Superster Chloe Kim wint snowboardgoud in halfpipe

Snowboardster Chloe Kim heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer het goud gewonnen op de halfpipe. De 15-jarige Amerikaanse is ondanks haar leeftijd al een heuse superster in het snowboarden. Op de X Games won ze in 2014 op 13-jarige leeftijd zilver op de SuperPipe, in 2015 en dit jaar pakte ze er zelfs goud. Op de Olympische Spelen van 2014 zou ze ongetwijfeld mee hebben gedaan voor de medailles, maar ze was destijds nog te jong om aan de start te mogen staan.

De wedstrijden in de halfpipe werden tijdens de Jeugd OS overigens gehouden in Oslo, waar de grootste 'pipe' van Europa staat die publiekelijk toegankelijk is. Kim kwam tot een score van 96,50 punten en bleef de concurrentie daarmee duidelijk voor. Emily Arthur won namens Australië het zilver met 90,00 punten, terwijl Jeong Yu-rim (84,50) brons veroverde voor Zuid-Korea. 

"Ik kan niet wachten tot ik op de echte Olympische Spelen mag starten, dat staat voor mij minstens gelijk aan de X Games", zegt Kim. "Ik heb een leuke plek in Los Angeles waar ik mijn prijzen bewaar, maar het begint eigenlijk wel vol te raken...misschien moet ik er een verdieping bij gaan huren", grapt de Amerikaanse. 

Chloe Kim op weg naar jeugdolympisch goud op de halfpipe (Foto: YIS/Jon Buckle)
Chloe Kim op weg naar jeugdolympisch goud op de halfpipe (Foto: YIS/Jon Buckle)

Later op de dag zag ze haar landgenoot Jake Pates de Amerikaanse dubbel compleet maken. Met precies 93 punten pakte hij het goud, waarna Nikolas Baden (85,25) voor een Amerikaans 1-2'tje zorgde. Met 80,25 punten bezorgde Tit Stante Slovenië het brons. "Fantastisch", reageerde Pates, die al in de eerste van drie runs de winnende score neerzette. "Ik was wel zeker van het podium, dus in de andere twee runs heb ik gewoon lol gehad. Nu ga ik nog wat trainen en nagenieten, want het is echt geweldig dat ik hier goud heb gewonnen."