Nieuw kankerspelletje op Facebook

Het is weer eens zo ver. Op Facebook waart er een 'awareness'-spelletje rond, dat er voor zou moeten zorgen dat mensen zich bewust worden van borstkanker. Deze keer is het de bedoeling dat je een getal (dat gelijk staat aan het aantal tattoos dat je hebt) post op je tijdlijn en dat je daar trots op bent. Vervolgens moet je een hartje plaatsen op de tijdlijn van de persoon van wie je het privéberichtje met de doorstuurtekst kreeg.

In diezelfde tekst wordt gerefereerd aan het 'spel' van enkele jaren geleden, waarbij de kleur van je beha gepost moest worden. Dat spel heeft toen de media gehaald en dat zou nu ook moeten lukken. Het eerste wat er in mij opkomt als ik dat lees: "met kanker speel je geen spelletjes!”. Mijn nekharen staan recht overeind. Werkelijk, ik kan er met mijn kleine teen niet bij hoe mensen aan zo’n stompzinnig idee mee kunnen doen.

Hetzelfde geldt voor de kettingbriefachtige berichten waarbij Facebook gevuld wordt met striphelden om aandacht te vragen voor kinderkanker. Als je zo’n bericht liket, krijg je een stripheld toegewezen die je dan op je tijdlijn moet zetten, of als profielfoto moet instellen. Ook hier geldt: een kind met kanker heeft geen zak aan een plaatje van Batman op Facebook. Het heeft meer baat bij een goed medicijn, of bij Cliniclowns aan zijn bed die hem even zijn ziekte doen vergeten.

striphelden tegen kinderkankerStriphelden tegen kinderkanker

Ik heb (op persoonlijke titel) de kankerbestrijding gebeld om te vragen hoe zij tegenover dit soort 'spelletjes' staan. Het antwoord was helder: zij initiëren dit soort acties niet, hebben geen banden met de initiatiefnemer en steunen dit soort acties dus ook niet. Wat men niet beseft blijkbaar, is dat dit soort acties ook mensen bereiken die zelf kanker hebben. Hoe moet dat zijn voor zo iemand? Kanker hebben, midden in een loodzware behandeling zitten van chemokuren en bestralingen, en dan zo’n berichtje moeten lezen om mensen bewust te maken van kanker? Maar o wee als je er openlijk kritiek op durft te hebben. Dan breekt de pleuris uit op je tijdlijn!

Ik vraag me af of iemand met kanker er iets aan heeft om te weten hoeveel tattoos ik heb waar ik trots op ben .. ik denk...

Posted by Monique Verlind on woensdag 30 september 2015

Onze eigen Yvonne is ook heel duidelijk in haar reactie op dit soort 'spelletjes': "Er is geen mens die ook maar iets snapt van dat jaarlijkse festijn, vrolijk huppelgedoe voor bewustwording van kanker, en na deze actie is iedereen het ook zo weer vergeten. Kanker is geen spelletje, en al helemaal geen raadspelletje met semilollige, semidubbelzinnige oplossingen."

Ze vervolgt: "Mensen moeten wakker worden van de keiharde feiten, een op de drie krijgt kanker en dáár ligt niemand wakker van. Sinds 2008 is kanker doodsoorzaak 1 in Nederland. Volgens de meest recente cijfers krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland ooit in zijn leven kanker. Dit zijn 89.000 mensen per jaar, of 10 mensen per uur. Elk jaar overlijden 42.000 mensen aan kanker. Bij volwassenen komen meer dan 100 verschillende vormen van kanker voor" (bron).

Kortom: als je werkelijk wilt dat mensen bewust worden van deze afschuwelijke ziekte, doe dan iets unieks. Ga geld inzamelen voor de kankerbestrijding door de marathon van New York op je handen te lopen bijvoorbeeld, of ga de Elfstedentocht zwemmen. Doe iets, maar stop met het spelen van spelletjes waar kankerpatiënten geen zak aan hebben. Ik stel voor dat iedereen het aantal tattoos op zijn lijf omzet in hele euro's en dat doneert aan de Kankerbestrijding. Dat levert tenminste nog wat op.