FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 november 2016

'Onderzoek behalve korpschef ook minister'

Het onderzoek naar de geldverkwisting door de ondernemingsraad van de Nationale Politie moet zich niet alleen richten op oud-korpschef Gerard Bouman, maar ook op de minister van Veiligheid en Justitie. Dat wil bijna de gehele oppositie in de Tweede Kamer.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt het belangrijk dat wordt uitgezocht of wellicht steun van de centrale ondernemingsraad is 'gekocht' voor de enorme reorganisatie bij de politie. Daarbij moet volgens haar niet alleen naar de toenmalige korpschef worden gekeken, maar ook naar het ministerie. Behalve het CDA, staan ook SP, D66, PVV, ChristenUnie, SGP, Groep Kuzu/Öztürk en de Partij voor de Dieren hierachter.

Een groot aantal partijen wil bovendien dat oud-korpschef Bouman hangende het onderzoek op non-actief wordt gezet. Volgens CDA, SP, PVV, ChristenUnie, SGP en Groep Kuzu/Öztürk is het niet wenselijk dat Bouman, die tegenwoordig een adviseursfunctie heeft, tijdens het onderzoek gewoon aan het werk is.

'Onderzoek behalve korpschef ook minister'
'Onderzoek behalve korpschef ook minister' (Foto: ANP)

Brit beboet voor valse bommelding op Schiphol

In de vertrekhal van Schiphol is woensdagavond een zeventigjarige Brit aangehouden omdat hij riep dat hij een bom bij zich had. De man stond in de rij bij de veiligheidscontrole en bleef zijn claim herhalen. De marechaussee controleerde zijn bagage en vond geen gevaarlijke stoffen.

De Brit kreeg een boete van 250 euro voor de valse bommelding en mocht weer gaan.

Brit beboet voor valse bommelding op Schiphol
Brit beboet voor valse bommelding op Schiphol (Foto: ANP)

Wereldberoemde clown Oleg Popov overleden

De wereldberoemde Russische clown Oleg Popov is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden in Rostov aan de Don. Dat heeft Edward Zapasjni, de directeur van het Moskouse staatscircus, bekendgemaakt via persbureau RIA Novosti.

"Hij was daar op tour. Ik heb contact gehad met zijn producer en gezegd dat we alle mogelijke assistentie zullen verlenen en voor een groots afscheid willen zorgen in ons circus'', aldus Zapasjni.

Popov werd op 31 juli 1930 geboren in de Russische plaats Viroebovo. Hij werd wereldwijd bekend door zijn formidabele talent. De Franse journaliste Jacqueline Cartier gaf hem de bijnaam de Zonneschijn Clown. Popov woonde lang in Duitsland, na in 1991 te zijn hertrouwd met een Duitse. Dat huwelijk werd in Breda voltrokken. Popov heeft in de loop der jaren vaak opgetreden in Nederland.

Wereldberoemde clown Oleg Popov overleden
Wereldberoemde clown Oleg Popov overleden (Foto: BuzzE)

Uitslagen Champions League 02/11/2016

Vierde speelronde in de groepen E tot en met H in de Champions League. Borussia Dortmund is na vanavond zeker van de volgende ronde van het miljoenenbal. 

GROEP E
AS Monaco 3 - 0 CSKA Moskou
 13' Garmain 1-0
 28' Falcao 
 41' Falcao 

Tottenham Hotspur 0 - 1  Bayer Leverkusen
 65' Kampi 0-1 


GROEP F
Borussia Dortmund 1 - 0 Sporting Clube de Portugal
 12' Ramos 1-0

Legia Warschau 3-3 Real Madrid
 1' Bale 0-1
 35' Benzema 0-2
 40' Ofoe 1-2
 58' Radovic 2-2
 83' Moulin 3-2
 85' Kovacic 3-3 


GROEP G
FC Kopenhagen 0 - 0 Leicester City 

FC Porto 1 - 0 Club Brugge
 37' Silva 1-0 


GROEP H
Juventus 1 - 1 Olympique Lyon
 13' Higuaín 1-0
 84' Tolisso 1-1

Sevilla 4 - 0 Dinamo Zagreb
 31' Vietto 1-0
 45+1' Stojanovic (Dinamo/2g)
 66' Escudero 2-0
 80' N'Zouzi 3-0
 87' Ben Yedder 4-0

Grapje leidt rechtstreeks naar de cel

Het was bedoeld als grapje, maar het doelwit ervan eindigde in de gevangenis.

Een man had de politie in Rotterdam Charlois gevraagd mee te werken aan een geintje dat hij wilde uithalen met een collega. Agenten zouden de collega zogenaamd aanhouden. De Rotterdamse politie was daar niet te beroerd voor en sprak de man aan.

"Tot onze verbazing brak de man in huilen uit. Hierop gaven wij aan dat het allemaal maar een flauwe grap was, maar de man bleef verdrietig", aldus het relaas van de politie Charlois woensdag op Facebook. De agenten vonden de reactie toch vreemd en raadpleegden het informatiesysteem van de politie. Daaruit bleek dat het doelwit van de grap nog 111 dagen celstraf tegoed had.

De man werd aangehouden en overgebracht naar de gevangenis.

Grapje leidt rechtstreeks naar de cel
Grapje leidt rechtstreeks naar de cel (Foto: ANP)

Taylor Swift is grootverdiener

Taylor Swift staat bovenaan de lijst van best verdienende vrouwen in de muziekindustrie. Volgens de jaarlijkse lijst van zakenblad Forbes verdiende de zangeres meer dan het dubbele van Adele die op de tweede plaats staat.

De 26-jarige popster Taylor Swift heeft het afgelopen jaar 170 miljoen dollar verdiend (153 miljoen euro), voornamelijk met haar wereldtournee 1989. Adele volgt op grote afstand met een inkomen van 80,5 miljoen dollar, omgerekend 72 miljoen euro.

Madonna staat op de derde plaats met 76,5 miljoen dollar (68 miljoen euro), op de voet gevolgd door Rihanna. Beyoncé staat op de vijfde plaats. Ook Katy Perry, Jennifer Lopez, Britney Spears, Shania Twain en Celine Dion staan in de top 10.

Eerder dit jaar had Forbes al berekend dat Taylor Swift de best verdienende celebrity is.

Taylor Swift is grootverdiener
Taylor Swift is grootverdiener (Foto: BuzzE)

Omzet Facebook stijgt naar record

De socialenetwerksite Facebook heeft in het derde kwartaal een recordomzet behaald, geholpen door meer inkomsten uit mobiele advertenties. Ook het aantal gebruikers nam verder toe. Dat liet het bedrijf woensdag na het slot van de beurshandel in New York weten.

De totale omzet steeg in vergelijking met een jaar eerder met 56 procent tot 7 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties namen met bijna 60 procent toe tot 6,8 miljard dollar, waarvan 84 procent uit mobiele reclames kwam. De nettowinst sprong omhoog tot ruim 2,3 miljard dollar, van 896 miljoen dollar vorig jaar.

Het aantal dagelijks actieve gebruikers van 's werelds meest populaire netwerksite bedroeg in september gemiddeld 1,18 miljard, een groei met 17 procent op jaarbasis. Maandelijks maken 1,79 miljard mensen gebruik van Facebook, een toename van 16 procent.

Omzet Facebook stijgt naar record
Omzet Facebook stijgt naar record (Foto: ANP)

Spanje verklaart huiswerk de oorlog

De Spaanse scholieren zijn vergeleken met veel Europese leeftijdgenoten slecht af. Ze worden opgezadeld met bergen huiswerk. Dat is nu de oorlog verklaard. In november zijn de weekeinden huiswerkvrij. Dat heeft de organisatie van families met schoolgaande kinderen (CEAPA) woensdag bekendgemaakt. Als de actie niet helpt, wordt de huiswerkstaking in 2017 uitgebreid naar doordeweekse dagen.

Volgens de meest recente studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zit een vijftienjarige gemiddeld 4,8 uur per week op zijn slaapkamertje of aan de keukentafel te buffelen voor een beter rapport. In Spanje is dat 6,5 uur, met uitschieters van ruim 10 uur. Dat is aanzienlijk langer dan in Nederland (5,8), Duitsland (4,7), Denemarken (4,3) en zeker in Finland (2,8).

Reden dus om in actie te komen. Volgens de CEAPA lijdt het gezinsleven onder de hoeveelheid schoolwerk en de kinderen ook. Die moeten weer tijd krijgen om te spelen. In Italië (8,7), Ierland (7,3) en Roemenië (7,3) wordt van de middelbare scholier overigens nog meer zelfwerkzaamheid geëist. China (Shanghai) spant de kroon met 13,8 uur.

Spanje verklaart huiswerk de oorlog
Spanje verklaart huiswerk de oorlog (Foto: ANP)

Voormalig Miss USA gearresteerd voor diefstal

Nieuwslezeres en voormalig Miss USA Lu Parker is gearresteerd voor het stelen van een luxe koptelefoon op het vliegveld van Los Angeles. De ex-vriendin van burgemeester Antonio Villaraigosa nam de koptelefoon woensdagmorgen weg bij een bagagecontrole in de terminal. Daarna liep ze volgens de politie naar de gate om haar vlucht te halen.

TMZ meldt dat de diefstal werd opgemerkt door agenten die beveiligingsbeelden bekeken. Nog voordat ze in het vliegtuig kon stappen, wisten agenten de vrouw op te sporen. Ze is uit het vliegtuig gehaald en in hechtenis genomen op verdenking van diefstal.

De waarde van de buit bedraagt 200 dollar, omgerekend 180 euro. Toevallig is de eigenaar van de koptelefoon een rechercheur van de politie van Los Angeles, de LAPD.

Voormalig Miss USA gearresteerd voor diefstal
Voormalig Miss USA gearresteerd voor diefstal (Foto: BuzzE)

José Mourinho moet één duel brommen na misdraging

De tuchtcommissie van de FA heeft José Mourinho woensdag een schorsing voor één duel en een boete van in totaal 58.000 pond (64.000 euro) opgelegd door uitspraak te doen over twee zaken.

De manager van Manchester United moet ten eerste een boete van 50.000 pond gekregen voor het maken voor opmerkingen over arbiter Anthony Taylor voorafgaand aan het duel met Liverpool van vorige maand. Verder mag de Portugees één duel vanaf de tribune toekijken omdat hij zich afgelopen zaterdag misdroeg tijdens het Premier League-duel met Burnley FC, dat in 0-0 eindigde. Mourinho werd tijdens de wedstrijd al naar de tribune gestuurd en bovendien maakte hij in en rond de spelerstunnel gebruik van ongepast taalgebruik richting iemand van de arbitrage, aldus de tuchtcommissie in een persbericht.

Mourinho hoeft aankomende zondag niet met zijn ploeg af te reizen naar Wales voor het uitduel met Swansea City van zondag, want hij is voor die wedstrijd geschorst. Tevens kreeg The Special One in deze zaak een boete van 8.000 pond.

In de zaak rond de aanstelling van Taylor voor het treffen tussen Liverpool en United zou Mourinho het voetbal in diskrediet hebben gebracht. In aanloop naar de kraker ontstond ophef omdat Mourino insinueerde dat iemand de arbiter onder druk zou zetten, aangezien de scheidrechter in de buurt van Manchester woont. Mourinho volgt de tuchtcommissie dat de uitspraak ongepast was, maar bestrijdt dat hij het voetbal in diskrediet hebben gebracht.

Speel met Wastelands Mister Funtimes

Wasteland 3 heeft zijn Kickstarter-doel met meer dan $ 3.000.000 aan toezeggingen ruimschoots gehaald. Om vast in de sfeer van Wasteland 3 te komen kunnen we nu spelen met Mister Funtimes. Het model is alle kanten op te draaien.

InXile Entertainment maakt het nog leuker om geld toe te zeggen. Iedereen die meer dan $40,- doneert kan als bonus een exemplaar van Shadowrun: Dragonfall - Director’s Cut downloaden.

Mirror's Edge Catalyst volgende week naar EA Access Vault

Op 9 november krijgen EA Access-leden weer gratis toegang tot twee nieuwe games: Mirror's Edge Catalyst en bovendien het  origineel uit 2008: Mirror's Edge.

