Historische finaleplek Nederlandse boardercrosser

Snowboarder Glenn de Blois heeft zaterdag voor een daverende stunt gezorgd. De 20-jarige Nederlander deed in het Zwitserse Veysonnaz voor de tweede keer in zijn leven mee in de World Cup boardercross en wist als eerste Nederlander in bijna twintig jaar de finale te halen.

Vrijdag werd De Blois in de kwalificaties voor de wedstrijd van zaterdag veertigste, terwijl de top-48 doorgaat naar de knock-outfase. In de achtste finale werd de Nederlander tweede, onder meer voor wereldtopper Konstantin Schad. In de kwartfinale pakte hij nog nipt de derde plek, precies genoeg voor een plek in de halve finales. Daarin rekende De Blois af met ervaren rotten als Markus Schairer en Nick Baumgartner, waardoor een plek in de finale verzekerd was.

In die finale leek de enorme stunt zo mogelijk nog groter te worden: na een paar bochten vocht De Blois zelfs om de koppositie. Dat koste hem echter de kop, want in het duel met de Canadees Baptiste Brochu ging de Nederlander onderuit. Op grote achterstand kwam hij als zesde en laatste over de streep, maar zijn historische finaleplek was wel binnen.

Sinds de World Cup boardercross in 1997 begon gebeurde het slechts vier keer dat een Nederlander ergens een halve finale haalde. In december 2012 was Cleve Johnson met een twaalfde plek de laatste die dat deed en, tot zaterdag, ook de enige Nederlander in de 21e eeuw. Mark Janbroers was in 1997 tot nu de enige Nederlander ooit die de finale haalde in een World Cup: hij won destijds zelfs in Morioka-Shizukuishi.

De Blois debuteerde in januari in de World Cup met een 19e plek in Feldberg. Overigens staat hij zondag niet aan de start in de Zwitserse sneeuw. De Nederlander werd in de kwalificatie voor zondag slechts zestigste en plaatste zich dus niet.