FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 november 2014

Splatoon krijgt singleplayer en nieuwe trailer

Splatoon, de unieke third-person shooter van Nintendo, krijgt een singleplayer-modus. Dit heeft Nintendo aangekondigd met een nieuwe trailer tijdens de Nintendo Direct van vandaag.

In Splatoon speel je een soort inktvis en moet je zoveel mogelijk van de omgeving in de kleuren van jouw team verven. Dit doe je door middel van je inkt-geweer en met diverse power-ups. In de singeplayer-modus vecht je tegen octopussen om de missies te voltooien. Hoe dit werkt zie je in de video hieronder.

'Poetin machtigste ter wereld'

Volgens het blad Forbes is de Russische president Vladimir Poetin ook dit jaar de machtigste persoon ter wereld. Net als vorig jaar eindigde de leider op de eerste plaats in de jaarlijks ranglijst die het blad publiceert.

De Amerikaanse president Barack Obama volgt op de tweede plaats, de Chinese president Xi Jinping staat derde. De lijst met in totaal 72 namen kent ook opvallende nieuwkomers, zoals Jack Ma, de oprichter van de Chinese verkoopsite Alibaba en Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde kalief van Islamitische Staat (IS).

Ook staan er voor het eerst twee vrouwen in de top 10: de Duitse bondskanselier Angela Merkel (5) en de Amerikaanse FED-chef Janet Yellen (6). Er staan geen Nederlanders in de lijst.

Mario Kart 8-DLC komt 13 november

De eerste Mario Kart 8-DLC verschijnt volgende week donderdag op de Nintendo eShop. De DLC voegt 8 nieuwe tracks toe en 3 nieuwe speelbare personages. Tevens heeft Nintendo bevestigd dat er amiibo-ondersteuning aanwezig is.

Met de amiibo krijg je toegang tot unieke outfits voor je mii-personage. Dit werkt met alle tot nu bekende amiibo. Bekijk de nieuwe trailer voor de DLC hieronder. Het tweede DLC-pakket verschijnt volgend jaar mei.

Christie's onderzoekt rol in roofkunsthandel DDR

De Nederlandse tak van Christie's laat de rol van het veilinghuis bij de verkoop van roofkunst uit de DDR onderzoeken. Volgens het tv-programma Eenvandaag hebben Nederlandse kunsthandelaren tussen 1979 en 1989 voor zestig miljoen gulden gestolen kunst gekocht via Christie's.

Het veilinghuis doet er alles aan 'helder en transparant met herkomstkwesties en eigendomsclaims om te gaan', laat een woordvoerder weten. Omdat de zaak ruim dertig jaar oud is, kan Christie's er niet direct op ingaan.

Een geheime afdeling van het ministerie van handel zou de kunst van Oost-Duitsers hebben afgenomen. Kunsthandelaar Chris van Damme stelt woensdag in het programma dat in de jaren tachtig containers vol kunst van Oost-Berlijn naar het Amsterdamse Christie's werden vervoerd. Het werk dat niet werd verkocht, werd opgeslagen. De Berlijnse advocaat Ulf Bischof zit al jaren achter de gestolen kunst aan en bevestigt dit.

'Nederlanders willen meer tech in zorg'

De hartslag meten met een smartwatch, een videogesprek met de huisarts of een app die helpt bij stoppen met roken. Nederlanders willen graag gebruikmaken van technologische ontwikkelingen in de zorg. Dat blijkt volgens onderzoeksbureau Motivaction uit onderzoek onder 1038 personen, in opdracht van Het Beste Zorgidee.

Ruim de helft van de ondervraagden zegt meer digitale en technologische mogelijkheden te willen gebruiken. Driekwart wil online inzicht krijgen in de eigen medische gegevens. Experts denken dat eHealth steeds belangrijker wordt, aldus Motivaction. "Het kost minder geld, er worden minder fouten gemaakt en het kan veel tijd schelen."

Motivaction hield een online-enquête onder leden van een van zijn onderzoeksgroepen. De winnaar van Het Beste Zorgidee, de jaarlijkse wedstrijd van zorgverzekeraar ONVZ, wordt 12 november bekendgemaakt.

Majora's Mask 3D komt naar Nintendo 3DS

Tijdens een nieuwe Nintendo Direct heeft Nintendo The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D aangekondigd. De game is een remake van de klassieker uit 2000 voor Nintendo 64 en moet volgend jaar mei beschikbaar zijn voor Nintendo 3DS.

In de game moet je Termina van een zekere ondergang zien te redden. Na 72 uur valt de maan uit de hemel en vernietigt daarmee alles en iedereen. De game kent nieuwe dungeons, spraakmakende personages en veel spannende momenten. Gelukkig is de bekendmaking gepaard gegaan met beelden van de remake. Deze zijn hieronder te bekijken.

Ook illegaal heeft recht op geld na ontslag

Ook een illegaal heeft recht op een vergoeding voor achterstallig loon nadat zijn werkgever failliet is verklaard. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag. De rechters bogen zich over een klacht van een Turk in Nederland die in 2008 zijn baan verloor.

De Nederlandse overheid weigert de Turk een uitkering te geven omdat de man illegaal in Nederland verblijft. Maar volgens het hof in Luxemburg druist de opvatting van Nederland in tegen de Europese regels over de bescherming van werknemers. Die sluiten burgers van buiten de EU niet uit.

De Turk was volgens Nederlands recht een werknemer. Het doet er dan niet toe dat hij geen verblijfsvergunning had, redeneren de rechters.

Zieke Servische ultranationalist mogelijk vrij

Het Joegoslaviëtribunaal overweegt de Servische ultranationalist Vojislav Seselj tijdelijk vrij te laten. De darmkanker waaraan Seselj lijdt is volgens zijn artsen uitgezaaid naar zijn lever.

Seselj staat voor het Haagse tribunaal terecht voor het houden van haatzaaiende toespraken die Serviërs in Bosnië en Kroatië zouden hebben aangezet tot gruweldaden tegen andere bevolkingsgroepen. De Serviër, die sinds 2003 vastzit, ontkent schuld.

De president van het tribunaal hoopt dat een tijdelijke vrijlating 'de beklaagde de mogelijkheid biedt om een behandeling te ondergaan in de daarvoor geschiktste omgeving' om zo 'het slechtst denkbare scenario te voorkomen'. De Servische president Slobodan Milosevic overleed in 2006 in zijn cel in Den Haag, voor het tribunaal vonnis had gewezen.

'Sportschoolhouder geliquideerd in Beverwijk'

Bij een schietpartij in Beverwijk is woensdagavond een man om het leven gekomen. Het zou gaan om een sportschoolhouder, meldt het Noordhollands Dagblad. Volgens de krant zou een automatisch wapen zijn gebruikt.

Het slachtoffer is volgens de krant voormalig K1-vechter en sportschoolhouder Hans Nijman. Hij zou bevriend zijn met Dick Vrij, die momenteel vrijwillig vastzit omdat hij bedreigd zou worden door Willem Holleeder.

De mogelijke daders zouden twee auto's in brand hebben gestoken in Velserbroek, waaronder de vluchtauto. De politie was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Uitslagen Champions League groepen E t/m H 05/11/2014

Vanavond stond de vierde speelronde in de Champions League voor de groepen E tot en met H op het programma. Ajax verloor in eigen huis met 0-2 van Barcelona en moet zich gaan richten op een plaats in de Europa League. In dit bericht vind je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventueel andere bijzonderheden van alle duels.

Groep E

Bayern München (Dui) - AS Roma (Ita) 2-0
38' Ribéry 1-0
64' Götze 2-0

Manchester City (Eng) - CSKA Moskou (Rus) 1-2
2' Doumbia 0-1
8' Y.Touré 1-1
34' Doumbia 1-2
70' Fernandinho (2xg) (Man City)
82' Y.Touré (Man City)

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Bayern München * 4 4 0 0 12 11-1
2 AS Roma 4 1 1 2 4 7-11
3 CSKA Moskou 4 1 1 2 4 5-9
4 Manchester City 4 0 2 2 2 4-6


Programma 25 november
CSKA Moskou (Rus) - AS Roma (Ita)
Manchester City (Eng) - Bayern München (Dui)


Groep F

Ajax (Ned) - Barcelona (Spa) 0-2
36' Messi 0-1
71' Veltman (2xg) (Ajax)
76' Messi 0-2

Paris Saint-Germain (Fra) - APOEL Nicosia (Cyp) 1-0
1' Cavani 1-0

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Paris Saint-Germain * 4 3 1 0 10 6-3
2 Barcelona * 4 3 0 1 9 8-4
3 Ajax 4 0 2 3 2 3-7
4 APOEL Nicosia 4 0 1 2 1 1-4


Programma 25 november
APOEL Nicosia (Cyp) - Barcelona (Spa)
Paris Saint-Germain (Fra) - Ajax (Ned)


Groep G

NK Maribor (Slo) - Chelsea (Eng) 1-1
50' Ibraimi 1-0
73' Matic 1-1

Bijz: Hazard (Chelsea) mist strafschop (85)

Sporting CP (Por) - FC Schalke 04 (Dui) 4-2
17' Slimani (e.d.) 0-1
26' Sarr 1-1
52' Jefferson 2-1
72' Nani 3-1
88' Aogo 3-2
90+1' Slimani 4-2

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Chelsea 4 2 2 0 8 9-2
2 FC Schalke 04 4 1 2 1 5 8-9
3 Sporting CP 4 1 1 2 4 8-8
4 NK Maribor 4 0 3 1 3 3-9


Programma 25 november
FC Schalke 04 (Dui) - Chelsea (Eng)
Sporting CP (Por) - NK Maribor (Slo)


Groep H

Athletic Club (Spa) - FC Porto (Por) 0-2
56' Martínez 0-1
73' Brahimi 0-2

Bijz: Martínez (Porto) mist strafschop (42)

Shakhtar Donetsk (Oek) - BATE Borisov (WRu) 5-0
19' Srna 1-0
45+3' Khagush (2xg) (BATE)
48' Teixeira 2-0
58' Luiz Adriano (pen) 3-0
83' Luiz Adriano 4-0
90+3' Luiz Adriano 5-0

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 FC Porto * 4 3 1 0 10 12-3
2 Shakhtar Donetsk 4 2 2 0 8 14-2
3 BATE Borisov 4 1 0 3 3 2-19
4 Athletic Club 4 0 1 3 1 2-6


Programma 25 november
BATE Borisov (WRu) - FC Porto (Por)
Shakhtar Donetsk (Oek) - Athletic Club (Spa)

*= door naar volgende ronde

Cumberbatch kondigt verloving aan met advertentie

Benedict Cumberbatch heeft zijn verloving met theaterregisseuse Sophie Hunter wereldkundig gemaakt. De Britse acteur deed dat in acht regels op de aankondigingenpagina van de krant The Times. De twee hebben sinds 2009 een relatie. Wanneer ze zich in de echt verbinden, is nog niet bekend.

De 38-jarige Cumberbatch is bekend van de tv-serie Sherlock en is later dit jaar nog te zien als genie Alan Turing in de goed ontvangen film The Imitation Game. Hunter is bekend van haar avant-gardistische stukken.


Cumberbatch kondigt verloving aan met advertentie (Foto: Novum)

Office Depot schrapt 60 banen in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf Office Depot, met vestigingen in Venlo en Zwolle, gaat in Nederland zestig van de ruim achthonderd banen schrappen. Dat heeft CNV Dienstenbond woensdag bekendgemaakt.

Vorige maand werd al bekend dat het concern in Europa 1100 banen gaat wegbezuinigen. Office Depot wil zijn Europese activiteiten centraliseren. De kosten van de banenreductie worden geraamd op 120 miljoen dollar (ruim 93 miljoen euro). Medio 2015 moet de reorganisatie zijn afgerond.

Het Europese hoofdkantoor van Office Depot staat in Venlo. In Zwolle is een groot distributiecentrum gevestigd.

Office Depot schrapt 60 banen in Nederland
Office Depot schrapt 60 banen in Nederland (Foto: ANP)

Winst Chrysler neemt met derde toe

Chrysler heeft in het derde kwartaal 32 procent meer winst geboekt dan vorig jaar. De winst liftte mee op betere verkoopcijfers van nieuwe modellen van de Amerikaanse autofabrikant. Woensdag maakte Chrysler, dochter van fusiebedrijf Fiat Chrysler, zijn kwartaalresultaten bekend.

In verslagperiode maakte Chrysler 611 miljoen dollar (bijna 490 miljoen euro) winst, tegen 464 miljoen dollar vorig jaar. De omzet steeg met achttien procent naar 20,7 miljard dollar.

Wereldwijd verkocht Chrysler met 711 duizend voertuigen, achttien procent meer dan vorig jaar. Vooral in de Verenigde Staten scoorde Chrysler goed met de nieuwe Jeep Cherokee en de Chrysler 200.

Eerste grondvorst gemeten in Eindhoven

Voor de eerste keer deze herfst is woensdagavond vorst aan de grond gemeten. In Eindhoven daalde het kwik rond 21.30 uur 'op klomphoogte' tot -0,3 graden, meldt weeronline.nl. Nooit eerder duurde het zo lang voordat de eerste vorst werd gemeten. Gemiddeld komt het half september voor het eerst tot grondvorst.

De laatste grondvorst voor de zomer werd gemeten op 2 juni, op weerstation Twenthe. De afgelopen tijd koelde het aan de grond wel twee keer af tot 0,0 graden: op 23 september op weerstation Twenthe en woensdagochtend vroeg op vliegbasis Volkel.

Vorig jaar kwam het op 27 september voor het eerst tot vorst op klomphoogte. In 2012 gebeurde dat al op 1 september.

Om te spreken van 'gewone vorst' moet de temperatuur ook op anderhalve meter van de grond onder het vriespunt zijn. De kans bestaat dat dit woensdagnacht al gebeurt. Dat zou dan verder geen record opleveren. In 2000 duurde het tot 16 december voor het ergens in het land tot vorst kwam.

Mannen met drone gepakt bij Franse kerncentrale

De Franse politie heeft drie twintigers aangehouden die woensdagmiddag met een drone rondhingen bij een kerncentrale. Het drietal is meegenomen voor verhoor.

Frankrijk is de laatste dagen op zoek naar een aantal geheimzinnige onbemande vliegtuigjes dat illegaal over een tiental kerncentrales is gevlogen. Sinds begin oktober is er vijftien maal een drone boven een centrale waargenomen. Afgelopen vrijdag was het zelfs vijfmaal raak.

De drie gearresteerde mannen bevonden zich met een drone bij de kerncentrale van Belleville-sur-Loire, dat even ten zuiden van Parijs ligt.

Frankrijk leunt zwaar op zijn kerncentrales, die voorzien in het grootste deel van 's lands energiebehoefte.

Vergelijk GTA V op PlayStation-platforms

Met de naderende release van Grand Theft Auto V op PlayStation 4, windows en Xbox One komt er steeds meer informatie en beeldmateriaal naar buiten. Ontwikkelaar Rockstar wil nogmaals benadrukken hoeveel mooier de game is op de current-gen consoles.

Om dit aan te tonen hebben ze een trailer uitgebracht die de graphics vergelijkt van de PlayStation 3-versie met de PlayStation 4-versie. De beelden zijn hieronder te bekijken. Vanaf 18 november kunnen PlayStation 4- en Xbox One-eigenaren aan de slag met de opgewaardeerde versie. Pc-gamers moeten geduld hebben tot 17 januari.

Uitslag Ajax - FC Barcelona

FC Barcelona heeft zonder al te veel moeite Ajax opzij gezet in de Champions League. Even leek Ajax beter, maar na een doelpunt van Lionel Messi was het verzet gebroken. De bezoekers wonnen met 0-2.

Barcelona begon sterk aan de wedstrijd en al na vier minuten lieten de Catalanen het net bollen. Neymar stond buitenspel en dus werd de goal afgekeurd. Na een kwartier kwam Ajax beter in het spel. Dit resulteerde in verschillende kansen. Een handsbal in het strafschopgebied van Barcelona werd niet bestraft. Ajax kwam niet tot scoren in deze fase. Even later leek Ajax opnieuw recht te hebben op een penalty na een corner, maar deze kreeg de club niet. In de erop volgende counter moest een overtreding begaan worden.

De hierop volgende vrije trap werd afgeslagen door Ajax, maar toen de bal werd teruggebracht tastte Jasper Cillessen aan de zijkant van het strafschopgebied mis, waarna Messi de 0-1 scoorde. Hierna verloor Ajax de grip op de wedstrijd, ook in het begin van de tweede helft was Barcelona beter. Luis Suarez kreeg een grote kans, maar hij vond het doel niet oog in oog met Cillessen. In de tweede helft waren er minder grote kansen. Halverwege kreeg invaller Arkadiusz Milik een dot van een kans. Hij kopte net naast.

In de zeventigste minuut leken de kansen van Ajax compleet verdwenen. Joel Veltman kreeg zijn tweede rode kaart in twee thuiswedstrijden tegen Barcelona na zeventig minuten. Even later scoorde Messi ook de 2-0, waarmee hij het record van Raul evenaarde. Hierna was er weinig spannends meer te beleven in de ArenA. Het bleef 0-2.

AFC Ajax

0 - 2

FC Barcelona

     36' Messi 
 76' Messi 
 
 Gele kaart: Moisander, El Ghazi, (AFC Ajax), Alba, Alves, Mascherano, (FC Barcelona)
 Rode kaart: Veltman (71/2xg) (AFC Ajax),
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.116
Arbiter: Proenca (POR)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
van Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Serero (Denswil/80)
Klaassen
Andersen (Riedewald/72)
El Ghazi
Sigthorsson (Milik/62)
Schone
  Ter Stegen
Alves (Correia/83)
Bartra
Mascherano
Alba
Rakitic (Rafinha/80)
Xavi
Busquets
Messi
Suarez
Neymar (Pedro/75)

'Tophonkballer Rodriguez bekent doping'

De loopbaan van honkballer Alex Rodriguez, ook wel bekend als A-Rod, lijkt definitief voorbij. Volgens de Miami Herald heeft hij tegen de federale politie een bekentenis afgelegd.

Er gingen al lange tijd geruchten dat Rodriguez klant was bij beruchte kliniek in Miami die (top)sporters van tal van verboden producten voorzag. De 39-jarige honkballer heeft altijd ontkend, maar zou nu toch hebben toegeven verboden producten te hebben gekocht.

Rodriguez is net verlost van een schorsing voor een jaar wegens schending van de dopingreglementen van de Major League. De routinier was daardoor onlangs weer in de selectie van de New York Yankees opgenomen.

Weer auto ingereden op voetgangers Westoever

Op de Westelijke Jordaanoever is opnieuw een voertuig ingereden op een stel voetgangers. Drie van hen raakten gewond.

Volgens de Israëlische krant Haaretz gaat het om drie militairen. Een van hen zou ernstig gewond zijn geraakt.

De 'grote bestelbus' die de voetgangers in Gush Etzion raakte voerde volgens de Israëlische politie een Palestijns kenteken. De chauffeur zou de benen hebben genomen.

Het is nog onduidelijk of het opnieuw om een aanslag gaat. Eerder op de dag reed een Palestijnse man in het oosten van Jeruzalem met zijn auto moedwillig in op een drukke bushalte. Er vielen een dode en dertien gewonden.

Rusland noemt 'zinloze' NSS een speeltje van VS

Rusland heeft bedankt voor de topconferentie over nucleaire beveiliging in Washington in 2016 omdat die weinig uitricht en de Verenigde Staten een veel te grote rol gunt. De regering in Moskou bevestigde woensdag voor het eerst dat zij de NSS aan zich voorbij wil laten gaan.