Laatstgenoemde is uiteraard gewoon speelbaar op Xbox One via backward compatibility. Met deze twee toevoegingen hebben leden inmiddels toegang tot 33 verschillende games. Dat aantal zal nog voor de jaarwisseling oplopen naar minimaal 35, want EA heeft eerder al aangegeven dat Star Wars: Battlefront en EA Sports UFC 2 in 2016 aan de service worden toegevoegd.

# Titel Toegevoegd aan Vault
1 Battlefield 4  29 juli 2014
2 FIFA 14  29 juli 2014
3 Madden NFL 25  29 juli 2014
4 Peggle 2  29 juli 2014
5 Need for Speed Rivals  2 september 2014
6 Plants vs. Zombies: Garden Warfare  15 oktober 2014
7 EA Sports UFC  12 december 2014
8 NBA Live 15  25 februari 2015
9 Madden NFL 15  5 maart 2015
10 NHL 15  9 april 2015
11 FIFA 15  8 mei 2015
12 Titanfall  15 juni 2015
13 Dragon Age: Inquisition  4 augustus 2015
14 Battlefield: Hardline  14 oktober 2015
15 Madden NFL 16  2 februari 2016
16 Plants vs. Zombies  29 februari 2016
17 NHL 16  29 maart 2016
18 Dead Space  31 maart 2016
19 FIFA 16  19 april 2016
20 Rory McIlroy PGA Tour  10 mei 2016
21 NBA Live 16  25 mei 2016
22 Need for Speed  12 juli 2016
23 Unravel  12 juli 2016
24 SSX  9 augustus 2016
25 Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2  30 augustus 2016
26 Bejeweled 2 Deluxe  6 oktober 2016
27 Zuma Deluxe  6 oktober 2016
28 Feeding Frenzy  6 oktober 2016
29 Heavy Weapon  6 oktober 2016
30 Feeding Frenzy 2: Shipwreck Showdown  6 oktober 2016
31 Bejeweled 3  6 oktober 2016
32 Mirror's Edge  9 november 2016
33 Mirror's Edge Catalyst  9 november 2016
34 Star Wars Battlefront 2016
35 EA Sports UFC 2 2016

WoensdagCulinair # 67 Pompoenentijd

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Pompoensoep

   


Pompoenlasagne

   

Pompoentaart

   

Pompoencake

   

Pompoen uit de oven

   

Pompoenstoofschotel

   

Salade met pompoen


Vitesse kreeg 140 miljoen in zes jaar van eigenaar Chigirinskiy

Voetbalclub Vitesse heeft al jarenlang grote moeite de tekorten op de begroting binnen de perken te houden. Bang voor een faillissement hoeven de Arnhemmers niet te zijn aangezien hun schatrijke eigenaar Alexander Chigirinskiy alle verliezen bij past uit eigen zak, in de afgelopen zes jaar maakte de Rus al 140 miljoen euro over naar Vitesse.

De club uit de Gelderse hoofdstad heeft op dit moment een positief eigen vermogen van 26,3 miljoen euro waardoor de club veilig in categorie twee van de KNVB staat. Ook voor de Europese regels van het Financial Fair Play zit de club nog aan de goede kant van de gestelde grenzen. "We zitten nu 4 tot 5 miljoen van die grens af", stelt algemeen directeur Joost de Wit in de Gelderlander. "We zijn er nog lang niet, maar in alles hebben we de afgelopen jaren een slag gemaakt."

Eigenaar Chigirinskiy steunt Vitesse in het beleid van het verder terugdringen van de kosten en laten stijgen van de inkomsten, dit echter wel met het behoud van de sportieve ambities.

Vitesse kreeg 140 miljoen in zes jaar van eigenaar Chigirinskiy (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Vitesse kreeg 140 miljoen in zes jaar van eigenaar Chigirinskiy (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Meer webbezoeken via mobiel dan pc

In oktober zijn er wereldwijd voor het eerst meer internetpagina's bezocht via een mobiel apparaat dan via een pc. Dat meldt Statcounter. Mobieltjes en tablets zijn samen goed voor 51,3 procent van het internetgebruik in oktober. Pc's zorgden voor 48,7 procent van het internetverkeer.

In Europa is de pc nog lang niet van de troon gestoten met 64,33 procent van de bezochte websites tegen 29,2 procent voor mobieltjes. In Nederland haalt de pc 60,35 procent en mobiel 29,82 procent.

Meer webbezoeken via mobiel dan pc
Meer webbezoeken via mobiel dan pc (Foto: BuzzT)

Animal Crossing New Leaf heeft een flinke content-update

In een nieuwe Nintendo Direct-videopresentatie bouwde Nintendo een gezellig feestje met Animal Crossing: New Leaf – Welcome amiibo. De flink grote update is nu gratis beschikbaar is om te downloaden.

In deze update voor de game Animal Crossing: New Leaf is er onder andere een camping, waar spelers kunnen genieten van allerlei nieuwe mogelijkheden. Spelers die beschikken over amiibo-figuurtjes of –kaarten kunnen nóg meer lol beleven in hun stad.

Na het updaten van de game treffen spelers een nieuw gebied in hun stad aan. Deze nieuwe camping biedt verschillende interacties met speciale bewoners en nieuwe winkelmogelijkheden. Het nieuwe personage Harvey helpt spelers met alles wat ze bij het kamperen kunnen gebruiken. Door een van de zestien Animal Crossing amiibo-figuurtjes of honderden Animal Crossing amiibo-kaarten te scannen verschijnen deze personages in hun stijlvolle, aanpasbare camper. Dit werkt zelfs bij sommige amiibo die niet uit Animal Crossing komen, zoals de Inklings uit Splatoon en Wolf-Link. Spelers kunnen ook nieuwe voorwerpen krijgen, en foto’s maken met hun dierlijke vriendjes via de amiibo Camera-functie. Sommige personages kunnen zelfs naar je stad verhuizen.

Wanneer spelers in een camper een Wii U-voorwerp of New Nintendo 3DS XL- / New Nintendo 3DS-voorwerp vinden, kunnen spelers twee nieuwe games vrijspelen en aanschaffen tegen betaling van MEOW Coupons. Met de Wii U-console speel je de minigame Desert Island Escape vrij, terwijl Animal Crossing Puzzle League beschikbaar komt bij de vondst van het New Nintendo 3DS XL- / New Nintendo 3DS-voorwerp. Spelers kunnen de Wii U- en New Nintendo 3DS-voorwerpen krijgen via gelukskoekjes in Nooklings winkel. Een snellere manier is door een van de zestien Animal Crossing amiibo-figuurtjes te scannen. Bij het spelen van deze nieuwe games kun je ook sommige amiibo-figuurtjes en –kaarten gebruiken.

Hoewel veel nieuwe functies amiibo gebruiken in de Animal Crossing: New Leaf – Welcome amiibo-update, zijn er ook een aantal vernieuwingen waar je helemaal geen amiibo voor nodig hebt. Hieronder een lijst van de nieuwe mogelijkheden die tijdens de Nintendo Direct zijn besproken:

  • MEOW Coupons: Door het verdienen van de nieuwe MEOW Coupons (MEOW staat voor Mutual Exchange of Wealth, oftewel wederzijdse uitwisseling van rijkdom) kunnen spelers unieke voorwerpen krijgen op de camping of van bezoekende dierlijke vrienden. Om deze coupons te verdienen moeten spelers nieuwe stadsactiviteiten voltooien, zoals het wieden van een bepaalde hoeveelheid onkruid of het verzamelen van bepaalde zeeschelpen.
  • Say Cheese!: Met de nieuwe functie amiibo Camera kun je in de game de coolste selfies ooit maken. Spelers kunnen hun favoriete bewoners verzamelen en een kiekje maken en opslaan, om er elk moment weer blij van te worden. Je kunt ze zelfs delen met je vrienden die de Nintendo 3DS-afbeeldingssoftware gebruiken. Je hebt geen amiibo nodig voor deze functie, maar bij het gebruik van een amiibo-kaart kun je foto’s maken van dierenvrienden die niet in je stad wonen.

  • Spelers kunnen een nieuwe, geheime opslagruimte voor hun huis aanschaffen bij Nook’s Homes. De geheime opslagkamer is vanuit elke plaats in huis toegankelijk en biedt ruimte aan heel veel verzameldingen. Misschien kun je er zelfs een oude schatkaart in opslaan. Een perfecte plaats voor dat soort dingen.

  • Spelers kunnen hun huizen aanpassen door meubels en voorwerpen via het touchscreen te verplaatsen. Het is nu makkelijker dan ooit om de perfect ingerichte kamer te maken.

  • Happy Home, Happy Transfer: Spelers met opgeslagen gegevens van Animal Crossing: Happy Home Designer op hun Nintendo 3DS-systeem, kunnen deze overzetten om reusachtige meubelen te kopen in Animal Crossing: New Leaf – Welcome amiibo. Deze nieuwe supergrote meubels maken zeker indruk in elke woning.

Er komt ook een nieuwe fysieke versie voor de Nintendo 3DS-systemen, die ligt vanaf 25 november in de winkel.

The Outsider spreekt in Dishonored 2

Vandaag is er een nieuwe Dishonored 2-video verschenen met als titel 'Book of Karnaca'. Kom meer te weten over de wereld van Dishonored 2 in deze video waarbij The Outsider het woord neemt, creatief vormgegeven als een pop-up boek.

Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie, heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

Dishonored 2 komt 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Persona 5 introduceert Ryuji Sakamoto

Er is een nieuwe trailer verschenen waarin we een personage van Persona 5 leren kennen. Dit keer is het de beurt aan Ryuji Sakamoto.

Op Shujin Academy zitten veel delinquente studenten, maar de grootste lastpak is toch wel Ryuji Sakamoto. Ryuji was een veelbelovende sprinter wiens carrière op tragische wijze eindigde met een blessure, veroorzaakt door overtraining door de sadistische coach Kamoshida. Nu hij geen toekomst meer heeft in zijn geliefde sport en uit eerste hand het kwaad van ‘shitty adults’ heeft ervaren, wordt Ryuji een asociale paria die rebelleert tegen een samenleving die hij als corrupt beschouwd.

Hoewel hij wordt gezien als een onruststoker, heeft hij een goed hart en geeft hij de Phantom Thieves altijd voorrang op zichzelf. Voor jou is Ryuji een ware vriend die tijdens een gevecht je altijd rugdekking geeft. Bovendien is het gewoon cool om een stoere gast met een schedelmasker in je team te hebben.

Persona 5 gaat over de interne en externe conflicten van een groep jongeren die een dubbel leven leidt. Ze zijn op het oog doodgewone scholieren met een standaard leventje: school, bijbaantje en hobby-aciviteiten. Maar ze hebben allemaal de kracht om op bezoek te gaan in de harten van mensen. Die kracht komt van de Persona, hun innerlijke zelf. Ze strijden tegen het masker dat de maatschappij iedereen eigenlijk verplicht op te zetten en helpen mensen in nood.

Persona 5 verschijnt op 14 februari voor PlayStation 4 en PlayStation 3.

Details van seizoenspas Watch Dogs 2

Vandaag onthult Ubisoft details van de Watch Dogs 2-Season Pass. Spelers kunnen hun hackersreis met meerdere uren uitbreiden met extra content, inclusief nieuwe coöpuitdagingen met een nieuwe moeilijkheidsgraad, uitrusting, voertuigen en tal van aanpassingsvoorwerpen.

Alle extra content is 30 dagen exclusief beschikbaar op PlayStation 4. Spelers met de Season Pass van Watch Dogs 2 krijgen na release toegang tot:

  • DLC 1 - T-Bone Contentbundel: Spelers krijgen de stijl en swagger van de legandarische hacker Raymond ‘T-Bone’ Kenney met zijn truck en outfits. Ook ontdekken ze Mayhem, een nieuwe coöpmoeilijkheidsgraad die spelers uitdaagt met een nieuwe vijand met geavanceerde wapens. (vanaf 13 december beschikbaar op PlayStation 4)
  • DLC 2 - Human Conditions: Met meerdere uren aan extra missiecontent in drie nieuwe wereldverhalen, ontdekken spelers de grootste schandalen van San Francisco wat betreft wetenschap, geneeskunde en misbruik. In Human Conditions ervaren spelers ook een nieuwe elite coöpmissie en strijden ze tegen een nieuw vijandtype genaamd ‘Jammer’, die technologie heeft om spelers op te jagen. (beschikbaar in de lente van 2017)
  • DLC 3 - No Compromise: Spelers ervaren een nieuw verhaal waarin Marcus zich mengt in de louche onderwereld van San Francisco en hem in het vizier van de Russische maffia plaats. Ook bevat dit een nieuwe coöpmodus genaamd 'Showdown'
  • Psychedelic Pack: extra outfits, wapens, drones en auto's
  • Root Access Bundel: outfits, nieuwe auto's, een drone skin en een nieuw wapen, evenals de Zodiac Killer missie. (deze winter beschikbaar)

De Season Pass is inbegrepen bij de Watch Dogs 2 Gold Edition en is los verkrijgbaar voor €39,99. De game is wereldwijd verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One op 15 november en voor pc op 29 november.

