FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 maart 2014

Vrouw lag zes jaar dood in auto in garage

In een auto in een garage van een huis ten noordwesten van de Amerikaanse stad Detroit is het gemummificeerde lijk gevonden van een vrouw die waarschijnlijk al zes jaar dood was. Onderzoekers konden niet zeggen waaraan de vrouw was overleden, maar vonden geen sporen van uitwendig letsel.

De vrouw is volgens de politie vermoedelijk in 2008 overleden; zij was toen 49.

Zij was volgens omwonenden erg op zichzelf en eigen baas. Zij had ook een aardig bedrag op de bank staan, maar toen het saldo op was en de automatische hypotheekafschrijvingen stopten, verviel het huis aan de bank. Toen een medewerker woensdag in het huis ging kijken, trof hij het uitgedroogde stoffelijk overschot in de auto aan.

OVSE-team geweerd bij grens Krim

Een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is donderdag in Oekraïne tegengehouden toen ze de grens met de Krim wilde oversteken. Dat zei een woordvoerster van de OVSE. Waarom de groep werd tegengehouden en door wie is onduidelijk.

De Oekraïense regering in Kiev had de OVSE om hulp gevraagd om de gespannen situatie op de Krim in de gaten te houden.

Het regionale parlement op de Krim stemde donderdag voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Over anderhalve week volgt een referendum. De leden van de OVSE die donderdag onverrichter zake terugkeerden van de grens met de Krim zeiden bezorgd te zijn dat de volksraadpleging tot nieuwe gevechten en provocaties zal leiden.

"De situatie op straat lijkt misschien rustig, bijna normaal zelfs", zei Tim Guldimann van de OVSE, eenmaal terug in KIev. "Het is echter extreem gespannen en ik acht het een wonder dat er tot dusver geen bloed is vergoten, zeker gezien de politieke en militaire situatie."

'Syrië mist deadline chemische wapens in maart'

Syrië gaat een deadline in de plannen voor de vernietiging van zijn productiefaciliteiten voor chemische wapens volgende week niet halen, meldt persbureau Reuters donderdag op gezag van bronnen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Het gaat om twaalf door Syrië bij het OPCW opgegeven installaties die volgens het plan dat met de Verenigde Staten en Rusland overeen is gekomen voor 15 maart vernietigd moeten zijn. "Dat zal zeker niet worden gehaald", zei een anonieme OPCW-medewerker die betrokken is bij het overleg met Syrië. Het gaat om zeven 'verharde' vliegtuighangars en vijf ondergrondse installaties die op dit moment nog geen van alle ontmanteld zijn.

Syrië had al meer in de plannen aangegeven termijnen gemist. De regering in Damascus stemde er vorig jaar mee in alle faciliteiten voor chemische wapens te vernietigen en 1300 ton giftige chemicaliën ter vernietiging over te dragen aan een gezamenlijke missie van de OPCW en de Verenigde Naties. Het heeft tot 30 juni de tijd om zijn programma voor chemische wapens geheel op te doeken.

De plannen voorkwamen Amerikaanse raketaanvallen waar Washington mee had gedreigd nadat bij een aanval met het zenuwgas sarin op 21 augustus in een voorstad van Damascus honderden mensen waren omgekomen. Syrië miste een termijn op 5 februari om alle chemicaliën voor vernietiging naar het buitenland te verschepen en loopt weken achter op het schema. Het heeft de overdracht van giftige stoffen versneld, waaronder deze week een partij mosterdgas, maar zal ook een termijn voor het neutraliseren van alle chemicaliën op zee op 30 maart niet halen, zeggen bronnen van de OPCW tegen Reuters.

Het regime van president Bashar Assad beroept zich op veiligheidsproblemen en een gebrek aan bepaalde apparatuur, maar zegt nog steeds achter de gemaakte afspraken te staan. Het hoofd van de missie van de OPCW en VN, Sigrid Kaag, zei woensdag voor de Veiligheidsraad dat de Syrische autoriteiten een nieuw tijdsbestek hebben gegeven waarin de verwijdering en vernietiging in Syrië zelf in de tweede helft van april voltooid zal zijn. Ook volgens het herziene tijdsbestek zal volgens Kaag 'als alles goed gaat de algehele deadline van 30 juni worden gehaald'.