Op de eerdere afleveringen van de NSS, waarvan de laatste in Den Haag plaatsvond, zijn de meeste van de doelstellingen volgens Rusland al behaald. De nieuwe top in Washington heeft weinig toe te voegen, aldus het Kremlin.

Bovendien ergert Moskou zich aan het optreden van de VS, die de rol van 'grote en bevoorrechte speler' voor zich zouden opeisen. De VS heeft, samen met de eerdere gastheren Nederland en Zuid-Korea, een grote inbreng in de voorbereiding van de voorstellen die op de NSS worden besproken. Dat is Rusland een doorn in het oog.

Rusland richt zich naar eigen zeggen in het vervolg op het verstevigen van de samenwerking met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Niet afzonderlijke landen als de VS en Nederland, maar internationale organisaties als het IAEA moeten volgens Moskou het voortouw nemen in de bevordering van nucleaire veiligheid.

Verstappen hoopt op regen in Brazilië

Max Verstappen zal komende vrijdag voor derde keer in actie komen tijdens de vrije training voor een Grand Prix. Hij hoopt daarbij op regen in Sao Paolo.

"Ze zeggen dat er in deze tijd van het jaar altijd kans is op regen in Sao Paulo. Eerlijk gezegd zou ik er best blij mee zijn als het gaat regenen", zegt Verstappen op de website van zijn team Torro Rosso. "Ik heb deze auto namelijk nog niet onder natte omstandigheden gereden en dat kan dus een nuttige ervaring zijn."

Verstappen, die volgend jaar één van de vaste coureurs wordt bij Torro Rosso, reed eerder al de trainingen van Japan en de Verenigde Staten. "Mijn vertrouwen wordt met elke afgelegde ronde groter", aldus de Limburger.

Manu verlengt contract bij Feyenoord

Elvis Manu voetbalt ook na dit seizoen voor Feyenoord. De 21-jarige aanvaller heeft met de club overeenstemming bereikt over een contractverlenging tot medio 2017. Zijn huidige verbintenis liep nog tot het einde van dit seizoen.

Manu maakte in februari 2012 bij Feyenoord zijn debuut in het betaald voetbal. Een definitieve doorbraak bleef echter in eerste instantie uit, maar na een succesvolle verhuurperiode aan Cambuur kreeg hij afgelopen zomer een nieuwe kans in de Kuip. Met zijn beslissende goal in de blessuretijd van de play-off tegen Zorja Loehansk bewees hij direct zijn waarde.

Voor Manu was het direct een uitgemaakte zaak dat hij bij Feyenoord wilde blijven. "Ik denk dat ik mijn contractverlenging de afgelopen maanden zelf heb afgedwongen", zegt hij op de clubsite. "Een jaar geleden wist bij wijze van spreken niemand wie ik was. Ik ben blij dat alles nu helemaal achter de rug is en ik me weer helemaal op het voetbal kan concentreren."

Elvis Manu verlengt contract bij Feyenoord (Pro Shots/Jan Kok)
Elvis Manu verlengt contract bij Feyenoord (Pro Shots/Jan Kok)

[upd] [vid] Man doodt vrouw live op forum

De politie van Port Orchard, in de buurt van de Amerikaanse metropool Seattle, is bezig met een gruwelijke moordzaak. Een man heeft daar naar verluidt zijn vrouw vermoord. Vervolgens zette hij foto's van het naakte en dode lichaam op 4Chan.

De beelden werden gisteravond gepost door een anonieme gebruiker met als toevoeging: "Het is stukken moeilijker om iemand te wurgen dan het lijkt in de films." Toen men de beste man vroeg naar de echtheid van de foto's, antwoordde hij: "Zet over een paar uur maar het nieuws aan. Haar zoon komt zo thuis uit school en zal haar vinden. Hierna belt hij geheid de politie."

De politie van het stadje is inderdaad gistermiddag gebeld. Ze kunnen nog niet zeggen of de foto's van het lijk, een vrouw van in de 30, in verband staan met de vondst van een lijk.

Update 22.03 uur:
Inmiddels weten we meer. De dader zou ene David Kalac zijn, die zich zou schuilhouden in Portland. Hij is na een politieachtervolging ontsnapt. De politie heeft voor de zekerheid alle scholen ontruimd.

Het slachtoffer is overigens Amber Lynn Schraw. Zij was een dertigjarige vrouw.


Een filmpje van de zaak. De foto's zelf zijn hier te bekijken. Kunnen schokkend zijn, dus pas op!

VN onderzoeken massaverkrachting in Darfur

De vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in het Sudanese Darfur heeft een onderzoek ingesteld naar de massaverkrachting van tweehonderd vrouwen. Het Sudanese leger laat de onderzoekers van Unamid echter niet toe tot Tabit, de plaats delict.

Unamid liet weten dat zij 'diep bezorgd' is over nieuwsberichten over de veronderstelde verkrachtingen. De missie riep de Sudanese regering op haar toegang te verlenen tot Tabit, dat ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van El-Fasher de hoofdstad van Noord-Darfur, ligt. Een andere VN-missie heeft volgens Unamid een naburig vluchtelingenkamp bezocht, maar trof daar niemand uit Tabit aan.

Darfur is al sinds 2003 in de greep van bloedig geweld tussen regeringstroepen en rebellen.

Michael Fassbender solliciteert naar Jobs

De Ierse acteur Michael Fassbender zou volgens verschillende bronnen in gesprek zijn om de rol van Steve Jobs te spelen in Jobs, de film over het leven van de Apple-legende. 

Er werd al veel gespeculeerd over wie de hoofdrol in deze biopic zou vertolken. Eerder werden Leonardo Dicaprio en Christian Bale benaderd voor de rol. En hoewel scenarist Aaron Sorkin al had laten weten dat Christian Bale gecast was als Steve Jobs, werd vorige week bekend dat Bale 'gebailed' had. 

Jobs zal geregisseerd worden door de Britse Danny Boyle, die onder andere de films Trainspotting en Slumdog Millionaire op zijn naam heeft staan. Het script van de film werd gemaakt door Aaron Sorkin en is gebaseerd op de populaire biografie 'Steve Jobs', die geschreven werd door Walter Isaacson.

Sorkin, bekend als scenarist van de films The Social Network en A Few Good Men en de serie The West Wing, liet al weten dat het neerzetten van de hoofdrol geen eenvoudige Job zal zijn. 'Hij heeft in deze film meer woorden te zeggen dan de meesten hebben in drie films samen. Er is geen enkele scene waar hij niet in zit'. 

Michael Fassbender, de knappe Ierse acteur die geboren werd in Duitsland, zagen we al in vele hoofdrollen op het witte doek. Zo was hij te zien in twee X-men films, speelde hij een seksverslaafde in het drama Shame, een Engelse spion-soldaat in Inglorious Basterds en een genadeloze slavendrijver in 12 Years A Slave.  

Of we straks inderdaad weer van Michael Fassbender mogen genieten is nog even afwachten...

Dodental in Libië loopt snel op

Gevechten in Libië tussen aan de overheid gelieerde troepen en islamistische milities hebben de afgelopen drie weken al aan bijna vierhonderd mensen het leven gekost. Vooral bij de bergstad Kikla, ten zuiden van de hoofdstad Tripoli, en Benghazi in het oosten van het land loopt het dodental snel op.

Bij Kikla staan jeugdige strijders die banden hebben met milities uit Tripoli tegenover de regeringstroepen, die onder meer worden gesteund door strijders uit het westelijke Zintan. Zeker 140 mensen kwamen daar tot dusver om.

In Benghazi proberen regeringstroepen, samen met strijders die trouw hebben gezworen aan de gepensioneerde generaal Khalifa Hifter, de extremistische milities te verdrijven die de stad in handen hebben. Een deel van de stad is inmiddels weer in handen van de regering, maar in andere delen wordt nog steeds hevig gevochten. Volgens een bron bij de hulpdiensten heeft de strijd sinds 15 oktober al 252 levens geëist.

Stevie Wonder krijgt geen drieling

Stevie Wonder hoeft binnenkort een stuk minder luiers te verschonen dan eerder werd gefluisterd. De 64-jarige zanger en zijn vriendin krijgen gewoon één kind en niet een drieling. Dat zegt de woordvoerder van Wonder tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens de zegsman krijgt de zanger een dochter in december. Het koppel wil het meisje Nia noemen. Eerder deze week zei een bekende van Wonder dat hij een drieling krijgt. De zanger zelf houdt zijn lippen stijf op elkaar.

Het meisje wordt het negende kind van Wonder. De zanger heeft kinderen bij vijf vrouwen. Met twee van hen trouwde hij. Zijn huidige vriendin zette vorig jaar Wonders achtste spruit op de wereld.

Aanval op bus vol Tunesische soldaten en verwanten

Gewapende lieden hebben woensdag in het noordwesten van Tunesië een bus aangevallen vol militairen met hun gezinnen. Drie soldaten lieten het leven en twaalf mensen raakten gewond, heeft het ministerie van defensie laten weten.

De aanval vond plaats in de omgeving van El-Kef, dat in de heuvelachtige noordwestelijke grensstreek ligt, niet ver van Algerije. In de grensregio's huizen moslimextremisten die zich spiegelen aan Al-Qaida en Islamitische Staat. Zij hebben volgens de autoriteiten al vele aanslagen op militairen gepleegd.

Veel Tunesische militairen wonen op legerbases die met eigen buslijnen met de bewoonde wereld zijn verbonden.

Partij Canada schorst parlementariërs om wangedrag

De Canadese Liberale Partij heeft twee parlementariërs geschorst. Het tweetal wordt door twee vrouwelijke leden van een andere partij beschuldigd van ernstig wangedrag.

De twee vrouwen verdienen het voordeel van de twijfel, zei leider Justin Trudeau van de centrumrechtse partij woensdag. Een van de twee zocht hem persoonlijk op om haar beklag te doen. Volgens een bron bij het parlement, die bedong dat zijn naam hier ongenoemd blijft, behoren de twee klagers tot de Nieuwe Democratische Partij.

De geschorste Massimo Pacetti (52) en Scott Andrews (38) spreken de beschuldigingen tegen. Hun partijleider heeft de voorzitter van het parlement gevraagd de zaak te onderzoeken. Niemand wilde kwijt wat de beschuldigingen precies behelzen.

Canada is de laatste dagen in rep en roer door verdenkingen van seksueel misbruik door televisiester Jian Ghomeshi.

Weer resten geborgen op rampplek MH17

Op de plek waar in juli vlucht MH17 neerstortte zijn woensdag opnieuw stoffelijke resten geborgen. De experts brengen de resten naar Charkov, waar een eerste forensische check wordt gedaan. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Vrijdag en dinsdag werden ook al resten geborgen.

Alle resten worden zaterdag naar Nederland overgebracht met een militair transportvliegtuig. Bij de repatriëring wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als de vorige keren. De stoffelijke resten worden onder politiebegeleiding naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd.

Bij de vliegramp in juli van dit jaar in het oosten van Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Tot nu toe zijn 289 inzittenden geïdentificeerd.

Meeste poliogevallen Pakistan in vijftien jaar

In Pakistan zijn dit jaar meer poliogevallen geconstateerd dan in enig jaar sinds 1999. Premier Nawaz Sharif zwoer woensdag de verlammende ziekte de komende zes maanden de kop in te drukken, ook al jagen de Taliban inentingsmedewerkers waar ze maar kunnen over de kling.

Pakistan is een van de laatste drie landen waar polio, dat ook wel kinderverlamming heet en tot de dood kan leiden, nog voorkomt. Sinds januari zijn er 235 besmettingen vastgesteld. Dat aantal werd voor het laatst bereikt in 1999, toen 558 gevallen werden geconstateerd. Tot 2005 daalde het aantal poliogevallen gestaag, tot het dieptepunt van 28 in 2005. Sindsdien gaat het echter weer de verkeerde kant uit.

De Taliban doen er alles aan om vaccinatieoperaties van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Pakistaanse regering te saboteren. Ze betichten de enters van spionage voor de Amerikanen. Ook zouden de vaccins die ze toedienen jongetjes onvruchtbaar maken.

"We weigeren toe te zien hoe onze kinderen voor hun leven gehandicapt raken", zei Sharif woensdag. "We willen van Pakistan in de komende zes maanden een poliovrij land maken."

Nicolette Kluijver bevallen van tweeling

Nicolette Kluijver is dinsdagavond bevallen van een tweeling. Haar zoontje heet Jesse en haar dochter heeft de naam Ana-Sofia gekregen. Dat heeft de 30-jarige presentatrice laten weten aan RTL Boulevard.

De bevalling is 'wonderbaarlijk goed' verlopen. De tweeling mocht dinsdagavond meteen mee naar huis. Kluijver kreeg met haar man Joost Staudt in 2012 al dochtertje Isabella. Dat jaar trouwden de twee ook.

OM: Facebook-verbod voor opruiiende rijschoolhouder

De rijschoolhouder die een filmpje op Facebook had gezet waarin hij zionisten bedreigde mag als het aan justitie ligt voorlopig niet meer actief zijn op de netwerksite. Hij hoeft van het Openbaar Ministerie in Amsterdam niet meer terug de cel in, maar moet wel een werkstraf van tachtig uur krijgen.

Tegen de Amsterdammer werd woensdag ook een celstraf van zeventien dagen geëist, maar die zat hij al in voorarrest uit. Ook eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van 28 dagen. Als bijzondere voorwaarde wil justitie een verbod op het plaatsen en liken van berichten op zowel de persoonlijke als de zakelijke Facebook-pagina van de 35-jarige man.

De rijschoolhouder zette in juli een filmpje op zijn pagina waarin hij zegt dat 'kankerzionisten' doodgemaakt moeten worden. Daarbij vuurde hij een gas- en alarmpistool meerdere keren af. Justitie vindt dat hij daarmee anderen wilde aanzetten tot het doden van zionisten en vervolgt hem voor opruiing.

Volgens het OM is de man 'zeer planmatig' te werk gegaan. Hij schafte de wapens speciaal voor het filmpje aan. De rijschoolhouder werd in augustus op Schiphol aangehouden toen hij terugkwam uit Turkije. Het filmpje is daar gemaakt.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Belgische koning Albert weer onder het mes

De teruggetreden Belgische koning Albert II is maandag wederom geopereerd aan een lichte vorm van huidkanker. Hij liet in een ziekenhuis in Brussel plekjes op zijn voorhoofd en hoofdhuid verwijderen. Dat heeft het koningshuis woensdag laten weten aan Belgische media.

De 80-jarige vader van de huidige Belgische koning Filip maakt het goed en mocht dezelfde avond weer naar huis. Albert moet het de komende tijd rustig aan doen om te herstellen van de ingreep.

De royal kwakkelt al langer met zijn gezondheid. In juli werd hij geopereerd aan een lichte vorm van huidkanker. In 2011 moest Albert onder het mes omdat hij een soortgelijke plek op zijn neus had. De koning deed vorig jaar juli na een regeerperiode van bijna twintig jaar afstand van de troon vanwege zijn slechte gezondheid.

Ook jonge fans welkom bij tweede show Hardwell

Het tweede aangekondigde concert van Hardwell in de Ziggo Dome is voor alle leeftijden. De show op 23 januari, die dit weekeinde werd aangekondigd, begint daarom eerder op de avond dan het optreden een dag later. Dat heeft de concerthal woensdag bekendgemaakt.

"Ik krijg altijd zo veel verzoeken van jongere fans die graag een van mijn shows willen bijwonen. Doordat 99 procent van mijn shows nachtevents zijn, is dit vaak niet mogelijk", zegt de Brabantse dj in een verklaring. "Ik was ervan overtuigd dat het kick-offweekeinde van mijn nieuwste wereldtournee de perfecte gelegenheid is om dit alsnog mogelijk te maken."

Hardwell kan goed begrijpen dat zijn jonge fans baalden dat ze eerder niet konden komen naar zijn shows. "Ik zelf wilde ook als klein jochie van 14 naar feesten toe, dus weet hoe speciaal dit is. Dit stond al heel lang op mijn toerverlanglijstje en ik vind het te gek dat we dit dan op eigen bodem gaan realiseren."

Het concert voor alle leeftijden, waarvoor de kaartjes vanaf zaterdag te koop zijn, is het startschot van Hardwell wereldtournee United We Are. Het uitverkochte optreden dat een dag later plaatsvindt, is voor mensen vanaf 18 jaar.

McConnell waarschuwt Obama voor eigengereide aanpak

De Amerikaanse president Barack Obama doet er verstandig aan niet op eigen houtje het immigratiebeleid op de schop neemt. Dat heeft de Republikeinse senator Mitch McConnell, die hoogstwaarschijnlijk de nieuwe 'majority leader' en dus voorman van de senaat wordt, woensdag gezegd.

McConnell waarschuwde Obama dat het Congres, dat sinds de verkiezingen van dinsdag helemaal in handen is van de Republikeinen, zal terugslaan als de president zich te eigengereid opstelt. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen in dat geval de uitgaven aan banden leggen en zo een stokje steken voor de plannen van Obama.

McConnell verzekerde dat het nieuwe Congres het niet opnieuw van een zogeheten shutdown zal laten komen. De senator uit Kentucky, die dinsdag onverwacht gemakkelijk werd herkozen, herhaalde dat hij en zijn fractie op zoek gaan naar kwesties die ze samen met het Witte Huis kunnen aanpakken, zoals de handel en een herziening van het belastingstelsel.

Saudische minister weg na beschermen sjiieten

De Saudische koning Abdullah heeft woensdag zijn minister van cultuur en informatie vervangen. Minister Abdulaziz bin Mohiuddin Khoja had even daarvoor een islamistische televisiezender gesloten die vijandige taal uitsloeg jegens sjiitische moslims.

Volgens het Saudische staatspersbureau had Khoja zelf om zijn ontslag gevraagd. Het weidde niet uit over de beweegredenen van de minister. Hij wordt voorlopig vervangen door minister van bedevaart Bandar bin Mohammed Hamza Asaad Hajjar.

Het is onduidelijk of Khoja's vertrek verband houdt met zijn besluit het tv-station Wesal, dat geregeld sjiieten op de korrel neemt, te sluiten. De sjiitische minderheid in Saudi-Arabië, waar het ultraconservatieve wahabisme de toon aangeeft, klaagt al jaren over discriminatie. Veel Saudi's beschouwen de sjieten als ketters.

Maandagavond vielen gemaskerde lieden een sjiitisch heiligdom aan in het oosten van land. Ze vermoordden minstens vijf bezoekers, die er de sjiitische hoogtijdag Ashoura vierden.

'Dienstplicht voor Koerden Noord-Syrië'

Koerdische strijders in het noorden en noordoosten van Syrië hebben de lokale bevolking opgeroepen zich te melden voor de dienstplicht. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens de Koerden moet iedereen zijn steentje bijdragen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

In dorpen en steden in het semi-autonome gebied Rojava werden deze week pamfletten uitgedeeld.

De Koerdische functionaris Anwar Muslim benadrukte dat iedereen nodig is. "We willen dat iedereen komt trainen en met een wapen leert om te gaan, zonder te discrimineren tussen mannen of vrouwen", zei Muslim. "Alle mensen moeten met een wapen leren omgaan om zich te kunnen verdedigen, en hun gebieden en dorpen te verdedigen."

