschouwers speelde hij ook nog Stockholm Syndrome, een hit die hij met zijn makkers van One Direction had.

Harry Styles trakteert fans op pizza
Harry Styles trakteert fans op pizza (Foto: BuzzE)

Vangrail voorkomt bijzonder nare rallycrash

Afgelopen weekeinde streek het Europees rallykampioenschap neer op de Canarische eilanden voor de Rally Islas Canarias. Dat gaat niet alleen over vlak terrein: de eilanden kennen ook bergachtig gebied.

Tijdens een van de proeven gaf de Pool Tomasz Kasperczyk stevig gas, met navigator Damain Syty naast zich. Vlak voor een van de bochten begaven zijn remmen het en dan wordt het lastig om de bocht te halen. Kasperczyk's Ford Fiesta knalde op de vangrail, die een behoorlijk eind meegaf en zo voorkwam dat de Polen het ravijn in tuimelden. 

Jan Cerny had even later overigens minder geluk. Hij stuurde zijn Skoda eveneens tegen de vangrail, maar de Tsjech sloeg wel over de kop. Hij rolde een stuk naar beneden, maar gelukkig viel het uiteindelijk mee en konden Cerny en zijn navigator ongedeerd uitstappen.

Kasperczyk heeft mazzel (Bron: YouTube)

Ierse politie laat Stephen Fry met rust

Comedian Stephen Fry heeft niets te vrezen van de politie in Ierland. De Garda Síochána doet niets met de aanklacht die tegen de Brit is ingediend wegens godslastering. Dat meldt de Irish Independent. Een Ier had zich gestoord aan uitspraken van Fry.

In een programma op de Ierse televisie uit 2015 wond Fry zich op over god. "Hoe kun je een gemene, stomme god respecteren die een wereld voor onrechtvaardigheid creëert", vroeg hij zich af. Die opmerking schoot in het verkeerde keelgat van een kijker. Die klaagde Fry aan, tot grote woede van veel mensen.

De politie zal Fry echter niet vervolgen. Dat komt omdat de klager geen schade of letsel heeft opgelopen. En omdat de uitspraken van de comedian ook niet in strijd zijn met strenge wetgeving omtrent het beledigen van religieuzen. Daar kwam ook nog bij dat er verder helemaal geen klachten waren binnengekomen over de uitzending.

De man die de aanklacht heeft ingediend kan leven met het seponeren van de zaak. "Ik deed gewoon mijn burgerplicht", zegt hij in een reactie. Hij zegt blij te zijn dat de politie de zaak wel zorgvuldig heeft onderzocht.

Ierse politie laat Stephen Fry met rust
Ierse politie laat Stephen Fry met rust (Foto: BuzzE)

Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's

De politie is dinsdagmiddag op elf locaties in Noord-Holland en Flevoland binnengevallen in een onderzoek naar de verkoop van zogeheten crypto-gsm's. Dat zijn smartphones die de communicatie versleutelen, wat het voor opsporingsdiensten lastiger maakt om mee te kijken of luisteren. Ze zijn vanwege die eigenschap populair onder criminelen.

De verdenking tegen de mensen naar wie de politie nu onderzoek doet is dan ook dat ze de telefoons hebben geleverd aan misdadigers, vertelde een woordvoerder van de politie. Tot nog toe is zeker een aanhouding verricht.

Het zogeheten Team High Tech Crime viel woningen en bedrijfspanden binnen in Amsterdam, Almere, Huizen, Zandvoort, Koggenland en Zeewolde. Ook de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket, dat onder meer is gespecialiseerd in fraudezaken, zijn bij de doorzoekingen betrokken. Zij namen de boekhouding in beslag bij twee administratiekantoren.

Het onderzoek staat volgens de woordvoerder los van een eerder groot onderzoek naar een bedrijf uit Nijmegen dat crypto-gsm's leverde. Klanten van dat bedrijf, Ennetcom, bleken later helemaal niet zo veilig voor politie en justitie. Die lieten in maart weten dat ze toegang hadden verkregen tot 3,6 miljoen berichten die via de servers van Ennetcom waren verzonden. Het kraken van de encryptie leverde informatie op in tientallen onderzoeken naar misdrijven, van liquidaties tot drugshandel.

Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's
Invallen in onderzoek naar versleutel-gsm's (Foto: BuzzT)

LB: 'Man van Barbie' is weer vrijgezel

Michael van der Plas is weer vrijgezel. Dat vertelt de ex van Samantha aan Shownieuws. Vorige week werd bekend dat Michael in Linsey een nieuwe vriendin had gevonden, maar het prille geluk is alweer over.

"We zijn niet meer samen, maar we hebben wel nog contact", vertelt Michael. "We zijn gewoon vrienden." In de afgelopen dagen kwamen Michael en Linsey erachter dat ze toch te verschillend zijn. "Daarom zat een relatie er niet in."

Michael van der Plas is weer vrijgezel
Michael van der Plas is weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Maradona: "Messi verdiende de schorsing"

Diego Maradona vindt dat Lionel Messi de schorsing van vier wedstrijden verdient. De voetballegende ziet ook voordelen nu Messi weer mag spelen.

Messi miste twee duels bij Argentinië, maar hij mag nu alweer in actie komen. De aanvaller van FC Barcelona komt volgens Maradona goed weg. "Met mijn hand op mijn hart zeg ik dat Messi een hogere straf verdiende", zegt Maradona tegen La Red.

"Voor dit soort schorsingen geldt altijd dezelfde straf: vier wedstrijden. Ineens gaan er een paar duels vanaf. Dat is totaal niet logisch", aldus de voormalige bondscoach van Argentinië.

"Ik heb de Argentijnse ploeg één keer onder mijn hoede gehad en Messi is eerder een mascotte dan een speler. Als Argentijn juich ik, omdat we nu een grotere kans hebben om het WK te halen. Gefeliciteerd aan degene die hier zo zijn best voor heeft gedaan."

Verwarde vrouw uit hijskraan gehaald

In de Lange Nieuwstraat in Utrecht is maandagavond een verwarde vrouw in een hijskraan geklommen. De vrouw dreigde te gaan springen. Hulpverleners hebben uren op de vrouw ingepraat om haar op andere gedachten te brengen.

Iets na 22.00 uur zijn 2 hulpverleners naar het uiterste puntje van de kraan geklommen waarna ze de vrouw hebben gezekerd en veilig naar beneden gehaald.

De vrouw is patiënt van de verslavingskliniek Victas aan de Lange Nieuwstraat. Het is nog niet duidelijk hoe de vrouw in de kraan kon klimmen.

Hier vind je een filmpje waarin de redding te zien is.

Terpstra traint weer na blessures

Niki Terpstra heeft vandaag de training hervat. De Nederlander van Quick-Step Floors begin april ten val in Parijs-Roubaix, waarbij hij diverse snij- en schaafwonden op liep. Eind april stapte hij weer op de fiets, maar vanwege een armblessure moest hij de trainingen toen staken.

"Ik ben terug op de fiets'', liet Terpstra via Twitter weten. "Er waren wat complicaties bij mijn herstel vanwege een armblessure. Ik kon daarom een paar dagen niet fietsen. Maar nu is het tijd om weer aan de conditie te werken.''

Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten EU

De Tweede Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten de Europese Unie in Nederland. Een meerderheid riep de regering dinsdag op de grenzen te sluiten voor niet-EU-burgers die hier tijdelijk willen werken in bijvoorbeeld landbouw en toerisme.

Het initiatief voor de oproep komt van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Hij vindt dat er in Nederland en de EU al voldoende arbeiders zijn om seizoengebonden werk te verrichten.

Daarbij is de goedkope arbeid uit Midden- en Oost-Europa nu al een probleem. Van Dijk spreekt van uitbuiting, oneerlijke concurrentie en ondermijning van de arbeidsmarkt. Met het toelaten van seizoenwerkers van buiten de EU zal de situatie alleen maar nog slechter worden, zo stelt hij.

De oproep kreeg geen steun van drie partijen die nu praten over de vorming van een regering: VVD, D66 en GroenLinks. Daarnaast stemde Forum voor Democratie tegen.

Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten EU
Kamer wil geen seizoenarbeiders van buiten EU (Foto: ANP)

Meer Groningers melden schade door gaswinning

Meer Groningers hebben zich in het eerste kwartaal van dit jaar gemeld met schade aan hun woningen die zij wijten aan de gaswinning. Ten opzichte van een kwartaal eerder steeg het aantal meldingen met 28 procent, tot 2435, liet de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) dinsdag weten.

Van de gevallen die al zijn beoordeeld, was in 63 procent de conclusie dat de schade niét kwam door aardbevingen. Een kwartaal eerder was dat 67 procent. Mensen die het niet eens zijn met de bevindingen, kunnen een contra-expertise aanvragen. Wie gelijk krijgt, kan kiezen tussen herstel en uitbetaling. Een op de drie gedupeerden koos in de eerste drie maanden van 2017 voor herstel. In het laatste kwartaal van vorig jaar ging een kwart voor deze optie.

De cijfers komen van het Centrum voor Veilig Wonen. Dat handelt nu nog de schade af, maar staat volgens critici te dicht bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die het gas uit de grond haalt. Deze zomer gaat het systeem op de schop. Vanaf 1 juli gaat een geheel onafhankelijke commissie de schademeldingen beoordelen.

Meer Groningers melden schade door gaswinning
Meer Groningers melden schade door gaswinning (Foto: ANP)

Debusschere sprint naar winst in Duinkerke

Jens Debusschere heeft de eerste etappe gewonnen van de Vierdaagse van Duinkerke. De renner van Lotto Soudal was na 197 kilometer de snelste in de sprint.

Tussen Duinkerke en Iwuy was de 27-jarige Belg de snelste in een sprint met een omvangrijke groep. Hij haalde het voor de Fransen Marc Sarreau en Clément Venturini. Debusschere is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Coen Vermeltfoort van Roompot-Nederlandse Loterij was de beste Nederlander met een zevende plaats.

Polanc pakt de winst op de Etna, Jungels roze

Jan Polanc heeft de vierde etappe in de Giro gewonnen. De renner van UAE Emirates kwam alleen op de Etna, nadat hij als enige was overgebleven de vroege vluchters. Ilnur Zakarin kwam op 19 seconden van de winnaar binnen. Bob Jungels neemt de leiderstrui over van Fernando Gaviria.

Net zoals in de vorige etappes kwam de vroege vlucht snel tot stand. Vier renners kozen dit keer voor de aanval: Pavel Brutt (Gazprom-RusVelo), Jan Polanc (UAE Emirates), Eugenio Alafaci (Trek–Segafredo) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data). Het viertal had een maximale voorsprong van zeven minuten op het peloton.

Op de eerste lange beklimming de Portella Femmina Morta nam Janse van Rensburg de bergpunten voor Polanc. In aanloop naar de Etna moest vooraan Alafaci afhaken bij de koplopers.

Op zestien kilometer was er een valpartij peloton, nadat de voorwacht van het peloton een bocht hadden gemist. Steven Kruijswijk kwam ook ten val en moest in de achtervolging. De renner van LottoNL-Jumbo kwam snel weer aansluiten bij het peloton.

Op de eerste meters van de Etna ging Polanc solo verder, want op dat punt moest ook Janse van Rensburg lossen. In het peloton ging Paolo Tiralongo ervandoor, maar de renners van Astana zou al snel terug gepakt worden. Later zou Pierre Rolland in de aanval gaan, maar ook hij kreeg niet al te veel ruimte van het peloton, waar BMC en Bahrain Merida het tempo bepaalde.

Pas op drie kilometer van de finish was de eerste aanval van een favoriet. Vicenzo Nibali sprong weg, maar werd al snel teruggehaald door Movistar. Later zou ook nog Tom Dumoulin proberen. De Nederlander kreeg meteen Thibaut Pinot en Zakarin in het wiel. De Rus ging door en pakte wat seconden op de groep van de favorieten.

Polanc had op de streep negentien seconden over op Zakarin. Het peloton volgde op 29 seconden van de winnaar. Voor de Sloveen was het zijn tweede overwinning in zijn profcarrière, nadat hij vorig jaar ook een rit won in de Giro.

Project Cars 2 krijgt ¤400 kostende Ultra Edition

Project Cars 2 krijgt, naast de standaardeditie, drie andere versies wanneer de game later dit jaar uitkomt.

In de Limited Edition van de game zit de volledige game in steelbook, daarbij krijg je ook een stickervelletje en zit de Japanese Car Pack, met auto's van Honda en Nissan, automatisch inbegrepen. De Limited Edition krijgt een adviesprijs van €59,99 op PC en een tientje meer voor console-versie.

Bij de Collector's Edition krijg je al het voorgaande plus een Art Book, de Season Pass en een 1/43 schaalmodel van de covercar, de McLaren 720S. De Collector's Edition gaat de deur uit voor ongeveer €150. De echte fans gaan echter voor de Ultra Edition. Als je geld over hebt, €419,99 om precies te zijn, krijg je geen 1/43 schaalmodel, maar een 1/12 schaalmodel van de McLaren 720S. Van de Ultra Edition worden slechts 1000 exemplaren gemaakt.

