Minder broedvogels in Waddengebied

Het aantal broedvogels in de Waddenzee daalt. Dat meldt de Vogelbescherming woensdag op basis van gegevens van de afgelopen twintig jaar. Er zijn vooral minder blauwe kiekendieven, kluten, velduilen, strandplevieren en scholeksters. De lepelaar komt nu nog veel voor, maar ook zijn positie staat onder druk.

De oorzaak voor de daling van het aantal broedvogels is meerledig, legt een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland uit. Boosdoeners zijn onder meer de klimaatverandering en de toenemende recreatie in het gebied.

Door de opwarming van de aarde verandert de zuurgraad van het water. Daardoor komen er minder schelpdieren voor, belangrijk voedsel voor de broedvogels. Ook spoelen door de stijging van de zeespiegel nesten weg. De recreatie in het gebied verstoort de rust van de vogels in het broedseizoen.

Voor het onderzoek zijn van 54 vogelsoorten alle gegevens van de afgelopen twintig jaar geanalyseerd. Daarbij is gekeken naar tellingen van het huidige aantal vogels, maar ook naar de geboorte en sterfte van een soort. Hierdoor kunnen voorspellingen worden gedaan over de populatie van het aantal vogels in de toekomst.

De resultaten van het onderzoek worden donderdag gepresenteerd op een wetenschappelijk symposium.