Sexwale: "Boycot WK 2018 door zwarte spelers mogelijk"

Opnieuw is de discussie over racisme in het Russische voetbal opgelaaid. Volgens voormalig anti-apartheidactivist Tokyo Sexwale valt zelfs niet uit te sluiten dat zwarte spelers het WK van 2018, gehouden in Rusland, zullen boycotten.

Sexwale, die samen met onder meer Nelson Mandela een tijd gevangen heeft gezeten op Robbeneiland, is tegenwoordig een belangrijk adviseur van de FIFA over zaken rondom racisme in het voetbal. Volgens hem zijn er de laatste tijd te veel gevallen van racisme in de Russische voetbalwereld.

"Er dreigt het gevaar dat zwarte spelers weigeren om naar Rusland af te reizen voor het WK en dat kunnen we absoluut niet hebben", sprak Sexwale tegenover AP"Ik zeg dit vanuit mijn rol bij de FIFA maar ook als burger van deze wereld, het mag niet zover komen. Als zoiets gebeurt en leiders doen er niks aan, dan loopt het uit de hand", waarschuwt de Zuid-Afrikaan.

Sexwale ziet het liefst dat de Russische president Vladimir Putin eigenhandig ingrijpt. "Laat leiderschap zien. Als je dat niet doet kan het zover komen dat bepaalde spelers simpelweg niet naar Rusland gaan om daar een WK te spelen in 2018." Volgens de organisatoren van het WK is racisme in Rusland geen ernstiger zaak dan in veel andere landen en is er zeker geen structureel probleem.

Onlangs kwam de coach van FC Rostov, Igor Gamula, in het nieuws naar aanleiding van uitspraken over zwarte spelers binnen zijn club. Hij liet weten een verdediger uit Kameroen niet te willen, 'want er zijn genoeg donkergekleurde spelers hier, we hebben al zes van die dingen'. Gamula heeft zijn excuses inmiddels aangeboden, maar volgens Sexwale is dat niet genoeg. Danny Jordaan, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, zou zelfs al een bezorgde brief hebben geschreven aan FIFA-president Sepp Blatter. 

"Als de Russische voetbalbond serieus genomen wil worden zullen ze stevige maatregelen moeten nemen. Zulke maatregelen werden tegen Zuid-Afrika genomen in de tijd van de apartheid, we werden verbannen door de FIFA", aldus Sexwale. "Als de racisten in Rusland hun zin krijgen bedreigen ze het WK. De autoriteiten moeten hier tegen optreden en hard ook, want anders kunnen ze een boycot verwachten door de slachtoffers."

Tygo Gernandt met Bondgirl in sciencefictionfilm

Tygo Gernandt heeft een rol te pakken in een 'vetcoole' Amerikaanse sciencefictionfilm. "Echt een topcast. Een Engelse topacteur en ik speel de meeste scènes met een enorm mooie ex-Bondgirl", onthult de acteur, die momenteel opnames heeft in Amsterdam, woensdag op zijn website. Vorige week liet hij al weten opnames voor een 'Hollywoodfilm' te hebben.

De 40-jarige Gernandt, die wel vaker de grens over gaat voor een rol, mag verder nog geen details over zijn nieuwe klus geven. "Eigenlijk al te veel gezegd." De acteur belooft dat hij snel meer over de film vertelt.

Gernandt heeft net opnames voor de Engelstalige Poolse film Math Sucks achter de rug. Eerder was de acteur te zien in de Britse film Black Death en de Duitse film Vivere.


Tygo Gernandt met Bondgirl in sciencefictionfilm (Foto: Novum)

Ruud de Wild bedreigd en gestalkt

Ruud de Wild is niet alleen bedreigd, hij is onlangs ook slachtoffer geweest van een stalker. Dat meldt RTL Boulevard woensdagavond. De 538-dj vertelde woensdag in zijn eigen radioprogramma al dat hij 2,5 maand lang last heeft gehad van bedreigingen via sms.

"Er is een of andere malloot geweest die achter mij aan heeft gezeten met bedreigingen", vertelde hij. "Het ging om gedetailleerde doodsbedreigingen", licht hij in Boulevard toe. Beide zaken zijn inmiddels opgelost.

Voor De Wild (45) was het een heftige periode. "Ik ben niet snel bang, maar onrustig werd ik er wel van." In zijn radioprogramma sprak hij zijn dank en bewondering uit voor de politie. "Ik wil de politie Hilversum bedanken voor de afgelopen 2,5 maand. Ze hebben echt fantastisch werk gedaan. Wat een leuke, lieve mensen. Dat wilde ik toch even zeggen. Als je je onveilig voelt en je hebt de steun van de politie... Ja echt, petje af."

Ruud de Wild naast bedreigd, ook gestalkt
Ruud de Wild naast bedreigd, ook gestalkt (Foto: ANP)

'Marokkaans-Nederlandse Syriëgangster aangehouden'

Een Nederlands meisje van 16 dat onderweg was naar Syrië is vorige week in Hongarije opgepakt. Het meisje van Marokkaanse komaf was waarschijnlijk van plan zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat, meldt persbureau AFP woensdag.

Het meisje liep tegen de lamp bij een controle van haar documenten toen ze in de trein zat van Boedapest naar Belgrado. De papieren die ze bij zich had waren vals, zegt de Hongaarse antiterreureenheid.

Volgens de Hongaren had het meisje via sociale media veel contact met islamitische extremisten die jongeren rekruteren voor de jihad. Het meisje is dinsdag overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Ze was als vermist opgegeven.

Taekwondoka Oogink mondiale nummer zes

Taekwondoka Reshmie Oogink is twee plaatsen gestegen op de 'olympische wereldranglijst' in de klasse boven 67 kilogram, de zwaarste categorie. De 25-jarige Oogink is nu de nummer zes van de wereld.

Haar stijging heeft Oogink te danken aan de zilveren medaille tijdens de World Grand Prix vorige maand in Manchester. Daar verloor ze in de finale van de Servische Milica Mandic, de olympisch kampioene die nu de eerste plaats op de wereldranglijst in handen heeft.

De olympische ranglijst wordt gebruikt voor het bepalen van een deel van de startplekken op de Olympische Spelen. Per gewichtsklasse haalt de top-zes van de wereld - na de World Grand Prix Final in december 2015 - een startbewijs binnen voor het land. Oogink is de enige die daar namens Nederland aanspraak op kan maken. Jeroen Wanrooij (+80kg) en Joyce van Baaren (-67kg) staan tussen de 30e en 40e plek op de ranglijst van hun gewichtsklasses.

[Upd] Rectificatie 'louche' Hiddema niet meer nodig

Het Maastrichtse weekblad De Ster hoeft een spotprent over advocaat Theo Hiddema van cartoonist Ruben L. Oppenheimer toch niet te rectificeren. Hiddema ziet af van die eis, maakte zijn advocaat woensdag bekend, nadat de rechter hem vorige week in het gelijk had gesteld. De rechter vond dat de tekenaar in de fout was gegaan door Hiddema in een spotprent 'louche' te noemen.

Hiddema stelt dat door de grote aandacht in de pers voor de zaak, hij zijn punt heeft gemaakt. Hij laat weten 'geen belang' meer te hebben bij een rectificatie in het huis-aan-huisblad. De Ster hoeft dan ook geen dwangsom meer te betalen.

Oppenheimer laat op Twitter weten dat hij hoe dan ook in beroep gaat. "Het vonnis van de rechter is hiermee niet verdwenen", schrijft hij. Een rectificatie had hij ook al klaar.

In de gewraakte cartoon stond Hiddema getekend met daarboven geschreven: 'Aangifte tegen louche advocaat'. Vervolgens liet Oppenheimer 'Hiddema' zeggen: "Maar ik ben géén homo". Oppenheimer maakte de tekening nadat iemand Hiddema had beschuldigd van omkoping. Dat 'betekent niet dat deze beschuldiging ook juist is', aldus de rechter, en daarom ging de term louche te ver.

Rectificatie'louche' Hiddema niet meer nodig
'louche' Hiddemarectificatie niet meer nodig (Foto: ANP)

Piraterij: Meer winst voor Time Warner

Time Warner heeft woensdag zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd, ook al zag het entertainmentbedrijf zijn nettoresultaat vorig kwartaal juist zakken. Het Amerikaanse concern verwacht nu dat de winst per aandeel met vijftien tot twintig procent stijgt ten opzichte van vorig jaar, zo maakte Time Warner woensdag bekend.

Tot dusver rekende het bedrijf achter de meest-gedownloade serie Game of Thrones nog op een winstgroei van tien tot vijftien procent. In het derde kwartaal zag Time Warner zijn nettowinst juist met meer dan achttien procent dalen als gevolg van hogere kosten en een reorganisatielast. Het bedrijf hield 967 miljoen dollar (774 miljoen euro) over.

De omzet van het bedrijf steeg juist, onder meer door dochterzender HBO. De totale inkomsten van het mediaconcern stegen met 3,3 procent, naar ruim 6,2 miljard dollar.

VS hekelen mensenrechten Egypte bij VN

De Verenigde Staten hebben zich in een vergadering bij de Verenigde Naties zeer bezorgd getoond over de mensenrechten in Egypte. Ambassadeur Keith Harper hekelde de inperking van de vrijheid van meningsuiting, de oneerlijke rechtsgang en het buitensporige geweld tegen betogers sinds de val van Hosni Mubarak in 2011.

Harper kreeg bijval van de VN-ambassadeurs van onder meer Groot-Brittannië, Turkije, Uruguay en Zweden.

De Egyptische minister van justitie Ibrahim el-Heneidy had juist een vlammend betoog gehouden voor de nieuwe Egyptische grondwet, die hij een 'ware overwinning voor mensenrechten en vrijheid' noemde.

Chantal Janzen is geen bridezilla

Chantal Janzen is naar eigen zeggen geen verschrikkelijk veeleisende bruid. Haar weddingplanners hebben dan ook niet te maken met een bridezilla. "Ze willen van mij juist wat meer reuring", zegt de actrice en presentatrice, die volgende maand het jawoord geeft, in Grazia.

"Ik regel veel zelf, want ik ben wel een control freak. Maar ik heb bijna nooit ergens zenuwen over, ook niet over de bruiloft, en dat vinden de mensen om me heen een beetje irritant", legt de blondine uit. "Ze zeggen steeds dat ik zo meegaand ben, maar dat is een teken dat het lekker loopt."

Eerder vertelde de 35-jarige Janzen al dat ze op 15 december trouwt in een hotel in Londen. In die stad beleefden de 43-jarige Marco Geeratz, met wie ze een zoon heeft, hun eerste reisje als officieel stel. "Bovendien leek trouwen in Londen me erg romantisch. Ik ben dol op de kersttijd en deze stad is rond die periode zo mooi met alle kerstversiering."

De bruidsjurk van Janzen, die is ontworpen door Addy van den Krommenacker, is bijna klaar. "Nee, ik heb er niet de schaar in gezet en ga niet ineens toch in het kort", zegt ze. "Ik trouw maar een keer en dat wil ik in het lang en wit doen."

Minder broedvogels in Waddengebied

Het aantal broedvogels in de Waddenzee daalt. Dat meldt de Vogelbescherming woensdag op basis van gegevens van de afgelopen twintig jaar. Er zijn vooral minder blauwe kiekendieven, kluten, velduilen, strandplevieren en scholeksters. De lepelaar komt nu nog veel voor, maar ook zijn positie staat onder druk.

De oorzaak voor de daling van het aantal broedvogels is meerledig, legt een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland uit. Boosdoeners zijn onder meer de klimaatverandering en de toenemende recreatie in het gebied.

Door de opwarming van de aarde verandert de zuurgraad van het water. Daardoor komen er minder schelpdieren voor, belangrijk voedsel voor de broedvogels. Ook spoelen door de stijging van de zeespiegel nesten weg. De recreatie in het gebied verstoort de rust van de vogels in het broedseizoen.

Voor het onderzoek zijn van 54 vogelsoorten alle gegevens van de afgelopen twintig jaar geanalyseerd. Daarbij is gekeken naar tellingen van het huidige aantal vogels, maar ook naar de geboorte en sterfte van een soort. Hierdoor kunnen voorspellingen worden gedaan over de populatie van het aantal vogels in de toekomst.

De resultaten van het onderzoek worden donderdag gepresenteerd op een wetenschappelijk symposium.

Grondvorst niet eerder zo laat

Nooit eerder, sinds 1971, duurde het zo lang voordat vorst aan de grond werd gemeten in Nederland. Het oude record van 1 november uit 2001 in Gilze-Rijen en 2006 in Ell, is inmiddels ruimschoots verbroken, meldt weeronline.nl woensdag. Komende nacht duikt de temperatuur aan de grond waarschijnlijk wel onder het vriespunt.

Het systematisch meten van de temperatuur op tien centimeter hoogte ging in 1971 van start. Gemiddeld wordt de eerste grondvorst medio september gemeten. Vorig jaar kwam het op 27 september voor het eerst tot vorst op klomphoogte.

De afgelopen tijd koelde het aan de grond wel twee keer af tot 0,0 graden, op 23 september op weerstation Twenthe en woensdagochtend vroeg op vliegbasis Volkel.

Komende nacht koelt het op anderhalve meter hoogte af tot ongeveer 3 graden. Bij weinig wind kan het dan op klomphoogte plaatselijk licht vriezen, aldus weeronline.nl. Daarbij is net als dinsdagnacht en woensdagochtend kans op dichte mist. Zodoende is het goed mogelijk dat donderdagochtend voor het eerst deze herfst autoruiten moeten worden gekrabd.

Zorginstelling schrikt van kritiek vader Van Rijn

De zorginstellling die dinsdag in opspraak kwam nadat de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kritiek had geuit op de verpleging van zijn vrouw is 'geschrokken' van de berichtgeving. Dat staat woensdag in een verklaring van Woonzorgcentra Haaglanden (WZH).

De zorginstelling 'begrijpt de pijn en het verdriet' van de betrokkenen. De beschreven situaties vragen echter wel om een 'meer genuanceerde interpretatie', aldus de WZH.

In het AD verscheen dinsdag een ingezonden brief van de vader van Van Rijn, waarin hij kritiek uitte op de verpleging van zijn vrouw. Volgens de 81-jarige Joop van Rijn faalt het toezicht, zitten demente ouderen urenlang alleen en wordt zijn vrouw soms niet verschoond. De urine zou langs haar enkels lopen, aldus Van Rijn, die zijn brief samen met een andere bezorgde man schreef.

Staatssecretaris Van Rijn reageerde dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw op de noodkreet van zijn vader. "Mijn vader maakt zich zorgen over zijn vrouw. De zorg is niet goed genoeg. Daar zijn allerlei oorzaken voor, maar ik wil dat verbeteren. Ik ben niet alleen een staatssecretaris voor mijn moeder, maar voor iedereen."

WZH zegt in de verklaring intensief contact te hebben met medewerkers, management en cliëntenraden van de zorglocaties. "Ook met de betrokkene zijn en blijven we in gesprek over de wijze waarop we de zorg voor cliënten samen met, en ook voor de mantelzorgers goed kunnen verzorgen."

Ruim tweehonderd schademeldingen over aardbeving

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft woensdag tot het einde van de middag 210 schademeldingen gekregen over de aardbeving van dinsdagnacht in Groningen. Het gaat om 'relatief kleine schades', zoals afgebrokkeld pleisterwerk en scheuren in muren.

De beving bij Zandeweer was met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter de op een na zwaarste van dit jaar. Alleen die van 13 februari bij Leermens was met een kracht van 3,0 zwaarder. Dit jaar hebben tot nu toe vier bevingen plaatsgevonden met een kracht van 2,5 of hoger.

Door aardgaswinning in Groningen doen zich in het gaswinningsgebied regelmatig bevingen voor. Meer dan twintigduizend Groningers hebben zich de afgelopen twee jaar bij de NAM gemeld vanwege schade die ze hebben opgelopen door bevingen.

Het bedrijf komt donderdagochtend met een nieuwe tussenstand van het aantal schademeldingen naar aanleiding van de beving van deze week.

Giro 555 geopend voor slachtoffers ebola

Giro 555 wordt geopend voor de slachtoffers van ebola. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdagmiddag bevestigd. Nooit eerder werd giro 555 geopend vanwege een ziekte. Vanaf woensdag zenden alle radio- en televisiestations spots uit om aandacht te vragen voor de nationale actie Stop de Ebolaramp.

Ebola vraagt volgens de SHO om een grootschalige en directe wereldwijde aanpak. Behalve een medische noodsituatie is de uitbraak van de ziekte ook een humanitaire ramp 'die complete samenlevingen ontwricht'. "In West-Afrika staat alles stil", zegt actievoorzitter Henri van Eeghen. "Complete samenlevingen zijn verlamd."

In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan de ziekte overleden. Het aantal besmettingen groeit nog met de dag. De medische zorg in deze landen is volgens de SHO in elkaar gestort, er dreigen grote voedseltekorten te ontstaan, families zijn uit elkaar gevallen en duizenden kinderen zijn hun ouders verloren.

Hulporganisaties zijn al maanden bezig in de getroffen gebieden. Om meer hulp te kunnen bieden is vooral geld nodig, zegt Van Eeghen, die de afgelopen dagen door Sierra Leone reisde. Daarmee kunnen medische zorg, zowel voor ebolapatiënten als voor gewone patiënten, beschermende kleding en ontsmettingsmiddelen, voedselhulp en opvang van weeskinderen worden geregeld.

Sjiitische rebellen nemen stad Jemen in

Sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben de stad Aden, ten zuiden van de hoofdstad Sanaa, veroverd op strijders van Al-Qaida. Dat zeggen bronnen bij de autoriteiten. Sanaa werd enkele weken geleden al ingenomen door de Houthi's.

Er werd de afgelopen twee weken zwaar gevochten in Aden, dat zo'n tweehonderd kilometer ten zuiden van Sanaa ligt. Militanten van Al-Qaida bestormden eerder deze maand het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten in de stad, maar vluchten na enkele uren de bergen rondom de stad in.

De Houthi's zijn het afgelopen jaar aan een opmars bezig en hebben daarbij flinke terreinwinst geboekt. Aangenomen wordt dat de sjiitische Houthi's worden gesteund door Iran.

Loonsverhoging voor werknemers geplaagd Brink's

De 1050 werknemers van geldtransportbedrijf Brink's hebben een nieuwe cao. FNV Transport & Logistiek meldde woensdag dat de werknemers van het bedrijf, dat drastisch gaat reorganiseren, met terugwerkende kracht een loonsverhoging van twee procent krijgen.

De cao loopt van april 2014 tot april 2015. Naast de afspraken over lonen werden ook pensioenafspraken gemaakt.

Brink's maakte vorige maand bekend zeshonderd banen te schrappen en vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle te sluiten. Het hoofdkantoor in Houten wordt veel kleiner. Brink's raakt Rabobank als grootste klant kwijt, een te zware aderlating voor het bedrijf.

Doordat er nu overeenstemming is over de cao, kan weer gekeken worden naar het sociaal plan en de aangekondigde reorganisatie, meldt de de vakbond. FNV Transport wil dat niemand in de WW belandt door de reorganisatieplannen.

Dijsselbloem wil betalingsregeling met EU

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil uitstel van betaling van de naheffing die Brussel heeft opgelegd. Hij is niet van plan rente te betalen. Dat heeft Dijsselbloem woensdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wil de 642 miljoen euro niet overmaken zolang niet duidelijk is waarop het bedrag is gebaseerd. Tegelijkertijd noemt hij een lagere naheffing vanwege rekenfouten niet meer dan een 'theoretische mogelijkheid'.