EU schort onderhandelingen met Moskou op

De Europese Unie heeft de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een overeenkomst over visumvrij reizen voor Russische burgers binnen de EU opgeschort. Verdere sancties hangen in de lucht als Rusland niet snel met Oekraïne gaat praten om de crisis rond de Krim op te lossen. De regeringsleiders van de lidstaten hebben dit donderdag op een ingelaste top in Brussel besloten.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy noemde de crisis de 'ernstigste uitdaging voor de veiligheid in ons werelddeel sinds de Balkanoorlogen' van de jaren negentig. Als Rusland zijn koers niet wijzigt en binnen enkele dagen serieuze multilaterale besprekingen begint om aan de crisis een eind te maken, kunnen de sancties worden uitgebreid met reisverboden, bevriezing van tegoeden en het afblazen van een top van de EU en Rusland in Moskou.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de EU in de kwestie optreedt in nauwe samenspraak met de Verenigde Staten. "Wij kunnen niet zaken blijven doen alsof er niets aan de hand is", zei zij. Toch lijken de Europese stappen slapper dan die van de VS en ook minder dan sommige EU-lidstaten hadden gewild. Zo merkte de leider van Polen op dat in sommige lidstaten het verzet tegen strafmaatregelen tegen Moskou groot blijft vanwege de nabijheid tot Rusland, de energieafhankelijkheid en de handelsrelaties.

"Niet iedereen zal tevreden zijn met het besluit, maar ik moet zeggen dat wij samen veel meer hebben gedaan dan men enkele uren geleden kon verwachten", zei de Poolse premier Donald Tusk. In Europa bestaat 'geen enthousiasme' om Rusland te straffen, maar er valt nu niet aan te ontkomen omdat Rusland op de Krim optreedt in strijd met het internationaal recht, zei Tusk.

De Britse premier David Cameron erkende dat strengere maatregelen niet alleen Rusland treffen. "Natuurlijk zijn er gevolgen voor Groot-Brittannië als je kijkt naar financiële diensten. Natuurlijk zijn er gevolgen voor Frankrijk als je kijkt naar defensie. Natuurlijk zijn er gevolgen voor sommige Europese landen als je kijkt naar energie." Maar in het licht van wat hij 'de ernstigste crisis in Europa van deze eeuw' noemde, moet de EU stappen nemen, zei Cameron. "Als je ergens voor staat, als je wil opstaan tegen agressie, moet je al deze terreinen in ogenschouw nemen."

Merkel zei dat als Rusland niet stopt met destabiliserende stappen in Oekraïne 'wij een ver strekkende verandering in onze verhouding tot Rusland zullen zien, die een breed scala aan economische maatregelen kan inhouden. Wij wensen niet dat het zo ver komt'.

Ondertussen besloten de EU-leiders nu snel over te gaan tot de ondertekening van een associatieverdrag met Oekraïne, nog voor de verkiezingen die in mei in het land gepland staan. Een vrijhandelsakkoord dat hiervan deel uit zou maken wordt voorlopig echter opgeschort. Wel wil de EU alvast de financiële voordelen van het akkoord gunnen om de Oekraïense economie te helpen.

'Ministerszoon mist vlucht, laat piloot omkeren'

De Iraakse autoriteiten hebben donderdag een vliegtuig van de Libanese maatschappij Middle East Airlines toestemming om in Bagdad te landen geweigerd, omdat een zoon van de Iraakse minister van verkeer de vlucht had gemist. Dat heeft MEA in een verklaring laten weten.

De vlucht was zes minuten te laat uit Beiroet vertrokken omdat een passagier niet was ingestapt. Volgens MEA ging het om een zoon van de Iraakse minister van verkeer Hadi Ameri. Het vliegtuig was twintig minuten onderweg, toen het hoofd van MEA in Bagdad de piloot liet weten dat hij van de Iraakse autoriteiten niet in Bagdad mocht landen zonder de zoon van Ameri aan boord. Daarop keerde het toestel met 71 passagiers naar Beiroet terug.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki was volgens een woordvoerder woedend toen hij ervan hoorde. Hij gelastte een onderzoek en zei dat de verantwoordelijken zullen worden ontslagen. Ook stuurde hij een toestel van Iraqi Airways naar Beiroet om de gedupeerde passagiers op Iraakse kosten op te halen.

