Sci-fi-sterren beginnen eigen serie over comic-conventies

Acteurs Alan Tudyk en Nathan Fillion zijn deze week een crowdfunding-campagne gestart om een nieuw project te financieren. Ze willen een online tv-serie produceren met de mensen achter comic-conventies als onderwerp.

De acteurs, het beste bekend van hun rollen in de te vroeg geannuleerde Joss Whedon tv-serie FireFly (en de bijbehorende film Serenity), zijn het hele jaar door te gast op diverse conventies, zoals Comic-Con International in San Diego, en baseren het project, Con Man geheten, op hun ervaringen met organisators en bezoekers van deze conventies. De serie is geschreven door Tudyk, die de afleveringen ook zal regisseren en de hoofdrol zal spelen.

Con Man vertelt over het leven van Wray Nerely (Tudyk), de ster van SPECTRUM, een tv-serie die te vroeg is geannuleerd en uiteindelijk een cult classic werd. Wray's goede vriend Jack Moore (Fillion) had ook een rol in de serie en is inmiddels een grote bekendheid geworden, terwijl Wray moeite heeft om door te breken. Terwijl Jack het leven van een A-lister geniet, brengt Wray zijn weekends door in het conventiecircuit, als gast in stripwinkels en andere popcultuur-evenementen.

De cast van de serie zal, naast het duo, bestaat uit bekende acteurs en celebrities, fanfavorieten die eveneens veel contact met het publiek vinden op conventies, zoals Sean Maher, Gina Torres, James Gunn, Seth Green, Felicia Day en Amy Acker. Het plan is om hier nog meer gast-sterren aan toe te voegen.

Volgens Tudyk en Fillion is de serie geïnspireerd door de diverse figuren die ze op hun vele conventie-bezoeken tegenkomen. "De gekste dingen en de vreemdste karakters zijn de bekendheden en de mensen die al die conventies doen," vertelt Tudyk in een interview met IGN. "Veel mensen weten niet veel van sci-fi conventies als ze er niet zijn geweest. Ze zien de verklede mensen en stellen zich voor dat dat de gekken zijn. Maar eigenlijk zijn het de mensen die de boel organiseren die zo vreemd zijn."

"Er is een subcultuur van mensen voor wie een conventie alles is. Ze doen er eentje in deze stad, dan weer daar, en dan nog een stad," aldus Fillion. "Ze organiseren het, en het is een bizarre kleine gemeenschap, en het is fascinerend. Ze zijn gedreven. Een beetje gestoord soms, maar het is geweldig."

Volgens de acteurs kwam de beslissing om deze serie door het publiek te laten financieren voort uit de wens om fans te betrekken bij het proces. "Sommigen mensen in Hollywood kijken neer op zoiets," licht het duo toe. Ze willen graag dat enthousiaste, betrokken fans de kans krijgen bij te dragen. En dat lukt ze; het eerste doel voor de campagne was om 425.000 dollar los te krijgen voor het produceren van drie afleveringen. Dit doel is binnen een dag gehaald en op het moment van schrijven is er al 1,1 miljoen dollar gefinancierd.

Fans die mee willen financieren (het aantal afleveringen stijgt naarmate er meer gefinancierd is) kunnen terecht op crowdfund-platform Indiegogo.

Alan Tudyk en Nathan Fillion tijdens Nerd HQ 2014 (Foto: Peter Breuls)
Alan Tudyk en Nathan Fillion tijdens Nerd HQ 2014 (Foto: Peter Breuls)