Playtest Master X Master aangekondigd

Vandaag kondigt NCSoft aan dat de aankomende playtest voor Master X Master gepland staat voor 22 tot en met 28 november. Iedereen die zich inschrijft voor de nieuwsbrief via de officiële website voor 21 november om 19:00 uur wordt uitgenodigd.

De test heeft een focus op Ranked PvP. De Titan Ruins playtest toont de twist die Master X Master geeft aan de traditionele 5v5 three-lane PvP-modus. De Ranked-modus is beschikbaar en als spelers vijf Ranked Titan Ruins voltooien tijdens deze test, verdienen ze de exclusieve titel 'Alpha Incarnate', die gebruikt kan worden als de game officieel verschijnt. De test is niet de gehele dag te spelen, de Europese server is vanaf 15:00 tot 23:00 beschikbaar.

Het vereiste level voor Titan Ruins en Ranked Mode wordt voor deze test verwijderd en alle Masters worden ontgrendeld met onmiddellijke beschikbaarheid zodat spelers de kans krijgen om de content te ervaren zonder barrières. Master X Master onthult voor deze test twee nieuwe masters: Nedien en Tulam. Met deze nieuwe masters ontdekken spelers nieuwe combo's tijdens de playtest.

De uitgever West host een stream op 22 november om de opening van de Titan Ruins Playtest te vieren. Master X Master staat gepland voor release in 2017.

Ku Klux Klan geeft stemadvies voor Trump

Onder de weinige Amerikaanse media die de campagne van Donald Trump toejuichen, valt er een in het bijzonder op: The Crusador, de belangrijkste spreekbuis van de Ku Klux Klan oftewel 'de stem van blank christelijk Amerika'. In de jongste editie van het driemaandelijkse blad is de gehele voorpagina gewijd aan de Republikeinse presidentskandidaat onder de kop 'Make America Great Again'.

Predikant Thomas Robb schreef het artikel, waarin hij de ideeën en plannen van Trump bewierookt en verwijst naar de voorvaderen die Amerika ooit groot hebben gemaakt. Tegen de Washington Post zei hij dat zijn ontboezemingen geen officiële steunbetuiging zijn voor de Republikeinse miljardair, op wie misschien ook wel iets valt aan te merken. "Maar in het algemeen waarderen we zijn nationalistische opvattingen zeer en zijn opmerkingen over het sluiten van de grenzen voor illegale vreemdelingen."

De campagneleiding van Trump haastte zich afstand te nemen van het stemadvies van de 'blanke verzetsbeweging'. "We keuren elke vorm van haat af. Deze publicatie is weerzinwekkend en hun visie vertegenwoordigt niet de tientallen miljoenen Amerikanen die achter ons staan."

Ku Klux Klan geeft stemadvies voor Trump
Ku Klux Klan geeft stemadvies voor Trump (Foto: ANP)

Masmeijer ziet show met Toppers wel zitten

Als De Toppers nog een nieuwe zanger zoeken, mogen ze Frank Masmeijer bellen. "Dat zou leuk zijn", zei de voormalig showmaster woensdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL.

Frank, die in België wordt verdacht van cocaïnehandel, dook onlangs voor het eerst sinds jaren weer de studio in om de titelsong van zijn reallifeserie, Ik geloof in morgen, op te nemen. "Ik zong vroeger ook veel in mijn programma's en heb ook nog een plaat opgenomen in Duitsland", vertelde Frank over zijn zangcarrière.

Als hij daadwerkelijk het podium mag delen met René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling, weet Frank al welk nummer hij wil brengen. "Jailhouse Rock", grapte de voormalig showmaster. "Een van de nieuwe Toppers, dat zou toch mooi zijn."

Masmeijer ziet show met Toppers wel zitten
Masmeijer ziet show met Toppers wel zitten (Foto: BuzzE)

Lil' Kleine en Ronnie Flex op Frisfeesten

Lil' Kleine is in december te vinden op een aantal Frisfeesten. De Drank & drugs-rapper treedt in Haarlem, Maarssen en Amsterdam op tijdens het drank-, drugs- en tabakloze feest voor jongeren. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Ook Ronnie Flex doet twee Frisfeesten aan, hij is later deze maand te vinden in Heerhugowaard en Bussum. Jonna Fraser, Mr. Polska en Manuel & Geza zijn ook toegevoegd aan de Fris-tour.

De Frisfeesten vieren komend voorjaar hun tienjarig jubileum. Fris ontstond in 2007 toen producent 4PM de eerste feesten voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar organiseerde. Bekende namen als Martin Garrix, The Partysquad en Hardwell traden eerder op voor de jongeren.

Lil' Kleine en Ronnie Flex op Frisfeesten
Lil' Kleine en Ronnie Flex op Frisfeesten (Foto: BuzzE)

Geen strafrechtelijk onderzoek vliegtuigcrash

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash in Leeuwarden afgelopen juni. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Een Zwitserse straaljager was in de lucht gebotst met een ander toestel en stortte vervolgens neer. De piloot raakte daarbij gewond.

De vliegtuigen waren aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen die op 10 en 11 juni op vliegbasis Leeuwarden. Na de crash zijn de Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie onder leiding van het OM Oost-Nederland een onderzoek begonnen. Dat onderzoek is nu afgerond, er zijn geen aanwijzingen voor strafbare feiten, dus er komt geen strafrechtelijk onderzoek.

Het neergestorte toestel is een Zwitserse F-5 van Patrouille Suisse, het demonstratieteam van de Zwitserse luchtmacht.

Geen strafrechtelijk onderzoek vliegtuigcrash
Geen strafrechtelijk onderzoek vliegtuigcrash (Foto: ANP)

'Te veel kinderen groeien op zonder ouders'

Nederlandse adoptiebemiddelaars willen woensdag nog niet inhoudelijk reageren op het adviesrapport om te stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Zij hebben meer tijd nodig om het advies "zorgvuldig te lezen, te beoordelen en hun reactie aan de minister te overhandigen", aldus Vergunninghouders Adoptie woensdag.

De adoptieorganisaties wijzen er wel op dat er wereldwijd nog steeds veel te veel kinderen opgroeien zonder ouders. "Volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind en het Haags Adoptieverdrag is het een fundamenteel recht van kinderen om de kans te krijgen op te groeien in een gezin met wie het een permanente juridische band heeft. Nederland is partij in deze verdragen waarin dit standpunt is vastgelegd vanuit het belang van het kind", stellen de organisaties.

Ook stellen de adoptiebemiddelaars dat het aantal ouders dat open staat of kan staan voor de opname van een geadopteerd kind steeds verder afneemt, terwijl het aantal kinderen dat moet opgroeien in gezinsvervangende situaties alleen maar toeneemt.

De verklaring van Vergunninghouders Adoptie is opgesteld namens Vereniging Wereldkinderen, Stichting Kind en Toekomst, de Nederlandse Adoptie Stichting, Meiling en Adoptiestichting A New Way. Wanneer zij met een nadere inhoudelijke reactie komen is nog niet bekend.

'Te veel kinderen groeien op zonder ouders'
'Te veel kinderen groeien op zonder ouders' (Foto: ANP)

Tata niet zomaar van gewipte topman verlost

Het wordt voor het Indiase conglomeraat Tata Sons nog een hele kluif om volledig van de vorige week ontslagen topman Cyrus Mistry af te komen. Hoewel hij niet meer aan het hoofd van het moederbedrijf staat, is hij nog wel bestuurder bij een twaalftal dochterondernemingen waaronder Tata Motors, Tata Power en Indian Hotels.

Dat zijn onderdelen waar Tata Sons, net als bij veel andere onderdelen van de onderneming, geen meerderheidsbelang in heeft. De komende weken komen bestuurders van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van Tata bijeen om over de kwartaalresultaten te praten. Met de publicatie van de resultaten krijgen beleggers een vroege indicatie in hoeverre de machtsstrijd binnen het bedrijf invloed heeft op de cijfers.

Sinds Mistry bij Tata werd weggestuurd gaan de partijen rollebollend over straat. Volgens Mistry staat Tata er financieel veel slechter voor dan de top wil doen geloven. Afschrijvingen op verlieslatende bedrijfsonderdelen kunnen volgens hem oplopen tot omgerekend ruim 16 miljard euro. Tata vindt de uitlatingen die Mistry over het bedrijf deed op zijn beurt ongefundeerd, kwaadaardig en laster. De Indiase beurswaakhond zou naar verluidt een onderzoek naar Tata zijn gestart.

6 miljard
Sinds de rel in alle hevigheid losbarstte verloren Tata-bedrijven al meer dan 6 miljard dollar aan beurswaarde. Onder de vlag van Tata hangen 29 bedrijven die een marktwaarde vertegenwoordigen van ongeveer 120 miljard dollar.

Volgens kenners zal de kwestie ook doorwegen op de beslissing over een nieuwe topman van het concern. Kandidaten zullen daarbij wel twee keer nadenken alvorens met Tata in zee te gaan.

Tata niet zomaar van gewipte topman verlost
Tata niet zomaar van gewipte topman verlost (Foto: ANP)

Madonna en Idris Elba zoenend gespot

Madonna lijkt een nieuwe vlam te hebben gevonden in acteur Idris Elba. Volgens bronnen van The Sun konden de twee hun handen niet van elkaar afhouden op een feestje dat de popdiva dit weekend gaf in Londen.

Een feestganger klapte uit de school tegenover de krant. "Ze waren er ongeveer een uur, ze dansten even, gingen toen flikflooien en kwamen weer terug om met wat andere gasten te praten. Maar ze hadden alleen oog voor elkaar, dat was heel duidelijk."

Idris (44) en Madonna (58) kennen elkaar al langer: de acteur speelde in 2008 in Rocknrolla, een film van Guy Ritchie. De regisseur was ten tijde van de opnames nog getrouwd met Madonna. Idris was vorig jaar als dj het voorprogramma van een aantal concerten in Madonna's Rebel Heart tournee.

Madonna en Idris Elba zoenend gespot
Madonna en Idris Elba zoenend gespot (Foto: BuzzE)

Tweede Kamer gaat staand vergaderen

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zal er een plenaire vergadering staand worden afgewerkt in plaats van zittend. Hiervoor worden de stoelen tijdelijk uit de zaal verwijderd en vervangen door hoge tafels.

Dit zal gaan gebeuren bij de behandeling van de sportbegroting van minister Schippers deze week. SP-kamerlid Michiel van Nispen heeft dit voorstel gedaan en kennelijk is het ook geaccepteerd. Naar eigen zeggen is dit geen nieuwe hype uit een managementboek (die lezen SP'ers toch niet), maar is het omdat het gezonder is.

We zitten tegenwoordig namelijk veel te vaak. Uren doorbrengen achter een bureau, in de schoolbanken of ergens anders achter een computerscherm is 'het nieuwe roken'. Het vergroot de kans op diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden.

Laten we hopen dat dit niet te verwarrend is tijdens de stemming, want wie nu precies de meerderheid heeft als iedere partij nul zetels heeft is natuurlijk onduidelijk. Of Michiel van Nispen met zijn voorstel gewacht heeft tot Otwin van Dijk uit de PvdA-fractie vertrok, is niet bekend.

Verdachte doodschieten agenten opgepakt

Twee politiemensen zijn in de Amerikaanse staat Iowa in hun patrouillewagens doodgeschoten bij twee incidenten. Volgens de politie lijken de incidenten op "hinderlaagachtige aanvallen".

Het eerste geval vroeg in de nacht van dinsdag op woensdag was in Urbandale. Een politieman reageerde op meldingen dat er werd geschoten. Collega's vonden hem even later dood achter het stuur van zijn auto.