Een woordvoerder van minister Ameri liet weten dat het MEA-toestel niet in Bagdad kon landen wegens onderhoudswerkzaamheden aan de landingsbaan.

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 8

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7

Obama noemt afscheiding Krim onwettig

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag ieder besluit over de toekomst van Oekraïne zonder bemoeienis van de nieuwe regering van dat land onrechtmatig genoemd.

Een referendum op de Krim om zich van Oekraïne af te scheiden en aan te sluiten bij Rusland is in strijd met het internatioaal recht en de Oekraïense grondwet, zei Obama in een verklaring in Washington.

"De dagen dat over de hoofden van democratische leiders heen grenzen opnieuw kunnen worden getrokken zijn al lang voorbij", zei Obama, enkele uren nadat pro-Russische bestuurders op de Krim hebben voor 16 maart een referendum over de afscheiding hadden uitgeschreven.

Obama zette donderdag stappen om nieuw reisbeperkingen in te stellen tegen niet nader gespecificeerde of geïdentificeerde instellingen en personen die de soevereiniteit en territoriale grenzen van Oekraïne bedreigen. Hij ondertekende donderdag ook een presidentieel besluit om financiële strafmaatregelen te treffen tegen 'diegenen die het directst betrokken zijn bij het destabiliseren van Oekraïne, waaronder de militaire interventie op de Krim'. Verdere stappen zijn niet uitgesloten als de situatie verslechtert.

Ook de Europese Unie trof donderdag eerste sancties tegen Rusland. Onderhandelingen over een economisch pact en visumvrij reizen voor Russische burgers binnen de EU werden opgeschort. Als Moskou niet stopt met 'agressieve stappen' en niet gaat praten met de Oekraïense regering volgen meer maatregelen, besloten de regeringsleiders van de EU in Brussel.

"Ik ben vol vertrouwen dat wij samen optreden, verenigd in onze vastbeslotenheid om ons te verzetten tegen acties die het volkenrecht schenden en om steun te geven aan de regering en bevolking van Oekraïne", zei Obama.

Rector Islamitische Universiteit niet vervolgd

De rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam wordt niet vervolgd vanwege uitspraken die hij deed over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Justitie heeft besloten een aangifte tegen hem te seponeren, meldt RTL Nieuws donderdagavond.

Ahmet Akgündüz noemde tegenstanders van Erdogan in juni 'vijanden van hun religie en vaderland'. Ook zou hij hebben opgeroepen om 'negatieve krachten te verijdelen', wat volgens sommigen kan worden opgevat als een oproep tot geweld.

De landelijke alevitische federatie Hak Der deed aangifte van belediging, smaad en het aanzetten tot haat. Het Openbaar Ministerie doet niets met die aangifte omdat 'de uitspraken moeten worden gezien in het licht van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst', aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De VVD wil dat de accreditatie van de onderwijsinstelling wordt ingetrokken vanwege de uitspraken. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zag niet direct aanleiding voor een sluiting van de school, maar kondigde wel aan dat de onderwijsinspectie in gesprek gaat met de onderwijsinstelling.

Miley heeft bitchfight met Katy

Het is weer zo ver: terwijl de wereld brandt in een hernieuwde Koude Oorlog weten de Groten der Aarde zich druk te maken om werkelijk volstrekt triviale zaken. Dit keer is de beurt aan Miley Cyrus en Katy Perry.

Die zoenden namelijk afgelopen maand bij één van de concerten van Mileys 'Bangerz'-tour en daar is weken later alsnog onenigheid over ontstaan. Ze betwijfelen elkaars seksuele integriteit inmiddels openbaar.

Katy zat vooraan bij het Mileyconcert en werd door haar wulpse collega benaderd, waarna ze een kus op haar mond geplakt kreeg. Volgens TMZ leek het erop dat Miley haar tong wilde gebruiken, maar was Katy daar niet van gediend.

In een interview met een Australische televisiezender vertelde Perry deze week: "Ik liep naar haar toe voor een vriendelijke meisjeskus, begrijp je, zoals meisjes dat doen." Toen Cyrus haar (flinke) lap tevoorschijn leek te willen toveren, werd ze afgewezen, vertelt Katy: "God weet waar die tong is geweest. We weten het niet. Die tong is zo berucht!"

