[PS] Van der Klooster gaat voor podium

In 2001 brak alpineskiër Kees-Jan van der Klooster zijn rug door een snowboardongeluk zijn rug. Door dat ongeluk liep hij een dwarslaesie op. Ruim drie maanden na het ongeluk werd hij alweer gemotiveerd om te gaan sporten. Van der Klooster zal komende week tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi Nederland gaan vertegenwoordigen op de onderdelen super-G, supercombinatie en de afdaling. 

"Ik ben verlamd vanaf mijn middel", vertelt Van der Klooster. "Ik kan alpineskiën omdat ik gebruik maak van de zitski. Tijdens de afdaling kan met deze aangepaste ski een snelheid worden behaald van wel honderd kilometer per uur. Dat geeft een enorme kick! Natuurlijk ben ik wel eens bang geweest, maar die angst is ook nodig om goed naar beneden te komen."

De 36-jarige alpineskiër kon vrij snel na zijn ongeluk de situatie accepteren. "Natuurlijk besefte ik heel goed waar ik in terecht was gekomen. Toch was dit nu eenmaal de situatie en die moest ik accepteren. Ik stelde mezelf de vragen: Wat ik wil ik? en hoe ga ik dit aanpakken?"

In 2008 richtte de geboren Vlissingenaar het bedrijf KJ-projects op. "Een conclusie die ik zeker kan trekken na zo veel jaar leven met een handicap is dat hierover veel misverstanden bestaan. Deze misverstanden staan naar mijn idee een goede integratie en betere participatie van mensen met een beperking in de samenleving in de weg. Met dit bedrijf probeer ik die beeldvorming ten aanzien van mensen met een beperking te veranderen."

In 2010 nam Van der Klooster als enige deel aan de Paralympics. Hij wordt ook wel de 'man zonder angst' genoemd. Helaas haalde Van der Klooster in Vancouver geen medaille. 

"In Vancouver was alles voor mij en het team nieuw", legt Van der Klooster uit. "De afgelopen jaren zijn we gegroeid. Als team, maar ik zelf ook als atleet. Ik wil in Sochi laten zien waar ik nu toe in staat ben en zeker op de snelle disciplines meedingen voor de medailles."