Andere politiemensen die naar de plek van die schietpartij reden, kwamen onderweg langs een patrouillewagen waar een politieman met schotwonden in zat. Die overleed op weg naar het ziekenhuis.

Volgens de politie zaten de twee slachtoffers "gewoon duidelijk achter het stuur"toen ze werden geraakt en hadden ze daarvoor geen contact met de dader(s).

Update 16.30 uur:
De politie heeft woensdag een man aangehouden die wordt verdacht van het doodschieten van twee agenten in de Amerikaanse staat Iowa. De verdachte is een 46-jarige blanke man. Dat heeft de politie gezegd tegen de krant The Des Moines Register.


De twee politiemensen werden in hun patrouillewagens doodgeschoten bij twee incidenten. Het eerste slachtoffer viel in Urbandale. Dat is een voorstad van Des Moines, de hoofdstad van Iowa. Een politieman reageerde op meldingen dat er werd geschoten. Collega's vonden hem even later dood achter het stuur van zijn auto.

Andere politiemensen die naar de plek van die schietpartij reden, kwamen onderweg langs een patrouillewagen. Daarin zat een politieman met schotwonden. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Verdachte doodschieten agenten Iowa opgepakt
Verdachte doodschieten agenten Iowa opgepakt (Foto: ANP)

'Papjesgeitenbreier' Frank Noya overleden

In Hilversum is zondag basgitarist en contrabassist Frank Noya overleden op 83-jarige leeftijd. Bij het grote publiek was hij bekend als een van de Geitenbreiers, de muzikale begeleiders van Edwin Rutten in het kinder-tv-programma De Film van Ome Willem.

Noya was degene in het combo van Harry Bannink die altijd de strofe 'met een papje' zong, als antwoord op de vraag 'lust je ook wel bloemkool dan?' die Ome Willem stelde in het vaste beginlied 'Luister even'.

Het overlijden van Noya werd woensdag bekendgemaakt door zijn zoon op Facebook.

Noya was bassist bij onder andere de Late Late Lien Show (Wieteke van Dort), Paul van Vliet, de Diamond Five, Jasperina de Jong en veel andere tv- en radioproducties.

,,Frank Noya was een zeer gewaardeerde collega. Ik kende hem al als jazzmuzikant voordat we met De Film van Ome Willem begonnen", reageert Edwin Rutten. ,,De laatste jaren kwamen we elkaar vooral tegen in de Jumbo bij het Indonesische schap - hij was geboren in de Gordel van Smaragd en kon mij altijd iets lekkers aanwijzen. En Frank had altijd een dik boek in zijn tas, hij was een fervente lezer."

Van de acteurs en musici die de hoofdrollen speelden in Ome Willem, zijn alleen Rutten en Aart Staartjes nog in leven.

'Papjesgeitenbreier' Frank Noya overleden
'Papjesgeitenbreier' Frank Noya overleden (Foto: BuzzE)

Van Rijn vindt 'plascontract' onacceptabel

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen.

"Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven", stelt Van Rijn woensdag. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

"In wat voor land leven we?", vroeg Henk Krol (50PLUS) zich af. Schandalig, vond Geert Wilders (PVV). "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen", aldus Sjoerd Potters (VVD). "Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om." Voor het gemak vergeten de steigerende politici even dat ze zelf voor de bezuinigingen hebben gestemd waar deze keuzes het gevolg van zijn.

Een woordvoerder van verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van zorginstelling Careyn, benadrukte dat de toiletafspraken geen algemeen beleid zijn, maar dat in individuele gevallen in een zorgplan wel afspraken worden gemaakt. Daarbij gaat het om een deel van de bewoners in het verpleeghuis die lijden aan dementie of incontinentie. Als patiënten dat wensen, kunnen de toiletafspraken worden aangepast, aldus de woordvoerder.

Van Rijn heeft contact gehad met de raad van bestuur van het verpleeghuis en die heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Van Rijn heeft geëist dat dit ook in de praktijk echt gebeurt.

Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen (Foto: ANP)
Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen (Foto: ANP)
Van Rijn vindt 'plascontract' onacceptabel (Foto: ANP)

101-jarige na beving voor het eerst dorp uit

In haar lange leven had Anna Rocco di Paolo haar geboorteplaats Pieve Torina in Midden-Italië nog nooit verlaten. Op 101-jarige leeftijd is het er dan toch van gekomen. Na de aardbeving van zondag is de Italiaanse geëvacueerd naar een noodopvangaccommodatie aan de Adriatische Kust.

Ze moest vertrekken uit Pieve Torina, omdat haar huis door de beving onbewoonbaar is geworden. De krant Corriere della Sera meldde woensdag dat de Italiaanse door de aardbeving bijna uit haar bed viel.

Anna Rocco di Paolo werd in 1915 geboren in een tent, omdat haar geboortestreek toen ook door een aardbeving was getroffen. Die eiste circa 30.000 levens.

De vrouw was de afgelopen twee jaar haar huis niet meer uit geweest. Na aankomst in de opvang aan de Adriatische Kust, circa 80 kilometer van haar woonplaats, vroeg ze direct wanneer ze weer naar huis mag.

101-jarige na beving voor het eerst dorp uit
101-jarige na beving voor het eerst dorp uit (Foto: BuzzO)

Gaga treedt op bij show Victoria's Secret

Lady Gaga gaat op 5 december optreden op de lingeriemodeshow van Victoria's Secret. Dat meldt E! News.

De zangeres bracht in oktober haar vijfde album, Joanne, uit en wordt gezien als de belangrijkste act van de show. Ook Bruno Mars zal tijdens de show een optreden geven.

Naar de nieuwe collectie van Victoria's Secret wordt in de modewereld met veel belangstelling uitgekeken. Of Gaga ook op de catwalk zal verschijnen is niet bekendgemaakt. De zangeres staat bekend om haar authentieke kledingstijl en combineerde eerder optredens met een loopje over de catwalk.

De show van het lingeriemerk heeft een reeks aan topmodellen gecontracteerd zoals Gigi Hadid, Kendall Jenner en Karlie Kloss. Topmodel Jasmine Tookes krijgt de eer het duurste kledingstuk van de avond te showen: een beha ingelegd met diamanten ter waarde van 2,7 miljoen euro.

Gaga treedt op bij show Victoria's Secret
Gaga treedt op bij show Victoria's Secret (Foto: BuzzE)

KLM naar rechter om acties cabinepersoneel

KLM stapt naar de rechter om af te dwingen dat de vakbonden van het cabinepersoneel plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, in plaats van actie te voeren. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt.

KLM had de cabinebonden dinsdag in een brief opgeroepen de 'overlegverplichting' na te komen die volgens het bedrijf is vastgelegd in de geldende cao. FNV heeft laten weten daar geen gehoor aan te zullen geven. Daarom heeft KLM besloten een kort geding aan te spannen.

Cabinepersoneel van KLM voert donderdag opnieuw actie tegen de inperking van het aantal bemanningsleden op intercontinentale vluchten. Voorafgaand aan elke van Schiphol vertrekkende vlucht leggen stewards en stewardessen dertig minuten het werk stil. Afgelopen week werden al meer van dat soort acties gehouden.

Oude peil
FNV gaf dinsdagavond aan pas met KLM te willen praten als die de bezetting op lange vluchten weer naar het oude peil opvoert. Dat standpunt herhaalde de vakbond woensdag. KLM wil echter eerst een akkoord over een andere oplossing om de productiviteit van het personeel te verhogen en eist daarom dat de bond weer aan de onderhandelingstafel plaatsneemt.

"Wederom de omgekeerde wereld. De bal ligt bij de KLM-directie, niet bij ons", aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. "Als zij afzien van deze bezuiniging, dan kunnen we weer aan tafel."

KLM naar rechter om acties cabinepersoneel
KLM naar rechter om acties cabinepersoneel (Foto: ANP)

Heijmans worstelt met aantal grote projecten

Heijmans blijft worstelen met een aantal grote bouwprojecten vanwege conflicten met opdrachtgevers. Dat zorgt voor de nodige onzekerheid over de financiële afwikkeling. De beursgenoteerde bouwer is daarom ook in gesprek gegaan met zijn financiers.

De problemen doen zich vooral voor bij de projecten Energiefabriek Tilburg en de N23 Westfrisiaweg. Bij die laatste klus is er bijvoorbeeld onenigheid over meerkosten die zijn ontstaan doordat de bouwgrond in een andere staat verkeerde dan gedacht.

Volgens Heijmans is het belangrijk dat de aanhoudende discussies met de opdrachtgevers worden opgelost, omdat het bedrijf uit Rosmalen anders mogelijk niet meer aan zijn financiële afspraken kan voldoen. Het overleg met de financiers is 'pro-actief en constructief', meldde de onderneming woensdag in een handelsbericht.

Hogere opbrengsten
De omzet van het hele concern lag over de eerste negen maanden rondom het niveau van vorig jaar. Volgens Heijmans blijft de vraag naar woningen hoog, wat zich vertaalt in hogere opbrengsten op dat gebied. Ook de bedrijven van Heijmans in België en Duitsland doen het goed, met name Van den Berg en Oevermann. Hier wordt gewerkt aan diverse infrastructurele projecten.

De orderportefeuille bevond zich per eind september op een vergelijkbaar niveau als eind juni, op 2,4 miljard euro.

Topman Bert van der Els benadrukte verder dat binnen het bedrijf als geheel duidelijk stappen zijn gezet naar herstel van het operationeel resultaat. Maar de impact van de probleemprojecten blijft volgens hem lastig in te schatten. Hierdoor kan Heijmans momenteel geen concrete winstverwachting geven. Eerder voorzag de onderneming nog dat het gehele jaar met een positief onderliggend operationeel resultaat zou worden afgesloten.

Heijmans worstelt met aantal grote projecten
Heijmans worstelt met aantal grote projecten (Foto: ANP)

Nieuwe premier benoemd in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft een nieuwe minister-president en een nieuwe minister van Financiën benoemd. De benoemingen komen op een opvallend moment, aangezien de vrouwelijke president in een schandaal gewikkeld is. Ze heeft toegegeven dat ze een vriendin inzicht heeft gegeven in vertrouwelijke documenten. Ze zou haar vriendin ook bevoordeeld hebben.

Oppositiepartijen zijn boos, omdat ze bij de benoemingen betrokken hadden willen worden en omdat ze vinden dat de president probeert om zo de aandacht af te leiden van het schandaal. De benoemingen worden ook gezien als een poging om het vertrouwen in haar regering te herstellen.

Kim Byong-joon, politiek adviseur onder de voormalige president Roh Moo-hyun, moet de rol van minister-president overnemen van Hwang Kyo-ahn. Dit is overigens vooral een administratieve functie.

Yim Jong-yong wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij was voorzitter van de Financial Services Commission en neemt de functie over van Yoo Il-ho.

Nieuwe premier benoemd in Zuid-Korea
Nieuwe premier benoemd in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Coffeeshops Amsterdam huren beveiliging in

Vijf coffeeshops in Amsterdam hebben voor de nachten beveiliging ingehuurd na een reeks van beschietingen. De grote wietwinkels worden overdag al beveiligd, maar deze besloten dat ook 's nachts te doen, zei een medewerker van de Bond van Cannabis Detaillisten woensdag.

De zegsman zei geen idee te hebben wie er achter de beschietingen zit. De coffeeshops hebben ook een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor de gouden tip. De wietwinkels hebben ook nauw contact met de politie over de kwestie.

Maandagochtend werd een restaurant beschoten in de Haarlemmerstraat. Naast dit eethuis is een coffeeshop gevestigd. In totaal zijn dit jaar al zeker zes wietzaken beschoten. Vorige week sloot de gemeente nog een coffeeshop aan de Overtoom na een schietpartij.

Coffeeshops Amsterdam huren beveiliging in
Coffeeshops Amsterdam huren beveiliging in (Foto: ANP)

Dip in verkoop tweedehands auto's

De verkoop van tweedehands auto's in Nederland vertoonde vorige maand een dip. In oktober verwisselden ruim 150.000 personenwagens van eigenaar. Dat is 0,8 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

De occasionverkopen liepen in de voorgaande maanden nog voorspoedig. Tot en met september werden bijna 1,5 miljoen tweedehandsjes verkocht, oftewel ruim 5 procent meer dan vorig jaar in die tijd.