Direct daarna reageerde Miley furieus op Twitter, ondanks het feit dat Perry dankzij een zorgvuldig gemanagede publieke persoonlijkheid haar opmerking ongetwijfeld bedoelde met een humoristische, niet-vileine inslag.

Cyrus laten we maar onvertaald: "Girl if ur worried abt where tongues have been good thing ur ex boo is ur EX BOO cause we ALL know where THAT [tongue] been." Uw niet bijster in deze zaken ingelezen FOK.nl-verslaggever moest opzoeken met wie Katy Perry zoal gedate heeft.

Dat blijkt o.a. Russell Brand te zijn. Haar recentste scharrel was echter John Mayer; de twee zijn vorige maand voor de tweede keer uit elkaar gegaan en juist vandaag zijn er nieuwe geruchten over een voor de derde maal opbloeiende liefde.

Mayer, de liedjeskoning die ook op andere gebieden van wanten lijkt te weten, heeft gedate met Vanessa Carlton (2002-3), Jennifer Love Hewitt (2002), Jessica Simpson (2006-7), Jennifer Aniston (2008-9) en Taylor Swift (2010). Ook zijn er geruchten over vrijpartijen met Ke$ha.

Wíe kortom precies de smerige vrouw is waar Katy's ex-vriendje volgens Miley Cyrus zijn tong in heeft gehangen, is kortom niet zeker. Aniston, Swift, Ke$ha of Simpson zouden door Miley bedoeld kunnen worden, of allemaal tegelijkertijd.

Cyrus zou echter niet moeten zeuren over haar tong en de plekken die door het orgaan bezocht zijn. Ook zij laat een hele rij aan mooiboys achter zich. 


Katy en Miley in betere tijden (op een feestje in december 2013). 

Dijsselbloem hekelt gedoe om 'S-woord'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft geen principiële bezwaren tegen het overdragen van macht aan de Europese Commissie. Er moet geen taboe liggen op soevereiniteitsoverdracht, zei Dijsselbloem donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

"De Nederlandse politiek is dol op het creëren van taboes. Het nieuwe taboe is soevereiniteit overdragen", zei Dijsselbloem. Hij sprak van het 'S-woord', zoals er voorheen sprake was van het H-woord: jarenlang was het voor veel politici taboe om de aftrek van de hypotheekrente ter discussie te stellen.

Dijsselbloem reageerde op kritiek uit de Tweede Kamer op een speech die hij onlangs in Brussel hield. Daarin pleitte hij voor meer coördinatie in het economisch beleid van EU-landen. Dat moet zorgen voor meer hervormingen en hogere economische groei. Een deel van de Kamer ziet daarin een pleidooi voor nieuwe overdracht van soevereiniteit aan Brussel.

Dijsselbloem zei dat hij in zijn speech pleitte voor meer samenwerking op economisch terrein, maar niet voor meer macht voor Brussel. Hij voegde er meteen aan toe dat dat voor hem geen taboe is. "We zijn nu bezig met de bankenunie. Dat is een massieve overdracht van soevereiniteit. Soms kan er wel degelijk reden zijn om te besluiten dingen met elkaar aan te pakken."

De oppositie vindt dat Dijsselbloem in zijn speech wel degelijk heeft gesuggereerd dat de Europese Commissie meer te zeggen moet krijgen over economisch beleid. "Ik ben benieuwd of de premier het daarmee eens is", zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zich vaak verzet tegen het verder overdragen van macht aan Brussel. Zo keerde hij zich onlangs nog tegen het idee van bindende contracten tussen EU-landen en de Europese Commissie over hervormingen. De discussie over deze contracten gaat dit najaar verder, na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei, zei Dijsselbloem donderdag.

Buitenechtelijke zoon Michael Jackson opgedoken

Er is een buitenechtelijke zoon van Michael Jackson opgedoken. Dna-tests hebben uitgewezen dat de 31-jarige man voor 99,9 procent zeker de zoon van the King of Pop is.

Brandon Howard lijkt als twee druppels water op Michael Jackson. Ook zijn moves zijn hetzelfde.

Het dna van een gebitsprothese is vergeleken met het dna van Howard. Deze test heeft nu uitgewezen dat Howard zo goed als zeker MJ's zoon is.

Howards moeder, Micki Howard, blijkt een bekende gospelzangeres die een kennis was van de in 2009 overleden zanger. Destijds, in 1982, luidde haar artiestennaam 'Billy'. Toevallig verscheen een jaar later het nummer 'Billie Jean', waarin Michael Jackson zingt over 'dat kind is niet mijn zoon'.