Vrijdag spreekt Dijsselbloem de Europese Commissie en zijn collega-ministers van financiën. Hij zal dan inzetten op meer flexibiliteit bij de betaling van de 642 miljoen. De regel dat na 1 december rente in rekening wordt gebracht, moet daarbij van tafel, zei Dijsselbloem. "Rente gaan we niet betalen."

De Britse regering, die 2,1 miljard euro moet afrekenen, streeft naar verlaging van het bedrag dat moet worden betaald. Dijsselbloem ziet daar geen ruimte voor. Bovendien denkt hij dat landen die nu niet hoeven te betalen, in de toekomst een naheffing zullen krijgen. Dan zal Nederland weer geld terugkrijgen.

Dave Roelvink zat tegen depressie aan

De afgelopen maanden zijn Dave Roelvink niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb in een kuttijd gezeten. Tegen een depressie aan. Ik wilde niet naar buiten omdat ik bang was hoe mensen over me denken", zegt het model en acteur in Grazia.

Roelvink werd in verband gebracht met een roof in een villa, waar hij aan het feesten was. Vervolgens doken twee filmpjes op waarin te zien is hoe hij zich door de dochter van de eigenaars van de woning oraal laat bevredigen.

De 20-jarige zoon van zanger Dries Roelvink, die ook een paar dagen in de cel doorbracht, overwoog dan ook in therapie te gaan. "Ik was heel angstig. Ik heb erover nagedacht met iemand te praten. Maar wat gaat een psycholoog me vertellen? Je moet je eigen gedachten sturen."

Steun vindt het model, dat nog steeds beweert niets met de roof te maken te hebben, in muziek. "Vrolijke muziek. Van Danny de Munk en René Froger", vertelt hij. "Voordat dit gebeurde, besefte ik niet dat ik toch wel bekend ben en word afgerekend op de dingen die ik doe. Daarom probeer ik dingen nu privé te houden."

Die aandacht vond Roelvink de afgelopen maanden lastig. "Je doet domme dingen in het leven. Bij mensen die in de belangstelling staan wordt dat uitvergroot", legt hij uit. "Ik maak fouten en er zijn dingen die ik anders had kunnen aanpakken. Danny de Munk zingt in een van zijn liedjes: door schade en schande word je wijs. Dat vind ik wel een mooie. Het leven bestaat uit vallen en opstaan."

Brabander voorlopig vast voor doden ex-vriendin

De 22-jarige man uit Heeze die wordt verdacht van het doden van zijn 17-jarige ex-vriendin uit Geldrop blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

Het lichaam van het meisje werd anderhalve week geleden aangetroffen op de Vestdijk in Eindhoven. Haar familie had de politie gewaarschuwd omdat het meisje niet was thuisgekomen na een avond stappen.

Haar ex meldde zich kort na de vondst op een politiebureau, waar hij werd aangehouden. De twee zouden die zaterdagnacht nog te zien zijn geweest op beveiligingscamera's van een bedrijf in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Het meisje is maandag begraven.

Letse biatleet test positief op doping

De Letse biatleet Edgars Piksons is betrapt op het gebruik van een verboden middel. Bij de 31-jarige Let werden na afloop van een testrace in eigen land sporen van norandrosteron gevonden. Hem hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Piksons deed mee aan de Olympische Spelen van 2006 en 2010, maar zonder succes. Sinds 2005 deed hij elk jaar mee aan het WK - behalve in de olympische jaren - waarbij hij in 2011 zijn beste resultaat boekte: In Khanty-Mansiysk kwam hij op de sprint tot de achtste plek. Zijn 20e en 21e plek op hetzelfde WK, op de achtervolging en de massastart, zijn ook beter dan zijn beste prestaties in de World Cup. Daarin heeft hij een 34e plek als beste resultaat staan.

Abu Dhabi wint eerste etappe Ocean Race

Abu Dhabi Ocean Racing heeft woensdag de eerste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Na meer dan 25 dagen op zee kwam de boot uit de Verenigde Arabische Emiraten als eerste over de finish in Kaapstad. De Chinese boot Dongfeng lag toen nog zo'n twee zeemijl voor de finish. Team Brunel lijkt op weg naar de derde plaats, maar moet nog zestig zeemijl afleggen.

In de uren voor de finish was de voorsprong van Abu Dhabi Ocean Racing op Dongfeng juist gegroeid naar zo'n zes zeemijl. Vlak voor de kust viel de koploper echter stil toen in de schaduw van de Tafelberg geen wind kon worden gevonden. Dongfeng kon daardoor inlopen, maar na 25 dagen, drie uur en iets minder dan een kwartier kon Abu Dhabi Ocean Racing toch juichen.

De zeven deelnemende boten liggen ver uit elkaar. Hekkensluiter Team SCA moet nog 484 zeemijl afleggen en wordt op zijn vroegst donderdag verwacht in Kaapstad.

'FBI had informant binnen FIFA'

De FBI heeft enkele jaren een informant in de hoogste kringen van wereldvoetbalbond FIFA gehad. De Amerikaan Chuck Blazer werkte tussen 2011 en 2013 voor de FBI. Dat schrijft de krant New York Daily News. Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 2012 nam hij gesprekken met andere voetbalbestuurders op. Tot 2013 was Blazer lid van het uitvoerend comité van de FIFA.

De FBI en de Amerikaanse belastingdienst IRS hadden de oud-baas van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf in 2011 aangehouden op verdenking van belastingontduiking. Als hij meewerkte, zou hij strafvermindering krijgen.

Blazer sprak in Londen met bestuurders een aantal voetbalbonden die hadden geprobeerd de WK's van 2018 of 2022 te mogen organiseren. Die gesprekken nam hij op met een in een sleutelhanger verstopte microfoon. Het onderzoek van de FBI richt zich mogelijk op corruptie bij de toewijzing van die toernooien.

Blazer, die ernstig ziek is, zou al twintig jaar geen belasting hebben betaald en veel geld achterover hebben gedrukt. Dat geld gebruikte hij om een luxe levensstijl te bekostigen. Zo had hij een appartement in de Trump Tower in New York met daarnaast een eigen appartement voor zijn katten.

Achtergrondzanger klaagt Beyoncé aan voor plagiaat

Beyoncé wordt voor de rechter gesleept. De 33-jarige zangeres heeft plagiaat gepleegd, meent een achtergrondzanger. Hij heeft haar aangeklaagd voor drie miljoen dollar, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Ahmad Javon Lane beweert een nummer met de titel XOXO te hebben geschreven en dat te hebben gedeeld met een van Beyoncés achtergrondzangers. De zangeres bracht eind vorig jaar de single XO uit, dat volgens Lane niet alleen qua titel maar ook melodie wel heel erg op zijn compositie lijkt.

XO is afkomstig van Beyoncés eind vorig jaar verschenen album, getiteld Beyoncé. XO was de eerste single van de plaat.

Werkgevers zien lonen minder hard stijgen dan CPB

Lonen van werknemers die onder een cao vallen stijgen volgend jaar gemiddeld met 1,4 procent. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN woensdag op basis van tot nu toe afgesloten cao's voor heel komend jaar. De werkgevers zitten met hun gemiddelde lager dan de anderhalf procent die het Centraal Planbureau voorziet.

De verwachte loonstijging is bovendien lager dan die van dit jaar. In een gemiddelde cao gingen werknemers er in 2014 met 1,6 procent op vooruit. Dit jaar werden 315 cao-akkoorden gesloten. Er liepen in totaal vijfhonderd cao's af. Tweehonderd daarvan moeten nog worden vernieuwd.

In oktober stegen de lonen met 1,4 procent minder hard dan gemiddeld en veel minder hard dan de 1,8 procent in september. De daling komt doordat vorige maand relatief veel dienstverlenings-cao's werden afgesloten. Daar liggen de loonstijgingen al jaren lager dan in de industrie. De daling markeert volgens de werkgevers het einde aan de 'oplopende trend' in 2014, waarin het gemiddelde maandelijks toenam.

Kinderen gedood bij beschieting school Syrië

Een school in een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus is woensdag getroffen door mortiergranaten. Zeker dertien kinderen kwamen om het leven, aldus lokale activisten. Wie er achter de beschieting zit is onduidelijk.

Drie granaten sloegen voor het middaguur in in de school in Qaboun. Volgens sommige activisten lieten dertien kinderen het leven. Anderen spraken van zeventien doden. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op aangezien veel mensen ernstige verwondingen opliepen.

Qaboun is in handen van de rebellen, maar het is nog onduidelijk wie de granaten afvuurde. Zowel het leger van president Bashar Assad als de activisten die tegen zijn regime strijden zetten vaak mortiergranaten in.

Activisten wezen met de beschuldigende vinger naar Assad, omdat het onwaarschijnlijk is dat de rebellen een voorstad die ze zelf in handen hebben zouden bestoken. De regering heeft nog niet op het incident gereageerd.

Luchtballon met toeristen landt op gevangenis

Een luchtballon met onder anderen twee vrouwelijke toeristen aan boord is per ongeluk geland op een gevangenisterrein in het noordwesten van India. Onder de bewakers van de gevangenis in Ajmer in de deelstaat Rajasthan brak kort paniek uit omdat ze dachten dat het om een vluchtpoging ging.

De ballonvaarder was de controle over het vaartuig verloren door harde wind, aldus de politie woensdag. De ballon was dinsdag opgestegen van de drukke kameelmarkt in Pushkar. De twee toeristen uit het Caribisch gebied hadden geluk bij een ongeluk: alle gedetineerden zaten veilig in hun cel toen de ballon de landing maakte. De toeristen konden de gevangenis na een korte ondervraging verlaten.

Luchtballon met toeristen landt op gevangenis
Luchtballon met toeristen landt op gevangenis (Foto: ANP)

Nabestaanden MH17 wachten nog op spullen dierbaren

Nabestaanden hebben nog geen bezittingen van de slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17 teruggekregen. "De spullen moeten eerst een heel traject door", legt een woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland uit na een bericht hierover in het Reformatorisch Dagblad.

De eerste spullen werden samen met stoffelijke resten tijdens een repatriëringsmissie in augustus verzameld. "Alle spullen gaan eerst naar het Openbaar Ministerie om na te gaan of ze voor het strafrechtelijk onderzoek van belang zijn. Vervolgens gaat het RIVM na of er giftige stoffen op zitten. Dan gaan de spullen naar Malaysian Airlines, waar ze worden schoongemaakt om vervolgens te worden teruggegeven aan de nabestaanden", legt de woordvoerder uit.

Het verschilt per voorwerp of het bijvoorbeeld nog bij het OM ligt of bij het RIVM. "De verwachting is dat de in augustus teruggehaalde spullen vanaf december worden teruggegeven", zegt de woordvoerder. "Natuurlijk vinden de nabestaanden het lang duren, dat is logisch, maar er is geen reuring over. Iedereen begrijpt dat dit helaas niet sneller kan."

De vlucht van Malaysia Airlines stortte 17 juli neer. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.

ING lost laatste deel staatssteun vrijdag af

ING lost vrijdag de laatste tranche van de in 2008 ontvangen staatssteun af. Met de betaling van 1,025 miljard euro heeft de Nederlandse bank dan de volledige tien miljard euro in de Nederlandse schatkist teruggestort. Daarnaast betaalde de bank nog eens 3,5 miljard euro aan rente, zo maakte ING woensdag bekend.

De laatste storting komt eerder dan de bank met de Europese Commissie had afgesproken. Omdat ING de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) goed heeft doorstaan, kan de bank zich de vervroegde aflossing echter permitteren. Topman Ralph Hamers stelde dat ING de crisis mede door de steun sterker is uitgekomen.

ING kreeg tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2008 tien miljard aan staatssteun. In overleg met de Europese Commissie loste de bank die lening in stapjes af. De voorlaatste betaling van 1,225 miljard euro werd in maart gedaan. De lening aan ING levert de staat een slordige 3,5 miljard euro aan winst op.

Armin van Buuren wil ruimte niet meer in

Armin van Buuren hoeft niet meer zo nodig de ruimte in. "Dat moeten we maar niet meer doen", zegt de dj woensdag in De Telegraaf. Hij zou een vlucht maken met het Nederlands-Amerikaanse ruimtebedrijf XCOR, maar is van gedachten veranderd na een recent ongeluk met een ruimtevliegtuig.

"Ik zie het niet meer gebeuren", vervolgt de 37-jarige Van Buuren. Hij heeft het besluit met name genomen voor zijn kinderen. De dj denkt 'dat het voor hen niet zo leuk zou zijn om het zonder vader te moeten stellen'. Hij heeft een dochter en een zoon.

Vrijdag stortte een ruimtevliegtuig tijdens een proefvlucht neer in de woestijn bij Los Angeles. Een van de piloten kwam daarbij om. Het toestel was van Virgin Galactic, het bedrijf van de Britse ondernemer Richard Branson. Hij is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme.

Reizigers naar Duitsland lijden onder treinstaking

Reizigers die per spoor tussen Amsterdam en Berlijn of Basel reizen, zullen er tussen donderdag en maandag rekening mee moeten houden dat ze niet of veel te laat op hun bestemming aankomen. Door de grootscheepse staking bij Deutsche Bahn is er op die trajecten niet of nauwelijks treinverkeer mogelijk, meldde een woordvoerder van NS woensdag.

De ICE-treinen op die trajecten zullen tussen donderdag en maandagochtend niet of nauwelijks rijden. Alternatieven zijn nauwelijks voorhanden. Reizigers wordt 'dringend' geadviseerd de actuele reisinformatie in de gaten te houden.

De intercity van Amsterdam naar Berlijn rijdt donderdag en vrijdag overdag niet verder dan Bad Bentheim, vlak over de Duitse grens. 1500 mensen hadden bij NS International al een kaartje geboekt.

Vanaf vrijdagavond wordt de route door werkzaamheden in de Randstad overigens nog verder ingekort. De internationale trein rijdt dan alleen tussen Amersfoort en Bad Bentheim. Normaal gesproken vertrekt er elke twee uur een trein uit Amsterdam richting Berlijn.

Wie toch besluit per trein naar Berlijn te reizen, kan zich opmaken voor ernstige vertragingen. "Het aantal alternatieve reismogelijkheden is zeer beperkt", aldus de zegsman. De treinen die wel rijden zijn overvol, verwacht de NS. Zondag is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, waardoor in het weekeinde veel bezoekers worden verwacht in de Duitse hoofdstad.

Reizigers van Nederland naar het Zwitserse Basel hebben het meeste pech. De rechtstreekse ICE op dat traject rijdt de komende dagen helemaal niet. Voor treinpassagiers die tussen Amsterdam en Frankfurt reizen zijn de vooruitzichten iets beter. Vijf van de zeven dagelijkse ICE-treinen zullen rijden, aldus de zegsman woensdag.

Treinmachinisten van passagierstreinen staken van donderdag tot en met maandagochtend. Ze zijn verwikkeld in een langlopend conflict over lonen bij Deutsche Bahn. Op woensdag beginnen de goederentreinmachinisten al met de staking. Ook het goederentransport wordt van en naar Nederland wordt ernstig verstoord.

Treinen van andere maatschappijen dan Deutsche Bahn rijden de komende dagen wel. Dat betekent onder meer dat reizigers uit Groningen, Enschede en Venlo wel met de reguliere lokale treinen naar Duitsland kunnen. Wel is eenmaal over de grens een eventuele overstap op een trein van de Deutsche Bahn niet gegarandeerd.

Hennis: grip op ict-problemen Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is 'in control' van de ict-problemen die haar ministerie teisteren. Maar het is zaak om grip te blijven houden, zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de problemen met de ict.

"We zijn in control. Dat betekent niet dat het werk gedaan is, we moeten nog veel werk verzetten", zei Hennis. Ook ontwikkelt de ict-wereld zich snel. "Je kunt op dit moment 'in control' zijn, maar over een halfjaar niet meer. De kunst is dus om 'in control' te blijven." Om die reden wil de bewindsvrouw ook geen uitgebreid plan van aanpak opstellen om de problemen bij Defensie op te lossen, iets waar verschillende oppositiepartijen om vroegen.

De oppositie was woensdag kritisch over de manier waarop Hennis de problemen aanpakt. Wassila Hachchi (D66) vroeg zich meerdere malen af of de bewindsvrouw wel 'in control' is. Zij eiste een duidelijk plan van aanpak. Angelien Eijsink van regeringspartij PvdA wilde weten welke concrete maatregelen de bewindsvrouw gaat nemen.

"Als we nu een plan zouden vaststellen voor de komende jaren dan is die over een jaar of twee misschien wel weer achterhaald", antwoordde Hennis. "De ontwikkelingen gaan razendsnel. We kunnen niet alles bepalen of beheersen." Daarom werkt de bewindsvrouw vanuit een algemene visie hoe de ict er bij Defensie idealiter uit moet zien en de weg daar naartoe bestaat uit 'haalbare tussenvoorstellen'.

Wel worden nu de grootste problemen aangepakt, zoals een goede ict-infrastructuur. "De visie is een stip op de horizon: wat willen we met de ict. Daarvoor heb je in de eerste plaats infrastructuur nodig waarvan de kwaliteit geborgd is. Daar zijn we nu mee bezig."

Hennis kondigde vrijdag een onderzoek aan naar de problemen bij Defensie naar mogelijke fraude of malversaties rond het aanbesteden van ict-projecten voor haar departement of de inhuur van derden. Een eerste tussenrapportage daarvan wordt uiterlijk begin februari verwacht, zei Hennis woensdag.

In juli maakt de minister bekend dat de ict-problemen van de krijgsmacht zo groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. Vanwege de problemen zette Hennis vier mensen aan de kant. De bewindsvrouw heeft ruim vijftien miljoen euro uitgetrokken om de ict-problemen het hoofd te bieden.

Vluchtauto liquidatiepoging brandend teruggevonden

Een van de vluchtauto's die bij de mislukte liquidatiepoging zaterdag in Almere werd gebruikt, is dinsdagavond brandend teruggevonden in Amsterdam. Dat meldt de politie woensdag. Enkele uren daarvoor werd in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak en werd een beschrijving van de rode Volkswagenbus gegeven.

De politie vond de auto aan de Rudi Bloemgartensingel in Osdorp na een melding. Tot nu toe is er slechts een tip over de liquidatiepoging binnengekomen. Dit heeft volgens een woordvoerder van de politie verder niets opgeleverd.

Bij de liquidatiepoging raakte een 26-jarige man uit Weesp gewond en kwam een andere 26-jarige man, eveneens uit Weesp, met de schrik vrij. Hun auto werd geraakt door een explosief, waarna de beide mannen vanuit een BMW werden beschoten met een automatisch vuurwapen. Ook de BMW werd later brandend aangetroffen. De daders zouden hun vlucht daarna hebben voortgezet in de Volkswagenbus.

Amnesty: Israël pleegde oorlogsmisdaden

Israël heeft oorlogsmisdrijven begaan in de korte maar hevige oorlog in de Gazastrook deze zomer. Dat heeft Amnesty International gezegd in een rapport dat woensdag is vrijgegeven.

Israël toonde een 'harteloze onverschilligheid' in aanvallen op gezinswoningen in het dichtbevolkte Palestijnse gebied. In sommige gevallen kan volgens Amnesty gesproken worden van oorlogsmisdaden.