Dat het dit jaar over de gehele linie goed gaat met de verkoop van gebruikte auto's komt onder meer door de veranderde bijtellingsregels. Eind vorig jaar hebben handelaren massaal nieuwe diesels en stekkerauto's op kenteken laten zetten. Ze hebben die wagens toen opgespaard om ze pas dit jaar, als gebruikte auto, aan de man te brengen. De kopers van deze tweedehands bolides met bouwjaar 2015 kunnen nog profiteren van de oude belastingtarieven.

De vraag naar nieuwe exemplaren is daarentegen flink ingezakt. De verkopen van nieuwe personenwagens lopen al maanden achter ten opzichte van een jaar geleden.

Dip in verkoop tweedehands auto's
Dip in verkoop tweedehands auto's (Foto: ANP)

Minderjarigen weg uit 'jungle' Calais

De Franse autoriteiten zijn woensdag begonnen met het verplaatsen van ongeveer 1500 minderjarige migranten uit Calais. Het vertrek van deze alleen in de havenstad aangekomen jongeren vormt de voltooiing van de sluiting van de 'jungle', de chaotische nederzetting van migranten die vanuit Calais naar Engeland willen oversteken. De migranten worden elders in Frankrijk in opvangcentra ondergebracht.

Parijs en Londen hebben ruzie over het lot van de minderjarigen, omdat velen claimen familie in Groot-Brittannië te hebben. De Britten zouden die minderjarigen moeten opnemen, vindt de Franse regering.

Half oktober bevonden zich in de omstreden krottenwijk in Calais nog tussen de 6000 en 8000 mensen. Met het vertrek van de minderjarigen en de sloop van de krotten moet de 'jungle' binnen enkele dagen verleden tijd zijn. President François Hollande heeft tegenover Franse media verzekerd dat er geen krotten meer zullen verrijzen.

Minderjarigen weg uit 'jungle' Calais
Minderjarigen weg uit 'jungle' Calais (Foto: ANP)

Belgische maden eten wonden schoon

Larventherapie, een behandeling waarbij maden worden ingezet om moeilijk te genezen wonden schoon te maken, mag weer worden toegepast in België. Dat heeft het Belgische agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) besloten. De erkenning van de therapie was in 2011 ingetrokken.

Bij de therapie wordt een vijftigtal larven van de groene vleesvlieg in een soort theezakje gestopt en op de wond gelegd. De beestjes eten het dode weefsel op en verspreiden een enzym dat een oplossende werking heeft. Gemiddeld duurt het vier dagen voor de wond schoon is.

De maden worden voornamelijk ingezet om amputatie van ledematen te voorkomen bij patiënten die niet meer reageren op antibiotica en diabetici. Het FAGG laat de therapie toe als niet-geregistreerd geneesmiddel, waardoor de behandeling niet wordt vergoed.

Belgische maden eten wonden schoon
Belgische maden eten wonden schoon (Foto: ANP)

Kantoor Amnesty in Moskou dicht

Personeel van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) in Moskou stond woensdagochtend voor dichte deuren. Een personeelslid zei dat de sloten zijn veranderd en de stroom is afgesloten. Het is niet duidelijk wie daar achter zit.

De Russische afdeling van AI was in Moskou tot woensdagochtend gevestigd in een pand van een overheidsbedrijf. Mensenrechtenorganisaties met buitenlandse connecties, zoals buitenlandse financiering, staan onder groeiende druk van de Russische autoriteiten.

Kantoor Amnesty in Moskou dicht
Kantoor Amnesty in Moskou dicht (Foto: ANP)

Schoorsteenpieten omringen Sint in Amsterdam

Sinterklaas laat zich dit jaar bij zijn intocht in Amsterdam omringen door hoofdzakelijk schoorsteenpieten. Zeker driekwart van de Amsterdamse pieten zal geschminkt zijn met roetvegen en niet meer helemaal zwart. Dat heeft hun woordvoerder Pam Evenhuis woensdag bevestigd na een bericht van NU.nl.

Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Het belooft een parade van zo'n veertig schepen te worden, aangevoerd door de stoomboot met de goedheiligman aan boord. Ook worden honderden bootjes van Amsterdammers verwacht in het gevolg van de sint. Een dag eerder zet Sinterklaas voet op Nederlandse bodem tijdens de landelijke intocht in Maassluis.

Schoorsteenpieten omringen Sint in Amsterdam
Schoorsteenpieten omringen Sint in Amsterdam (Foto: ANP)

NL-Alert vervangt sirenes bij grote ramp

De sirenes die elke eerste maandag van de maand precies om 12.00 uur overal in het land loeien als test, verdwijnen per 1 januari 2020. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten. Het was al bekend dat dit systeem zou worden uitgeschakeld, maar het was nog niet bekend wanneer.

In de toekomst wordt bij grote rampen alarm geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Het voordeel van deze communicatiemiddelen is dat ze veel gerichter kunnen worden ingezet. "Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen'', aldus het ministerie.

Er zijn meer dan 4200 sirenes, het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS). Deze palen worden ontmanteld als het systeem over drie jaar verdwijnt.

NL-Alert vervangt sirenes bij grote ramp
NL-Alert vervangt sirenes bij grote ramp (Foto: BuzzT)

Wolff bekritiseert en prijst Verstappen

Toto Wolff heeft zowel forse kritiek op Max Verstappen als respect voor de jonge Nederlander. De teambaas van Mercedes vindt vooral dat Verstappen niet zo aggressief moet zijn rond de Mercedessen, zoals hij tijdens met name de start van de Grand Prix van Mexico afgelopen zondag deed. 

In de eerste bocht vochten Verstappen en kampioenschapsleider Nico Rosberg er een fors duel uit, waarbij Rosberg door de Nederlander buiten de baan getikt werd. De Duitser sneed daardoor de tweede bocht af en bleef zo voor Verstappen. Ook leider Lewis Hamilton sneed flink af bij de start, waar hij net als Rosberg niet voor bestraft werd. Aan het eind van de race kreeg Verstappen voor eenzelfde actie wél een straf. Volgens Wolff was dat vermoedelijk een optelsom na zijn actie in de eerste bocht.

"De situatie met Hamilton vond plaats in de eerste, chaotische ronde van de race, terwijl Max eigenlijk al bestraft had kunnen worden voor het wheelbangen met Nico, de kampioenschapsleider, in de eerste bocht en het buiten de baan duwen van hem", legt Wolff uit. "Die straf was mogelijk gewoon een optelsom van zijn acties gedurende de race. Hoe meedogenloos de grote kampioenen ook zijn, als je drie races voor het einde met de leider in het WK in gevecht bent en je zelfs voor contact tussen de auto's zorgt, is dat niet goed."

Toch heeft Wolff ook zeker wel goede woorden over voor de talentvolle Nederlander. "Zijn rijstijl is meedogenloos en de manier waarop hij doorgaans rijdt is erg verfrissend. Dat vind ik mooi. Na zijn mislukte inhaalactie op Nico, later in de race, kreeg hij van zijn team nog te horen dat hij het wel netjes moest houden met Nico. Dat is precies wat ik ook gezegd zou hebben tegen hem, want drie races voor het einde ga je niet volle bak de leider in het WK aanvallen. Zijn team liet hem dat weten, maar in de auto en met het mes tussen de tanden begrijp ik dat dat moeilijk kan zijn."

Schansspringseizoen al voorbij voor oud-wereldkampioen Kranjec

Voor schansspringer Robert Kranjec is het seizoen al voorbij voor het überhaupt begonnen is. De 35-jarige Sloveen heeft een zware kruisbandblessure opgelopen en moet onder het mes. Hij zal daardoor het volledige seizoen, dat eind november begint, uit moeten zitten.

Kranjec klaagde al langere tijd over pijn aan zijn knie en nader onderzoek wees uit dat er meer aan de hand was dan wat kleine pijntjes. Volgende week zal hij geopereerd worden. "Ik heb zelf voor de operatie gekozen. Het is beter om de nodige tijd te nemen om te herstellen, zodat ik mij daarna volledig op de Olympische Spelen kan richten", zegt Kranjec, die over ruim een jaar in Pyeongchang om de olympische medailles wil strijden.

De skivliegspecialist - wereldkampioen in 2012 - heeft zijn blessure mogelijk tijdens de Zomer Grand Prix in Klingenthal opgelopen. Zijn voorbereidingen op het komende seizoen schoof hij daarna al op, om zo helemaal fit te kunnen beginnen. Het seizoen, met het WK in het Finse Lahti, zit er voor de nummer dertien van het World Cup-klassement van vorig jaar echter nu al op. 

Van der Steur: kosten concert zelf betaald

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft de rekening betaald voor de catering en musici bij een bijeenkomst die hij eerder dit jaar hield in Parijs. Dat laat de bewindsman weten in reactie op berichtgeving van De Telegraaf die woensdag meldt dat Van der Steur een privéfeestje in de ambassadeurswoning in Parijs gaf zonder dat hij betaalde voor deze locatie.

Van der Steur geeft aan dat hij sinds 2003 elk jaar een klassiek concert organiseert om donateurs te werven voor het nationaal muziekinstrumentenfonds. In overleg met de ambassadeur in Frankrijk werd besloten om dat concert dit keer in het woonhuis van de ambassadeur te houden. Ook andere organisaties en bedrijven houden daar weleens bijeenkomsten, aldus de minister.

Volgens Van der Steur betaalt de ambassade alleen bij officiële bijeenkomsten de rekening voor bijvoorbeeld de catering. In andere gevallen wordt de residentie kosteloos ter beschikking gesteld en zijn die kosten voor degene die de bijeenkomst houdt. De uitnodigingen voor dit concert zijn door Van der Steur zelf verstuurd. Na afloop van het concert kondigde hij zijn verloving aan.

Van der Steur: kosten concert zelf betaald
Van der Steur: kosten concert zelf betaald (Foto: ANP)

Syrische president Assad wil tot 2021 regeren

De Syrische president Bashar al-Assad wil nog tot zeker 2021 aan de macht blijven, ondanks de al vijf jaar durende burgeroorlog in zijn land. Dat zei Assad woensdag tegen journalisten van The New York Times. In dat jaar eindigt de derde ambtstermijn van de omstreden leider.

In het vraaggesprek geeft Assad de Verenigde Staten de schuld van het vele bloedvergieten in Syrië. De VS zou IS hebben gesteund en ook andere militante extremisten. "Of er nu een goede of een slechte regering is, het is niet hun missie", bekritiseerde hij elke westelijke inmenging.

Toch staat hij open voor een dialoog met diverse instanties en landen. "Zelfs met de Verenigde Staten. Maar dat betekent niet dat we onze soevereiniteit opgeven of dat Syrië een marionet wordt van andere landen", zei Assad.

Syrische president Assad wil tot 2021 regeren
Syrische president Assad wil tot 2021 regeren (Foto: ANP)

Susan Sarandon steunt groene kandidaat Stein

Actrice en activiste Susan Sarandon gaat niet stemmen op Hillary Clinton maar op Jill Stein van de Green Party. Dat meldt The Huffington Post.

Sarandon staat bekend als een linkse activist en demonstreerde eind oktober tegen de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota.

De The Client-actrice steunde tijdens de voorverkiezingen de linkse senator Bernie Sanders. Die verloor uiteindelijk de strijd van Hillary Clinton om leider te worden van de Democratische Partij. Sarandon vindt Clinton niet overtuigen.

"Ze is tegen het verhogen van het minimumloon, zegt niets over de aanleg van de oliepijpleiding, neemt de klimaatverandering niet serieus en heeft een corrupt verleden", schrijft de actrice op de website van de Green Party. "De angst voor Donald Trump is niet genoeg voor mij om Clinton te steunen. Ik stem op Jill Stein", vervolgt ze. Amerikanen kiezen dinsdag de opvolger van Barack Obama.

Susan Sarandon steunt groene kandidaat Stein
Susan Sarandon steunt groene kandidaat Stein (Foto: BuzzE)

Mad Games Tycoon

Toen enige jaren geleden Game Dev Tycoon in het nieuws kwam door piraterij op een slimme manier aan te pakken was ik verkocht. Ik ben fan van tycoon games en er kunnen wat mij betreft niet genoeg games van zijn. Het spel valt voor mij in de top 5 qua tycoon games en sinds de komst van Steam is het alleen maar beter geworden door de support van mods. Via Steam kwam ik dan ook op Mad Games Tycoon uit. Een vergelijkbaar spel in een andere stijl.