Voor normale mensen zal de Season Pass overigens ook apart verkrijgbaar zijn voor €29,99. En mocht je het nog niet door hebben gehad: bij Slightly Mad Studios zijn ze fan van de McLaren 720S, vandaar dat er ook een nieuwe trailer uitgebracht is waarin we de auto zien scheuren over het stratencircuit van Long Beach.

Kipnuggets-tweet breekt record Oscarselfie

Een tweet van een Amerikaanse tiener die een fastfoodketen vraagt wat hij moet doen voor een jaar lang gratis kipnuggets is de meest geretweete bericht ooit geworden. Het verslaat daarmee de groepsselfie van Ellen DeGeneres en een grote groep acteurs tijdens de Oscars uit 2014.

De zestienjarige Carter Wilkerson stelde zijn vraag op 5 april aan Wendy's. De keten antwoordde dat hij achttien miljoen retweets nodig had voor een een jaar lang gratis kipnuggets. Daar is hij overigens bij lange na nog niet in de buurt. Het bericht oversteeg dinsdag de 3,43 miljoen, net iets meer dan het aantal retweets van de beroemde Oscarselfie van DeGeneres. Daarop figureren onder meer Jennifer Lawrence, Jared Leto, Channing Tatum, Bradley Cooper, Meryl Streep, Brad Pitt, Kevin Spacey, Angelina Jolie, Lupita Nyong'o en Julia Roberts.

Wendy's vindt het record al een prestatie op zich en beloont Wilkerson met een cheque van 100.000 dollar die hij aan een goed doel naar keuze kan schenken.

Kipnuggets-tweet breekt record Oscarselfie
Kipnuggets-tweet breekt record Oscarselfie (Foto: BuzzT)

FOK! sportfoto-onderschrift week 19

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Ronzz met het volgende onderschrift: "Godver die wachtrijen ook altijd bij de plaatselijke camping.. ik had beter voor de wedstrijd kunnen douchen.."

De opgave van deze week:

Voor de tafeltenniswedstrijden in de play-offs worden de batjes eerst geïnspecteerd, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Erik Pasman)
Voor de tafeltenniswedstrijden in de play-offs worden de batjes eerst geïnspecteerd, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Erik Pasman)

Jans na zes weken al weg bij KNVB

Ron Jans is na zes weken weer klaar bij de KNVB. Jans ging anderhalve maand geleden aan de slag als docent van de trainersopleiding, maar daar is nu al een vervanger voor nodig.

Jans heeft Hans van Breukelen, de technisch directeur van de KNVB, dinsdag op de hoogte gesteld van zijn beslissing. De voornaamste reden is het vertrek van Leon Vlemmings, die trainer wordt van Go Ahead Eagles. Vlemmings en Jans zouden samen de trainersopleiding vorm gaan geven, maar Jans heeft geen zin om dat nu in zijn eentje te gaan doen.

Hij stoort zich mogelijk ook aan de onrust bij de KNVB, waar bondscoach Danny Blind, technisch manager Jelle Goes, Arjan van der Laan (de bondscoach van de vrouwen) en manager vrouwenvoetbal Minke Booij allemaal ontslagen werden of zelf vertrokken.

Huren woningcorporaties dit jaar iets omhoog

De huren van de meeste huurders bij woningcorporaties stijgen dit jaar licht. De stijging komt gemiddeld uit op 0,6 procent en dat is minder dan in voorgaande jaren, blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes van de woningcorporaties. Vorig jaar gingen de huren met 0,7 procent omhoog en in 2015 was dat 1,8 procent.

De lagere huurstijging is een bewuste keuze van woningcorporaties, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. "Te veel huurders hebben moeite maandelijks rond te komen. Daar maken we ons zorgen over. Het is daarom goed dat corporaties de huren van sociale huurwoningen verder matigen."

De Woonbond vindt dat er meer nodig is om sociale huurprijzen weer betaalbaar te maken voor huurders. Directeur Ronald Paping: ,,We constateren dat de huren nog steeds harder stijgen dan de inflatie." Een half miljoen hurende huishoudens hebben inmiddels een te hoge huur voor hun inkomen. De huren moeten volgens de huurdersvereniging de komende jaren 10 procent omlaag. ,,Veel huurders zitten financieel in de problemen", aldus Paping.

Huurverhoging
Huishoudens met een inkomen van meer dan 40.349 euro mogen van het kabinet meer huurverhoging krijgen: maximaal 4,3 procent. De gemiddelde huurstijging ligt daar dit jaar iets onder met 4,0 procent, aldus Aedes.

Een huurverhoging hoeft niet hetzelfde te zijn bij alle woningen, corporaties kunnen daarin variëren en hebben dat volgens de branchevereniging ook gedaan. Zo kunnen ze er voor zorgen dat de huurprijs beter aansluit bij de kwaliteit van het huis. Ook kunnen er verschillen zijn tussen de afzonderlijke corporaties. Huurders hebben voor 1 mei van hun corporatie te horen gekregen wat hun nieuwe huur per 1 juli wordt.

Sociaal Huurakkoord
Corporaties sloten eerder met de Woonbond een Sociaal Huurakkoord af. Daarin werd vastgelegd dat de huren beperkt mogen worden verhoogd. De stijging van dit jaar ligt onder de afgesproken maxima, aldus Aedes.

Huurders kunnen op checkhuurverhoging.nl kijken of ze bezwaar kunnen maken tegen de huurverhoging.

Huren woningcorporaties dit jaar iets omhoog
Huren woningcorporaties dit jaar iets omhoog (Foto: ANP)

Dennis eerste echte uitvaller in Giro

Rohan Dennis is de eerste echte uitvaller van de Giro d'Italia 2017. De Australiër van BMC kwam in de derde etappe ten val en had daar in de etappe van dinsdag, richting de Etna, teveel last van.

Bardiani-renners Nicola Ruffoni en Stefano Pirazzi staan ook als afvallers te boek, maar zij gingen niet eens van start. Op de avond voor de start werd bekend dat de twee positief hadden getest op verboden middelen.

Ajax loopt PSV-talent (14) mis

Ajax moet de komst van talent Jayden Braaf uit het hoofd zetten. De jongeling leek op het punt te staan om over te komen van PSV.

Braaf stond open voor een vertrek naar Ajax. De Amsterdammers wilden hem graag aan de jeugdopleiding toevoegen. Dat is opvallend, want drie jaar geleden werd Braaf nog weggestuurd door Ajax: men vond de goaltjesdief niet goed genoeg.

Het talent kwam bij PSV terecht en daar ontwikkelde hij zich sindsdien bijzonder goed. Voor PSV onder 15 kwam hij dit seizoen al tot maar liefst dertig goals en zeventien assists. Daarnaast mocht hij debuteren bij Nederland onder 15, waarvoor hij vorige week tegen Duitsland tot scoren kwam. 

"Het belangrijkste is dat er nu duidelijkheid en rust komt voor Jayden. Die kon niet worden gegeven", zegt Braaf's oom en woordvoerder Stefano van Delden volgens Ajax Showtime. Volgens hem was er een gesprek gepland tussen Braaf en Ajax, maar dat werd afgezegd, onder meer na onduidelijkheid over de toezegging dat Braaf in Ajax onder 17 mocht beginnen.

Na het vertrek bij Ajax, drie jaar geleden, is Braaf volgens Van Delden goed ontvangen in Noord-Brabant. "PSV heeft hem altijd goed behandeld, dus dat laat je niet zomaar achter je."

Ook Belastingdienst niet meer bij GeenStijl

De Belastingdienst plaatst ook geen advertenties meer op de websites GeenStijl en Dumpert. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op vragen van D66. Beide sites verloren vorige week verscheidene adverteerders vanwege feministen die de adverteerders min of meer chanteerden vanwege het volgens hen vrouwonvriendelijk karakter van de site.

Asscher benadrukte dat het geen beperking van vrijheid van meningsuiting is als overheden hun advertenties terugtrekken. Eerder besloot Defensie voorlopig niet meer op beide sites te adverteren.

Het kabinet wil geen "algemene lijn" vastleggen waar overheden wel of niet mogen adverteren. Zoiets zou "in het slechtste geval kunnen leiden tot zelfcensuur en dat moeten we vermijden", aldus de vicepremier die alsnog deze weg bewandelt onder druk van een hypocriet lobbyclubje.

Ook Belastingdienst niet meer bij GeenStijl
Ook Belastingdienst niet meer bij GeenStijl (Foto: ANP)

'Maar dat is een vriend van papa'

"Maar dat is een vriend van papa", zei de dochter van Koen Everink toen tenniscoach Mark de J. vorig jaar werd opgepakt voor de gewelddadige dood van haar vader. De moeder van het destijds zesjarige meisje had een boodschap ingesproken die dinsdag in de rechtbank in Utrecht werd afgespeeld in de zaak tegen de voormalige tenniscoach.

"Jij liet haar alleen in het huis achter met haar vermoorde vader", zei de moeder. "Deze ellende duurt nu al meer dan een jaar."

De vader van Everink sprak dinsdag in de rechtbank. Hij richtte het woord tot verdachte De J., die een paar stoelen verderop zat: "Kom er nou voor uit." Hij vertelde in een emotioneel betoog dat hij behalve enorm verdrietig over het verlies van zijn zoon, ook boos is op De J. en zijn raadsman. "Jullie tonen geen enkel begrip voor de nabestaanden."

Everink werd vorig jaar maart in zijn huis in Bilthoven door zijn destijds zesjarige dochter gevonden. De zakenman was met tientallen messteken om het leven gebracht.

'Maar dat is een vriend van papa'
'Maar dat is een vriend van papa' (Foto: ANP)

Vermoorde man bij Susteren komt uit Maastricht

De vermoorde Nederlander die zondag net over de grens bij Susteren werd gevonden, is een 24-jarige taxichauffeur uit Maastricht. Dat meldt de politie dinsdag.

Het lichaam van de man werd door wandelaars bij het plaatsje Schalbruch gevonden. Hij was met messteken om het leven gebracht. Zijn lege taxi werd zondag op de A12 bij Zevenhuizen aangetroffen. In de wagen zaten bloedsporen. Een 45-jarige man die in de buurt was, werd aangehouden.

Vermoorde man bij Susteren komt uit Maastricht
Vermoorde man bij Susteren komt uit Maastricht (Foto: ANP)

McDonalds kijkt naar bezorgen fastfood

McDonalds kijkt naar de mogelijkheden om eten te gaan bezorgen, maar heeft nog geen goede partner gevonden. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf dinsdag weten. "Het is evident dat we niet om deze markt heen kunnen."

In Miami is McDonalds vorig jaar begonnen met het bezorgen van hamburgers. In enkele Aziatische landen gebeurt dat al langer en ook Spanje en Duitsland komen er aan. "Maar elk land is anders en heeft andere uitdagingen", schetst de woordvoerder. Wel staat McDonalds in Nederland in contact met de zusterbedrijven in andere landen om van ze te leren.

Zodra de Amerikaanse keten ook in Nederland gaat bezorgen zal dat beginnen met een pilotproject. "Zo doen we dat met alle vernieuwingen."

De markt voor bezorgde maaltijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Naast Thuisbezorgd.nl zijn bedrijven als Foodora, Deliveroo en Uber Eats actief geworden op de Nederlandse markt.

McDonalds kijkt naar bezorgen fastfood
McDonalds kijkt naar bezorgen fastfood (Foto: ANP)

Zus wenst Holleeder 'hartverknettering' toe

In de aanloop naar de pro formazitting tegen Willem Holleeder van komende maandag heeft zijn zus Astrid hem een 'hartverknettering' toegewenst.

Dat zegt zij deze week in een exclusief interview met HP/De Tijd, dat in het diepste geheim plaatsvond met de schrijfster van het boek Judas over de familie Holleeder. "Het zou mij niet slecht uitkomen als hij een keer een hartverknettering kreeg. Het zou een hoop oplossen", zegt zij in het blad.

Willem Holleeder staat maandag in een voortgangszitting terecht in de rechtbank van Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij zes liquidaties en twee pogingen daartoe, waaronder die op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Astrid Holleeder getuigt in het proces tegen haar broer, net als haar zus Sonja. Zij omschrijft haar situatie in het blad als "een levenslange gevangenisstraf", omdat ze door haar boek en haar verklaringen op de dodenlijst van haar broer zou staan.

Zus wenst Holleeder 'hartverknettering' toe
Zus wenst Holleeder 'hartverknettering' toe (Foto: ANP)

Praatpaal weg: 'neem opgeladen mobiel mee'

Ga goed voorbereid op weg, zorg dat je kunt bellen bij pech. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vanaf deze week op de borden boven de snelweg een mobiele telefoon mee te nemen onderweg. Reden: vanaf 1 juli verdwijnen de bekende gele praatpalen langs de weg. Daarmee konden gestrande weggebruikers jarenlang hulp oproepen als ze pech kregen.

"Het was 57 jaar de reddingsboei voor automobilisten met pech", schrijft de ANWB op de website. De palen zijn door de komst van de mobiele telefoon overbodig geworden, stelt de bond.

Rijkswaterstaat en de ANWB adviseren mensen met een opgeladen mobieltje op weg te gaan en het telefoonnummer of de app van een pechhulpverlener paraat te hebben.