Brandon is overigens zelf ook zanger. Zijn eerste officiële videoclip zie je hieronder:

Bobbi Eden in nieuw programma Kooijman en Kluijver

Pornoster Bobbi Eden is een van de deelnemers aan het nieuwe programma van Jan Kooijman en Nicolette Kluijver, Ik Ben een Ster, Haal Me hier Uit! Dat maakte RTL 5 donderdag bekend.

Ook presentator Bert Kuizenga, oud-profvoetballer Jevgeni Levtsjenko en zangeres Anita Heilker doen mee aan het programma, waarvoor ze gedropt werden in de jungle van Suriname. Binnenkort worden de namen van andere kandidaten bekendgemaakt. Vanaf 21 april is op televisie te zien hoe de sterren hun tijd in de jungle hebben beleefd.

Gemeente Zandvoort wil verkrachter weren

De gemeente Zandvoort wil een man weren die veroordeeld is voor verkrachting van een inwoonster van de kustplaats. Burgemeester Niek Meijer wil niet dat de man in Zandvoort op proefverlof komt en wil ook voorkomen dat hij er weer gaat wonen, schrijft RTV Noord-Holland donderdagavond.

De man zou dit weekeinde een proefverlof doorbrengen bij zijn moeder, die in Zandvoort woont. Toen justitie dat maandag aan de gemeente liet weten, belde die voor de zekerheid met het slachtoffer. De vrouw wist van niets. Ze is doodsbang om haar verkrachter tegen het lijf te lopen.

Het 25-jarige slachtoffer is jarenlang door de man, haar stiefvader, misbruikt. De man kreeg er dertig maanden cel voor. Hij heeft volgens de regionale omroep besloten dit weekeinde niet op verlof te gaan.

Burgemeester Meijer is in gesprek gegaan met justitie en de moeder van de dader om een oplossing te vinden.

Zes jaar cel voor loverboy

Een 23-jarige man is donderdag veroordeeld tot zes jaar cel voor mensenhandel. De man heeft vier jonge vrouwen in de prostitutie laten werken. De rechtbank in Den Haag rekent het de man zwaar aan dat hij 'schaamteloos heeft geprofiteerd' van de uitbuiting van deze vrouwen.

De man mishandelde de vrouwen en chanteerde ze met foto's. Een van de vrouwen raakte zwanger en moest van de man een abortus laten plegen.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel tegen de man geëist. De rechtbank wilde een hogere straf vanwege de ernst van de zaak. "Hij heeft op geen enkele manier respect getoond voor de vier vrouwen en hen feitelijk als slaaf gebruikt."

Leden Pussy Riot opnieuw belaagd

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina van de Russische vrouwenpunkgroep Pussy Riot zijn donderdag belaagd toen ze in de provincie waren om campagne te voeren voor de rechten van gedetineerden. Vijf mannen kwamen in een McDonalds-restaurant in Nizjni Novgorod op de twee vrouwen af en overgoten hen met een groen ontsmettingsmiddel.

De mannen scholden de vrouwen ook uit en gaven hun te verstaan dat ze de stad moesten verlaten, zo bleek uit een video die Tolokonnikova op Twitter zette. De twee wilden in Nizjni Novgorod een gevangenis bezoeken.

Tolokonnikova en Aljochina werden vlak voor de Olympische Winterspelen begonnen vrijgelaten nadat ze bijna twee jaar in de gevangenis hadden gezeten voor het zingen van een protestlied tegen president Vladimir Poetin in de belangrijkste orthodoxe kathedraal van Moskou. Ze kondigden na hun vrijlating aan zich te willen inzetten voor de rechten van gevangenen. Vorige maand werden ze door kozakken met zwepen afgeranseld toen ze in Sotsji tijdens de spelen een videoclip van een lied tegen Poetin probeerden op te nemen.

Griekse banken: 6,4 miljard euro nodig

De bankensector in Griekenland heeft in totaal 6,4 miljard euro nodig om de kapitaalbuffers te verstevigen. Dat zei de Griekse centrale bank donderdag. De sector kan na 6 recessiejaren en een toename van het aantal zogeheten slechte leningen momenteel geen nieuwe tegenvallers opvangen.