In de vijftig dagen die het conflict in Gaza duurde, vonden meer dan 2100 Palestijnen de dood, van wie de meesten burgers. Aan Israëlische zijde vielen 72 doden, op zes na allen militairen.

Israël besloot tot het offensief vanwege aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza en de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken verwierp de bevindingen in het rapport van Amnesty en zei dat de mensenrechtenorganisatie 'gedocumenteerde oorlogsmisdaden door Hamas' ontkent.

Assassin's Creed Unity ontvangt op aparte wijze DLC

Tegenwoordig is er op vele manieren aan DLC te komen. Pre-order-bonussen, op speciale events en natuurlijk ouderwets betalen. Assassin's Creed: Unity gaat nog een stapje verder en deelt DLC-codes uit bij scheergel.

Inderdaad, scheergel. Het bedrijf Edge werkt samen met Ubisoft aan deze actie. Door de scheergel te kopen, krijg je een DLC-code voor een wapen, bescherming of een assassin's hoed.

Assassin;s Creed Scheergel DLC

'Robert Downey Jr. vader van dochter'

Robert Downey Jr. heeft een dochter gekregen met zijn vrouw Susan. Het meisje is ter wereld gekomen in Los Angeles, maar wanneer en wat haar naam is weet het Amerikaanse tijdschrift People niet. De woordvoerder van de 49-jarige acteur wilde het nieuws ook nog niet bevestigen.

Downey Jr. maakte in juli bekend dat hij zijn derde kind verwachtte. Hij en zijn vrouw Susan waren al de ouders van het 2-jarige jongetje Exton. De Iron Man-acteur hield aan een eerder huwelijk zoon Indio over. Hij is 21 jaar en was de laatste tijd in het nieuws vanwege zijn drugsverslaving.

'Weifelende NS laat geloofsposters toch toe'

De Remonstrantse Broederschap mag na een aanvankelijke weigering door de NS toch campagneposters op stations ophangen. Dat meldt het vrijzinnig-christelijke kerkgenootschap woensdag. De NS wilde de posters volgens de broederschap weren omdat het bedrijf 'neutraal' wil blijven. Ook religieuze spanningen wereldwijd zouden een rol hebben gespeeld.

De NS zou overstag zijn gegaan nadat diverse media woensdag aandacht hadden besteed aan de weigering. Het spoorbedrijf was niet bereikbaar voor een reactie.

Op de campagneposters staan foto's van mensen met daarbij teksten als 'Mijn God trouwt ook homo's', 'Mijn God laat me zelf denken' en 'Mijn God dwingt me tot niets'. Het kerkgenootschap wil met de campagne sympathisanten werven.

Het kerkgenootschap was aanvankelijk teleurgesteld over de weigering van de NS. "In onze ogen krijgt het woord 'neutraal' hier ten onrechte de betekenis van 'seculier'." De remonstranten vinden dat het weigeren van religieuze uitingen in het publieke domein niet strookt met de Nederlandse traditie van de vrijheid van godsdienst.

Bovendien zou het spoorbedrijf andere religieuze uitingen, zoals posters tegen abortus en tegen vloeken, wel toelaten. De remonstrantse campagne, Geloof Begint bij Jou geheten, kan volgens het kerkgenootschap juist in tijden van polarisatie bijdragen aan een genuanceerder beeld van religie.

De campagne begint volgens plan vanaf dinsdag met reclamespots op NPO Radio 1 en 4 en advertenties in landelijke bladen.

Motoren Antares-raket met pensioen gestuurd

De raketmotoren die werden gebruikt om de onbemande Antares-capsule naar het internationale ruimtestation ISS te sturen worden in de toekomst waarschijnlijk niet meer gebruikt. Aanleiding is de explosie vorige week van een Antares-raket kort na de lancering. Dat heeft Orbital Sciences, het bedrijf dat de raket bouwt, woensdag gezegd.

Het onderzoek naar de explosie is nog gaande, maar uit voorlopige onderzoeksresultaten kan worden geconcludeerd dat een mankement in een van de motoren de oorzaak van de explosie is geweest. Orbital Sciences is nog steeds van zins om het contract met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA uit te dienen. Het contract loopt nog tot eind 2016.

Volgens Orbital Sciences kost het vervangen van de motoren van de Antares-raket NASA niks extra. Voor 2016 staat een modernisering van het voortstuwingssysteem voor de raket op het programma. De huidige motoren zijn van Russische makelij.

'Schaf gezinslocaties voor asielzoekers af'

De zogenoemde gezinslocaties, waar uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen worden opgevangen, moeten worden afgeschaft. Gezinnen die terug moeten naar het land van herkomst moeten intensief worden begeleid in het asielzoekerscentrum waar ze wonen, zodat ze versterkt in plaats van verzwakt aan een toekomstperspectief kunnen werken. Dat is de boodschap van een woensdag gepresenteerd rapport van de werkgroep Kind in Azc.

De werkgroep, waarin onder meer Unicef, Defence for Children en Vluchtelingenwerk Nederland zijn vertegenwoordigd, deed onderzoek naar 'het perspectief van jongeren en kinderen in gezinslocaties'. Daaruit is gebleken dat het 'vrijheidsbeperkende en sobere regime van de gezinslocaties zowel vanuit oogpunt van humaniteit als effectiviteit niet wenselijk is en niet strookt met de minimumeisen van het VN-Kinderrechtenverdrag'.

De situatie heeft volgens het rapport een 'negatief' effect op het welzijn van kinderen. Zo heerst er veel stress en spanning op de locaties. "Groepen mensen die verplicht moeten terugkeren bij elkaar plaatsen heeft een negatieve impact op de terugkeerbereidheid. Bovendien wordt de (extra) verhuizing naar een gezinslocatie als zeer belastend ervaren", schrijft de werkgroep.

De gezinslocaties zijn bovendien weinig effectief, zo luidt een van de conclusies. Van het totaal aantal bewoners van de locaties keerde nog geen twaalf procent terug naar het land van herkomst. Dat komt doordat de meeste gezinnen uit landen komen waarnaar gedwongen terugkeer vaak niet mogelijk is, zoals Somalië, Irak en China. Daardoor verblijven mensen 'veel te lang' in de gezinslocaties, wat weer leidt tot stress en een gespannen sfeer, zo blijkt uit het rapport.

"De constante dreiging met uitzetting naar een, voor veel kinderen, vreemd en onveilig land maakt hen bovendien angstig. Deze angst wordt versterkt doordat de kinderen soms getuige zijn van uitzettingen, en weten dat hen dit ook kan overkomen", stellen de onderzoekers. De kinderen slapen daardoor slecht en hebben last van nachtmerries. Bovendien heeft het zijn weerslag op de motivatie en prestaties op school. "Kinderen kunnen zich niet goed concentreren en vertonen soms problematisch gedrag."

De werkgroep meldt verder dat kinderen zich gevangen voelen op de gezinslocaties. "Ze kunnen niet even elders ontspannen met gezin of vrienden. Vakantie, een uitje of schoolgerelateerde activiteiten, zoals een schoolreisje naar het buitenland zijn evenmin mogelijk." De kinderen ervaren de situatie als ziekmakend en dat beeld wordt volgens het rapport bevestigd door professionals. De werkgroep stelt daarop dat de toegang tot en de kwaliteit van zorg - zeker als het om kinderen gaat - boven alle andere belangen moet staan.

Om de situatie in de locaties te verbeteren, wordt een aantal aanbevelingen gedaan. Zo moet de overheid inzetten op een 'activerend beleid', gericht op het 'versterken en toerusten van gezinnen'. Het huidige ontmoedigingsbeleid en het strenge regime op de locaties moeten worden losgelaten. Daarnaast wordt de continuïteit van de schoolloopbaan van de asielkinderen van 'het grootste belang' geacht.

Gezinnen moeten daarom gedurende de totale periode dat zij in de asielopvang verblijven, worden opgevangen op permanente, kleinschalige en kindvriendelijke locaties. "De aanwezigheid van huis- werkruimtes en computers met snelle internetverbinding zijn daarbij onontbeerlijk", vindt de werkgroep. De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten op de 'nieuwe' locaties kunnen wonen, leren, spelen en werken vanaf het moment dat zij in Nederland aankomen tot de verhuizing naar een reguliere woning of terugkeer naar hun eigen land.

[vid] Alien gefilmd bij daglicht in Mexico

Op internet is zojuist een filmpje gezet dat wel eens het doorslaggevende bewijs zou kunnen zijn voor het bestaan van buitenaards leven. In het filmpje is namelijk een rennende alien te zien. Het wezen is gefilmd bij daglicht, en dat komen we niet vaak tegen.

Volgens de bron is de alien deze maand op de film gezet in Mexico. Het in zwart gehulde mannetje rent pardoes het bos in.

Een groepje jongetjes zet hierop de achteervolging in, maar zij waren helaas niet snel genoeg. Volgens kenners is het buitenaardse wezen zeer klein. Men heeft nog geen enkel idee wat de alien is, noch van welke planeet hij komt en of hij al naar huis heeft gebeld.


Dit is hem, de Mexicaanse alien

Cannavaro volgt Lippi op in Guangzhou

Fabio Cannavaro is de nieuwe trainer van Guangzhou Evergrande. De 41-jarige Italiaanse oud-verdediger volgt Marcelo Lippi op die zondag na het behalen van de derde landstitel met de Chinese ploeg besloot door te gaan als technisch directeur. Guangzhou Evergrande maakte de komst van Cannavaro woensdag via Twitter bekend.

Cannavaro speelde tussen 1992 en 2011 voor Napoli, Parma, Inter, Juventus, Real Madrid en Al-Ahli. Hij speelde 136 interlands voor Italië en was aanvoerder toen de Azzurri in 2006 wereldkampioen werden. Bij Al-Ahli was hij het afgelopen seizoen al assistent-trainer.

Zedendelinquent slaat toe in ziekenhuis

Een verpleegkundige met een strafblad vanwege een zedendelict heeft in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen de kans gehad om nog meer slachtoffers te maken. Drie jonge vrouwelijke patiënten hebben aangifte gedaan tegen de man wegens ontucht en verkrachting. Ook een andere patiënte zegt dat ze werd benaderd voor intiem contact en een stagiaire klaagde over seksuele intimidatie.

Het ziekenhuis wist niet over de veroordeling van de man.

Het ziekenhuis kreeg de eerste klacht over de verpleegkundige in april 2012 van een patiënte die zei dat ze tijdens een nachtdienst seksueel was misbruikt. Na een coachingstraject werd de verpleegkundige toch weer toegelaten in de nachtdienst tot begin 2013 een andere patiënte aangifte tegen hem deed wegens verkrachting.

Pas tijdens politieonderzoek werd duidelijk dat de man was veroordeeld. Hij werd ontslagen en het ziekenhuis diende een tuchtklacht tegen hem in.

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg legde aan de man woensdag een beroepsverbod op. De tuchtrechter meent dat voldoende vaststaat dat de verpleegkundige zich herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jonge vrouwelijke patiënten. Zijn ontkennende verklaringen komen leugenachtig over en voor de gevaarlijke hulpverlener is geen plaats meer in de gezondheidszorg, aldus de uitspraak.

Hogenkamp zet opmars in Limoges voort

Tennisster Richel Hogenkamp is verrassend doorgedrongen tot de kwartfinale van het WTA-toernooi in Limoges. De Doetinchemse, die als lucky loser was toegelaten tot het hoofdtoernooi, klopte woensdag Stefanie Vögele (7) uit Zwitserland met 7-5 en 6-3. Igor Sijsling ging naar de laatste acht bij het challengertoernooi van Bratislava.

Hogenkamp moest de eerste break van de wedstrijd aan Vögele laten. De Zwitserse, met haar 78e plaats op de wereldranglijst zeventig plaatsen hoger gerangschikt dan de Nederlandse, leverde echter direct ook haar opslag in en op 5-5 sloeg Hogenkamp nogmaals toe. In de tweede set brak Hogenkamp in de vijfde game weer en bij 5-3 lukte het Vögele niet om op eigen opslag in de wedstrijd te blijven.

Sijsling, de nummer vier van de plaatsingslijst in Slowakije, rekende in de tweede ronde af met Ante Pavic. De Kroaat liet zich echter niet zomaar oprollen: 7-6 (4) en 6-4. In de kwartfinale treft de Amsterdammer de Tsjech Adam Pavlasek of Jimmy Wang uit Taiwan.

Peter Timofeeff weer thuis na hersenbloeding

Peter Timofeeff heeft het revalidatiecentrum waar hij de afgelopen tijd verbleef verlaten. "Ik ben weer thuis", schrijft de 64-jarige meteoroloog woensdag op Twitter. Hij werd half september getroffen door een hersenbloeding.

"We hebben er hard voor gewerkt", blikt Timofeeff terug. Hij laat weten dat het huis bij thuiskomst versierd was met vlaggetjes en dat hij 'trots en emotioneel' is. De meteoroloog moet nog enkele dagen in de week terugkeren om verder te revalideren. Artsen verwachten dat hij volledig herstelt.

Bijna vijftig miljoen euro voor Van Gogh

Een schilderij van de hand van Vincent van Gogh heeft dinsdag op een veiling in New York 61,8 miljoen dollar (49,3 miljoen euro) opgeleverd. Dat is een stuk meer dan de verwachte opbrengst van dertig tot vijftig miljoen dollar.

Van Gogh vervaardigde het kunstwerk, Stil Leven, Vaas met Madeliefjes en Klaprozen, in 1890, enkele weken voor zijn dood. Het bedrag dat voor het doek is betaald is geen record, het grootste bedrag dat ooit voor een Van Gogh werd neergeteld is 82,5 miljoen dollar.

Op de veiling van Sotheby's werden meer astronomische bedragen betaald. Een sculptuur van Alberto Giacometti uit 1951, Chariot, bracht 101 miljoen dollar (tachtig miljoen euro) op, het beeldhouwwerk Tete van Amedeo Modigliani was goed voor 70,7 miljoen dollar (56,4 miljoen euro).

Nederlandse bedrijven dupe van machinistenstaking

Nederlandse klanten van goederenvervoerder DB Schenker krijgen van woensdagmiddag tot maandagochtend te maken met zware verstoringen en mogelijk uitval van goederentreinen van, naar en via Duitsland. Dat liet een woordvoerder van de Nederlandse tak van het transportbedrijf woensdag weten. Door de staking van machinisten ligt het Duitse spoorverkeer de komende vier dagen voor een groot deel plat.

"Het spijt ons erg dat we onze klanten niet kunnen bieden waarvoor ze hebben betaald. We hebben hen dinsdag geïnformeerd over de gevolgen", aldus de zegsman woensdag. DB Schenker, dat als zelfstandige transportdivisie onderdeel is van Deutsche Bahn, heeft veel klanten in de industriële clusters als de havenregio Rotterdam en de chemische industrie in Limburg.

DB Schenker laat op een normale werkdag ongeveer honderd treinen tussen Nederland en Duitsland rijden. Het bedrijf laat wel weten dat het goederenvervoer niet volledig platligt door de staking bij DB Schenker Deutschland. "De stakingsoproep is bedoeld voor de leden van GDL, een van de vakbonden in Duitsland. Er zullen ook machinisten zijn die wel gewoon aan het werk gaan", zegt de woordvoerder. Hoe groot het aandeel stakende machinisten precies is, weet het bedrijf niet.

Dinsdag riep GDL op tot een staking van 109 uur bij Deutsche Bahn, de langste ooit op de Duitse spoorwegen. Woensdag om 15.00 uur wordt het goederenverkeer stilgelegd, een dag later volgen de machinisten van de passagierstreinen.

Maandag om 04.00 uur is de staking weliswaar voorbij, maar daarmee zijn de problemen voor DB Schenker nog niet direct verdwenen. Omdat de dienstregeling weer op gang moet worden gebracht, werken de gevolgen van de staking tot later in de week door, meldt de zegsman.

Man rijdt in op voetgangers in Israël

Een Palestijnse man is woensdag in het oosten van Jeruzalem met zijn auto op een drukke bushalte ingereden. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Volgens de politie gaat het om een 'opzettelijke aanval' waarbij dertien mensen gewond raakten, van wie drie ernstig.

Het voertuig raakte meerdere voetgangers en knalde daarna op andere auto's. De bestuurder stapte uit de auto, probeerde te vluchten en viel daarna een groep politieagenten aan met een breekijzer. De politie heeft de aanvaller doodgeschoten, die volgens de autoriteiten recentelijk was vrijgelaten uit de gevangenis.

Geen enkele organisatie heeft de aanslag nog opgeëist. Wel sprak de militante beweging Hamas haar bewondering uit voor de aanval. "Wij prijzen deze heroïsche operatie", zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum. "Wij roepen op tot meer soortgelijke (...) operaties."

De aanval komt een week na een soortgelijk incident in Jeruzalem. Toen reed een Palestijn eveneens in op een halte, waarbij een Ecuadoraanse vrouw en een baby van drie maanden om het leven kwamen.

De afgelopen maanden wordt bijna dagelijks gevochten tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in Oost-Jeruzalem. De Israëlische regering heeft bouwplannen aangekondigd in het gebied. Palestijnen zien het stadsdeel als de toekomstige hoofdstad van hun onafhankelijke staat.

Oekraïne schrapt subsidies voor oostelijke gebieden

De Oekraïense regering zet voorlopig subsidies stop voor oostelijke delen van het land waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaken. Dat heeft premier Arsenij Jatsenjoek woensdag bekendgemaakt. Het besluit is waarschijnlijk een reactie op de verkiezingen die zondag werden gehouden in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk.

Het gaat in totaal om ruim twee miljard euro aan staatssteun, waaronder pensioenen en uitkeringen. Jatsenjoek zei dat de betalingen zullen worden voortgezet als de rebellen in het oosten het bestuur van de gebieden overdragen aan de autoriteiten in Kiev.

Sinds de strijd in Oost-Oekraïne losbarstte verkeren de gebieden in economisch zwaar weer. Het stopzetten van de staatssteun zal de situatie alleen maar verergeren.

NBA 2K15

Wat kun je nog doen als je volgens veel mensen al de perfecte sportsgame hebt weten neer te zetten? Daar moeten de mensen van 2K Sports hun hoofden over hebben gebroken toen ze na NBA 2K14 begonnen aan het maken van NBA 2K15. Zoals elk jaar hebben zij de game bij het begin van het pre-season van het basketbalseizoen in de winkels geslingerd met een te verdedigen status waar je u tegen zegt.

Presidenten eisen burgerbestuur Burkina Faso

De presidenten van Nigeria, Senegal en Ghana zijn woensdag afgereisd nar Burkina Faso om namens de internationale gemeenschap aan te dringen op het vestigen van een burgerbestuur in het land. Vorige week greep het leger de macht, nadat president Blaise Compaoré onder druk van demonstranten was afgetreden.

De internationale gemeenschap wil dat in Burkina Faso de situatie snel weer normaliseert en dat het leger plaatsmaakt voor een burgerbestuur. De Afrikaanse Unie heeft het land twee weken de tijd gegeven. Gebeurt er in die periode niets dan worden er sancties getroffen.

De presidenten voeren woensdag onder anderen overleg met de oppositie in Burkina Faso en legerleider Isaac Yacouba Zida.

Toyota verhoogt winstverwachting na goed kwartaal

Toyota heeft zijn winstverwachting voor dit jaar flink verhoogd nadat de Japanse autofabrikant zijn winst vorig kwartaal met bijna een kwart zag toenemen. Het bedrijf denkt eind maart, wanneer het gebroken boekjaar afloopt, twee biljoen yen (veertien miljard euro) over te houden. Dat maakte Toyota woensdag bekend in zijn halfjaarcijfers.