In 1960 plaatste de ANWB als experiment de eerste tien praatpalen langs de Rijksweg 13, de latere A13. In 1977 was het net landelijk dekkend en stonden 1500 palen opgesteld. Eind jaren negentig telde Nederland ongeveer 3500 praatpalen.

Praatpaal weg: 'neem opgeladen mobiel mee'
Praatpaal weg: 'neem opgeladen mobiel mee' (Foto: ANP)

'Extra trekking Staatsloterij is luizenfooi'

De extra trekking die de Staatsloterij op 27 mei gepland heeft gestaan voor deelnemers uit de periode van 2002 tot 2007 is geen vorm van compensatie, maar "het afschepen van mensen met een luizenfooi". Dat betoogde oprichter Ferdy Roet van Loterijverlies B.V. dinsdag voor de voorzieningenrechter in Alkmaar, waar hij een ultieme poging deed de trekking tegen te houden.

Roet loopt al jaren te hoop tegen de Staatsloterij. Tot bij de Hoge Raad kreeg hij gelijk voor zijn stelling dat de loterij deelnemers misleidde door winstkansen te overdrijven. Maar de onderhandelingen over compensatie liepen stuk en zelf werd hij uit het bestuur van de door hem opgerichte stichting Loterijverlies gezet. Kort geleden sloot de Staatsloterij een overeenkomst met stichting Staatsloterijschadeclaim. Onderdeel was de extra trekking later deze maand. Gedupeerden kunnen gratis meedoen als ze afzien van verdere schadeclaims.

Volgens Roet, die hogere schadevergoedingen najaagt, is sprake van "een paniekloterij ter afkoop van jarenlang bedrog". Hij vindt dat de Kansspelautoriteit (Ksa) uit bescherming van consumenten nooit ontheffing voor de extra trekking had mogen verlenen. "De Staatsloterij doet hetzelfde als de Nederlanders toen ze in 1626 Manhattan voor 32 tot 40 kralen kochten van de indianen", zei hij. Volgens hem ,"ruilt geen weldenkend mens de 23-karaats vordering die er ligt in voor een tot vier staatsloten".

De Ksa en de Staatsloterij stelden daar tegenover dat Roet vooral opkomt voor zijn eigen belang, niet dat van de deelnemers. Met zo'n 2 miljoen aanmeldingen tot nu toe spraken zij van "breed draagvlak" voor de extra trekking.

'Extra trekking Staatsloterij is luizenfooi'
'Extra trekking Staatsloterij is luizenfooi' (Foto: ANP)

FC Utrecht bij nederlaag 750.000 euro rijker

FC Utrecht is voor de laatste speelronde van de Eredivisie in een bizarre situatie terechtgekomen. De club heeft er baat bij dat AZ vijfde wordt.

Utrecht sluit het seizoen af met een uitwedstrijd tegen AZ, dat vijfde staat en één punt voorsprong heeft op Vitesse. Volgens De Gelderlander mag de club uit de Domstad 750.000 euro bijschrijven als de Alkmaarders hun positie vasthouden. Dat heeft te maken met de televisiegelden.

De verdeling van die gelden is gebaseerd op prestaties van de clubs in de afgelopen tien jaar. Vitesse speelt zondag zelf overigens voor eigen publiek tegen Roda JC. Bij een nederlaag van Utrecht tegen AZ kunnen de Arnhemmers dus niet meer op de vijfde plek eindigen.

FC Utrecht versloeg Vitesse afgelopen weekend met 1-0 door een late treffer van Willem Janssen in blessuretijd. Het elftal van coach Erik ten Hag was al verzekerd van de vierde plaats. Het gat met de bekerwinnaar is nu tien punten.

Hof Amsterdam: faillissement Yukos onrechtmatig

De Russische staat heeft het voormalige olieconcern Yukos onrechtmatig failliet verklaard, waarna het bedrijf werd genationaliseerd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

De Russische overheid verklaarde Yukos in 2006 failliet vanwege vermeende grootschalige belastingontduiking. Vervolgens werd het merendeel van de bezittingen verkocht aan staatsolieconcern Rosneft. Ook het Nederlandse dochteronderdeel Yukos Finance werd verkocht aan een Russisch bedrijf, maar daartegen werd bij de rechtbank in Amsterdam door de aandeelhouders een procedure aangespannen.

Het gerechtshof in Amsterdam stelde nu dat het faillissement van Yukos bewust werd uitgelokt door de Russische overheid door torenhoge en onwettige belastingaanslagen op te leggen en dat de curator van Yukos niet bevoegd was om onderdelen van het bedrijf te verkopen. Volgens het hof was dit strijdig met de Nederlandse openbare orde.

Yukos Finance

Onder Yukos Finance vallen de buitenlandse bezittingen van Yukos die honderden miljoenen waard zijn. De rechtbank in Amsterdam stak in 2007 al een stokje voor de verkoop van Yukos Finance omdat die niet rechtsgeldig was. Daartegen werd door de nieuwe eigenaar van Yukos Finance beroep aangetekend, maar dat is nu dus verworpen.

Volgens de Yukos-stichting, die is opgezet om de buitenlandse bezittingen van Yukos te beschermen, wordt met dit vonnis "voor eens en altijd" een punt gezet achter de langslepende zaak. Vanuit Rusland kan nog hoger beroep worden aangetekend maar de stichting is er van overtuigd dat dit vonnis blijft staan.

Voormalig Yukos-topman en oprichter Michail Chodorkovski werd, na een veroordeling voor fraude en belastingontduiking, van 2005 tot eind 2013 opgesloten in een Siberisch strafkamp. Critici meenden dat zijn veroordeling een straf was voor zijn politieke ambities en zijn kritiek op president Vladimir Poetin en het Kremlin.

Hof Amsterdam: faillissement Yukos onrechtmatig
Hof Amsterdam: faillissement Yukos onrechtmatig (Foto: ANP)

Ontsnapte kamelen op Belgische ringweg

Vier kamelen zijn dinsdagochtend ontsnapt uit een circus in Charleroi. De dieren liepen de ringweg rond de Belgische plaats op. Ze veroorzaakten geen ongelukken, liet de politie weten.

Circusmedewerkers slaagden er snel in de kamelen te vangen. Toen de politie arriveerde, waren de dieren alweer terug in hun hok. Een automobilist heeft een filmpje van de opmerkelijke weggebruikers op Facebook gezet.

Chameaux sur le ring de Charleroi C'est pas une blague 😂

Geplaatst door Alertes Contrôles De Police - Infos Bruxelles op dinsdag 9 mei 2017

Ontsnapte kamelen op Belgische ringweg
Ontsnapte kamelen op Belgische ringweg (Foto: ANP)

Waze laat gebruiker navigatietekst inspreken

Wie genoeg heeft van de stem van zijn navigatiesysteem kan nu zelf de teksten inspreken. De navigatieapp Waze heeft die functie beschikbaar gesteld in de nieuwste update.

Met de Waze voice recorder kunnen gebruikers de commando's zelf inspreken of laten inspreken. Volgens techsite The Verge is deze functie vooral handig voor taalgebieden waarvoor Waze nog geen stemmen heeft.

Waze drukt gebruikers wel op het hart duidelijk te spreken. Commando's die niet worden ingesproken, krijgen de gewone stem van de app mee. Voorlopig is de functie alleen voor persoonlijk gebruik. De gemaakte opnamen zijn niet te delen met andere gebruikers.

Waze laat gebruiker navigatietekst inspreken
Waze laat gebruiker navigatietekst inspreken (Foto: BuzzT)

Onderzoek naar aanrijding ME-bus Rotterdam

De politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding tussen een ME-bus en een in Feyenoordshirt gehulde voetganger tijdens de rellen in het centrum van Rotterdam afgelopen zondag.

Daarbij raakte een man zodanig gewond, dat hij zijn rechterenkel - en scheenbeen brak. Dat gebeurde tijdens een charge van de ME op de Coolsingel, voor het pand van de Bijenkorf.

De aanrijding en wat daaraan voorafging wordt onderzocht, aldus de politie. "Dat gebeurt zowel vanuit het perspectief van de aangereden man als dat van de chauffeur van de ME- bus." Dat onderzoek noemt de politie logisch omdat het slachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen.

Op via internet verschenen beelden is te zien hoe relschoppers op de loop gaan voor de mobiele eenheid. Daarbij wordt de man, die zich niet uit de voeten maakt, stapvoets aangereden.

Onderzoek naar aanrijding ME-bus Rotterdam
Onderzoek naar aanrijding ME-bus Rotterdam (Foto: ANP)

Jensen terug op tv met Amerikaanse celebs

Robert Jensen keert terug op de buis. Voor Jensen USA gaat de voormalige radio-dj en talkshowhost als reporter onder meer op zoek naar 'Amerikaanse sterren met een randje'. Op 18 mei is de eerste Jensen USA te zien bij RTL 5 waarin de presentator op bezoek gaat bij Charlie Sheen.

Sheen vertelt in de uitzending over zijn leven vol drank, drugs en vrouwen. In latere shows interviewt Jensen onder anderen rapper Vanilla Ice en pornoster Ron Jeremy. Ook gaat hij op bezoek bij Kenley Jansen, een in eigen land vrijwel onbekende Nederlander die hoge ogen gooit bij honkbalclub Los Angeles Dodgers.

Een show over Amerika is anno 2017 bijna ondenkbaar zonder iets te doen met president Donald Trump. In Jensen USA neemt Trump-imitator John Di Domenico de president iedere uitzending op de hak.

Jensen terug op tv met Amerikaanse celebs
Jensen terug op tv met Amerikaanse celebs (Foto: BuzzE)

Tientallen gewonden door aanslag Thailand

Door twee bomexplosies in een groot winkelcentrum in de Thaise plaats Pattani zijn dinsdag meer dan veertig mensen gewond geraakt. De eerste bom ontplofte bij een levensmiddelenzaak. Bezoekers en personeel vluchtten in paniek naar buiten. Daar ontplofte even later een bom in een geparkeerde auto, meldde de Bangkok Post.

Pattani ligt in het uiterste zuiden van het land, circa 75 kilometer van de Maleisische grens. De streek wordt al jaren geplaagd door terrorisme. Er zijn separatisten actief die met geweld naar een eigen staat Pattani in de grensregio streven en er worden aanslagen gepleegd door jihadisten. In de streek wonen overwegend moslims. Velen voelen voelen zich niet thuis in het overwegend boeddhistische Thailand.

Tientallen gewonden door aanslag Thailand
Tientallen gewonden door aanslag Thailand (Foto: ANP)

Froome tijdens training van fiets gereden

Wielrenner Chris Froome is vandaag van zijn fiets gereden door een ongeduldige automobilist. De winnaar van de afgelopen edities van de Tour de France meldt op Twitter geschrokken, maar ongedeerd te zijn. Zijn fiets is wel gesneuveld.

Froome was in Beausoleil, vlak bij zijn woonplaats Monaco, aan het trainen ter voorbereiding op het Critêrium du Dauphiné dat volgende maand begint. De Brit werd naar eigen zeggen tot op de stoep achtervolgd door een automobilist die na de aanrijding doorreed.

Bobsleewereld in rouw: "Grote rivaal en groot persoon verloren"

De bobsleewereld is in rouw na de plotselinge dood van de Amerikaan Steven Holcomb. Hij werd zaterdagochtend dood gevonden in zijn kamer op het Amerikaans olympisch trainingscentrum in Lake Placid, waar hij zich voorbereidde op het komende olympische seizoen. Holcomb werd slechts 37 jaar.

Een van Holcomb's voornaamste concurrenten door de jaren heen was de inmiddels gestopte Alexander Zubkov. De Rus vocht regelmatig spannende duels uit met zijn Amerikaanse rivaal en won in Sochi dubbel olympisch goud, waar Holcomb twee keer brons pakte. Inmiddels is hij de baas van de Russische bobsleebond en ook Zubkov was aangeslagen toen hij het nieuws over het overlijden van Holcomb hoorde.

"Ik kan nog steeds nauwelijks geloven dat het echt waar is. De bobsleewereld heeft een gigantisch verlies geleden", treurde Zubkov in Russische media. "Steven was een grote rivaal tijdens de wedstrijden, maar een ontzettend vriendelijke kerel daarbuiten met wie ik prima op kon schieten. Het is onwerkelijk dat hij er nu niet meer is."

Ook de Duitse wereldkampioen Francesco Friedrich kon het niet bevatten. "Dit is zo ongelooflijk tragisch. 'Holcy' was zo'n toffe vent waar iedereen altijd mee kon lachen. Hij was de gave, vriendelijke, coole en rustige Amerikaan waar iedereen in de bobsleewereld van hield en dat hij er nu niet meer is...dat is bizar."

Holcomb's teamgenote Elana Meyers Taylor doet op social media uit de doeken hoe hij haar geholpen heeft in het begin van haar carrière. "Als ik een bepaalde bocht weer eens niet goed voor elkaar kreeg, liep jij maar met mij en de coach mee om te laten zien hoe het wél moest, ook al was jij al de ervaren man en was ik maar een van de beginners. En zulke dingen deed je niet alleen voor mij, maar voor iedereen, of ze nou ervaren waren of pas net begonnen. Bedankt dat je in mijn leven aanwezig bent geweest", besluit Meyers Taylor.