De grootste bank, National Bank of Greece, heeft volgens de centrale bank 2,2 miljard euro nodig. De nummer 2, Piraeus Bank, heeft naar verluidt een kapitaalbehoefte van 425 miljoen euro. Eurobank Ergasias staat er het slechtst voor. De nummer 3 heeft bijna 3 miljard euro nodig, terwijl Alpha Bank volgens Bank of Greece met 262 miljoen euro toe kan.

De top 4 heeft daarmee ruim 5,8 miljard euro nodig. De rest is voor Attica Bank en Panellinia Bank, die door de centrale bank niet als systeembanken zijn bestempeld.

Script Citizen Kane geveild voor 120.000 euro

Orson Welles' werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane heeft bij een veiling van Sotheby's fiks meer opgeleverd dan verwacht. Het manuscript ging onder de hamer voor bijna 120.000 euro, terwijl de waarde van tevoren was ingeschat op zo'n 18.000 tot 24.000 euro.

Citizen Kane uit 1941 was het speelfilmdebuut van Welles en wordt algemeen beschouwd als zijn belangrijkste film. De Amerikaanse filmmaker won met Citizen Kane een Oscar voor beste scenario.

Welles regisseerde de film niet alleen maar produceerde deze ook. Daarnaast schreef hij mee aan het scenario en speelde hij de titelrol.

Citizen Kane 2

Tennisster Hogenkamp uitgeschakeld in Brazilië

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd de kwartfinale van het ITF-toernooi van Campinas te bereiken. De Nederlandse tennisster, die 205e staat op de wereldranglijst, werd op het Braziliaanse gravel met 5-7 en 2-6 verslagen door de Roemeense Alexandra Dulgheru, die op de 120e plaats staat.

In het Engelse Preston was er succes voor Lesley Kerkhove. De Zeeuwse won met 6-2, 3-6 en 6-3 van de Kroatische Ana Vrljic en bereikte zo de kwartfinale. Daarin speelt ze tegen Carla Buyukakcay uit Turkije.

Voor Angelique van der Meet viel in de tweede ronde het doek. Bij een 2-5 achterstand in de eerste set tegen Krystina Pliskova gaf ze geblesseerd op.

'HIG Capital nieuwe eigenaar Nürburgring'

De Nürburgring lijkt een nieuwe eigenaar gekregen te hebben, zo meldt Wirtschaftswoche. Het in Miami gevestigde HIG Capital zou zestig tot zeventig miljoen euro geboden te hebben voor het grandprixcircuit, de Nordschleife, het amusementspark en enkele nabijgelegen hotels.

Het noodlijdende circuit was in handen van enkele Duitse overheden die er vanaf wilden. Naar verluidt hadden ze graag een bod van ruim 100 miljoen euro gezien, maar HIG was de hoogste bieder. Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone bood mee, maar hij zou niet verder zijn gegaan dan vijftig miljoen dollar.

Ecclestone wil weer aan F1-motoren rommelen

De introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor in de Formule 1 zint Bernie Ecclestone nog steeds niet. Als het aan de F1-baas ligt worden de beperkingen van 15.000 toeren en maximaal 100 kilogram brandstof per race wat verruimd.

Tegenover Formule 1-journalist Christian Sylt, die onder meer voor Formula Money schrijft, liet Ecclestone zijn hart spreken. "We hebben nieuwe motoren en ze bevallen me niet. Misschien kunnen we de restricties voor het brandstofverbruik versoepelen en hogere toerentallen toestaan. Het is afwachten, we zullen zien."

Tegenover Bild gaat hij nog verder. "Veel fans willen Sebastian Vettel zien verliezen. Hij heeft vier keer op een rij de titel gewonnen, het is tijd voor een ander is dan de redenering." Daarna ging hij weer verder over de motoren. "Maar ik zie het nut niet van nieuwe motoren om energie te besparen. Dat kan bij de gewone straatauto's, maar niet in de Formule 1. Ze moeten luid en snel zijn. Bovendien staat vast dat dit bakken geld heeft gekost."

[upd] Mario Kart 8 met Limited Edition

Mario Kart 8 krijgt zoals verwacht ook een Limited Edition. Als extraatje zit er een blauw schild in het pakket. Het blauwe schild zorgt al sinds Mario Kart 64 voor ergernis bij de nummer één in een race en nu kun je er dus eentje op je nachtkastje zetten.