World Series naar beslissende wedstrijd

De World Series, de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen, zal in de zevende en laatste wedstrijd beslist gaan worden. De Chicago Cubs kwamen dinsdagavond in Cleveland op 3-3 tegen de Indians en dus moet een beslissend duel gespeeld worden. Dat vindt komende nacht in Cleveland plaats.

De Series begonnen niet lekker voor de Cubs, die na vier wedstrijden al een 3-1 achterstand hadden. Waar de Indians dus nog één zege nodig hadden voor de titel konden ze dat niet verzilveren. Dinsdag was Addison Russell de grote man bij de Cubs, dankzij zes punten - een record in een World Series-wedstrijd, dat hij nu met drie anderen deelt. In de eerste inning kende Russell het nodige geluk met een tweehonkslag, maar in de derde inning zorgde een prachtige homerun voor 7-0. De Indians deden nog wel iets terug, maar een homerun van Anthony Rizzo in de negende inning was de beslissing: 9-3.

Voor één van de ploegen zal komende nacht een historische worden. De Indians wonnen de World Series voor het laatst in 1948, terwijl de Cubs zelfs al meer dan een eeuw wachten: in 1907 en 1908 kon in Chicago voor het laatst de titel gevierd worden. In 1945 stonden de Cubs voor het laatst in de World Series en ook destijds was een beslissende zevende wedstrijd nodig: de Detroit Tigers wonnen destijds. De Indians hebben sinds 1997 gewacht voor een nieuwe kans in de World Series en net als de Cubs verloren ook zij hun laatste finale in de slotwedstrijd: de Florida Marlins waren te sterk. 

Om 01.00 uur Nederlandse tijd beginnen de Cubs en de Indians aan de allesbeslissende wedstrijd in de World Series van 2016. 

Koning benadrukt samenwerking met Australië

"Nederland hecht grote waarde aan de uitstekende samenwerking met Australië in het onderzoek naar de precieze toedracht van het neerhalen van MH17. Dit, zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en er recht gedaan kan worden." Dat benadrukte koning Willem-Alexander woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens zijn toespraak in Australië.

Hij hield deze toespraak tijdens de staatslunch in Government House in de Australische hoofdstad Canberra. De maaltijd werd aangeboden door de Australische gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove ter gelegenheid van het maandag begonnen Nederlandse staatsbezoek. Ook Cosgrove sprak in zijn rede over de verbondenheid tussen beide landen in de nasleep van MH17.

Volgens de koning kijkt Nederland uit naar een nauwe samenwerking met Australië 'omdat wij geloven dat we als gelijkgezinde naties samen sterker staan en betere antwoorden kunnen vinden op de grote opgaven van vandaag'.

De koning vindt het belangrijk dat landen zich sterk blijven maken voor de internationale rechtsorde: "Australië en Nederland vinden elkaar daarin van nature als pleitbezorgers van vrede, recht en ontwikkeling". In dat verband verwees hij naar de militaire samenwerking in Afghanistan en bij de strijd tegen terrorisme in Syrië en Irak.

Koning benadrukt samenwerking met Australië
Koning benadrukt samenwerking met Australië (Foto: ANP)

James Franco uit de kleren voor Clinton

Dat James Franco pal achter Hillary Clinton staat als presidentskandidaat, wisten we al. De acteur maakte in augustus al bekend Clinton te steunen.

Maar de acteur gaat nu zelfs uit de kleren om kiezers op te roepen een verstandige keuze te maken.

In een spotje op YouTube noemt Franco de voormalige First Lady en minister van Buitenlandse Zaken 'de meest interessante vrouw op aarde'. De reclameboodschap is een parodie op de spot "The Most Interesting Man In The World", van het biermerk Dos Equis.

Verder grapt Franco dat het Star Wars-figuurtje Yoda bij Clinton in de leer zat. De videoboodschap eindigt met een halfnaakte Franco die zegt dat hij niet zomaar kandidaten aanbeveelt, 'tenzij ze heel bijzonder zijn'.


James Franco endorses Hillary for president (Video: YouTube)

James Franco uit de kleren voor Clinton
James Franco uit de kleren voor Clinton (Foto: BuzzE)

11 procent kinderen heeft het thuis zwaar

Meer dan 11 procent van de kinderen in groep 7 of 8 van de basisschool heeft het moeilijk thuis. Zij hebben al drie of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. Dat stelt Augeo, een organisatie die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling.

Die liet onderzoeksinstituut TNO onderzoek uitvoeren, waaraan 664 kinderen van 23 scholen verdeeld over het hele land meededen. Aan de kinderen werd gevraagd wat zij meemaken en meegemaakt hebben. Het vaakst noemden zij echtscheiding, emotionele mishandeling, emotionele verwaarlozing, lichamelijke mishandeling en het getuige zijn van geweld tussen ouders.

Hoe meer stressvolle ervaringen kinderen meemaken, hoe ongelukkiger en ongezonder zij zich zeggen te voelen, aldus Augeo. De organisatie pleit ervoor dat leerkrachten meer kennis krijgen over de gevolgen van voortdurende stress. Zij moeten leren hoe zij de kinderen kunnen helpen als zij op school zijn.

Het onderzoek wordt woensdag uitgereikt aan Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en aan prinses Laurentien. Zij leidt woensdag een rondetafelgesprek tussen kinderen, jongeren en mensen uit het onderwijs.

11 procent kinderen heeft het thuis zwaar
11 procent kinderen heeft het thuis zwaar (Foto: ANP)

Kamer verontwaardigd over 'plascontract'

Partijen in de Tweede Kamer reageren woensdag boos op het bericht van RTV Rijnmond dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis op papier vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen. Ze willen opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

"In wat voor land leven we?", vraagt Henk Krol (50PLUS) zich af. "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen", aldus Sjoerd Potters (VVD). "Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om."

Kamer verontwaardigd over 'plascontract'
Kamer verontwaardigd over 'plascontract' (Foto: ANP)

Winst containergigant Maersk zakt in

Het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk heeft zijn winst afgelopen kwartaal flink zien terugzakken. Het moederbedrijf van containervervoerder Maersk heeft zwaar te lijden van de overcapaciteit en lage prijzen in het containervervoer.

De nettowinst zakte tot 429 miljoen dollar (ruim 387 miljoen euro), van 755 miljoen dollar in het derde kwartaal vorig jaar. Topman Søren Skou noemt het resultaat "onbevredigend". Hij wijt de problemen volledig aan de sterk gedaalde prijzen. Volgens hem slaagt Maersk er wel in om veel vracht te verschepen. De concernomzet daalde ruim 9 procent tot een kleine 9,2 miljard dollar.

De wereldwijde zeecontainermarkt staat al tijden onder zware druk. In augustus vroeg het Zuid-Koreaanse Hanjin Shipping uitstel van betaling aan. Drie Japanse rederijen meldden recent hun containeractiviteiten samen te voegen om weer winstgevend te worden.

Ook Maersk heeft zijn kosten al sterk teruggebracht. Daarbij neemt het conglomeraat zijn interne organisatie flink op de schop. De transporttak en de energiedivisie worden meer van elkaar losgekoppeld.

Winst containergigant Maersk zakt in
Winst containergigant Maersk zakt in (Foto: ANP)

Eerste Kamer schiet eenverdiener te hulp

De Eerste Kamer wil dat het kabinet eenverdieners niet langer onevenredig zwaar belast. Het kabinet moet maatregelen nemen 'om de belastingtarieven voor deze groepen te normaliseren', sprak de Senaat dinsdag uit.

De motie van SGP met die strekking kreeg de steun van bijna de gehele oppositie. Omdat de coalitie in de Eerste Kamer bij lange na geen meerderheid heeft, kon ze daar zelfs met de steun van D66 geen stokje voor steken. Het kabinet vindt het zwaarder belasten van eenverdieners juist goed, in de hoop zo niet-werkende partners aan te moedigen ook een baan te zoeken.

In de Tweede Kamer drongen SGP en ChristenUnie ook al aan op het ontzien van stellen van wie maar een van beiden werkt. Het kabinet trok daarop geld uit voor eenverdieners met een chronisch zieke partner, maar dat was de kleine christelijke partijen niet genoeg. Die kregen echter in de Tweede Kamer te weinig steun.

Eerste Kamer schiet eenverdiener te hulp
Eerste Kamer schiet eenverdiener te hulp (Foto: ANP)

Blokker verliest partytentenzaak van Chinezen

Winkelketens Blokker en Leen Bakker moeten van de rechter stoppen met het verkopen van de partytent 'Le Sud paviljoen Grimaud'. Deze vlindervormige partytent lijkt te veel op het model van de Chinese producent Zhengte.

Volgens de kortgedingrechter in Den Haag wekt de partytent 'dezelfde algemene indruk en maakt daarom inbreuk op het modelrecht'. Als de Nederlandse ketens, beide onderdeel van winkelbedrijf Blokker Holding, zich niet houden aan het woensdag opgelegde verbod, moeten zij een dwangsom betalen van 10.000 euro per dag.

Zhengte beschuldigde Blokker ervan dat het zijn partytenten had nagemaakt. Het Chinese bedrijf stapte daarom naar de rechter.

Blokker verliest partytentenzaak van Chinezen
Blokker verliest partytentenzaak van Chinezen (Foto: ANP)

Valve gaat 'echte screenshots' verplichten in Steam Store

Valve gaat haar richtlijnen omtrent de marketing van games op het Steam-platform aanpassen. Alle games moeten actuele, in-game screenshots gaan gebruiken voor het marketen van hun games. Het nieuwe beleid gaat in werking vanaf de Discovery Update 2.0 van de Steam Store.

"We zijn in het verleden niet ontzettend duidelijk geweest over de richtlijnen die we hanteren voor het gebruik van screenshots. We willen de volgende update graag aangrijpen om hier een aantal regels voor op te stellen. Wanneer het screenshot-gedeelte van een game afbeeldingen bevat die niet de game zelf afbeelden, kan dit voor verwarring zorgen bij de consument", zegt Alden Kroll, een interface designer bij Valve. Valve wil verder dat screenshots te allen tijde prioriteit hebben over concept art.

Het bedrijf geeft verder aan dat het niet zal 'jagen' op beeldmateriaal van games, maar geeft aan dat het feitelijke doel van het nieuwe beleid is om klanten simpelweg te laten zien wat ze (in-game) kunnen verwachten.

De beleidswijziging van Valve is interessant omdat er recent veel te doen was om de PlayStation 4- en pc-game No Man's Sky. Op de Steam-pagina van dat spel waren screenshots te zien waarin features verborgen zaten die helemaal niet in de game zelf voor komen. Hierdoor probeerden veel consumenten hun geld terug te krijgen omwille van misleidende reclame, en vaak met succes. Boze gamers gingen vervolgens lobbyen bij een reclamewaakhond die daarna een onderzoek startte naar de vermeende misleidende marketingtrucs van ontwikkelaar Hello Games.

Valve gaat Steams screenshot-beleid aanpassen
Valve gaat Steams screenshot-beleid aanpassen

Speel een moordkabouter in het prachtige Project Wight

Een Wichtel is een mythisch wezen dat voorkomt in oude sagen en fantasy-verhalen. Het is een klein, kabouterachtig mormel dat zowel goedaardig als kwaadaardig kan zijn. Project Wight is een nieuwe game waarin deze wezens centraal staan.

Project Wight wordt gemaakt door de Zweedse studio The Outsiders, bekend van hun werk aan Battlefield 3 en PayDay 2. Deze twee titels staan behoorlijk ver af van dit nieuwe project, dat zich afspeelt in een gefictionaliseerde versie van de Vikingtijd waarin de mensheid samen leeft met de restanten van een vergeten soort zeer intelligente schepsels, de Wights. De speler kruipt in de huid van deze schepsels om het op te nemen tegen de mensheid, die de Wights op de rand van uitsterven hebben gebracht.

In de trailer die nu naar buiten gebracht is zijn twee delen gameplay te onderscheiden: eerst kijken we door de ogen van een kwetsbare, kinderlijke Wichtel die zich vooral schichtig opstelt en vlucht voor mensen, en daarna door de ogen van een zeer sterke en dodelijke variant, die behalve een gewelddadig karakter ook beschikt over de mogelijkheid om te vliegen. Bekijk de (grafisch indrukwekkende) trailer van Project Wight hieronder. Releasedata en platforms zijn nog niet bekendgemaakt.