"Er is maar één reden waarom de Verenigde Staten tegenwoordig nog iets betekenen in het bobsleeën en dat is Steven Holcomb", zegt zijn teamgenoot Nick Cunningham. "Hij was het gezicht van ons team en het gezicht van onze sport." 

Klopjacht op ontsnapte leeuwen in Zuid-Afrika

Gewapende boswachters en agenten zoeken in de omgeving van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark naar vijf ontsnapte leeuwen. De roofdieren namen maandag de benen in de buurt van Komatipoort, een plaats met ongeveer 5000 inwoners.

"We denken dat het gaat om vijf leeuwen. Ze bevinden zich in de suikerrietvelden bij de grens met Mozambique", zei een woordvoerder van het park. De dieren kunnen een gevaar vormen voor inwoners en vee in het gebied, waar zich meerdere dorpen en boerderijen bevinden.

Het is niet de eerste keer dat een leeuw vlucht uit een wildpark in het land. In 2015 slaagde de leeuw Sylvester erin onder een elektrisch hek door te kruipen. Daarna deed hij zich wekenlang tegoed aan schapen in de omgeving. Boswachters vonden Sylvester uiteindelijk terwijl het roofdier een dutje deed.

Klopjacht op ontsnapte leeuwen in Zuid-Afrika
Klopjacht op ontsnapte leeuwen in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Australische verpleegkundige redt eigen leven

Een Australische verpleegkundige heeft zijn eigen leven gered door in zijn ambulance naar het ziekenhuis te rijden toen hij een hartinfarct kreeg. Er waren volgens Australische media geen collega's in de buurt om hem naar een dokter te brengen.

Ambulancebroeder David Watson aarzelde niet toen hij tijdens een dienst in het kleine plaatsje Casterton plots een scherpe pijn in zijn bovenlichaam voelde en begon te zweten. Hij sloot zichzelf aan op een hartritmemonitor en ontdekte dat hij een afwijkende hartslag had. "Dat deed alarmbellen afgaan", zei hij dinsdag tegen verslaggevers.

Watson stapte in zijn ambulance en reed naar een klein plattelandsziekenhuis in de buurt. Een helikopter vervoerde hem vervolgens naar een groter hospitaal, waar hij met spoed onder het mes ging. Een dokter vertelde de verpleegkundige later dat het een wonder was dat hij nog leefde: een bloedprop had een belangrijke ader bij de hartspier afgesloten.

Australische verpleegkundige redt eigen leven
Australische verpleegkundige redt eigen leven (Foto: ANP)

Worms WMD krijgt Forts Mode

Fans van Worms WMD kunnen vandaag aan de slag met een nieuwe gratis update. In deze update wordt Forts Mode toevoegt. In deze modus moet je proberen je eigen fort te verdedigen terwijl de ander hem probeert te vernietigen.

In totaal komen er zes forten bij, nieuwe wapens en cosmetische aanpassingen voor je Worms. De update komt binnenkort ook naar PlayStation 4 en Xbox One, maar een precieze datum is er nog niet.

Politica gebruikt Overwatch tijdens campagne

Vandaag mag men in Zuid-Korea naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Nou is dit op zich voor ons Nederlandse gamers niet echt interessant, maar games spelen een grote rol bij de verkiezingen om jong publiek te bereiken. Zo is er een kandidaat die met een eigen StarCraft map kwam en nu is er ook een promotiefilmpje waarin Overwatch gebruikt wordt.

Dat veel Koreanen belachelijk goed zijn in Blizzard-games werd eerder al duidelijk toen bleek dat een Koreaans chickie van 17 jaar dermate goed was in Overwatch dat ze tijdens officiële competities door haar tegenstanders werd beschuldigd van cheaten.

Deadly Premonition krijgt een bordspel

De horror game Deadly Premonition krijgt een bordspel. De survival-horror game kwam in 2010 uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Ook staat Deadly Premonition in het Guinness Book of World Records. Het is de game met de meest verdeelde recensies. Terwijl de ene criticus de game met een 10 bekroonde, kreeg de game van andere critici cijfers tot wel een 2.

Hoe het bordspel precies gaat werken is nog niet bekend. Er is een teaser online gezet en website met een timer die afloopt.

'IS onthoofdt Russische officier'

Islamitische Staat heeft een Russische inlichtingenofficier onthoofd die vermoedelijk gevangen was genomen in Syrië. De executie is te zien op een video.

De website SITE in de Verenigde Staten toont het twaalf minuten durende filmpje. SITE is een organisatie die waarschuwt 'voor het jihadistische gevaar'. De website zegt dat de onthoofde Rus Jevgeni Petrenko is, een kolonel van de Russische geheime dienst. Het Russische ministerie van Defensie en de geheime dienst FSB hebben nog geen commentaar op de onthoofding gegeven.

De man in het filmpje draagt de zwarte kleding van een parachutist. "Deze idioot geloofde de belofte van zijn land om hem niet in de steek te laten indien hij zou worden gepakt", zegt de officier gedwongen voor hij met een mes wordt onthoofd. Waar en wanneer de executie plaatsvond, is volgens SITE niet bekend.

De Russen steunen de Syrische president Assad militair sinds september 2015. Volgens Moskou zijn sindsdien ongeveer dertig Russische militairen gedood.

'IS onthoofdt Russische officier'
'IS onthoofdt Russische officier' (Foto: ANP)

Zombies Chronicles DLC voor Black Ops III

Acitivision zal volgende week de Zombies Chronicles-DLC uitbrengen voor Call of Duty: Black Ops III.

Vrijwel elke DLC in de Call of Duty-serie krijgt tegenwoordig tijdelijke exclusiviteit voor PlayStation 4 en dat is hier niet anders. Op 16 mei wordt de uitbreiding beschikbaar op het platform van Sony. Er is nog geen informatie over wanneer de DLC naar Xbox One en PC komt, hoewel dit normaal gesproken ongeveer een maand duurt. Zombies Chronicles is wat duurder dan we gewend zijn, met een prijskaartje van rond de €30.

En wat krijg je daarvoor terug? Acht klassieke zombie-levels die eerder gebruikt werden in Call of Duty: World at War, Black Ops en Black Ops II. De levels worden remastered voor een betere look, tevens worden er wijzigingen in de AI aangebracht. Hoe dat er precies uit zal zien, zie je hieronder.

Bijstandskorting voor dragen nikab toegestaan

Een moslima die tijdens een werktraining weigerde haar gezichtsbedekkende kleding (nikab) af te doen, mocht worden gekort op haar bijstandsuitkering.

De kans is namelijk zeer klein dat zij snel werk zal vinden als zij een nikab blijft dragen, stelt de Centrale Raad van Beroep in Utrecht dinsdag in een vonnis. "Dit heeft tot gevolg dat onnodige druk wordt gelegd op de publieke middelen", aldus de hoogste rechter op het gebied van sociaal bestuursrecht.

De betrokken moslima had daar geklaagd over een korting van 30 procent op haar bijstandsuitkering gedurende twee maanden, omdat zij bij herhaling had geweigerd tijdens een werktraining haar nikab af te doen. Die korting werd haar opgelegd door de gemeente Utrecht.

In de afweging tussen het recht op godsdienstvrijheid en het vinden en houden van werk moet dat laatste zwaarder wegen, blijkt uit het vonnis.

Bijstandskorting voor dragen nikab toegestaan
Bijstandskorting voor dragen nikab toegestaan (Foto: ANP)

Advocaat nieuwe bondscoach van Nederlands elftal

Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, zo maakte voetbalbond KNVB bekend. De oefenmeester zal deze taak vanaf 1 juni op zich nemen tot en met het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland, mits Oranje zich daarvoor weet te plaatsen. Ruud Gullit wordt benoemd tot zijn assistent, terwijl huidig interim-coach Fred Grim tweede assistent wordt.

Volgens de KNVB lagen er een aantal opties op tafel. Hiervan werd al snel duidelijk dat Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en Roger Schmidt niet beschikbaar waren als bondscoach. Volgens technisch directeur Hans van Breukelen bleven er twee serieuze opties over. Een ervan was het duo Advocaat/Gullit, terwijl Henk ten Cate of Huub Stevens aan Fred Rutten gekoppeld kon worden. Toen laatstgenoemde afhaakte bleven Advocaat en Gullit over.

Advocaat begint hierdoor al aan zijn zesde periode bij de KNVB. De oefenmeester was tussen 1984 en 1987 en tussen 1990 en 1992 assistent van Rinus Michels. Na het EK van 1992 werd de Hagenaar zelf bondscoach en reikte hij op het WK van 1994 tot de kwartfinale. Vanaf 2002 bekleedde hij die positie opnieuw en reikte Oranje op het EK van 2004 tot de halve eindstrijd. Na omzwervingen in binnen- en buitenland werd Advocaat vorig jaar binnen gehaald als assistent van Danny Blind, maar vertrok al snel om coach te worden van Fenerbahçe. Na een jaar in Turkije is de coach vanaf 1 juni terug op het oude nest.

Dick Advocaat bondscoach van het Nederlands elftal (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Dick Advocaat bondscoach van het Nederlands elftal (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

Unicum: hert eet menselijke resten

In de Verenigde Staten zijn onlangs voor zover bekend de eerste beelden gemaakt van een hert die zich tegoed doet aan menselijke resten. De beelden zijn gemaakt op een onderzoekscentrum nabij San Marcos, Texas.

Op deze zogenaamde body farm worden overleden mensen op diverse plekken neergelegd om zo over langere tijd te kunnen bestuderen wat er in de natuur precies gebeurt met een menselijk lichaam. Door bijvoorbeeld naar verschillende aanwezige insecten te kijken kan dan bepaald worden hoe lang iemand al dood is, wat uitkomst kan bieden in onderzoeken naar het overlijden van mensen. 

In juli 2014 lieten de onderzoekers een lichaam achter in een bebost gebied van FARF, het onderzoekscentrum in Texas. Ze plaatsten er een camera bij om te kijken welke lokale diersoorten op het lichaam af zouden komen, waarmee ze dan konden uitzoeken hoe verschillende diersoorten hun sporen nalaten op het lichaam. 

Vossen, gieren, wasberen en coyotes werden wel verwacht, maar plotseling schoof een andere gast aan de tafel aan. Op 5 januari 2015 werd een foto gemaakt van een jong hertje. Het bloeddorstige monster stond bij het lichaam met een rib in zijn bek, iets wat een ruime week later weer gebeurde. Of het een ander hert was is niet helemaal duidelijk, maar volgens de onderzoekers zou het zeker kunnen dat het eerste hert trek had in nog een menselijke versnapering.

Het is de eerste keer dat bewijs geleverd wordt van een op menselijke restanten kauwend hert. Dat de lieve hertjes bij tijd en wijlen vleesverscheurende moordmachines zijn was al langer bekend. Zo zijn ze wel eens gezien terwijl ze vissen, vleermuizen of konijnen aten. Volgens wetenschappers komt dit gedrag met name door de aanwezigheid van mineralen in het vlees, die de herten via hun gewone dieet niet binnen krijgen. 

Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd en is hier te vinden. Men gaat er vanuit dat het waarschijnlijk niet vaak voor zal komen dat herten genieten van een dood mens, maar de opgedane informatie kan zeer nuttig zijn bij het oplossen van diverse zaken.

A12 afgesloten door ernstig ongeval

De A12 vanuit Duitsland richting Arnhem is dinsdagochtend afgesloten door een ernstig ongeval. Bij het ongeluk zijn volgens Rijkswaterstaat drie vrachtwagens en een auto betrokken. Volgens de politie zijn er meerdere gewonden. Enkelen zouden bekneld zitten in hun auto. Ambulances en een traumahelikopter zijn ingeschakeld.

Verkeer van de A12 wordt omgeleid via de A73 en de A77. Verkeer afkomstig van de aansluitende A18 wordt geadviseerd om te rijden via Didam en Zevenaar op de N335 en de N813.

Rijkswaterstaat verwacht dat de afsluiting van de A12 enige tijd gaat duren.

Langverwacht boksgevecht eindelijk gepland

Het is een gevecht waar in de bokswereld lang naar is uitgekeken: Gennady Golovkin tegen Canelo Alvarez in het middengewicht. De Kazakh Golovkin is al jaren houder van diverse wereldtitels in het gewicht, terwijl de Mexicaan Alvarez de kampioen is bij The Ring. De twee staan in alle ranglijsten bij de beste boksers ter wereld, bekeken over alle gewichtsklassen. 

Afgelopen weekeinde stond Alvarez tegenover landgenoot Julio Cesar Chavez Jr. Dat hij als bijnaam El hijo de la leyenda - 'De zoon van de legende' - heeft zegt misschien wel wat over zijn eigen kwaliteiten, ook al heeft hij zelf ook een wereldtitel in handen gehad.

Alvarez versloeg hem in Nevada, maar daar ging het eigenlijk niet om. Het grote nieuws kwam na afloop van het gevecht: "Triple G, jij bent de volgende, maat", zei Alvarez, waarmee hij doelde op Golovkin. "Het gevecht staat gepland. Ik ben voor niemand bang, op het moment dat ik geboren werd was de angst verdwenen", riep de Mexicaan. 