Drie maanden geleden sprak het bedrijf nog van een verwachte winst van iets minder dan 1,8 biljoen yen. Met een winst van 539 miljard yen in het tweede kwartaal deed het bedrijf het echter aanmerkelijk beter dan voorzien. Het nettoresultaat lag daarmee 39 miljard yen hoger dan analisten hadden verwacht.

Ook de omzet van Toyota was hoger dan vorig jaar, mede door de zwakke koers van de yen. Daardoor houdt de autofabrikant van omzet uit het buitenland meer geld over dan vorig jaar, wanneer deze eenmaal is omgewisseld. De inkomsten van Toyota stegen door die gunstige wisselkoersen met vier procent naar bijna 6,6 miljard euro.

Verheijen: geworven geld voor VVD en niet voor mij

Het geld dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo heeft ontvangen van projectontwikkelaar Piet van Pol was bedoeld voor de VVD-campagne en niet voor hemzelf. Dat laat de politicus woensdag weten in een reactie op een artikel in Elsevier waarin hij ervan wordt beschuldigd geld te hebben aangenomen van de omstreden Van Pol.

Verheijen noemt het artikel 'feitelijk onjuist'. "De VVD Venlo heeft binnen de daarvoor gestelde wettelijke en partijregels fondsen geworven voor de VVD-campagne en niet voor mij." Over de door Elsevier beschreven 'bedelbrief' waarin de oud-wethouder Van Pol uitnodigt om 'te investeren in een beter Venlo' zegt Verheijen dat die 'in veelvoud naar verschillende potentiële donateurs is gegaan, met dezelfde algemene inhoud'.

Volgens Elsevier heeft Van Pol in januari en februari 2011 minstens drie keer geld overgemaakt naar de campagnekas van Verheijen. Het zou in totaal gaan om 6750 euro. De betalingen werden niet gemeld, terwijl politieke partijen giften boven de 4500 euro openbaar moeten maken. Ten tijde van de transactie onderhandelde Verheijen met Van Pol over de verkoop van een terrein in de binnenstad van Venlo. Het terrein werd ver onder de taxatiewaarde verkocht.

Het Kamerlid geeft toe dat onder zijn bewind de projectontwikkelaar en exploitant van het terrein bij elkaar zijn gebracht, 'maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van burgemeester en wethouders waar ik destijds al bijna een halfjaar geen lid meer van was'.

Tegen projectontwikkelaar Van Pol loopt een justitieel onderzoek, omdat hij oud-VVD-wethouder Jos van Rey zou hebben omgekocht. In ruil daarvoor zou Van Pol zijn bevoordeeld door de oud-wethouder van Roermond bij het toekennen van bouwprojecten. Verheijen laat weten dat hij gehoord is als getuige in die zaak en dat hij daarbij 'open en transparant is geweest. "Het OM heeft daarin geen reden gezien om nadere stappen naar mij te ondernemen."

Polen past defensiestrategie aan om Oekraïne

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een nieuwe defensiestrategie voor het land. Volgens de president is dat nodig gezien de instabiliteit en de bedreigingen voor de veiligheid in buurland Oekraïne.

Het document is volgens Komorowski een reactie op de dingen die 'ten slechte zijn gekeerd aan de Poolse oostgrens, waar een instabiel gebied is ontstaan'.

Als een van de negatieve veranderingen noemt de regering het agressieve Russische beleid en de annexatie van het schiereiland de Krim.

De nieuwe defensiestrategie vervangt een plan uit 2007 en heeft betrekking op economische, politieke en defensieve vraagstukken op alle niveaus. Een van de maatregelen die voortvloeien uit de nieuwe strategie is dat Polen grote hoeveelheden materieel en militairen naar alle bijna lege bases in het oosten van het land gaat sturen. Ook worden alle reservisten weer getraind.

[pic] [vid] Ruzie om enorme tieten Krimse

De strijd tussen Rusland en Oekraïne is weer flink opgelaaid. Maria Zarring met cup 75K is namelijk verkozen tot de mooiste natuurlijke schoonheid van Rusland. Tot woede van de Oekraïnezen, want de 27-jarige schone komt namelijk uit De Krim.

De bloedmooie brunette is dan ook een lekker wijf. Ondanks haar enorme prammen is ze zelf gelukkig een slank poppetje. Boze tongen beweren dan ook dat ze aan haar voorgevel heef laten sleutelen.

Dat nu juist een vrouw uit het onlangs door Rusland ingelijfde De Krim tot lekkerste Russin is verkozen, is de bevolking van Oekraïne een doorn in het oog. Zij spreken van een vies politiek spelletje.

Daar wil Maria echter niets van weten. Ook de geruchten dat haar tieten nep zijn, wijst ze van de hand. "Ik ben trots op mijn borsten en op de rest van mijn lichaam", aldus de Krimse.

Nog eens dertig tips over gedumpte baby Amsterdam

De politie heeft nog eens dertig tips binnengekregen over de baby die anderhalve week geleden werd gedumpt in een Amsterdamse vuilcontainer. Dat meldt een politiewoordvoerder naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. De gouden tip zit er volgens haar nog niet bij.

Slechts een klein deel van de tips gaat over de getoonde compositietekening van een mogelijke getuige. De man van ongeveer 30 jaar zou rond de tijd dat de baby werd gedumpt in een auto hebben gezeten in de buurt van de container in de Fritz Conijnstraat in Amsterdam-West. De politie heeft twee tekeningen van hem verspreid, een met en een zonder bril.

Het overgrote deel van de tips gaat over de pleister en speen van het meisje, die beide in de uitzending werden getoond. De politie kreeg vooral informatie over plekken waar deze spullen kunnen worden gekocht.

Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht van vorige week kwamen al veertig tips binnen. Dit heeft toen niet geleid tot het achterhalen van de ouders.

Marihuanagebruik in Oregon gelegaliseerd

Amerikaanse kiezers in de staat Oregon en in het District of Columbia hebben zich dinsdag uitgesproken voor de legalisering van recreatief marihuanagebruik door volwassenen. Ze volgen daarmee het voorbeeld van Colorado en Washington, waar dit twee jaar geleden al werd goedgekeurd.

Ook in Alaska werd gestemd over recreatief marihuanagebruik, maar de uitslag van dit 'ballot initiative' is nog niet binnen.

In het District of Columbia is weliswaar het gebruik van marihuana toegestaan, de koop ervan blijft echter verboden. In Oregon, Colorado en Washington ligt dat anders: daar wordt de verkoop van marihuana gereguleerd en belast.

De Drug Policy-alliantie, die campagne voert voor legalisering, is blij en hoopt dat de uitslag van dinsdag helpt om in 2016 in Californië een referendum te kunnen houden. "Het tempo van de hervormingen gaat omhoog, andere staten gaan zeker volgen en zelfs het Congres lijkt te ontwaken", aldus Ethan Nadelmann.

'Britney Spears weer aan het daten'

Britney Spears staat open voor een nieuwe liefde. De 32-jarige zangeres is aan het daten met Charlie Ebersol, de zoon van televisiebons Dick Ebersol. De twee spreken inmiddels al een paar weken met elkaar af, laten een bron weten aan entertainmentzender E!

"Hij is hartstikke lief en ze hebben enorm veel plezier in het elkaar leren kennen", zegt de ingewijde over de twee, die elkaar kennen via vrienden. "Het is slechts het begin, dus geen idee of het serieus wordt, maar op dit moment vermaken ze zich prima."

Spears liet twee maanden geleden weten dat ze na een relatie van anderhalf jaar heeft gebroken met David Lucado. Hij bleek haar te hebben bedrogen.

Vaticaan veroordeelt hulp bij zelfdoding

De rooms-katholieke kerk veroordeelt de hulp die een Amerikaanse vrouw met terminale hersenkanker kreeg omdat zij waardig wilde sterven. Dat heeft Ignacio Carrasco de Paula, hoofd van de Pontificale Academie voor Leven, dinsdag gezegd. Hij noemde de hulp die Brittany Maynard kreeg om een einde aan haar leven te maken 'verwerpelijk'.

"Waardigheid is iets anders dan het beëindigen van iemands leven", zei Carrasco de Paula tegen ANSA. "Brittany's daad zelf is verwerpelijk, maar wat er gebeurde in haar geweten weten wij niet." Hij zei geen personen aan te vallen, maar stelde 'dat het gebaar dient te worden veroordeeld'.

Een bestuurslid van de actiegroep Compassie & Keuzes, dr. Ignacio Castuera, wees erop dat Maynard geen katholiek was. Hij acht het verkeerd om geloofsstellingen op te leggen aan personen die deze niet onderschrijven.

Maynard stierf zaterdag in de staat Oregon na publiekelijk te hebben verklaard haar leven te willen beëindigen en politieke actie te willen uitlokken. De zaak zorgde voor een verhit debat over hulp bij zelfdoding voor terminaal zieken. De vrouw was speciaal van Californië naar Oregon verhuisd zodat ze haar leven op haar eigen voorwaarden kon beëindigen, waar de wet van laatstgenoemde staat in voorziet.

Heijmans zet tweehonderd man op straat

Heijmans schrapt tweehonderd banen bij de bedrijfstak die onder meer kantoren, scholen en ziekenhuizen bouwt. Die stap is volgens het concern nodig omdat de bedrijfstak dit jaar tot dusver ruim twintig procent minder omzette dan in de eerste negen maanden van 2013. Dat maakte de beursgenoteerde bouwer woensdag bekend.

Ook over de gehele linie staan de resultaten van Heijmans flink onder druk. De inkomsten namen over de eerste drie kwartalen af met tien procent op jaarbasis, zo meldt het bouwbedrijf. Exacte omzetcijfers gaf Heijmans overigens niet en ook over de winst hield het concern zijn mond dicht.

Topman Bert van der Els spreekt in een toelichting van een 'mager resultaat'. Het is volgens hem nog maar de vraag of Heijmans dit jaar operationeel winst kan maken. Vooral in de utiliteitsbouw - de tak waar de ontslagen vallen - 'is het rendement duidelijk onvoldoende'. Daar is 'aanpassing van de organisatie voor nodig', zo stelt Van der Els.

CNV Vakmensen laat in een reactie weten verrast te zijn over de ontslagronde bij Heijmans. De bond had drie weken geleden nog een gesprek met de top van het bedrijf. "Toen is met geen woord gerept over tweehonderd ontslagen", aldus CNV-bestuurder Robbim Heins.

Treinstaking hinder voor herdenking val van de Muur

Het is zondag precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dat wordt uiteraard gevierd, maar de viering kan wel eens problematisch worden. Vanaf woensdag leggen Duitse treinmachinisten het werk neer voor wat naar verwachting de langste treinstaking in de geschiedenis van Deutsche Bahn zal worden: pas maandag gaan er weer treinen rijden.

Tot de staking is opgeroepen door machinistenvakbond GDL. Tot groot ongenoegen van DB dat in dagblad Der Tagesspiegel liet weten 'sprakeloos' te zijn. Een nieuwe staking is volgens het Duitse spoorwegbedrijf 'je reinste haarkloverij'. Er is een vervangende dienstregeling opgesteld, waardoor ongeveer een derde van de treinen kan blijven rijden, maar volgens DB 'wordt het openbare leven lamgelegd'. Ulrich Weber van DB heeft de vakbond opgeroepen om onverwijld met het spoorbedrijf aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Vooral in Berlijn gaat de treinstaking voor problemen zorgen. Er worden in het weekeinde honderdduizenden mensen verwacht voor de herdenking van de Mauerfall. Grote groepen mensen willen dan naar verwachting gebruikmaken van de S-Bahn, het stadsnet van de hoofdstad, maar ook daar rijden waarschijnlijk geen treinen. Bovendien wordt er vrijdag een voetbalwedstrijd gespeeld en veel fans nemen vaak de trein naar het stadion.

Het is al de zesde keer dat Duitse machinisten gaan staken. Zondag liepen de salarisonderhandelingen tussen de machinisten en DB opnieuw stuk, waarop GDL direct verklaarde met nieuwe acties te komen.

Noorwegen acht kans op aanslag 'waarschijnlijk'

De komende twaalf maanden wordt Noorwegen 'waarschijnlijk' het toneel van een terroristische aanslag of een terreurdreiging. Dat hebben de Noorse inlichtingendiensten woensdag bekendgemaakt.

De afgelopen maanden hebben Islamitische Staat en andere terreurbewegingen opgeroepen tot aanslagen in landen die deelnemen aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS. Oslo liet vorige week weten dat het honderdtwintig militairen naar Irak stuurt om troepen op te leiden voor de strijd tegen de extremisten. De militairen komen zelf niet in actie op het slagveld.

In de verklaring staat te lezen dat de dreiging met name geldt voor militairen, politieagenten en politici. Het niveau van de terreurdreiging is minder hoog dan in juli. Toen zeiden de Noorse inlichtingendiensten informatie te hebben die wees op een 'concrete dreiging' van mensen die banden hadden met IS. Het dreigingsniveau werd later weer naar beneden bijgesteld.

Stoffelijke resten MH17 zaterdag naar Nederland

De menselijke resten die vorige week zijn geborgen op de rampplek van de crash met MH17 worden zaterdag overgevlogen naar Nederland. Het militaire transportvliegtuig komt rond 16.00 uur aan op de vliegbasis in Eindhoven. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Bij de repatriëring wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de vorige keren dat resten werden teruggebracht naar Nederland. De stoffelijke resten worden onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd.

De menselijke resten werden afgelopen dinsdag geborgen. Ook zijn toen persoonlijke bezittingen van inzittenden veiliggesteld. Bij de vliegramp in juli van dit jaar in het oosten van Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Eerste Taiwanese wielrenner op World Tour-niveau ooit

Lampre-Merida heeft de Taiwanese wielrenner Chun Kai Feng vastgelegd. De 26-jarige wordt de eerste Taiwanees op World Tour-niveau. De komst van Feng bij Lampre is vermoedelijk ingegeven door sponsor Merida. Dat fietsenmerk komt uit Taiwan.

Feng begon zijn loopbaan op de baan waar hij Aziatisch juniorenkampioen werd op de puntenkoers. In 2010, 2012 en 2013 werd hij Taiwanees kampioen op de weg en in 2013 ook op de tijdrit. In 2012 werd hij op de baan Aziatisch kampioen scratch. Dit seizoen won hij in de Ronde van Taiwan de bergtrui.

Taekwondoka bij Jeugd Olympische Spelen test positief

Een taekwondoka die meedeed aan de Jeugd Olympische Spelen is betrapt op het gebruik van een verboden middel. De betreffende sporter, van wie de identiteit vanwege de leeftijd geheim wordt gehouden, is gediskwalificeerd. Bij de taekwondoka werd furosemide gevonden. Dat vochtafdrijvende middel kan worden gebruikt om het gebruik van andere doping te maskeren.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de internationale taekwondobond WTF en het nationale olympisch comité van de betrapte sporter gevraagd om onderzoek te doen. Zo hopen ze erachter te komen welke rol de entourage van de sporter heeft gespeeld in het dopinggebruik.

De Jeugd Olympische Spelen werden in augustus in het Chinese Nanjing gehouden. Het was de tweede editie van het evenement. Aan het taekwondotoernooi deden sporters uit 58 landen mee, waaronder de Nederlanders Machario Patti, Fahd Zaouia en Nabil Ennadiri, die brons won.

Trademark aangevraagd voor Fallout: Shadow of Boston

Er is bij het Duitse Patent- en Trademarkbureau een aanvraag binnengekomen voor 'Fallout: Shadow of Boston'. De aanvrager is Bethesda. Zou dit een aanwijziging kunnen zijn voor een nieuwe Fallout-game?

Er waren eerder al geruchten die deze des te plausibeler maken. De titel 'Shadow of Boston' is al eerder gevallen en zou zich, logischerwijs, afspelen in de Amerikaanse stad Boston. De game verscheen eerder ook al op IMDB maar is daar inmiddels weer vanaf gehaald. Hierbij zouden onder andere voice actors Ron Perlman en Erik Dellums genoemd zijn. 

De categorieën waarin het trademark is aangevraagd zijn 'game discs', 'downloadable computer game programs' en 'auditioning for tv-shows'. Dit zou kunnen wijzen op een tv-serie van Fallout. 

Tennisser Bracciali geeft matchfixing toe

De Italiaanse tennisser Daniele Bracciali heeft matchfixing gepleegd. Dat heeft hij bekend aan de aanklager. Onderzoeker Roberto di Martino bevestigde aan persbureau AP dat Bracciali vorige week tijdens een verhoor 'een aantal zaken toe heeft gegeven en een aantal zaken heeft ontkend'.

Bracciali en collega Potito Starace, met wie hij soms dubbelde, worden in Italië verdacht van corruptie. Onderschepte internetconversaties waarin wordt geclaimd dat ze wedstrijden verkochten werden drie weken geleden in Italiaanse media afgedrukt. Die conversaties maken deel uit van een onderzoek naar matchfixing dat zich oorspronkelijk alleen op voetbal richtte.

Volgens onderzoeksleider Di Martino is het tennisonderzoek nu zo groot dat het wereldomvattend is. Hij wilde niet bevestigen dat de Zweedse oud-tennisser Tomas Nydahl ook verdacht wordt van het recruteren van spelers om wedstrijden te fixen.

Geen jacht op illegale downloader

Internetters die films, boeken of muziek downloaden uit illegale bron worden in Nederland echt niet strafrechtelijk aangepakt. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag opnieuw benadrukt tijdens een Kamerdebat over auteursrechten. De bewindsman blijft zich richten op de aanpak van uploaders.

"De handhaving is en blijft civielrechtelijk", zei Teeven. "Er wordt alleen gekeken naar uploaders en niet naar downloaders. Het is veel efficiënter om de aanbieders aan te pakken." In de Kamer bestond de vrees dat dit zou leiden tot een jacht op de illegale downloader.

Sinds een uitspraak van de Europese rechter in april is downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan. Destijds benadrukte Teeven al dat het niet om een strafrechtelijk, maar een civielrechtelijk verbod gaat. Dat betekent dat alleen stichting Brein downloaders kan aanpakken. Brein gaf eerder al aan alleen aanbieders van illegale content aan te pakken, de zogenoemde uploaders.

Teeven wees er overigens op dat steeds meer internetters kiezen voor legale alternatieven. Dat is een trend die een aantal jaar geleden nog niet werd verwacht, zo benadrukte hij. Om de illegale markt op internet echt onder controle te krijgen wees Teeven erop dat in Europees verband meer moet worden samengewerkt.

De bewindsman heeft goede hoop dat de nieuwe eurocommissaris voor digitale economie Günther Oettinger hiermee aan de slag gaat. De verwachting is dat daar komende maand meer duidelijk over wordt. Teeven hoopt de hervorming van het auteursrecht af te kunnen stemmen met deze nieuwe richtlijnen.

Wildplassers tegen Paleis op de Dam in spotlights

Wie vanaf december tegen het Koninklijk Paleis in Amsterdam plast, wordt in de schijnwerpers gezet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt woensdag aan voorgoed een einde te maken aan het wildplassen op de Dam. De lampen zijn deels gekoppeld aan bewegingssensoren. Als de verlichting niet helpt, volgen zwaardere maatregelen.

Voor het urinevrij houden van de buitenkant van het paleis is een budget van een miljoen euro vrijgemaakt. "We hopen natuurlijk dat dit niet wordt opgemaakt", laat een woordvoerder weten. Voor de verlichting is al een ton uit het potje gehaald. "De renovatie van het paleis kostte honderd miljoen euro, het zou zonde zijn als dat allemaal verloren gaat."