Mario Kart 8 komt op 30 mei uit voor Wii U.

Update 20.30 uur
Naast Mario Kart 8 komt ook de allereerste Super Mario Kart naar Nintendo's Wii U. Super Mario Kart zal in de 60 Hz-variant op 27 maart verschijnen in de Virtual Console. Als je deze game aankoopt voor € 7,99 krijg je € 7,99 korting als je Mario Kart 8 in de eShop aankoopt. De actie loopt tot 30 juni 2014.

Operatie Kramer goed verlopen

De operatie van Sven Kramer die hij vandaag onderging is goed verlopen. De schaatser uit Heerenveen moest worden geopereerd aan zijn luchtwegen. Kramer liet op Twitter weten dat alles goed is gegaan.

Kramer meldde afgelopen weekend dat voor hem het schaatsseizoen erop zit. Hij zal niet starten op het WK Allround. In april wil Kramer weer fit zijn om te kunnen beginnen aan de voorbereidingen op het volgende seizoen. 

Italiaan Ulissi wint GP Camaiore

Diego Ulissi heeft donderdag de GP Camaiore gewonnen. De Italiaanse renner van Lampre-Merida klopte na 186 kilometer in een sprint zijn medevluchters Matteo Montaguti, Julian Arredondo en Simon Clarke, met wie hij op de laatste klim van de dag was weggereden uit het peloton.

Johnny Hoogerland reed samen met drie Italianen lang voor het peloton uit en pakte een maximale voorsprong van zeven minuten. Onder aanvoering van Lampre-Merida werden de vier in de slotfase ingerekend, waarna Ulissi met een ultieme aanval kon profiteren van het werk van zijn ploegmaats.

De GP Camaiore geldt voor veel renners als opwarmertje voor de Strade Bianche van zaterdag. Mede daardoor stonden er donderdag in Toscane liefst negen World Tour-ploegen aan het vertrek.

Belkin rekent op Mollema en Gesink in Tirreno

Bauke Mollema en Robert Gesink zijn de kopmannen van Belkin in de Tirreno-Adriatico. Dat maakte de wielerploeg donderdag bekend. Marc Goos, Tom Leezer, Bram Tankink en Maarten Tjallingii zijn de andere Nederlanders in de selectie, die verder bestaat uit de Belg Sep Vanmarcke en de Duitser Robert Wagner.

De ploegleiding verwacht dat Mollema en Gesink in het klassement hoge ogen gaan gooien. "Zij zijn de mannen die voor de prijzen mogen gaan rijden", zegt ploegleider Erik Dekker. "We willen met twee man in de top tien eindigen." De Tirreno begint volgende week woensdag en eindigt op 18 maart.

Mollema reed zich eind vorige maand in vorm in de Ruta del Sol en denkt die stijgende lijn in de Tirreno door te kunnen trekken. "Ik richt me op het klassement, maar als de benen het toelaten, hoop ik ook op een ritzege." Vorig jaar eindigde de Groninger op de 21e plaats.

Gesink kende met een zesde plaats in de Tour Down Under en een vijfde plaats in de Ronde van Oman een goede start van het seizoen. "Ik heb echt naar deze wedstrijd toegewerkt", kijkt hij vooruit naar de Tirreno. "Het is voor mij een heel belangrijk moment." In 2011 was Gesink dicht bij de eindzege. Hij werd toen tweede achter Cadel Evans.

[vid] Ontdek de wereld van Dragon Age: Inquisition

BioWare heeft een trailer online gezet voor Dragon Age: Inquisition met de titel Discover the Dragon Age. De video laat de wereld van het spel zien, compleet met roofdieren, prooien en nog veel meer.

De wereld van Dragon Age: Inquisition is met recht een levende en dynamische omgeving. De omgeving zelf, maar ook de inwoners van de gebieden, passen zich aan aan de manier waarop jij als speler door de wereld trekt.

Dragon Age: Inquisition komt ergens dit jaar uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Coffeeshops willen school uitkopen

Een Amsterdamse school heeft hèt middel gevonden om de financiën rond te krijgen: gewoon verhuizen naar een plek nabij een coffeeshop. Hoewel dit niet de intentie was van de verhuizing, is dit wel een lekker bijkomend voordeel. Een groep coffeeshophouders heeft de school namelijk een substantieel bedrag geboden om zijn heil ergens anders te zoeken.