Vorig jaar nodigde Alvarez de Kazakh al eens uit voor een gevecht, maar dat ging niet door. Dit keer lijkt het zo goed als zeker dat het gevecht wél doorgang zal vinden, tot vreugde van boksfans over de hele wereld. De twee zullen in de ring stappen op 16 september, de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag.

Waar het gevecht plaats zal vinden is nog niet bekend. De manager van Alvarez, Oscar de la Hoya, had het er al snel heel druk mee. "Na een paar minuten had ik al gemiste oproepen uit Dubai, het Verenigd Koninkrijk en meer...er zijn zoveel stadions die dit willen organiseren." 

De twee hebben een indrukwekkend record. Alvarez vocht 51 keer in zijn professionele loopbaan, resulterend in een gelijkspel in zijn vijfde gevecht in de tijd dat hij nog louter in Mexico bokste en één nederlaag, tegen niemand minder dan Floyd Mayweather. Golovkin vocht als prof 37 keer en won al die gevechten, waarvan 33 keer op knock-out. 

Vernee Thor E, 5-inch met 5020mAh

Vernee is met de opvolger gekomen van de Thor, de 'E' variant. Een interessant model van 5.2-inch met 5020mAh accu. Zelf hebben ze 7 belangrijke punten benoemd wat dit tot een interessant toestel maakt. 

1. 3 dagen actief, 30 dagen standby

Met de 5020mAh accu wil Vernee hier de problemen oplossen van de gebruikers die elke dag het toestel aan de lader moeten hangen. Ze hebben meerdere technieken gebruikt om te zorgen dat je er zo lang mogelijk mee kan doen. 

thore-artikel1 (Foto: rene90)

2. Een dikke accu in een 5-inch telefoon, en maar 8.2 mm dik en een gewicht van 149 gram

De perfecte balans tussen gewicht en formaat is gevonden in dit model met wel een grote accu. Ter vergelijking zie je dat andere merken vrijwel altijd over kleinere accu's beschikken.

Model

Thor E

Redmi 4

Samsung A5

Screen Size

5 inches

5 inches

5.2 inches

Battery Capacity

5020mAh

4100mAh

3000mAh

Thickness

8.2mm

8.9mm

7.9mm

Weight

149g

156g

157g

 
thore-artikel5 (Foto: rene90)
 
3. Batterij veiligheid

Omdat de batterij circa 30% kleiner is dan andere 5020mAh accu's heeft Vernee extra veiligheidsmaatregelen genomen om de batterij  te testen onder zware omstandigheden. 30 minuten in een omgeving van 30 graden, een kortsluiting in 55 graden, 7 dagen in 60 graden en tot slot een vochtigheid van 95% met 65 graden voor 2 dagen, een spijker in de accu slaan en overladen. Daarnaast 600 keer op/ontladen heeft maar 10% verlies van capaciteit tot gevolg. 
 
thore-artikel6 (Foto: rene90)

4. 9V2A quick-charge, 2 uur voor een volle accu

thore-artikel2 (Foto: rene90)

5. Softwarematige E-ink modus

Met de knop op de zijkant komt de telefoon in de zuinige E-ink modus. Wel belangrijk om te noemen dat het dus geen echt E-ink scherm is, maar het de instellingen aanpast voor een zo laag mogelijk energie verbruik.

thore-artikel3 (Foto: rene90)

6. De eerste 5-inch telefoon met een 5020mAh accu

thore-artikel4 (Foto: rene90)

7. Performance en specs, Xiaomi Redmi Note 4X-killer

Met de specificaties zit het wel goed, helemaal als je kijkt naar de prijs van $109,99 in de pre-sale via Tomtop, tevens de kans om hem te winnen voor $9,99. Vernee zelf heeft ook coupons dat je het toestel voor de pre-sale prijs kan kopen op de Vernee-site.

 

Thor E

Redmi 4X

Display

5.0 inch HD

5.0 inch HD

CPU

8-core LTE (MT6753)

8-core LTE

RAM

3GB

2GB

ROM

16GB

16GB

Rear Camera

13.0MP

13.0MP

Battery

5020mAH

4100mAH

Quick Charge

9V2A(18W)

NO

Body Thickness

8.2mm

8.65mm

Wight

149g

150g

Price

$109.99

$149.99

Rolling Stones bevestigen optredens Nederland

Fans van de Rolling Stones kunnen hun helden binnenkort weer live aan het werk zien in Nederland. De Britse rockers doen op 30 september Amsterdam aan en op 15 oktober Arnhem tijdens de dinsdag aangekondigde Europese No Filter-tour.

De No Filter-tour is het vervolg op de tour door Latijns-Amerika, afgelopen jaar. De Europese shows beloven een mix te gaan worden van klassiekers als Paint It Black en Brown Sugar, enkele minder vaak gespeelde klassiekers en een aantal nieuwe nummers. Het is alweer drie jaar geleden dat Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts ons land aan deden. In 2014 stonden de heren als headliner op Pinkpop. Het laatste reguliere concert in Nederland was in 2007, toen stonden de Stones in het Nijmeegse Goffertpark.

De kaarten voor de optredens in de Johan Cruijff ArenA en het GelreDome gaan vrijdag 12 mei om 10.00 uur in de verkoop. De goedkoopste kaarten kosten 95 euro.

Rolling Stones bevestigen optredens Nederland
Rolling Stones bevestigen optredens Nederland (Foto: BuzzE)

Van Wolfswinkel: "Tweede keus bij Feyenoord geen optie"

Ricky van Wolfswinkel grapte onlangs dat hij de telefoon wel zou opnemen als Feyenoord zou bellen. De spits van Vitesse vertrekt echter niet zomaar.

"Ik zie mezelf niet als tweede spits, bij welke club dan ook. Feyenoord zou een club kunnen zijn die zo'n tweede spits wil, maar dat is voor mij geen optie", vertelt Van Wolfswinkel aan FOX Sports. "Ik wil spelen en als ik speel, weet ik hoe belangrijk ik kan zijn."

De 28-jarige topschutter maakte beide goals in de finale van de KNVB Beker, die Vitesse met 0-2 van AZ won. De Arnhemmers mogen dus de Europa League in en dat wil Van Wolfswinkel graag meemaken. "Of er dus definitief een streep kan door Feyenoord? Ik wil eerste spits zijn."

Vitesse nam Van Wolfswinkel vorig jaar over van Norwich City, dat hem twee seizoenen had verhuurd. Hij speelde de eerste jaren van zijn profloopbaan al in de Gelredome, waarna de aanvaller via FC Utrecht en Sporting Clube de Portugal in Engeland terechtkwam.

Zo werkt D.Va in Heroes of the Storm

Twee weken geleden werd D.Va aangekondigd voor Heroes of the Storm. Helaas werd ze enkel getoond, waardoor we nog geen idee hadden van haar precieze abilities. Gelukkig heeft Blizzard nu alle informatie naar buiten gebracht.

In de video hieronder kun je precies zien wat ze kan. Voor de mensen die bekend zijn met Overwatch: ze werkt praktisch hetzelfde. Schieten terwijl je kan lopen, Defense Matrix, Mech ontploffen en daarna spelen als 'Baby D.Va': het is allemaal aanwezig. 

Wanneer D.Va beschikbaar komt in Heroes of the Storm is nog niet bekend.

Weer meer steun voor snelle betaling aan mkb

Het aantal bedrijven dat afspreekt hun kleinste leveranciers voortaan binnen dertig dagen te gaan betalen, loopt verder op. ASR, SAP, de Kamer van Koophandel (KvK), de Volksbank en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) hebben zich bij het initiatief Betaalme.nu aangesloten.

Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun centen voor geleverde goederen en diensten. Daardoor kunnen deze leveranciers soms in grote problemen komen. Met Betaalme.nu moet die problematiek worden ingeperkt.

Uit de laatste rapportage van Betaalme.nu blijkt dat de grote afnemers die aan het initiatief deelnemen vorig jaar voor 170.000 leveranciers uit het mkb een betaaltermijn hebben gehanteerd van maximaal dertig dagen. Dit betrof 1,6 miljard euro aan facturen. Aan Betaalme.nu doen ook bedrijven als Heineken, Rabobank, Schiphol, Unilever, Shell en Philips mee.

Weer meer steun voor snelle betaling aan mkb
Weer meer steun voor snelle betaling aan mkb (Foto: ANP)

Witte Huis beraadt zich nog op klimaatakkoord

Het blijft nog even onduidelijk of president Donald Trump zijn land gaat terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Een geplande bijeenkomst over dat vraagstuk is uitgesteld, zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Topadviseurs van Trump en kabinetsleden zouden dinsdag in het Witte Huis overleggen over de vraag of Trump zich aan zijn campagnebelofte moet houden. Hij zei in de aanloop naar de verkiezingen de deelname van de VS aan het klimaatverdrag te willen opzeggen. Buitenlandse leiders hebben hem opgeroepen dat niet te doen.

De president heeft toegezegd de knoop door te hakken voordat de G7 eind mei bijeenkomt. Tijdens de bijeenkomst in het Witte Huis had volgens meerdere bronnen de basis gelegd moeten worden voor een formeel voorstel aan Trump. Het is nog onduidelijk wanneer zijn adviseurs alsnog in overleg treden over het klimaatakkoord.

Witte Huis beraadt zich nog op klimaatakkoord
Witte Huis beraadt zich nog op klimaatakkoord (Foto: ANP)

Digitaal onderwijs onder de maat

Leerlingen worden onvoldoende voorbereid op leven en werken in een digitale maatschappij, concludeert de Onderwijsraad in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens het adviesorgaan dreigt het Nederlandse onderwijs achter te gaan lopen op de snelle technologische ontwikkelingen. "Het vraagt inspanningen van overheid, scholen en uitgevers van digitale leermiddelen om ervoor te zorgen dat het huidige onderwijs optimaal profiteert van de mogelijkheden die digitalisering biedt", stelt de raad. Onderwijsinstellingen moeten daarbij nauwer betrokken worden bij digitale ontwikkelingen.

Tegelijk waarschuwt de Onderwijsraad voor mogelijke negatieve gevolgen voor het geheugen en concentratievermogen van veelvuldig gebruik van digitale toepassingen. Ook waarschuwt de raad voor schadelijke fysieke en psychische gevolgen van veelvuldig internetgebruik, zoals nekklachten, cyberpesten en het gevoel van jongeren iets te missen als ze offline zijn.

Digitaal onderwijs onder de maat
Digitaal onderwijs onder de maat (Foto: BuzzT)

Sligro wil drankengroothandel Heineken kopen

Sligro wil de drankengroothandel van Heineken Nederland overnemen. De twee ondernemingen verwachten daar binnenkort een overeenkomst over te sluiten, liet het groothandelsbedrijf dinsdag weten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Bij de groothandel van Heineken kunnen eigenaars en inkopers van cafés en restaurants terecht voor bier en cider, maar ook voor bijvoorbeeld frisdranken, water, gedistilleerde dranken, wijn, thee en koffie. Door die activiteiten over te nemen verwacht Sligro de omzet met zo'n 150 miljoen euro op te voeren.

Bij de activiteiten die Sligro van Heineken wil overnemen, werken circa 370 mensen. De precieze gevolgen voor het personeel zijn nog onduidelijk. Vaste medewerkers kunnen hun baan behouden, maar dat geldt mogelijk niet voor bijvoorbeeld uitzendkrachten. Gezien de verwachte groei voorziet Sligro per saldo evenwel geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.

Distributiecentra
Heineken heeft in ons land dertien distributiecentra. Sligro beschikt over acht bezorgservicevestigingen en drie zelfbedieningsfilialen. Na afronding van de deal, die overigens dit najaar wordt voorzien, neemt Sligro de gehele logistieke operatie voor zijn rekening. Het bedrijf investeert de komende jaren 80 tot 100 miljoen euro in verbetering van het distributienetwerk.

Beide bedrijven gaan nog voor advies langs de centrale ondernemingsraad. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet zich nog buigen over de deal.

Sligro wil drankengroothandel Heineken kopen
Sligro wil drankengroothandel Heineken kopen (Foto: ANP)

ProRail waarschuwt voor selfies op spoor

Een selfie maken terwijl je op het spoor staat is levensgevaarlijk en mensen moeten dat vooral niet doen. "Mensen wagen nog steeds hun leven voor een leuk kiekje", zegt spoorbeheerder ProRail.

Het bedrijf doet een dringende oproep aan mensen dergelijke capriolen niet uit te halen. "Treinen rijden veelal op hoge snelheid. Zo hoog, dat je ze niet aan ziet komen met alle gevolgen van dien", waarschuwt ProRail.

Het is levensgevaarlijk en daarnaast zorgt het voor veel vertraging. Wanneer de Meldkamer Spoor van ProRail doorkrijgt dat mensen zich illegaal op het spoor bevinden, krijgen alle machinisten op het betreffende traject het signaal om stapvoets verder te rijden.