Besiktas en Napoli vermaken publiek met gelijkspel, Benfica verslaat Kiev

Besiktas en Napoli deelden dinsdagavond de punten tijdens een spannende wedstrijd. De Turken leken de drie punten te pakken, tot Marek Hamšík anders besloot. Al na ruim vijf minuten wist de thuisploeg te scoren. Vincent Aboubakar ging het duel aan met Souleymane Koulibaly, waarna de verdediger naar de grond ging, en de fysiek sterke aanvaller alleen richting het doel mocht gaan. De spits uit Kameroen plaatste de bal achter Pepe Reina, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege de eerdere overtreding.

De Turken bleven dreigend en de Italianen hadden de grootste moeite om de druk te weerstaan. Toch betekende dat niet dat de Napolitanen geen kansen kregen. Via counteraanvallen kwamen José Callejón en Lorenzo Insigne in de buurt van een goal. De paal voorkwam dat oud-PSV’er Atiba Hutchinson de score opende in de 30e minuut. De Canadese international maakte gebruik van een misverstand in de Napoli-verdediging, waarna de middenvelder uithaalde.

Ook in de tweede helft waren er mogelijkheden voor beide kanten om de score te openen. Met name Dries Mertens en opnieuw Callejón hadden Azzurri de voorsprong kunnen bezorgen. Nikola Maksimović trok Aboubakar naar beneden, waarna scheidsrechter Mark Clattenburg Besiktas een strafschop toekende. Quaresma pakte het cadeautje gretig uit voor Besiktas: 1-0.

Als door een adder gebeten, ging Napoli vervolgens opzoek naar de gelijkmaker, en die viel binnen vijf minuten na de Turkse goal. Met veel gevoel legde Dries Mertens een bal panklaar voor Hamšík, die het vervolgens keurig afrondde: 1-1. Daarmee was de puntendeling in Istanbul een feit.

Door het gelijkspel bij Besiktas en Napoli kon Benfica opschuiven naar de tweede plek in de groep. De Portugezen pakten net als twee weken geleden de drie punten tegen Dinamo Kiev, dit keer in eigen huis. Eduardo Salvio schoot in de laatste minuut van de eerste helft een penalty in het doel, wat de enige treffer van het duel bleek. 

Arsenal verslikt zich bijna in Ludogorets, PSG door in Champions League

Ludogorets leek in eigen huis te gaan stunten tegen Arsenal, maar moest uiteindelijk toch een 2-3 nederlaag slikken ondanks de invalbeurt van Virgil Misidjan. De Londense equipe liep in de eerste twintig minuten te slaapwandelen. The Gunners werden helemaal zoek gespeeld door de fanatieke Bulgaren. Kwalitatief was het niet best van beide kanten, maar Ludogorets compenseerde dat met veel passie en fanatieke aanhang dat hen naar voren schreeuwde.

Jonathan Cafu wist na een vrije bal van de Bulgaren het leder achter David Ospina te tikken: 1-0. Stadion Vasil Levski ontplofte, en twee minuten later zorgde Claudiu Keșerü op aangeven van diezelfde Cafu voor de 2-0 in de vijftiende minuut. De aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten. Granit Xhaka tikte op aangeven van Mesut Özil in de twintigste minuut, de 2-1 binnen.

Olivier Giroud, de grote held bij Arsenal het afgelopen weekend, bracht zijn club op gelijke hoogte in de 41e minuut. Het elftal van Arsène Wenger had na de theepauze het geluk aan haar zijde, want de gastheren kregen de beste kansen. Ospina groeide daarom uit tot held bij Arsenal, en uiteindelijk zorgde Özil ervoor dat de Londenaren drie punten mee naar huis wisten te nemen.

Basel - Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain gaat door in de Champions League. De Franse topclub had aan een moeizame zege op Basel genoeg. Het lukte PSG tot dusver pas twee keer om in vier wedstrijden een ticket voor de achtste finales van de Champions League te bemachtigen. Tegen FC Basel deed de mogelijkheid zich voor om dat voor de derde keer te presteren.

PSG liep al vroeg in de wedstrijd tegen een teleurstelling aan. Thiago Silva viel bij de rust uit met een blessure. De Braziliaanse verdediger ging naar de kant voor Grzegorz Krychowiak. Die nam zijn plek in op het middenveld, waardoor Tihiago Motta een linie kon terugzakken. De Parijzenaren stonden op dat moment al wel op voorsprong. Blaise Matuidi bracht PSG twee minuten voor de rust de openingsgoal. De middenvelder, die tot dusver dit seizoen niet onomstreden is, mikte raak uit een corner van Thomas Meunier.

De tweede teleurstelling volgde halverwege de tweede helft voor PSG. Met een schot van 25 meter afstand trok Luca Zuffi de score gelijk. Basel kwam niet veel later met tien man te staan door een tweede gele kaart voor Sereso Dié. Dat deed de Zwitsers de das om: in de slotminuten schoot Meunier PSG met een prachtige volley naar overwintering in de Champions League.

City neemt revanche op Barcelona met overtuigende zege, BMG-Celtic gelijk

Manchester City heeft zich hersteld na de vernederende 4-0 nederlaag tegen Barcelona. De Britse topclub won thuis met 3-1 van de Catalanen. In de beginfase van de wedstrijd tussen The Citizens en Blaugrana waren er wat onsportieve momenten. Eerst was het Raheem Sterling die een gele kaart kreeg nadat hij volgens de scheidsrechter een schwalbe maakte. Daarna kreeg Ivan Rakitić geel nadat hij İlkay Gündoğan had gehaakt.

De eerste twintig minuten waren dus wat onvriendelijk, al was het Barcelona dat daar het snelste afstand van nam door te blijven voetballen. In de 21e minuut werd een schot geblokt van Sergio Agüero, waarna de Catalanen het spel voortzetten richting de andere kant. Messi lanceerde Neymar, die het veld vervolgens overstak. Aangekomen bij de zestien gaf de Braziliaan de bal mee aan de Argentijn, die daarna uithaalde: 0-1.

André Gomes zorgde met fantastisch spel dat Neymar vervolgens een kans kreeg om City een nieuwe klap uit te delen. De Zuid-Amerikaanse ster wist de mooie actie niet te bekronen met een treffer. De thuisclub probeerde zich op te richten en kreeg iets meer grip op het duel. Een prachtige versnelling van Sterling, nadat deze was aangespeeld door Agüero, zorgde op slag van rust voor dreiging. De Engelsman zette vervolgens hard voor op Gündoğan, die wel raad wist met die kans: 1-1.

Kevin de Bruyne zorgde ervoor dat de City-fans vijf minuten na de thee een oerkreet lieten horen. De Belg mikte een vrije trap in het Barcelona-doel, een inzet waarbij Marc-André Ter Stegen er niet goed uitzag: 2-1. City kreeg vleugels en begon steeds beter te voetballen. Een aanval uit het boekje eindigde bij Agüero, die daarna Gündoğan in stelling bracht: 3-1. Het team van Pep Guardiola werkte hard om de drie punten over de streep te strekken, en kreeg loon naar werken.

De andere wedstrijd in groep C ging tussen Borussia Mönchengladbach en Celtic. Lars Stindl bracht de Duitse thuisclub na een half uur spelen op voorsprong, waarna Moussa Dembélé in de 76e minuut een penalty benutte: 1-1, tevens de eindstand van het duel. 

Griezmann schiet Atletico in slotminuut naar zege

Atlético Madrid heeft na vier wedstrijden nog steeds de honderd procent score in de groepsfase van de Champions League na een overwinning op FK Rostov.

Atlético Madrid had aan een zege genoeg om Europese overwintering veilig te stellen. FK Rostov moest de laatste strohalm grijpen en dat was in de eerste helft al duidelijk genoeg. De club toonde zich zeker niet kansloos in Madrid.

In de 28ste minuut kwam Atlético wel op voorsprong via Antoine Griezmann. De Fransman wipte de bal op aangeven van Yannick Ferreira-Carrasco op acrobatische wijze tegen de touwen.

Twee minuten later stond het alweer gelijk. Sardar Azmoun zette de 1-1 op het scorebord. Azmoun kwam oog-in-oog te staan met Atlético-doelman Jan Oblak. Hij bleef koel en schoot binnen.

Rostov mocht hopen op een stunt, vooral omdat Atlético niet het beste spel liet zien. Die stunt kwam er niet. Griezmann bezorgde Atlético in de slotminuten zelfs nog de zege door binnen te schieten.

Burgemeesters: verbod op motorbendes

Motorbendes in Nederland moeten verboden worden, vinden burgemeesters. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag onder tientallen burgemeesters die te maken hebben met motorbendes, ofwel Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) in hun gemeente. De burgervaders vinden dat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om de groeiende overlast van de bendes aan te pakken. Driekwart (73 procent) is daarom voor een verbod, meldt EenVandaag woensdag.

De redactie legde de vragenlijst voor aan de 135 burgemeesters die zijn aangesloten bij het Landelijk Strategisch Overleg voor de integrale aanpak van OMG's. De meerderheid (71) werkte mee aan het onderzoek. De helft van de ondervraagde burgemeesters (47 procent) ervaart overlast van de motorbendes in hun gemeente. Volgens 44 procent van hen is die in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

Burgemeesters: verbod op motorbendes
Burgemeesters: verbod op motorbendes (Foto: ANP)

'Stop adoptie kinderen uit buitenland'

Nederland moet stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Het recht van kinderen om in het land van herkomst in gezinsverband op te groeien, hoort onvoorwaardelijk voorop te staan. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag aan het kabinet.

"Een kind is altijd beter af in een gezinssituatie dan in een tehuis en het is heel erg belangrijk dat een kind continuïteit van opvoeding heeft", stelt kinderrechter Jolande Calkoen, die lid is van de RSJ woensdag in Trouw. "Dus dat het in een omgeving blijft waar het de cultuur, de sociale omgeving en de taal kent."

'Stop adoptie kinderen uit buitenland'
'Stop adoptie kinderen uit buitenland' (Foto: ANP)

Opmars Trump maakt beleggers Azië voorzichtig

De aandelenbeurs in Tokio is woensdag met een stevig verlies gesloten. Ook elders in het Verre Oosten kleurden graadmeters rood. Beleggers in Azië kijken vol spanning naar de Verenigde Staten, waar de presidentsverkiezing haar ontknoping nadert.

De opmars van republikein Donald Trump in de peilingen maakt ook beleggers in Azië voorzichtiger. Daarbij werd de Japanse yen duurder, doordat de munt internationaal als veilige haven in onrustige tijden geldt.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een min van 1,8 procent op 17.134,68 punten. Sony behoorde met een min van 2,2 procent tot de opvallende dalers. Het elektronicaconcern wist met zijn kwartaalcijfers niet te overtuigen. Sumitomo Electric Industries ging 12 procent onderuit na een winstwaarschuwing.

De graadmeters in Seoul en Sydney verloren 1,4 procent en 1,2 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng in de middaghandel 1,3 procent in de min.

Opmars Trump maakt beleggers Azië voorzichtig
Opmars Trump maakt beleggers Azië voorzichtig (Foto: ANP)

PlayStation VR

Sony bracht Kerstmis vroeg dit jaar. Als een kind zo blij was ik toen de koerier verleden week met mijn langverwachte PlayStation VR aan kwam zetten. VR zou de next-best-thing op aarde moeten zijn, en nu mocht ik er helemaal thuis alleen mee aan de slag gaan. Nu ik een week de PlayStation VR in huis heb, ben ik wat anders tegen de bril aan gaan kijken.

Paul de Leeuw ziet hoe kinderen over Zwarte Piet denken

"De kinderen maakt het niet uit". Veelgehoord als het gaat over Zwarte Piet. De pubers met geweldige herinneringen aan deze kindervriend denken er echter anders over, en dat zag Paultje de Leeuw, die sinds een tijdje opeens fel anti-Piet is, niet helemaal aan komen.

De arme Paul is er zó van ondersteboven dat hij zich nog net kan inhouden zijn puberpubliek niet te beledigen. Wel laat hij nog even merken dat het bizar is dat deze kinderen niet inzien dat Paul gelijk heeft.

FOK! Wat een weer: herfst !

 Omdat het idee van een gesproken weerbericht velen van de reageerders tegen stond, typ ik vandaag toch meer gewoon m'n stukje tekst. Wel heb ik dan de prangende vraag wat jullie graag zouden willen zien om het weerbericht aantrekkelijker te maken? 

