Tweede Kamer gaat staand vergaderen

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zal er een plenaire vergadering staand worden afgewerkt in plaats van zittend. Hiervoor worden de stoelen tijdelijk uit de zaal verwijderd en vervangen door hoge tafels.

Dit zal gaan gebeuren bij de behandeling van de sportbegroting van minister Schippers deze week. SP-kamerlid Michiel van Nispen heeft dit voorstel gedaan en kennelijk is het ook geaccepteerd. Naar eigen zeggen is dit geen nieuwe hype uit een managementboek (die lezen SP'ers toch niet), maar is het omdat het gezonder is.

We zitten tegenwoordig namelijk veel te vaak. Uren doorbrengen achter een bureau, in de schoolbanken of ergens anders achter een computerscherm is 'het nieuwe roken'. Het vergroot de kans op diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden.

Laten we hopen dat dit niet te verwarrend is tijdens de stemming, want wie nu precies de meerderheid heeft als iedere partij nul zetels heeft is natuurlijk onduidelijk. Of Michiel van Nispen met zijn voorstel gewacht heeft tot Otwin van Dijk uit de PvdA-fractie vertrok, is niet bekend.