ProRail waarschuwt voor selfies op spoor
ProRail waarschuwt voor selfies op spoor (Foto: ANP)

Klacht tegen Nederland over onschendbaarheid octrooibureau

Mogen werknemers bij het Europese Octrooibureau (EOB) in Rijswijk zich nu wel of niet via de Nederlandse rechter verzetten tegen de omstreden gang van zaken op hun werk? De Hoge Raad bepaalde onlangs van niet, omdat het EOB als internationale organisatie onschendbaarheid (!) geniet. Maar twee vakbonden zijn het daar niet mee eens en stappen nu naar het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

De klacht is gericht tegen de Nederlandse staat, omdat die zich actief sterk heeft gemaakt om de immuniteit van het EOB te handhaven, zegt advocate Liesbeth Zegveld. Volgens haar heeft de regering een diplomatiek belang, omdat ze graag ziet dat internationale organisaties zich in Nederland vestigen.

Personeel van het EOB zucht onder de leiding van topman Benoît Battistelli, die een schrikbewind zou voeren. Het kabinet is daar bezorgd over en drong al eerder aan op verbeteringen van de omstandigheden bij de organisatie in Rijswijk, waar ongeveer 2700 mensen werken.

Internationale organisaties genieten weliswaar immuniteit, maar dan moet er tegelijk wel een andere, interne rechtsgang zijn geregeld en dat is volgens Zegveld niet het geval. Daardoor kunnen de vakbonden en werknemers volgens haar geen gebruikmaken van hun recht op staking en onderhandeling en hun vrijheid van meningsuiting.

Door het arrest van de Hoge Raad schendt Nederland volgens Zegveld nu het recht op toegang tot de rechter, zoals dat is geregeld in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De Tweede Kamer praat dinsdag over de situatie bij het octrooibureau.

Klacht tegen Nederland over octrooibureau
Klacht tegen Nederland over octrooibureau (Foto: ANP)

Verdwenen Iers strand na 33 jaar terug

Een strand dat 33 jaar geleden van een afgelegen eiland langs de westkust van Ierland door stormen was weggevaagd, is plotseling terug nadat de zee duizenden tonnen zand op de rotsachtige kust deponeerde.

Het 300 meter lange strand in de buurt van het dorp Dooagh op Achill Island verdween in 1984 toen stormen het zand wegsloegen, waardoor slechts een serie rotsen overbleef. Maar door het hoge springtij van de afgelopen maand heeft de Atlantische Oceaan tot vreugde van de lokale bevolking het zand weer teruggebracht.

"Dit is enorm belangrijk", zei Sean Molloy van het plaatselijke toeristenbureau tegen de Irish Times. Hij herinnerde eraan hoe het populaire strand eens vier hotels en een aantal vakantiehuizen telde.

Het eiland met 2600 inwoners maakt deel uit van de Wild Atlantic Way, een toeristische route die zich uitstrekt van het zuiden van het land naar het noordwesten.

Verdwenen Iers strand na 33 jaar terug
Verdwenen Iers strand na 33 jaar terug (Foto: ANP)

Fiscus stopt tijdelijk met privacyschending ANPR camera's

De Belastingdienst krijgt tijdelijk geen gegevens meer uit de ANPR-snelwegcamera's die kentekens van auto's registreren. Op verzoek van de fiscus is de stekker er door de politie voorlopig uitgetrokken. Een woordvoerster van de Belastingdienst heeft dat bevestigd na vragen van het ANP.

De Hoge Raad bepaalde in februari dat de Belastingdienst niet het recht heeft om de foto's te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto's van de zaak. De belastingdienst maakte inbreuk op het privéleven, zonder voldoende wettelijk basis. De gegevens werden systematisch verzameld en jarenlang bewaard. De Belastingdienst beraadt zich op een oplossing om de beelden alsnog te kunnen blijven gebruiken voor deze oneigenlijke doeleinden.

De fiscus sloeg kentekengegevens op die volgens de dienst 'fiscaal relevant' waren. Het ging daarbij niet alleen om privégebruik van zakelijke auto's, maar bijvoorbeeld ook om controles voor de motorrijtuigenbelasting. Daarbij valt te denken aan auto's waarvan het kenteken is geschorst, maar die stiekem nog steeds rondrijden. De rechter vond deze sleepnetbenadering onrechtmatig.

De ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) registreren per maand miljoenen kentekens. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen. Omdat de wet niet toelaat dat politiegegevens worden verstrekt aan de fiscus werd een constructie bedacht.

Daarbij werd via een overeenkomst tussen de politie en de Belastingdienst 'medegebruik' mogelijk gemaakt. In de praktijk betekende dit dat er vanuit de camera's een draadje rechtstreeks naar de politie ging en een draadje direct naar de Belastingdienst. Op die manier verstrekte de politie formeel geen gegevens aan de fiscus, maar werd wel de privacy van vrijwel alle burgers op onrechtmatige wijze te grabbel gegooid.

Fiscus krijgt geen info meer uit ANPR-camera's
Fiscus krijgt geen info meer uit ANPR-camera's (Foto: ANP)

Twee jaar cel voor belediging islam

De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, is veroordeeld voor godslastering omdat hij de islam zou hebben beledigd. Hij moet twee jaar de cel in, maakte een rechter dinsdag bekend.

De rechtszaak wordt gezien als precedent met betrekking tot religieuze vrijheid in het land.

Het proces handelt over de uitspraken die Purnama, ook wel Ahok genoemd, afgelopen jaar deed tegenover zijn tegenstanders. Hij zou kleinerend over de Koran hebben gesproken tijdens zijn politieke campagne voor het gouverneurschap. Veel moslims en vooral de radicalere, namen aanstoot aan zijn opmerkingen en riepen op tot ontslag en vervolging van de gouverneur. Zij deden aangifte en massaprotesten volgden.

Purnama, de eerste etnische Chinese en christelijke leider van Jakarta, heeft de aantijgingen van godslastering altijd weersproken. Hij laat weten dat hij in hoger beroep gaat.

Twee jaar cel voor belediging islam
Twee jaar cel voor belediging islam (Foto: ANP)

Zorgen over behoud baan nemen af

Het aantal Nederlanders dat dat zich zorgen maakt over het behoud van hun baan neemt af. Dat blijkt uit onderzoek van van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen jaar was nog bijna een kwart (24 procent) van de 15- tot 65-jarigen in loondienst bezorgd over het houden van hun werk. In 2013 ging het nog om 34 procent. Dat was het hoogste niveau sinds het begin van de economische crisis. Sindsdien is de angst en onzekerheid jaarlijks afgenomen. Het stressniveau ligt nog wel aanzienlijk hoger dan voor de crisis. In 2007 maakte nog 16 procent van de werknemers zich zorgen.

Vooral in zorgsector en in de bouw is de onzekerheid van mensen over hun arbeidsplek de laatste jaren sterk gedaald. Dit soort zorgen hangen volgens de onderzoekers doorgaans samen met grote veranderingen in bedrijven, zoals inkrimpingen en reorganisaties. De laatste jaren hebben over de gehele linie minder werknemers hiermee te maken gekregen, wat de afname van de zorgen verklaart.

Binnen financiële instellingen komen zorgen over het baanbehoud momenteel nog het meeste voor. Bij banken en verzekeraars wordt momenteel ook nog altijd flink gereorganiseerd, in verband met de digitalisering van veel financiële diensten. Bedrijfstakken waarin werknemers zich juist relatief weinig zorgen maken, zijn de landbouw, de horeca en het onderwijs.

Verder constateren TNO en het CBS dat bij jongeren in het algemeen de minste zorgen leven over het behoud van hun baan. Ook werknemers die zich gezond voelen, maken zich relatief weinig zorgen. De baanonzekerheid is met 42 procent daarentegen het hoogst onder 45-tot 55-jarigen die hun gezondheid als minder goed beoordelen.

Zorgen over behoud baan nemen af
Zorgen over behoud baan nemen af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Meiregen op het zaad, is goud op de plaat.

Hallo!

De afgelopen nacht was het op veel plaatsen helder en koelde het flink af. Hier en daar kwam zelfs vorst aan de grond voor. Vandaag komt er in de loop van de ochtend bewolking binnendrijven vanuit het noorden. In het zuiden is het eerst nog zonnig maar ook daar onstaan in de middag stapelwolken. In het noordoosten zou een enkele bui kunnen vallen, elders blijft het droog. De temperatuur blijft steken rond 15 graden. In het noorden aan de kust wordt het echter niet warmer dan een graad of 10.

De komende dagen verlopen zonnig, droog en fris. Donderdag gaat de temperatuur omhoog maar de dagen daarna kan er wel regen vallen. Na het weekend zou het wel eens kunnen dat we overgaan naar droger weer met hogere temperaturen, maar daarover later in de week meer.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:54
Zon onder: 21:16
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1926 De Amerikaanse ontdekkingsreizigers Richard Byrd en Floyd Bennet vliegen als eersten over de Noordpool.
1941 De Duitse onderzeeboot U 110 wordt gekaapt door de Royal Navy waarbij codeboeken en Enigma-codeermachine worden buitgemaakt. Deze hielpen de codebrekers in Bletchley Park de Duitse codes te kraken.
1961 Koningin Juliana stelt de Gerbrandytoren in gebruik; deze toren in IJsselstein is beter bekend als de tv-mast van Lopik.
1962 De Beatles tekenen hun eerste contract met EMI Parlophone.
1976 Ulrike Meinhof van de RAF wordt dood aangetroffen in haar cel in de gevangenis in Stuttgart-Stammheim.
1993 In de Efteling wordt de attractie Droomvlucht geopend.
2012 Een Russische Soechoj Superjet 100-95 stort tijdens een demonstratievlucht boven Java in bergachtig gebied neer. Geen van de 45 inzittenden overleeft de crash.

onweer en regen  (Foto: koelkastje)
Onweer en regen (Archief-foto: koelkastje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Giro: Etappe 4 - Actie op de vulkaan

Na drie dagen koers en een rustdag zijn de renners nu aanbeland op het volgende eiland, Sicilië. In de drie dagen op Sardinië hebben we helaas weinig spektakel gezien. Alleen tijdens de derde rit werd het in de finale nog even leuk, door de wind.

Quick Step was zoals altijd weer vooraan te vinden en reed massaal de rest de vernieling in. Vooral een sterke Bob Jungels viel op, hij pakte een aantal seconden op zijn concurrenten en is iemand die nu al helemaal in de gaten gehouden moet worden. Fernando Gaviria maakte het ploegenspel voortreffelijk af en pakte ook meteen de roze trui. Dat terwijl hij pas zijn eerste grote ronde rijdt, zeker geen slecht begin.

De roze trui heeft nu al drie verschillende eigenaars gehad. In de eerste rit won verrassend de Oostenrijker Pöstlberger, die optimaal profiteerde van een slecht georganiseerde sprint. Zijn trui moest hij een dag later alweer afstaan aan André Greipel, die zoals gebruikelijk weer zijn ritje in een grote ronde wist te winnen. Voor het klassement is er nog niets gebeurd, vooral omdat de tweede rit uiteindelijk toch wel erg tegenviel. Alleen Kruijswijk verloor wat seconden door onoplettenheid in de eerste rit en Rohan Dennis ging tijdens de derde rit onderuit. Niet dat Dennis een klassementsrenner is, maar omdat hij zelf denkt van wel vermeld ik het toch maar even.

Ook Zakarin staat op een kleine achterstand, maar die 20 seconden die hij aan zijn broek heeft gekregen in rit 2 zal uiteindelijk kinderspel blijken te zijn. De koers gaat nu immers echt beginnen. Direct na de rustdag gaat er stevig geklommen worden, richting de immer actieve en dreigende vulkaan, de Etna. Nu gaan we al meteen zien welke klassementsrenners er op de afspraak zijn en wie een serieuze gooi gaan doen naar het roze. Een aankomst bergop van een kleine 20 kilometer in de eerste week van een grote ronde, de Giro doet het gewoon.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Cefalù is een stadje met 14.000 inwoners in het noorden van Sicilië. Het is van oudsher altijd een vissersplaatsje geweest, maar de laatste jaren is het steeds meer een vakantieoord geworden. Dit omdat Cefalù een mooie ligging heeft, tussen een steile berghelling en de kust. Van een afstand je zie al de kathedraal trots boven het dorp uittorenen. De naam Cefalù is afgeleid van het Griekse woord voor hoed, omdat een rots met de vorm van een hoed de stad domineert. Het is wel een vreemde hoed, maar dat mag de pret niet drukken.

In Cefalù zie je nog veel overblijfselen van de vroegere overheersers. Zo hebben er hier wat gasten uit Normandië gezeten en later ook nog wat Arabieren. Vooral binnen in de kathedraal merk je dat. Buiten de kathedraal zijn er de nodige smalle straatjes waardoor je prima een leuk rondje kan wandelen. Nog beter is het natuurlijk om op het strand te gaan liggen, dat hier best mooi is. Je hebt op het strand ook meteen een mooie blik op de stad.

Naast het strand, waar vroeger de vissersvrouwen klaar stonden om de vangst binnen te halen, zijn nu allerlei restaurantjes te vinden. Ook heeft Cefalù nog steeds een haven, waar voor de sier nog wat boten liggen. Veel wordt er alleen niet meer gedaan met die vissersboten, tegenwoordig. De Giro is hier wel al een aantal keer geweest, in 2008 bijvoorbeeld. Toen was het een startplaats in een rit die gewonnen zou worden door iedereens favoriete renner, Riccardo Ricco. Ook in 1976 en 1982 vertrok hier een rit. Voor de vierde keer mag Cefalù nu dienen als startplaats.