Over het weer valt vandaag niet veel positiefs te zeggen, het begint aardig herfstig te worden allemaal. Het is wisselend bewolkt en van tijd tijd kan er een bui vallen. Met een temperatuur van slechts 11 graden, een noordwestelijke wind die boven het IJsselmeer en de Wadden vrij krachtig kan zijn, begint het nu toch echt tijd te worden om je jas uit de kast te halen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:37
Zon onder: 17:09
Zonkracht: 2 / 1

Van een anonieme lezer kregen we onderstaande foto's via de FWapp binnen.  
Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld
Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld
Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld
Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1170 Tijdens een storm wordt het Creiler Woud verzwolgen door de Zuiderzee.
1532 Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1532, treft Nederland.
1769 Pioniers van een Spaanse expeditie, waaronder Jose Francisco Ortega en geleid door ene Don Gaspar de Portola, ontdekten de Golden Gate nabij San Francisco.
2004 Theo van Gogh wordt in Amsterdam vermoord.
2005 In Thailand wordt de Amsterdamse crimineel John Mieremet vermoord, en in Amsterdam vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Koningspaar eert slachtoffers MH17

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag samen met premier Malcolm Turnbull van Australië de slachtoffers van vlucht MH17 herdacht. Ze deden dit door zonnebloemen te leggen bij een monument dat herinnert aan de 38 Australische slachtoffers van de vliegramp boven Oekraïne.

Het monument staat bij het Australische parlement in de hoofdstad Canberra. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders en Julie Bishop, legden bloemen. Na afloop had het koningspaar in het parlementsgebouw een besloten ontmoeting met leden van de Australische hulpdiensten die na de vliegramp hebben geholpen.

Minister Koenders zei dat het een troost was dat de tragedie met MH17 beide landen dichterbij elkaar had gebracht. Ook in het vervolg, bij het opsporen en voor de rechter brengen van de daders, trekken Nederland en Australië samen op.

Eerder op de ochtend had het koningspaar al een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat. Daar werd ook gesproken met veteranen van de Tweede Wereldoorlog en de Australische inzet in Afghanistan. Aansluitend werd eer betoond bij een herdenkingsmonument voor Tarin Kowt, de Afghaanse plaats waar zowel Nederland als Australië heeft gevochten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden aan het einde van de ochtend officieel ontvangen door gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove, hun gastheer in Australië.

Minister Koenders heeft met Australië nog een overeenkomst gesloten over verdere strategische samenwerking op tal van terreinen, zoals veiligheid en economische ontwikkeling.

Koningspaar eert slachtoffers MH17
Koningspaar eert slachtoffers MH17 (Foto: ANP)

FIA accepteert excuses Vettel, geen straf

Sebastian Vettel hoeft niet langer te vrezen voor een straf van autosportfederatie FIA. De Ferrari-coureur ging afgelopen zondag tijdens de Formule 1 Grand Prix van Mexico tekeer over de boordradio over Max Verstappen en vroeg zelfs zijn team om FIA-racedirecteur Charlie Whiting uit te schelden. Na afloop bood de Duitser direct excuses aan voor zijn gedrag en herhaalde dit meermaals. Hierdoor ziet de FIA geen reden meer om hem te straffen voor zijn gedrag.

Dat Vettel kwaad werd had alles te maken met de slotfase van de race in Mexico waar hij Verstappen onder druk zette. De Nederlander verremde zich enkele ronden voor het einde voor de eerste bocht en kwam vlak voor Vettel weer het asfalt op. Vettel eiste de derde plek van Verstappen op, terwijl Red Bull Racing de Nederlander adviseerde te wachten met het opgeven van zijn plek totdat de wedstrijdleiding zich uitgesproken had.

Vettel wond zich, mede veroorzaakt door Ferrari, op over het niet krijgen van de derde plaats en uitte ferme taal richting Verstappen en de wedstrijdleiding. Ferrari kreeg van hem de opdracht om Whiting de huid vol te schelden: 'Here's a message to Charlie: f*** off. Honestly, f*** off.'

Volgens de regels staat hiervoor een schorsing, maar Vettel ging direct na afloop van de race op bezoek bij Whiting om zijn excuses aan te bieden. Daarna herhaalde de Duitser dit meerdere malen. De FIA vond dit genoeg om geen straf uit te delen aan Vettel, al benadrukte de autosportfederatie dat verbale agressiviteit niet getolereerd wordt.

FIA: "Meteen na het incident heeft Sebastian Vettel spontaan een bezoekje gebracht aan Charlie Whiting om zich te verontschuldigen voor zijn gedrag. Daarna heeft hij, op eigen initiatief, brieven gestuurd naar FIA-president Jean Todt en Whiting, waarin hij zich uitgebreid excuseert voor zijn acties. Hij heeft ook laten weten dat hij contact gaat zoeken met Max Verstappen en dat dergelijk gedrag van hem nooit meer zal voorkomen. Gezien zijn oprechte verontschuldigingen en sterke betrokkenheid heeft de FIA-president besloten om, bij hoge uitzondering, geen disciplinaire maatregelen te nemen tegen dhr. Vettel."

Omdat Verstappen direct na de race een straf van vijf seconden opgelegd kreeg kon Vettel in Mexico alsnog het podium beklimmen. De Duitser moest daarna de trofee inleveren bij Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo, omdat hij bewogen had in de remzone, terwijl hij door de Australiër aangevallen werd. Vettel had ironisch genoeg zelf voor handhaving van deze regel gepleit nadat Verstappen hiervan meermalen beschuldigd was. Door alle straffen eindigde Ricciardo als derde, voor Verstappen en Vettel.

Toch meer variatie in werk voor NS'ers

Machinisten en conducteurs van de NS krijgen toch meer variatie in hun werk. Dat is een van de uitkomsten van overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden VVMC, FNV, CNV dinsdag.

De partijen spraken over de werkpakketten voor de dienstregeling van 2017. Spoorpersoneel was bang dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het 'rondje om de kerk' terug zou komen. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden.

Juist maandag nog hielden machinisten en conducteurs een werkonderbreking op Amsterdam Centraal Station. Een aantal treinen reed daardoor even niet.

Volgens de NS is er geen sprake van het invoeren van een variant op het 'rondje om de kerk', maar was er inderdaad niet voldoende variatie in die werkpakketten. Daarom worden op korte termijn al aanpassingen gedaan. Ook voor de langere termijn onderzoekt NS of het mogelijk is om opnieuw te plannen waardoor nieuwe werkpakketten per april volgend jaar in zouden kunnen gaan.

Op 5 november komen spoorwerkers en de NS bij elkaar om nog meer verbeteringen te kunnen bereiken. De bonden zullen na deze 'knip- en plaksessie' hun leden raadplegen, zo lieten ze dinsdag weten.

Toch meer variatie in werk voor NS'ers
Toch meer variatie in werk voor NS'ers (Foto: ANP)

Dieselgate kost rallyprogramma VW de kop

Volkswagen zal vanaf volgend seizoen niet meer deel gaan nemen aan het World Rally Championship. De reden hiervoor is dat het immense autoconcern uit Wolfsburg de broekriem aan wil halen vanwege dieselgate. Eerder werd al bekend dat Audi de stekker moest trekken uit het World Endurance Championship, waar VW-merk Porsche nog wel in actief blijft.

De geruchten dat Volkswagen zou stoppen met de rally's gingen al langer, maar het vertrek uit het WRC komt sneller dan verwacht. Volgens Autosport was de nieuwe Polo R al bijna gereed toen dinsdag besloten werd om de stekker uit het project te trekken en ander werk voor het personeel te zoeken.

Volkswagen betrad vier jaar geleden het WRC en heeft in die tijd vier kampioenschappen behaald met Sébastien Ogier. De Fransman moet hierdoor net als teamgenoten Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen en hun navigatoren op zoek naar een stoeltje. In het WRC rijden volgend jaar de fabrieksteams Hyundai, Citroën, Ford en Toyota rond.

Deel scholen slaat advies eindtoets in de wind

Een "aanzienlijke groep" basisscholen weigert om het oorspronkelijke schooladvies aan te passen van leerlingen die hoger hebben gescoord op de eindtoets (de oude CITO-toets). Dat is zeer ongewenst, schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdagavond aan de Kamer.

Sinds twee jaar is het advies van de docent leidend in de keuze voor de middelbare school en functioneert de eindtoets als 'second opinion'. Maar scholen zijn verplicht nog eens te kijken of het advies moet worden aangepast als de leerling de eindtoets beter heeft gemaakt dan verwacht.

Het gaat volgens Dekker vaak mis op kleine scholen met weinig leerlingen die voor heroverweging in aanmerking komen. Maar er zijn ook grotere scholen waar geen enkele leerling "ondanks fors hogere eindtoetsresultaten" een ander schooladvies heeft gekregen.

De onderwijsinspectie zal bij deze scholen die de eindtoets negeren langsgaan, aldus Dekker. Vorig jaar hebben uiteindelijk 12.700 leerlingen een aangepast schooladvies gekregen.

Deel scholen slaat advies eindtoets in de wind
Deel scholen slaat advies eindtoets in de wind (Foto: ANP)

Williams viert jubileum met naam F1-auto

Het Formule 1-team Williams zal volgend jaar breken met een traditie om het veertig jarig jubileum van het team te vieren. Het door Sir Frank Williams en Patrick Head in 1977 opgerichte team zal volgend jaar gaan rijden met de chassisnaam FW40.

De FW06 was in 1978 het eerste chassis dat door Williams Grand Prix Engineering in de Formule 1 ingezet werd. Daarna is het nummer bij iedere nieuwe auto eentje verhoogd tot de FW38 die dit seizoen gebruikt wordt. Volgend jaar zou de FW39 gebruikt moeten worden, maar vanwege het jubileum van de renstal uit Grove wordt dit nummer overgeslagen.

Vice-teambaas Claire Williams: "Veertig jaar geleden hebben Frank en Patrick een renstal opgericht die tot een van de meest iconische teams in de Formule 1 uit zou groeien Williams. Wij zijn enorm trots was wij hebben bereikt in onze lange en roemrijke geschiedenis."

"Wij hebben fantastische hoogtepunten beleefd met negen constructeurstitels en zeven coureurs die wij naar de wereldtitel begeleid hebben: Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve. Wij hebben ook dieptepunten meegemaakt; de tragedies die bij de sport horen en zeges die uit onze handen wegglipten. Er is in de afgelopen veertig jaar veel veranderd in de sport, maar één ding blijft hetzelfde: onze passie voor gemotoriseerde sport."

CL: Uitslag PSV - Bayern München

PSV is er niet in geslaagd de achtste finales van de Champions League de bereiken. Om kans te houden op overwintering in het kampioenenbal moesten de Eindhovenaren vanavond winnen van Bayern München, maar gingen in eigen huis met 1-2 onderuit. Hierdoor moet met FK Rostov een strijd uitgevochten worden om een plaats in de Europa League.

Bayern begon sterk aan het duel tegen PSV en had binnen enkele minuten tot tweemaal toe op voorsprong kunnen en moeten staan. Thomas Müller schoot na twee minuten maar net naast, terwijl nauwelijks twee minuten later Robert Lewandowski op de lat kopte.

Aan de andere kant was het na twintig minuten wel raak nadat Manuel Neuer een kopbal van Davy Pröpper niet goed verwerkte en Santiago Arias vanuit buitenspelpositie raak kon koppen. Het doelpunt werd ondanks protesten goedgekeurd. Ook daarna had PSV nog even het geluk aan haar zij, Lewandowski raakte in Eindhoven uit een hoekschop de paal. Andres Guardado maakte echter snel daarna hands in het strafschopgebied, waarna Lewandowski vanaf de stip wel doel trof: 1-1.

Na rust drukte Bayern door, maar vond telkens doelman Remko Pasveer op haar weg. Alleen Müller was vanuit een rebound dichtbij een doelpunt, maar hij vond PSV-verdediger Moreno op zijn weg. Een kwartier voor tijd moesten de Eindhovenaren zich toch gewonnen geven nadat Douglas Costa David Alaba vond die op zijn beurt Lewandowski een niet te missen kans bood. Daarna was de Pool nogmaals dicht bij een treffer, maar voor de derde maal vond het het aluminium op zijn weg naar victorie.

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.