De tweede stap in het plan is een 'urilift' in de buurt van de Dam. Het urinoir zit overdag onder de grond, maar stijgt bij het vallen van de avond. Als mensen dan nog steeds tegen het paleis plassen, worden zwaardere bouwkundige maatregelen genomen.

"Te denken valt aan fijnmazige schermen in de openingen van de arcade en aan hekjes of palen met kettingen voor de gevel", licht het ministerie toe. "Ook zou de bestaande trap voor de arcade vergroot kunnen worden, eventueel met een 'pop-uphek' van spijlen die overdag in de trappartij verdwijnen."

Het bouwhek dat nu nog voor het paleis staat, verdwijnt deze week. Daarmee is de arcade weer zichtbaar voor het publiek. De gevel van het paleis is tussen 2009 en 2011 flink gerenoveerd, maar door het geplas en dagelijks schoonspuiten treedt weer verval op. Daarom is als tijdelijke oplossing het bouwhek geplaatst, maar dat vindt het Rijksvastgoedbedrijf 'het paleis onwaardig'.

Wildplassen is strafbaar. Wie zijn blaas willen legen tegen het voormalige stadhuis, kan op een boete van 140 euro rekenen.

Piketty pleit voor meer belasting op vermogen

Het is een kwestie van gezond verstand om de belasting op kapitaal te verhogen, en die op arbeid te verlagen. Dat heeft de Franse stereconoom Thomas Piketty woensdag gezegd tijdens een gesprek met Kamerleden.

"Het is een kwestie van gezond verstand, geen kwestie van links of rechts", zei Piketty, die beroemd is geworden met een baanbrekend boek over de toenemende verschillen in vermogen. Tot nu toe ging de aandacht vooral uit naar verschillen in inkomen.

Piketty zei verder dat zijn boodschap vaak te negatief wordt uitgelegd. Het goede nieuws uit zijn boek, waarin hij cijfermateriaal over drie eeuwen analyseert, is dat het vermogen van particulieren enorm is gegroeid. "Er is veel aandacht voor de schulden bij overheden, maar daar staat een veel groter vermogen bij particulieren tegenover. Onze overheden zijn arm, maar wij zijn rijk."

Ook over de toekomstige economische groei in Europa is Piketty redelijk optimistisch. Groeipercentages van vier of vijf procent zitten er niet meer in, maar een groei van gemiddeld een tot twee procent is nog steeds haalbaar.

Investeringen in onderwijs en innovatie zijn belangrijk om de economie op de lange termijn te stimuleren, zei Piketty. Goed, toegankelijk onderwijs helpt ook om ongelijkheid tegen te gaan.

Piketty wees erop dat veel eurolanden meer kwijt zijn aan rente op hun schulden dan ze uitgeven aan universiteiten. Dat moet veranderen, zei hij.

Teeven onderzoekt pop-up bij illegale sites

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat met internetaanbieders om de tafel om te onderzoeken of internetters die op het punt staan films, boeken of muziek te downloaden uit illegale bron met een pop-up op legale alternatieven kunnen worden gewezen. Dat heeft de bewindsman woensdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een debat over auteursrechten.

Teeven wees er op voorhand op dat hij het plan niet doorzet als blijkt dat providers het internet hiervoor moeten gaan 'filteren'. Uit het overleg met internetproviders en ervaringen uit landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk moet blijken of websites die films, boeken of muziek illegaal aanbieden voorzien kunnen worden van zo'n waarschuwing, een pop-up. Teeven wil hier begin volgend jaar duidelijkheid over verschaffen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleitten voor zo'n waarschuwing om internetters op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Beide partijen zagen evenwel niet voor zich hoe zo'n verbod technisch ingevoerd zou kunnen worden. Oppositiepartij D66 noemde het voorstel daarom ook 'onnozel' en technisch 'onuitvoerbaar'. Ook oppositiepartijen CDA en de PVV stelden hun vraagtekens bij het plan.

F1-team Lotus tevreden over nieuwe neus

Het Formule 1-team Lotus is tevreden over de eerste circuittest van de nieuwe neus van de bolide. De renstal uit Enstone rijdt nu rond met een vorkneus, maar deze moet voor het seizoen 2015 vervangen worden door een 'normale' lage neus. Daarom werd hiermee afgelopen vrijdag in Austin getest.

Technisch directeur Nick Chester is tevreden over de eerste resultaten. "De neus presteerde redelijk zoals we hadden verwacht. De auto deed het iets minder dan met de huidige neus, maar dat lag ook in de lijn der verwachting. We hebben zeer nuttige data verzameld die ons zal helpen bij de verdere ontwikkeling van de neus. De toekomstige neus zal niet veel afwijken dan waarmee we in Austin hebben gereden, maar we blijven natuurlijk doorontwikkelen."

Ook komende vrijdag in Brazilië zal Lotus de nieuwe neus weer gaan testen. Volgens Chester ligt ook de rest van het werk voor de Formule 1-auto voor 2015 op schema. Hij vindt het daarom goed dat enkele concepten nu al op de huidige auto uitgeprobeerd kunnen worden.

Vrouw neukt vriend het ziekenhuis in

Een seksuele uitspatting met zijn vriendin zal een onbekende Griek nog lang heugen. Zij heeft de beste man namelijk letterlijk het ziekenhuis in geneukt.

Op een dag kreeg het stel het lumineuze idee om een voorbinddildo te gebruiken tijdens de seks. De vrouw in kwestie bond de strapon voor en nam haar vriend snoeihard achterlangs.

Het Griekse standje nam echter een pijnlijke wending toen het seksspeeltje tijdens de daad ineens losraakte. Hierna bleef de dildo vastzitten in de achteruitgang van de Griek.

Er zat dus niets anders op dan naar het ziekenhuis te gaan. Hier hebben artsen bulderend van het lachen de arme drommel uit zijn benarde positie bevrijd. Maar niet voordat de dokters grijnzend met het seksspeeltje op de foto zijn gegaan.

Voorlopig geen uitzettingen naar Somalië

Nederland kan voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten naar Somalië. Op dit moment weten Somalische vreemdelingen niet of ze op 'korte termijn' worden uitgezet, terwijl dat vooruitzicht een voorwaarde is om iemand weg te sturen, zo heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Volgens de Raad van State kan een asielzoeker alleen in vreemdelingenbewaring worden gesteld als diegene zicht heeft op 'uitzetting binnen redelijke termijn'. Voor Somalische asielzoekers is dat vooruitzicht er niet, omdat Teeven geen duidelijke afspraken heeft gemaakt met de Somalische autoriteiten over hun gedwongen terugkeer, aldus de Raad van State.

Omdat Teeven over de uitzettermijn geen duidelijkheid kan geven, kunnen voorlopig geen asielzoekers in bewaring worden gesteld. Daaruit volgt dat ze niet kunnen worden uitgezet, aldus de Raad van State.

Teeven ligt met de autoriteiten overhoop nadat de Somalische regering vorig jaar besloot de medewerking aan de gedwongen terugkeer stop te zetten omdat het in de hoofdstad Mogadishu te onveilig zou zijn. Volgens Teeven is het wel veilig genoeg. Hij wil een paar honderd asielzoekers terugsturen.

Het beroep bij de Raad van State was ingesteld door een Somalische asielzoeker die in vreemdelingenbewaring was geplaatst. De rechtbank in Den Haag had het verzoek tot vrijlating ongegrond verklaard, waarna de asielzoeker beroep instelde bij de hoogste bestuursrechter.

Palestijnen gooien stenen naar joods heiligdom

Tientallen gemaskerde Palestijnse activisten die stenen smeten naar een van de heiligste plaatsen in Jeruzalem zijn woensdag door de Israëlische politie uiteen gedreven. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De politie zette stungranaten in, waarna de rust snel werd hersteld.

De vandalen koelden hun woede op de heiligste plaats voor de joden, de Tempelberg. Op de berg bevinden zich tevens de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee, de heiligste plaats voor moslims na Mekka en Medina. Volgens een politiewoordvoerder raakten meerdere agenten gewond. De Palestijnse autoriteiten hebben nog niet op het incident gereageerd.

Het geweld brak uit toen een groep Israëliërs zich opmaakte om de Tempelberg te bezoeken. Een week geleden schoot een Palestijn een rechtse Amerikaans-Israëlische activist dood die campagne voerde voor meer toegang voor joden tot de Tempelberg. De afgelopen maanden vinden bijna dagelijks opstootjes plaats rondom het heiligdom.

Rekenkamer hekelt 'uitgeefdrift' Europese Unie

De Europese Unie moet zich bij het verlenen van subsidies meer richten op het bereiken van resultaten, in plaats van op 'het puur uitgeven van middelen'. Dat schrijft de Europese Rekenkamer woensdag bij haar oordeel over het jaarverslag van de EU. De controleur gaf de EU opnieuw een onvoldoende voor de controle op de uitgaven.

Volgens de rekenkamer hebben de EU-lidstaten zich de afgelopen jaren vooral geconcentreerd op het uitgeven van geld, zodat geen subsidiemogelijkheden verloren zouden gaan. Het voldoen aan de regels kwam daarna. Achteraf, en bovendien in beperkte mate, werd gekeken naar het 'verwezenlijken van resultaten en impact'.

"We hebben meer prikkels nodig om de prestaties te verbeteren en waar voor het geld te leveren", vindt rekenkamerpresident Vítor Caldeira.

De EU als geheel maakte vorig jaar volgens de Europese Rekenkamer nog altijd te veel fouten bij het uitbetalen van subsidies en andere middelen. Het foutenpercentage daalde weliswaar iets van 4,8 naar 4,7 procent, maar blijft ver boven de drempel van twee procent.

De meeste fouten deden zich voor als de Europese Commissie en de lidstaten de verantwoordelijkheid voor de uitgaven deelden. De rekenkamer schat in dat het foutenpercentage hiervoor op 5,2 procent lag. Als alleen de commissie verantwoordelijk was voor de uitgaven, daalt het foutenpercentage naar 3,7 procent.

Verder werden veel fouten gemaakt in subsidies voor regionaal beleid, energie en vervoer (6,9 procent) en voor geld bedoeld voor plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid (6,7 procent).

De lidstaten kunnen volgens de Europese Rekenkamer veel doen om het tij te keren. Voor een deel wordt dat al gedaan door terugvorderingen. Volgens de rekenkamer hebben de landen echter al vooraf, voor de rekening naar de Europese Commissie wordt gestuurd, voldoende informatie in handen om de uitgaven te verbeteren. "Dit zou het foutenpercentage aanzienlijk hebben teruggebracht, bijvoorbeeld van 6,7 procent tot 2 procent bij plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid."

Baankans jonge werkloze in tien jaar niet zo laag

Het aantal werkloze jongeren dat erin slaagde een baan te vinden lag in het eerste halfjaar op het laagste punt in tien jaar. Zelfs vlak na de kredietcrisis waren de baankansen voor jongeren beter. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de honderdduizend 27-minners die in het eerste kwartaal van dit jaar geen onderwijs volgden en geen baan hadden, had drie maanden later 31 procent een betaalde betrekking gevonden. Vlak na de kredietcrisis lag dat percentage op bijna veertig procent.

Ten opzichte van de periode voor de kredietcrisis, in het eerste kwartaal van 2008, lag het aandeel werkloze jongeren dat werk vond begin dit jaar 21 procentpunten lager. Voor de groep in de leeftijd 27-65 jaar is dat verschil met zes procentpunt veel kleiner (van 24 naar 18 procent).

Volgens het CBS is het de laatste jaren vooral voor middelbaar opgeleide jongeren moeilijker geworden een baan te vinden. Waar nu ongeveer ruim dertig procent in een kwartaal een baan vindt, was dat een paar jaar geleden bijna vijftig procent. Voor laagopgeleiden nam de baankans vijf procentpunt af naar 25 procent. Het aandeel hoogopgeleiden dat op korte termijn een baan vond, bleef vrijwel gelijk op ruim vijftig procent.

Aardbeving sterker dan gedacht

De aardbeving van dinsdagnacht in Groningen blijkt sterker dan aanvankelijk werd vermoed. Het KNMI meldde aanvankelijk dat de beving een sterkte van 2.6 op de schaal van Richter had, maar de beving blijkt een kracht van 2.9 te hebben gehad. Dat concludeert het KNMI uit een heranalyse.

Het epicentrum blijkt niet in Middelstum, maar een dorp verderop, Zandweer, te liggen. Het KNMI heeft inmiddels zeventig meldingen gehad van mensen die de beving hebben gevoeld.

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn veertig schademeldingen binnengekomen. "Het gaat om relatief kleine schades, zoals pleisterwerk dat is afgebrokkeld of muren die zijn gescheurd", zegt een woordvoerder. "Maar voor de bewoners kan zoiets ingrijpend zijn. Wij proberen de schades zo snel mogelijk af te handelen." De NAM roept Groningers op ook woensdag weer een rondje om hun huis te maken om na te gaan of er schade is.

VVD-Kamerlid ontving geld van omstreden Van Pol

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft in zijn tijd als wethouder in Venlo geld aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen kon bijna zevenduizend euro campagnegeld bijschrijven, meldt weekblad Elsevier woensdag.

Volgens Elsevier heeft Van Pol in januari en februari 2011 minstens drie keer geld overgemaakt aan de campagnekas van Verheijen. Het zou in totaal gaan om 6750 euro.

De betalingen zijn niet gemeld, terwijl politieke partijen giften boven de 4500 euro openbaar moeten maken. In Elsevier zegt Verheijen dat dat niet hoefde, omdat betalingen door twee afzonderlijke rechtspersonen waren gefactureerd.

Ten tijde van de transactie onderhandelde Verheijen met Van Pol over de verkoop van een terrein in de binnenstad van Venlo. De Limburgse zender L1 meldde vorig jaar dat dit terrein voor 135 duizend euro onder de taxatiewaarde aan Van Pol was verkocht.

Van Pol zou Verheijen ook op een andere manier hebben gespekt. NRC Handelsblad meldde vorig jaar dat Van Pol geld stopte in een bedrijf dat campagnes van Limburgse VVD'ers financierde, waaronder die van Verheijen.

Vastgoedhandelaar Van Pol heeft al een justitieel onderzoek naar zich lopen. Hij zou VVD-wethouder Jos van Rey hebben omgekocht. In ruil zou Van Pol zijn bevoordeeld door de oud-wethouder van Roermond bij het toekennen van bouwprojecten. De vastgoedman werd onlangs formeel als verdachte aangemerkt.

Winst ING verzevenvoudigd dankzij NN

ING heeft vorig kwartaal ruim zeven keer zo veel winst geboekt als in dezelfde maanden een jaar geleden. De Nederlandse bank hield eind september na het betalen van belasting 928 miljoen euro over. ING dankt de hogere winst vooral aan de verbeterde resultaten van verzekeraar Nationale-Nederlanden, zo blijkt woensdag uit de kwartaalcijfers.

Waar ING vorig jaar nog ruim zevenhonderd miljoen euro verloor op zijn verzekeringsdochter is dat dit jaar teruggelopen naar een verlies van nog slechts 160 miljoen euro. Ook de resultaten van de bank zijn echter beter dan vorig jaar. De bedrijfstak die na verkoop van NN overblijft, boekte vorig kwartaal een miljard euro winst, een kwart meer dan vorig jaar.

De hogere winst is echter ook te danken aan het geringere aantal afschrijvingen dat ING moest doen. De bank hoefde vorig kwartaal namelijk minder geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook de omzet van ING steeg, met 4,5 procent naar meer dan 3,9 miljard euro.

ING maakte woensdag eveneens bekend bijna verlost te zijn van de staatslening die de bank in 2008 kreeg. Het concern betaalt vrijdag het laatste miljard aan staatsschuld af. Naast de uitgeleende tien miljard euro ontvangt de Nederlandse schatkist ook nog eens 3,5 miljard euro aan rente.

Verdachte in bijna helft van de gevallen allochtoon

Van alle verdachten die vorig jaar werden aangehouden was 48 procent allochtoon. Dat is een stijging ten opzichte van 2007, toen nog veertig procent van de verdachten allochtoon was. Dat blijkt woensdag uit het jaarlijkse rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving.

Voor het hoge aandeel allochtonen bestaan verschillende verklaringen. Het rapport wijst erop dat allochtonen jong zijn in vergelijking met autochtonen en dat een groter deel uit mannen bestaat. Mannen maken zich vaker schuldig aan misdrijven. In het verleden is er al op gewezen dat allochtonen vaak een lager inkomen hebben, waardoor de criminaliteit sneller lonkt.

Van alle verdachte mannen heeft acht procent een Marokkaanse achtergrond. Daarna volgen Surinamers met 5,8 procent en Turken met 5,2 procent. Bij de vrouwelijke verdachten zijn Surinaamse vrouwen de aanvoerders met 6,7 procent. Daarna volgen Marokkanen met 5,6 procent en Antillianen met vier procent. Van de allochtone verdachten was bijna twee derde niet-westers. Dat is iets minder dan in 2007. Binnen de allochtonen zitten de meeste verdachten bij de kinderen van immigranten.

De rapportage Criminaliteit en Rechtshandhaving wordt jaarlijks gemaakt door de Raad voor de Rechtspraak, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

'Pensioensubsidiëring door jongere onhoudbaar'

Het systeem van een doorsneepremie, waardoor mensen onder de 45 jaar de pensioenen subsidiëren van 45-plussers, is onhoudbaar geworden. Dat heeft Peter Borgdorff, topman van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland Zorg en Welzijn, tegen Het Financieele Dagblad gezegd, zo bevestigt een woordvoerder woensdag.

Borgdorff zei tegen het FD dat de doorsneepremie niet meer in de huidige arbeidsmarkt past. "We moeten er op den duur vanaf", aldus de topman van Zorg en Welzijn tegen de zakenkrant.

Volgens de zegsvrouw is de uitspraak wel wat uit het verband getrokken. Borgdorff wil volgens haar vooral de discussie over de doorsneesystematiek aanzwengelen. "Alle heilige huisjes in de pensioenen moeten besproken kunnen worden."

Bij de doorsneepremie betalen jongeren en ouderen dezelfde premie. Hierdoor betalen jongeren relatief veel. Als zoals vroeger mensen lang in loondienst blijven, middelt dit zich uit.

Tegenwoordig wisselen vooral jongeren veel vaker van werkgever of kiezen zij voor een bestaan als zelfstandig ondernemer, waarbij niet altijd pensioen wordt opgebouwd. Hierdoor ontvangt deze groep aan het eind van de rit veel te weinig pensioen ten opzichte van het bedrag dat ze voor hun 45e hebben ingelegd.

Hoogerland sluit prikkeldraadincident eindelijk af

Johnny Hoogerland heeft eindelijk een schikking kunnen treffen in de zaak rondom zijn valpartij in de Tour de France van 2011. De Zeeuw werd samen met Juan Antonio Flecha omver gereden door een auto van de Franse televisie en belandde in het prikkeldraad.

Hoogerland in het prikkeldraad. (Pro Shots/Gepa)

Jarenlang juridisch getouwtrek was het gevolg, maar die strijd is nu voorbij. Hoogerland heeft een akkoord over een schadevergoeding kunnen bereiken met AIG, de verzekeringsmaatschappij van de auto die verantwoordelijk was voor de val.