In 2008 zag de Giro Cefalù ook al (Foto: Getty)

De route
De eerste 50 kilometer van deze rit fietsen we continu langs de kust, meestal op minder dan vijf meter van de zee. De weg langs het water is behoorlijk bochtig, maar ook behoorlijk vlak. Veel hoeft er in het begin van de rit niet geklommen te worden, dat blijft de renners voorlopig nog even bespaard. Vanuit toeristisch oogpunt is het een prachtige openingsfase. Niet alleen Sardinië heeft mooie natuur te bieden, ook Sicilië heeft de nodige natuurpracht in de aanbieding.

Dankzij dit slingerende tochtje direct langs de kust is er haast altijd uitzicht op het helderblauwe water van de Middellandse Zee, terwijl ook een aantal fraaie baaien de revue passeren en de renners hoeven maar een paar keer naar rechts te kijken om te concluderen dat het vandaag niet de hele dag vlak zal blijven. Tijdens dit ritje passeren we ook nog een boel dorpjes, maar qua schoonheid komt niets in de buurt van Cefalù, dat is dan wel weer wat minder. Net buiten het kleine dorpje Acquedolci, na 54 kilometer, verlaten de renners de kustlijn en gaan ze op weg naar het binnenland. Tijd voor de eerste klim van de dag.

Fraaie baaien op Sicilië (Foto: Panoramio)
Fraaie baaien op Sicilië (Foto: Panoramio)

De klim waar we aan gaan beginnen heeft een beetje een duistere naam, Portella Femmina Morta. Iets met dode vrouwen dus, gezellig. Het is een ontzettend lange klim, in totaal ongeveer 33 kilometer lang. Qua gemiddelde is het dan weer een stuk minder impressionant, met 4,5%. Het eerste gedeelte van de klim is het makkelijkste, vijftien kilometer lang wordt er amper aan meer dan 5% geklommen. Er zitten wel wat lastigere stroken tussen, maar over het algemeen is het vrij gelijkmatig rond de vier procent.

Na die eerste vijftien kilometer klimmen wordt het even een aantal kilometer iets lastiger, met zelfs een kilometer aan bijna 7% en een aantal kilometer waar het vrij stabiel aan vijf procent stijgt. Met 18 kilometer klimmen in de benen volgt er een korte onderbreking, een subtiele afdaling van een paar hectometer. Vervolgens gaat het weer vrolijk verder aan vijf procent omhoog. Dat zal ook tot de top zo blijven.

Er komen ook nog wat steilere stroken aan, maar heel veel spannender dan 8% gaan we op deze klim niet krijgen. Een goede klim om vast warm te draaien voor de Etna, maar de knuppel gaat hier vermoedelijk nog niet in het hoenderhok gegooid worden. Daar is het toch net niet lastig genoeg voor, ondanks de lengte. Na 90 kilometer, op de helft van deze rit, komen de renners boven op deze beklimming van de tweede categorie, de Portella Femmina Morta. Boven op deze berg kun je overigens in de verte al de Etna zien liggen.

Het profiel van de Portella Femmina Morta (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Portella Femmina Morta (Bron: Giro d'Italia)

De afdaling van de Portella Femmina Morta is niet zo spannend. Bijna 30 kilometer lang, maar het gaat nooit enorm steil naar beneden. Wel zijn er behoorlijk veel bochten en ook een aantal haarspeldbochten. Omdat het niet zo steil is zouden al die bochten prima te doen moeten zijn. Enige wat aangemerkt kan worden op deze afdaling is de staat van de weg, die is namelijk niet zo goed. Siciliaantjes hebben hier al een tijdje geen nieuw laagje asfalt meer gelegd.

Na tien kilometer in licht dalende lijn moet er weer even twee kilometer aan 3% geklommen worden. Daarna volgt het steilste stuk van de afdaling, bij het dorpje Cesarò. Dit dorpje is gebouwd bij een paar opvallende rotsformaties en op een van de hoogste rotsen heeft men een beeld van Christus geplaatst. Dat is wel een aardige bezienswaardigheid.

De belangrijkste bezienswaardigheid is echter de Etna. Je zit hier op de eerste rang als die vulkaan weer eens besluit wat lava over het landschap uit te smeren. Lekker op een heuveltje, veilig afstandje, niks mis mee. Na Cesarò blijft het nog een kilometer of vijftien vrij geleidelijk naar beneden gaan. Brede wegen, die buiten Cesarò ook nog eens van betere kwaliteit zijn. Wel nog een boel bochten, maar niet van het kaliber dat we bang moeten zijn dat er iemand in een ravijn dondert.

De Etna heeft er al zin in gehad dit jaar (Foto: Getty)

Eenmaal beneden gaat het direct weer omhoog. Er gaat een kilometer of vier geklommen worden, richting Bronte. Het gaat nog behoorlijk omhoog ook, aan een procentje of vijf. Had ook makkelijk nog een klimmetje van de vierde categorie kunnen zijn. Boven in Bronte is het tijd voor de eerste tussensprint van deze rit, na 124 kilometer. We zitten ondertussen al in de buurt van de flanken van de Etna, maar gaan eerst nog een rondje rijden rond de vulkaan, voor er echt geklommen gaat worden.

Na Bronte zal er twintig kilometer in licht dalende lijn worden afgewerkt. Brede, bochtige wegen, zonder veel gedoe. Minder dan twintig kilometer na Bronte komt de volgende tussensprint al langs, in Biancavilla, na 143 kilometer. Voorbij Biancavilla gaat het nog een vijftal kilometer zo goed als vlak verder. Na die kilometers komt er, voor we aan de Etna gaan beginnen, nog een ander klimmetje. Er wordt zeven kilometer geklommen aan 5% richting Ragalna. Alvast een prima opwarmer voor die lastige slotklim.

Na Ragalna is het nog zes kilometer vlak, tot Nicolosi. In Nicolosi is het dan nog 18 kilometer tot de finish. 18 loodzware kilometers. Via het centrum van dit dorpje komen de renners terecht op de Via Catania, waar de tocht naar de vulkaan die al zowat de hele dag in beeld is dan echt gaat beginnen. Een uitbarsting in het peloton is aanstaande.

Eindelijk tijd voor de Etna (Foto: Panoramio)
Eindelijk tijd voor de Etna (Foto: Panoramio)

De Etna is al vaker beklommen in de Giro, maar we doen dat deze keer via een andere weg dan normaal. De weg die we nu volgen is in het begin iets smaller dan de rest van de wegen waar de renners tijdens deze rit over mogen rijden. Na een tijdje wordt de weg wel weer wat breder, maar tegen die tijd is dat niet eens meer nodig want dan zal er al een hoop volk gelost zijn. De beklimming van deze kant is behoorlijk onregelmatig. Het is sowieso ook een zware klim, eigenlijk is het ongekend dat er zo vroeg in een grote ronde zo'n zware aankomst bergop is. 18 kilometer in totaal aan 7% gemiddeld, dat zullen ze in de Tour niet zo snel doen.

De eerste kilometer van de klim is nog wel makkelijk met een kilometer aan 4%, maar daarna krijgt het peloton een aardige klap in het gezicht, want er volgt meteen een stuk aan 10%. Na een kilometer zwakt het wel weer af en is er een stuk dat je zelfs vals plat kan noemen, maar al snel gaat het weer twee kilometer omhoog tussen de 9 en 10%. Dan hebben we zes kilometer van de klim gehad.

Ondertussen verdwijnen de bomen steeds meer uit zicht. Het begin van de klim is bebost, maar we komen steeds meer in de buurt van het maanlandschap. Na zes kilometer klimmen volgt er nog een korte afdaling van ongeveer een kilometer, maar daarna gaat het meteen weer omhoog aan 9%. Het blijft onregelmatig, want na zo'n lastig stuk is het dan weer twee kilometer vals plat. Even een moment om te herstellen, wat ook wel nodig is, want na 9,5 kilometer klimmen, net over de helft van de klim, komt de zwaarste strook. Een halve kilometer aan 12%, dat is wel lekker.

Na deze strook wordt het eigenlijk nooit meer makkelijk. De klim blijft onregelmatig, maar er zitten steeds meer zware stroken bij. Het gaat van negen naar zeven procent, weer naar negen, naar zes en dan weer naar negen. Een verschrikking, zo in het begin van een grote ronde en vooral net na een rustdag. Ondertussen wordt het landschap steeds afschrikwekkender. De renners fietsen dwars tussen allerlei rotsblokken door en als deze rotsblokken uit zicht verdwijnen blijft er een onherbergzaam gebied over. Op een slechte dag zitten de renners een paar kilometer voor de top al in de wolken.

Op drie kilometer van de streep is er nog een kilometer aan 9%, gevolgd door een voorlaatste kilometer aan 7,5%. Als er nog een groep bij elkaar is moet het hier gebeuren, want in de slotkilometer is het praktisch vlak. Kort voor de top verschijnt er uit het niets nog ineens een bos. Dan slaan de renners linksaf en passeren ze bijna meteen de boog van de laatste kilometer. Het gaat nog een paar meter omhoog, maar het vlakt af richting de finish. Op de grote parkeerplaats van Rifugio Sapienza eindigt de eerste bergrit van de Giro dan. Geen lastige bochten in de laatste meters, dus een eventueel sprintje zou hier ook nog probleemloos uitgevoerd moeten kunnen worden.

Het profiel van de Etna (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Etna (Bron: Giro d'Italia)


Lavablokken op de Etna (Foto: Panoramio)
Lavablokken op de Etna (Foto: Panoramio)

De Etna is de actiefste vulkaan van Europa en een van de actiefste vulkanen van de wereld. Jaarlijks zijn er meerdere uitbarstingen en dampen komen bijna continu vrij. Die uitbarstingen zijn de laatste jaren gelukkig wel vrij klein, want de Etna is tot veel meer in staat. De enorme activiteit van de Etna wordt veroorzaakt door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. Iedereen die vroeger op de middelbare school netjes heeft opgelet bij aardrijkskunde weet dat dit ondergronds nog wel eens een klein beetje druk wil opleveren.

De top van de noordoostkrater (3329,6 meter) maakt van de Etna de hoogste berg van het eiland en na een vulkaan ergens in Rusland is het de hoogste in Europa. Deze continu rommelende vulkaan is tot 2700 meter hoogte een schildvulkaan, het deel daarboven is een stratovulkaan. Dit is een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Dit soort vulkanen hebben vaak relatief steile hellingen en met enige regelmaat explosieve uitbarstingen. Bij zo'n schildvulkaan zijn de hellingen dan weer minder steil en is het magma dunner dan het dikke stroperige magma van een stratovulkaan. Dat zijn verdomme toch nuttige aardrijkskundige feitjes die je zo nog even meepikt.

Vaak heeft een vulkaan één grote krater, dat is lekker makkelijk en overzichtelijk. De Etna heeft er een stuk of vijf en er ontstaan door al die uitbarstingen ook steeds weer nieuwe. Dit vulkaantje heeft naar het schijnt erg wisselende uitbarstingen. Meestal zijn het Stromboliaanse of pulserende fonteinen met lavaspetters. Het formaat van deze spetters varieert van klein tot zo groot als een vrachtwagen. Soms ontstaan er ook scheuren onderaan een krater en daar loopt dan de lava langzaam uit.

De tijd tussen de uitbarstingen is ook erg verschillend, hoewel de intensiteit de laatste jaren flink is toegenomen. 2011 was een van de actiefste jaren van de afgelopen eeuw met zo'n 20 uitbarstingen. Of we dat dit jaar gaan halen is nog maar de vraag, maar er zijn wel al enkele uitbarstingen geweest. Zo was er in maart nog een explosie waarbij 10 mensen gewond raakten. Als de koers tegenvalt kunnen we dus altijd nog op een andere manier vuurwerk verwachten.

Een krater op de Etna (Foto: WikiCommons/SophinNexus)
Een krater op de Etna (Foto: WikiCommons/SophinNexus)

De finishplaats
De finish is in de buurt van een van de kraters, bij Rifugio Sapienza. Een berghut, waar veel toeristen naartoe gaan die graag een tour richting de absolute top van de vulkaan willen maken. Ook is het de basis van het skigebied aan de zuidkant van de Etna. Er is een kabelbaantje, wat ook zonder sneeuw een aanrader is. Je hebt dan toch wel een goed uitzicht over het surrealistische landschap dat de vulkaan in de loop der jaren heeft gecreeërd.

De Rifugio Sapienza is tot nu toe ook altijd de aankomstplaats geweest van ritten met finish op de Etna. De vulkaan debuteerde in 1967. Een rit met start in Catania en finish bij de berghut van meneer Sapienza werd gewonnen door Franco Bitossi. In 1989 keerde de Etna terug, weer met start in Catania. Deze keer ging de overwinning naar de Portugees Acacio Da Silva. Voor het laatst waren we op de flanken van de vulkaan in 2011. Ook toen vroeg in de ronde.

Onze Pieter Weening reed in het roze, maar moest al snel lossen. Ook Steven Kruijswijk reed mee, maar zoals we allemaal weten is hij niet zo explosief en dus heeft hij het niet op vulkanen. Hij verloor meer dan twee minuten op de winnaar die later toch geen winnaar meer was. 2011 was het jaar van Contador. Hij won met overmacht de Giro, maar vanwege een biefstukje raakte hij deze zege later weer kwijt.

2011 was ook het jaar van de wederopstanding van de enige echte koffieplanter, onze Venezolaanse vriend José Rujano, op zijn kinderfietsje. In 2005 stak hij ineens uit het niets zijn neus aan het venster. Hij won een rit en werd derde in het klassement, maar verdween daarna van de aardbodem. Na jaren zonder veel succes in Europa werd hij opgepikt door Gianni Savio en onder zijn vleugels reed hij in 2011 voor het eerst weer goed. Hij demarreerde op de flanken van de Etna en alleen Contador was nog in staat om bij hem aan te sluiten.

Later danste Contador weg bij Rujano, kwam hij solo aan en zette hij de Giro op die manier al vroeg naar zijn hand. Later zou hij dus de overwinning verliezen, waardoor Rujano nu officieel de laatste winnaar is op de Etna. Ook de eindoverwinning verloor Contador, die overwinning ging naar de betreurde Scarponi, die wel mooi wordt vereerd en herdacht door het Italiaanse volk. We gaan dus op zoek naar een nieuwe koffieplanter, die helaas niet van de ploeg van Savio kan komen, omdat ze bij RCS enorme sukkels zijn.

Naar beneden kijken vanaf de Etna (Foto: WikiCommons)
Naar beneden kijken vanaf de Etna (Foto: WikiCommons)

TV & het weer
Deze zware bergrit begint om 12:00 uur. Na vijf minuten rustig fietsen door Cefalù wordt het officiële startsein gegeven en zal het gevecht om de kopgroep te komen beginnen. Eurosport schijnt er rond 13:00 bij te zijn, tenzij ze ineens weer andere dingen moeten uitzenden, zoals curling ofzo. Voor de mensen die alleen de slotklim willen zien is mijn advies om ergens rond 16:00 in te schakelen. De renners worden aan de finish verwacht tussen 16:57 en 17:37.

Het weer in de omgeving van de Etna zal goed zijn. Graadje of 24, zonnetje, weinig wind en geen neerslag. Op de Etna zal het uiteraard een stuk frisser zijn, want we gaan een flink eind de hoogte in. Helemaal boven zitten de temperaturen rond het vriespunt, maar gelukkig eindigen de renners 1000 meter lager, waar het zo rond de 10 graden zal zijn. Gelukkig voor de renners is de vulkaan de laatste dagen heel braaf en rustig geweest, we hoeven dus niet te verwachten dat de renners vlak voor de top van de klim ineens door een lavastroom weer mee naar beneden worden genomen.

Helaas moeten we wel weer naar Eurosport luisteren. Waar ze reclame maken voor de Ronde van Azerbeidzjan, die al afgelopen is. Ik sluit ook niet uit dat ze tijdens de slotklim nog een keer naar de reclame gaan, simpelweg om ons te trollen.

De favorieten
De eerste grote bergrit van een grote ronde is altijd lastig te voorspellen, maar vooral deze bergrit. Het komt niet vaak voor dat er in het begin van een grote ronde zo'n zware rit op het programma staat. Wat de renners precies van plan zijn is lastig in te schatten. Er zijn een aantal renners die vaak wat beter in het begin zijn en wat slechter worden naarmate de koers langer duurt en er zijn ook juist renners die wat meer richting het eind van een grote ronde pieken. Daardoor kan dit wel een interessante rit worden.

De grote favorieten zullen zich misschien wel rustig willen houden, omdat niet iedereen nu al meteen de roze trui zal willen hebben. Eén renner die de roze trui in ieder geval wél zal willen hebben is Vincenzo Nibali. De volgende rit zal eindigen in Messina, zijn stad. Daar door de straten rijden in het roze zou voor hem natuurlijk een droom zijn. Bahrain zal dus wel willen rijden, maar of andere ploegen ook gaan rijden valt nog maar te bezien.

Een groepje vluchters is hier zeker niet kansloos, hoewel de slotklim wel heel lang en heel zwaar is. De voorsprong zal royaal moeten zijn, anders wappert iedere aanvaller toch nog wel terug. Ik opteer toch maar voor een strijd tussen de klassementsrenners. We gaan door de zwaarte en ook de onregelmatigheid van de klim sowieso actie krijgen tussen die mannen, dat kan haast niet anders.

Voorspelling
1. Quintana. De grote favoriet. Vers uit de Colombiaanse jungle, klaar om iedereen helemaal de vernieling in te schroeien. Gaat net als Contador in 2011 aan iedereen laten zien dat ze niet na hoeven te denken over een eindoverwinning. Die is al vergeven.

2. Pinot. Zijn eerste Giro, want Thibaut wil de druk van de Tour graag een beetje ontwijken. Is dit jaar tot nu toe heel sterk bezig. Heeft al in een aantal Italiaanse koersen hard gereden, dus dat lijkt hem wel te liggen. Uiteindelijk gaat hij waarschijnlijk nog wel een paar keer door het ijs zakken, maar zeker in de eerste bergritten van deze Giro verwacht ik hem ver van voren.

3. Yates. De vervelende broertjes Yates beginnen steeds beter te worden. Ze kunnen ook steeds langere beklimmingen aan. Daarom moeten we ook serieus rekening houden met Adam tijdens deze Giro. Daar wordt niemand vrolijk van, maar het is wel zo.

4. Zakarin. Ilnur is dit jaar nog vrij rustig geweest, maar hij weegt nu nog ongeveer 23 kilo dus hij fladdert zo naar boven. Iemand om serieus rekening mee te houden bergop. Ergens in een lastige afdaling zal hij wel weer bijna in een rivier duiken, maar tot die tijd gaat hij met zijn prachtige, zeer esthetisch verantwoorde stijl ons weer laten gruwelen. Ik kan niet wachten.

5. Thomas. Deze Britse wielergod kan alles. Dit jaar heeft hij besloten om zich op een klassement in een grote ronde te richten. Normaal zou je iemand die zich normaal op de klassiekers richt dan uitlachen, maar bij zo'n Skygod durven we dat natuurlijk niet. Paar kilootjes verliezen en dan kan je de hele wereld aan. Reed in Trentino al iedereen naar huis en dan weet je dat we nu ook weer kunnen gaan genieten van dit Britse multitalent.

Overigens zou ik het niet erg vinden als de Etna uitbarst terwijl de voltallige directie van Eurosport aan het picknicken is op de rand van een van de kraters.

Meer transgenders in Nederland

Nederland telt meer transgenders. Het aantal mensen dat hun officiële geslachtsregistratie heeft laten wijzigen, is sterk gestegen. In de periode 2007-2014 wijzigden zo'n tachtig mensen per jaar hun geslachtsregistratie, in 2015 waren dit er 770, aldus cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Mensen die officieel hun geslacht willen laten wijzigen, moesten voor 2014 aan bepaalde medische eisen voldoen en langs de rechter. Deze eisen vervielen met de invoering van de transgenderwet. Dit verklaart mogelijk de toename in het aantal wijzigingen, aldus de onderzoekers. De toename is in lijn met de stijging van aanmeldingen bij genderklinieken en het aantal mensen dat zich in andere (buitenlandse) onderzoeken transgender noemt.

Transgenders hebben veel vaker een laag inkomen, iets wat mogelijk veroorzaakt wordt door vooroordelen en discriminatie, eerdere problemen op de arbeidsmarkt en een verminderde weerbaarheid. Ook zijn ze minder vaak getrouwd.

COC Nederland roept de regering op tot aanvullende maatregelen ter bevordering van transgenderemancipatie. De organisatie noemt de SCP-cijfers heel zorgelijk. "De achterstand op de arbeidsmarkt laat zien dat vooroordelen en discriminatie een volwaardige deelname van transpersonen aan de maatschappij vaak nog in de weg staan. Dat moet snel veranderen."

Het COC bepleit, net als Transgender Netwerk Nederland (TNN), dat in de Algemene wet gelijke behandeling een expliciet verbod op transgenderdiscriminatie wordt opgenomen. Ook bepleiten de beide belangenorganisaties dat er een wettelijk recht op 'transitieverlof' komt. Door dit verlof zal de transitie voor zowel transpersonen als werkgevers naar verwachting soepeler verlopen.

Verder pleiten COC en TNN voor kortere wachtlijsten voor transgenderzorg en voor vergoeding van alle behandelingen.

Meer transgenders in Nederland
Meer transgenders in Nederland (Foto: ANP)

Station Gare du Nord in Parijs ontruimd

Het Parijse treinstation Gare du Nord is in de nacht van maandag op dinsdag ontruimd door de Franse politie. Agenten zouden op zoek zijn naar "drie gevaarlijke mannen", aldus de Franse krant Le Parisien.

Vanaf 23.00 uur maandagavond was het station niet toegankelijk. Aanwezige reizigers moesten het station verlaten of in de trein blijven wachten. Verschillende reizigers meldden op Twitter dat ze geen kant op kunnen.

Volgens de krant had de politie haar pijlen gericht op een TGV, met 211 mensen aan boord. Eerder in de week zou een ander land al gewaarschuwd hebben voor de drie mannen.

Rond 02.00 uur liet de Franse politie via Twitter weten dat de controles op het station afgerond zijn. "De situatie zal vanaf nu langzaam weer normaal worden." Meer details werden nog niet gegeven.

Station Gare du Nord in Parijs ontruimd
Station Gare du Nord in Parijs ontruimd (Foto: ANP)

KNVB zet videoscheidsrechter in bij finales play-offs

De KNVB zet videoscheidsrechters in bij de finales van zowel de play-offs voor Europees voetbal als die van promotie en degradatie. De bond heeft daarvoor toestemming gekregen van de internationale spelregelcommissie IFAB.

Het gaat om één finale om een Europees ticket en twee finales om een plek in de eredivisie. De finales gaan over twee duels. De beslissingswedstrijden worden gespeeld op donderdag 25 en zondag 28 mei.

De videoscheidsrechter was dit seizoen voor het eerst actief in het KNVB-bekertoernooi. ''Gezien de positieve ervaringen in de beker en het innovatieve karakter van de videoscheids zijn we verheugd nu ook toestemming te hebben bij de finales van de play-offs'', aldus directeur Gijs de Jong. Vanaf het seizoen 2018/2019 zullen alle eredivisiewedstrijden worden voorzien van videoarbitrage.

Emmen begint goed aan play-offs

FC Emmen lijkt nu al zeker te zijn van de tweede ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De club uit de Jupiler League won het eerste duel uit tegen RKC Waalwijk met maar liefst 1-5, waardoor de return van komende vrijdag slechts een formaliteit lijkt te zijn.

Ook Helmond Sport begon goed. De Brabanders kwamen in eigen huis met 0-2 achter tegen Almere City FC, maar trokken uiteindelijk een 4-2 zege over de streep.

De winnaars van deze twee duels treffen op 18 mei in de volgende ronde de nummers zestien en zeventien uit de Eredivisie. Daarnaast staan er dan de wedstrijden FC Volendam - NAC en MVV - SC Cambuur op de rol. De winnaars van die vier duels gaan strijden om twee plekken in de Eredivisie.

Flinke schadevergoeding voor wielrenner Heras

Roberto Heras heeft van de Spaanse autoriteiten een bedrag van 725.000 euro tegoed. De wielrenner is door het Hooggerechtshof van Barcelona in het gelijk gesteld in een beroepszaak die hij aan had gespannen vanwege een positieve dopingtest in 2005.

Heras won de Vuelta a España in 2005, maar testte in de afsluitenden tijdrit positief op epo. Hij kreeg in 2006 twee jaar schorsing opgelegd en raakte de eindzege van de Vuelta van 2005 kwijt. Het Spaanse Hof draaide in 2012 deze straf al terug, omdat de dopingstalen niet goed bewaard zouden zijn geweest. Ook werd de oud-renner de eindzege weer toegekend.

Voor de rechter eiste Heras een miljoen euro als genoegdoening, maar het hof bepaalde dat 725.000 euro genoeg zou zijn. Dit was het halve jaarsalaris dat Heras in zijn laatste seizoen verdiende.

'Honda in Canada met betere motor'

Honda wil naar de Formule 1 Grand Prix van Canada een verbeterde motor meenemen, zo bericht Auto Motor und Sport. Het plan is om een nieuwe cylinderkop te introduceren die de motor veel meer paardenkrachten op moet gaan leveren.

Volgens het Duitse medium wil Honda hiermee op het niveau zijn dat het voor het begin van dit jaar nastreefde. De echte grote verbeterslag voor de McLarens wordt pas in 2018 verwacht met een vernieuwd motorconcept.

Grootste probleem voor Honda zou nog altijd de MGU-H zijn die dit jaar al meermalen stuk is gegaan. Dit systeem is verbonden met de turbo en zet hitte van uitlaatgassen om in elektrische energie die later weer ingezet kan worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.