"Het heeft heel lang geduurd, maar ik ben blij dat het allemaal achter de rug is", zegt Hoogerland in een interview met Helden Online. "Ik heb begrepen dat verzekeringskwesties vaak nog veel langer duren. Het doet er niet toe, het is nu opgelost."

Johnny Hoogerland komt ten val in de Tour van 2011. (Bron: Youtube)

Lakers verliezen ook vijfde duel in NBA

Los Angeles Lakers heeft ook zijn vijfde duel in de NBA verloren. In Los Angeles werd dinsdag met 112-106 verloren van Phoenix Suns. Voor de Lakers, na Boston Celtics de ploeg met de meeste NBA-kampioenschappen, is het de vijfde nederlaag van het seizoen. Kobe Bryants 39 punten konden daar geen verandering in brengen.

Oklahoma City Thunder zag het aantal niet geblesseerde of geschorste spelers dinsdag teruglopen naar zes. Tot overmaat van ramp verloor de ploeg met 100-88 bij Toronto Raptors. Met een zege en vier nederlagen doet Oklahoma City het maar net iets beter dan de Lakers.

Cleveland Cavaliers heeft het ook nog moeilijk. De verwachtingen rond de ploeg waren door de rentree van LeBron James hooggespannen, maar dinsdag werden de Cavs op bezoek bij Portland Trail Blazers met 101-82 geklopt. James scoorde slechts elf punten in dat duel.

Overige uitslagen NBA dinsdag:

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 81-87

Miami Heat - Houston Rockets 91-108

New York Knicks - Washington Wizards 83-98

Chicago Bulls - Orlando Magic 98-90

New Orleans Pelicans - Charlotte Hornets 100-91

D66: Weg met de zondagswet

D66 wil dat de zondagswet zo snel mogelijk wordt afgeschaft, zonder geld te verspillen aan nader onderzoek. Dit omdat een Kamermeerderheid zich eerder al voor afschaffing heeft uitgesproken. Door nu eerst een onderzoek te laten doen, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) eigenlijk dat hij er geen zin in heeft en schuift hij de zaak door naar zijn opvolger, stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw woensdag op Radio 1.

De verouderde Zondagswet stamt uit 1953 en gaat over het respecteren van rust rond religieuze dagen. Er staat onder meer in dat op zondagen voor 13.00 uur geen evenementen mogen worden gehouden en dat op zondag geen onnodig lawaai mag worden gemaakt.

In december 2012 stemde een Kamermeerderheid voor afschaffing van de Zondagswet. PvdA en GroenLinks steunden toen een motie hierover van D66 en VVD. Vorige maand schreef Plasterk echter dat er weinig bekend is over de Zondagswet en dat hij daarom eerst wil onderzoeken hoe de wet in de praktijk uitpakt en hoe dat wordt ervaren.

Sommigen zien dit als een vertragingstactiek en denken dat Plasterk dit doet om ChristenUnie en SGP niet tegen zich in het harnas te jagen. Het kabinet heeft de steun van deze partijen regelmatig nodig in de Eerste Kamer.

Molukkers eisen geld van staat om kaping

Nabestaanden van de Molukse criminelen die in 1977 drie weken lang een groep reizigers gijzelden in een gekaapte trein in de Punt, stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor door hen geleden materiële en immateriële schade. De claim wordt woensdag verstuurd, meldt het Dagblad van het Noorden woensdag.

Volgens de nabestaanden zijn er inmiddels genoeg aanwijzingen dat bij de bevrijding disproportioneel geweld is gebruikt, waaronder moord. De nabestaanden eisen, 37 jaar na dato, rechtsherstel, genoegdoening en - uiteraard - een financiële tegemoetkoming, aldus de krant.

Bij de beëindiging van de kaping vielen acht doden, onder wie zes kapers. Een zoon van een betrokken politieagent stelde onlangs dat toenmalig minister van Justitie Dries van Agt bevel gaf tot het neerschieten van minstens twee treinkapers. Negen jonge Zuid-Molukkers hielden 51 treinreizigers twintig dagen in de trein in gijzeling.

De staat heeft drie weken om te antwoorden op de aansprakelijkheidsstelling. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, was woensdag niet in staat meteen te reageren.

Knappe Europese zege basketballers Den Bosch

De basketballers van SPM Shoeters Den Bosch hebben dinsdagavond in de EuroChallenge een even knappe als benauwde zege geboekt op Enel Basket Brindisi: 71-69 (40-24). De Italianen werkten in de Maaspoort in de laatste 5 minuten een achterstand van 14 punten weg.

Met nog 6 seconden op de klok bracht Kees Akerboom met een raak jumpshot alsnog de beslissing. De poging tot een driepunter van de Amerikaan Marcus Denmon tijdens de zoemer mislukte. Reginald Johnson was de Bossche topscorer met 23 punten.

De EuroChallenge is het derde niveau in Europa, onder de EuroLeague en de EuroCup. De beste twee van elke groep gaan door naar de laatste zestien. Naast Brindisi zitten de Shoeters in de poule bij de Södertalje Kings uit Zweden en het Duitse ratiopharm Ulm.

Knappe zege Den Bosch
Knappe zege Den Bosch (Foto: ANP)

Injustice komt in december naar PlayStation Plus

Zoals iedereen weet is de lancering van Driveclub niet soepel verlopen. Serverproblemen zorgen ervoor dat mensen met PlayStation Plus de game niet gratis kunnen spelen. Als goedmakertje vertelt Sony wat we voor PlayStation 4 kunnen verwachten de komende maanden.

In december komt in ieder geval Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition naar PlayStation Plus. Het wordt daarmee de eerste AAA-game die zijn opwachting maakt voor PlayStation 4. Ook komt in december nog Secret Ponchos. Vervolgens kunnen we in januari gaan genieten van inFAMOUS: First Light en The Swapper. Wanneer de problemen van Driveclub zijn opgelost, wordt ook die game vrijgegeven. 

Daarnaast heeft Sony ook bevestigd wat de games voor november zijn. Voor PlayStation 4 zijn dit The Binding of Isaac: Rebirth en SteamWorld Dig. Eigenaren van een PlayStation 3 kunnen aan de slag met Frozen Synapse Prima en Luftrausers. Ten slotte komen The Hungry Horde en Escape Plan naar PlayStation Vita.


Fans en machocultuur voetbal houden homo in de kast

Nederlandse profvoetballers zien het gedrag van de fans en de machocultuur in het voetbal als de belangrijkste oorzaken voor de homofobie in het voetbal. Uit een onderzoek onder vierhonderd contractspelers blijkt dat 82 procent vindt dat het daardoor heel moeilijk is voor homoseksuelen om uit de kast te komen.

Bijna de helft van alle contractspelers in Nederland vulde de enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation (JBF) in. Hoewel het voetbalklimaat zeer ongastvrij is voor homo's, zegt ruim zeventig procent geen enkel probleem te hebben met een teamgenoot die homo- of biseksueel is.

De media spelen volgens de ondervraagde spelers ook een rol. 32 procent denkt dat de landelijke aandacht een coming-out bemoeilijkt. Slechts zeven procent ziet het mogelijke verlies van marktwaarde als beletsel voor een speler om voor zijn geaardheid uit te komen.

De resultaten van de enquête verrassen KNVB-voorzitter Michael van Praag niet. "Dit is voor de KNVB een extra stimulans om bij clubs in het betaald voetbal meer aandacht voor het thema homoacceptatie te vragen. Clubs moeten homoacceptatie bespreekbaar maken. De meerderheid van de spelers geeft ook aan hier open voor te staan."

Oud-topvoetballer Adriano aangeklaagd

De Braziliaanse aanvaller Adriano is in Rio de Janeiro aangeklaagd wegens betrokkenheid bij drugshandel. Als de oud-speler van onder meer Internazionale schuldig wordt bevonden, kan hij tot tien jaar celstraf krijgen.

De 32-jarige Adriano wordt ervan verdacht onlangs een motor cadeau te hebben gedaan aan een beruchte drugshandelaar in Vila Cruzeiro, de sloppenwijk waar de 47-voudig Braziliaans international opgroeide. Deze motor zou vervolgens zijn gebruikt voor drugshandel. Adriano is niet gearresteerd, maar hij moet wel zijn paspoort inleveren.

Het is niet de eerste keer dat Adriano in verband wordt gebracht met drugshandel, maar tot een aanklacht kwam het eerder nog niet. De voormalig topvoetballer was de afgelopen dagen juist in gesprek met de Franse club Le Havre over een comeback. Eerder dit jaar werd hij na vier duels weggestuurd bij Atletico Paranaense.

Van Rijn bij Pauw over falende zorg moeder

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid) vertelt dinsdagavond in het tv-programma Pauw (BNN-VARA) over de wijze waarop zijn moeder in een Haagse zorginstelling wordt verpleegd.

Zijn vader Joop van Rijn (81) en medeklager Ben Oude Nijhuis (82) deden dinsdag in het AD hun beklag over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes in een Haagse zorginstelling. "Soms loopt de urine langs haar enkels", vertelde het tweetal in de krant.

Later bleek het onder meer om de moeder van de staatssecretaris te gaan, die verantwoordelijk is voor ouderenzorg, zoals in het Haags verpleeghuis waar zijn moeder wordt verpleegd.

De vader van Van Rijn zag eerder af van een optreden in programma Pauw. Op de website van Pauw stond enige tijd te lezen dat Joop van Rijn niet durfde te komen 'uit angst voor represailles van de zorginstelling'.

Van Rijn bij Pauw over falende zorg moeder
Van Rijn bij Pauw over falende zorg moeder (Foto: ANP)

Dode in auto op bodem Maas

Zeker een persoon is om het leven gekomen, doordat de auto waar hij of zij in zat het water in reed. Het incident gebeurde dinsdagavondlaat nabij Mook (Limburg). Na een intensieve zoektocht kon de brandweer de auto rond 2:35 uur op 8 meter diepte vinden, meldde de brandweer woensdagochtend.

De auto en het lichaam worden donderdag geborgen, omdat de duikers geen duikuren meer kunnen maken en er niet het juiste materiaal beschikbaar is. De auto is op ongeveer 10 meter afstand van de plek waar die het water inreed gevonden. Het voertuig is meegesleurd met de stroming. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Een schipper meldde om 23.00 uur dat een auto te water was geraakt. Hij had nog iemand uit het raam zien zwaaien voordat het voertuig in de golven verdween. De schipper is na zijn melding doorgevaren, maar bij Sambeek achterhaald en gehoord door de politie.

Het scheepverkeer op de Maas ter hoogte van Mook en Cuijk was tijdelijk stilgelegd voor de zoekactie. Duikploegen van de brandweer uit Weert en Den Bosch hebben gezocht naar de auto.

Rond 1.30 uur werd verder gezocht met een sonarboot van de brandweer. Een half uur later werd de sonar van Rijkswaterstaat ingezet, omdat die een groter bereik heeft. De zoektocht concentreerde zich op de Maas bij de kruising van de Cuijksesteeg en de Veerweg in Mook.

Republikeinen krijgen meerderheid in Senaat

Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen een meerderheid gewonnen in de Senaat. Ook versterkten zij hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor moet de Democratische president Barack Obama het de komende twee jaar doen met een Congres dat volledig wordt gecontroleerd door tegenstanders die vastberaden zijn om hem dwars te zitten.

De Republikeinen wonnen zeven Senaatszetels van de Democraten. De Democraten hebben geen enkele Republikeinse zetel overgenomen. Hierdoor hebben de Republikeinen nu zeker 52 van de honderd zetels. Hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is bijna historisch te noemen. Ook wonnen de Republikeinen in de staten Florida en Wisconsin, terwijl de Democraten dachten daar een goede kans te hebben.

De winst voor de Republikeinen heeft waarschijnlijk te maken met groeiende onvrede onder de bevolking over het beleid van Obama. De machtswisseling zorgt waarschijnlijk voor een aanval op het begrotingstekort en meer druk op de Democraten om het door Obama ingevoerde zorgstelsel, dat wordt gezien als zijn belangrijkste prestatie, aan te passen. Ook zal er een roep komen om minder federale regelgeving.

Stop op gebruik prostaatkankermiddel door tekort

Een middel voor prostaatkankerpatiënten is door productieproblemen bij de fabrikant tijdelijk nauwelijks verkrijgbaar. Patiënten die het middel gebruiken moeten hun behandeling staken. Artsen moeten overwegen of het voor de patiënt noodzakelijk is over te stappen op een alternatieve behandeling, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag.

Het middel, radium-223 dichloride, kan worden voorgeschreven aan patiënten met een vorm van prostaatkanker waarbij de hormoonbehandeling geen of onvoldoende resultaat geeft en de kanker is uitgezaaid naar de botten en bijvoorbeeld pijn veroorzaakt. Patiënten die het gebruiken, leven gemiddeld zo'n drie maanden langer.

Tijdens routinecontrole bleek dat de kwaliteit van het middel onder de maat is. Wanneer de distributie van het middel wordt hervat, is nog onduidelijk.

Overheid roept hulp Facebook vaker in

De Nederlandse overheid vraagt Facebook steeds vaker om informatie over gebruikers. Het eerste halfjaar van dit jaar werden 41 verzoeken gedaan, waarbij gegevens werden opgevraagd van 45 accounts. Voor iets meer dan 56 procent werd voldaan aan de verzoeken, blijkt uit rapportages van de netwerksite.

In het laatste halfjaar van vorig jaar deed de Nederlandse overheid nog 23 verzoeken, waarbij over 28 gebruikers gegevens werden opgevraagd. Die verzoeken werden in iets minder dan 37 procent van de gevallen gehonoreerd. In het eerste halfjaar van vorig jaar bedroeg het aantal verzoeken nog elf, voor vijftien gebruikers, en werd in 36 procent van de gevallen informatie verstrekt.

In de meeste gevallen wordt volgens Facebook informatie opgevraagd in strafzaken, zoals overvallen of ontvoeringen. Veelal wordt om 'basisgegevens' gevraagd, zoals naam en duur van het gebruikmaken van de dienst. In andere gevallen wordt om IP-gegevens of inhoudelijke accountinformatie gevraagd, aldus Facebook.

Een op de zes zzp'ers leeft onder armoedegrens

Een op de zes zelfstandig ondernemers leeft onder de armoedegrens. Een zzp'er heeft bovendien vaker minstens eenmaal een uitkering gehad dan een werknemer. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat in opdracht van het kabinet de situatie van zzp'ers in kaart brengt.

In totaal is vijftien procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel arm. Dit komt volgens het SCP onder andere door wisselende inkomstenbronnen, maar ook door dure kosten als pensioenopbouw of verzekeringen. Als het economisch goed gaat blijft het percentage hoger dan bij werknemers in loondienst. Van hen is zo'n drie procent arm..

Van de zelfstandigen heeft 39 procent minstens een keer een uitkering gehad wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat aandeel dertig procent.

Volgens het SCP moet de overheid daarom niet denken dat alleen mensen die goed in de arbeidsmarkt liggen zzp'er worden. Mensen worden ook zelfstandige als de mogelijkheden op de arbeidsmarkt beperkt zijn, aldus het SCP. "De beleidshypothese klopt dus niet", aldus het SCP. "Gemiddeld gesproken zijn zzp'ers te beschouwen als een 'bad risk' op de arbeidsmarkt."

Volgens het SCP, dat zich baseerde op twee onderzoeken uit 2011 en 2012, is een onderzoek naar mogelijkheden om armoede onder zelfstandigen aan te pakken wenselijk. Beleid dat geldt voor alle zzp'ers is mogelijk niet praktisch, aangezien zzp'ers alleen al in inkomen erg van elkaar verschillen, aldus het SCP.

In Nederland werken ongeveer een miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. Dat staat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gelijk aan elf procent van de werkenden. Zelfstandigen werken vooral in de bouw, de consultancy, de zorg en de cultuursector. Het aantal zelfstandigen neemt de afgelopen jaren snel toe. In 2001 werkte nog 6,8 procent van de werkenden zelfstandig.

Aardbeving in Groningen

In het noordoosten van Groningen heeft zich dinsdagnacht opnieuw een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 2.6 op de schaal van Richter, zegt het KNMI tegen RTV Noord. Het epicentrum lag tussen Zandeweer en de N46, zo'n zes kilometer ten noordoosten van Middelstum.

Veel inwoners van de provincie melden op Twitter de beving te hebben gevoeld. De zwaarste beving van dit jaar was er een met een kracht van 2.8 in Ten Boer op 30 september. De provincie wordt door de gaswinning regelmatig opgeschrikt door lichte aardbevingen.

Paul Simon werkt mee aan biografie

Paul Simon heeft toestemming gegeven voor een boek over zijn leven. Schrijver en muziekcriticus Robert Hilburn schrijft de biografie over de 73-jarige zanger. Dat heeft uitgeverij Simon & Schuster dinsdag bekendgemaakt. Wanneer het nog titelloze boek moet verschijnen is nog niet duidelijk.

"Ik heb er serieus over nagedacht om zelf mijn memoires te schrijven, maar ik besteed mijn tijd liever aan het maken van muziek, dat nog altijd mijn volledige aandacht nodig heeft", laat Simon weten in een verklaring. "Ik ben ervan overtuigd dat Robert Hilburn een inzichtelijk boek schrijft. Ik heb genoten van zijn biografie van Johnny Cash en ik denk dat hij mijn verhaal goed zal vertellen."

Hilburn kent Simon al sinds de jaren zeventig en laat weten dat de biografie een 'aangrijpend en inspirerend portret' van een artiest wordt. De schrijver, die ook een boek over John Lennon schreef, zegt daarnaast dat de biografie gaat over onder meer 'de afwijzingen, twijfels en het writer's block waar veel artiesten mee worstelen'.

Simon werd in 1965 bekend toen hij samen met Art Garfunkel als duo een hit had met het liedje The Sound of Silence. Samen met Garfunkel bracht hij vijf studioplaten uit. Ook solo had Simon succes. Zo scoorde hij hits als You Can Call Me Al, Mother and Child Reunion en The Boy in the Bubble.

Cel geëist tegen stalker van Wendy van Dijk

Een man die Wendy van Dijk heeft bedreigd moet acht maanden de cel in. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist in hoger beroep. De stalker zou in 2006 onder meer dreigende e-mails naar de presentatrice hebben gestuurd en boodschappen op haar website hebben achtergelaten.

De man was in 2007 veroordeeld tot twaalf maanden celstraf. Hij ging echter in beroep en het gerechtshof besliste dat de zaak over moest omdat er fouten waren gemaakt. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot acht maanden cel. Ook tegen dat vonnis ging hij in beroep.

Waarschijnlijk doet het gerechtshof in Amsterdam over twee weken uitspraak.

Groeitempo luchtpassagiersverkeer licht gedaald

Het aantal kilometers dat reizigers per vliegtuig aflegden lag in september 5,3 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee is de groei iets minder hoog dan in eerdere maanden. Dat heeft de mondiale vliegbrancheorganisatie IATA dinsdag gemeld.

In augustus was na een bijstelling sprake van een groei van 6,3 procent. In juli steeg het passagiersvliegverkeer met 5,4 procent.

IATA wijst erop dat de de vrijwel gelijkblijvende groei de verschillen tussen de werelddelen wat verdoezelt. Door de sterke economische groei in de Verenigde Staten en Azië dikte daar de groei van het aantal passagierskilometers aan. In Europa viel de groei terug van 7 naar 3,9 procent. Die daling kwam door de economische onzekerheid en door de staking bij Air France, aldus IATA.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.