De school is een nieuwkomer op de Nieuwezijds Voorburgwal, maar de komst hiervan heeft grote gevolgen voor nabijgelegen wietholen: coffeeshops zijn binnen een straal van 250 meter van een school niet toegestaan. Indien de situatie blijft zoals die nu is, dan kost het de ondernemers hun vergunning.

Erg jammer, want downtown is het goed vertoeven voor een coffeeshop. Een meer lucratieve plek is nauwelijks denkbaar. 'Dus,' dachten de eigenaren van de toeristische trekpleisters, 'dan maar de portemonnee trekken'. Met een groepje lotgenoten hebben ze nu de nodige euro's bij elkaar gesprokkeld teneinde weer normaal zaken te kunnen doen.

De schoolleiding heeft aangegeven serieus naar het bod te gaan kijken.

Paul de Leeuw haat Zwarte Piet

Paul de Leeuw, de man die ooit grappig was, was vandaag te gast bij Koffietijd. Hij praatte daar over de slavenfilm 12 Years a Slave, die de Oscar voor beste film won omdat niet winnen zou betekenen dat de Academy die de Oscars uitreikt racistisch is.

En passant, tussen het saaie geleuter door, besloot de Leeuw de grootste non-discussie van de afgelopen jaren nog eens op te rakelen in een poging nieuw kijkerspubliek voor zich te winnen. De Leeuw zou, sinds het zien van de film, opeens zwaar tegen onze nationale volksheld Zwarte Piet zijn.

Dat is op zich gek, gezien het fragment in de Joetjoep hieronder. Hij was vast en zeker hypocrietPiet.

Plan voor open ov-poortjes is 'verkiezingsretoriek'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben forse kritiek op het pleidooi van VVD en PvdA om de ov-poortjes op treinstations open te houden. CDA, SP en GroenLinks spreken van een proefballon om kiezers te paaien vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat bleek donderdag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer.

De NS wil de poortjes op stations sluiten om zwartrijden tegen te gaan. Alleen mensen met een ov-chipkaart kunnen het station dan nog betreden. VVD en PvdA verklaarden zich donderdag tegen omdat stations openbare gebieden zijn en mensen en ondernemers veel last zouden hebben van gesloten poortjes.

"Wat is dit voor gedraai, wie gaat dit betalen? Hebben PvdA en VVD zitten slapen toen dit besluit viel", zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Hij is er geen voorstander van dat straks alle poortjes open staan en er 'honderden miljoenen euro's' worden weggegooid. "Wie gaat voor deze blunder opdraaien met dit gedraai en gekonkel", aldus De Rouwe.

SP-Kamerlid Eric Smaling spreekt van 'holle verkiezingsretoriek'. "We hebben de NS gedwongen poortjes neer te zetten. Ik denk niet dat dit een helder signaal is naar de burger." Smaling benadrukte dat de NS een proef doet op acht stations. "NS is zich bewust van de keerzijdes. Laten we even kijken hoe het loopt", aldus de politicus

OM eist tien jaar cel voor Rotterdamse taximoord

Twee broers die ervan worden verdacht in 2004 in Rotterdam een taxichauffeur te hebben vermoord bij een beroving gaan als het aan justitie ligt tien jaar de cel in. Tegen een stiefbroer van de twee eiste het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag vrijspraak.

In februari 2004 werd het 52-jarige slachtoffer 's nachts met een schotwond in zijn hoofd op de Oosterzeestraat gevonden. Zijn taxi stond even verderop met draaiende motor. De chauffeur overleed later in het ziekenhuis.

In 2010 werd het onderzoek in de zaak heropend toen een van de twee broers de stiefbroer als schuldige aanwees. De broers zijn al eerder veroordeeld voor berovingen van taxichauffeurs in Rotterdam.

EU neemt eerste maatregelen tegen Rusland

De Europese Unie neemt eerste maatregelen tegen Rusland wegens de Russische agressie in het buurland Oekraïne. Op een ingelaste top in Brussel besloten de Europese leiders om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord worden in de ijskast gezet.

Dat is bekendgemaakt door Europees president Herman Van Rompuy. Volgens de Europese leiders heeft Rusland de afgelopen dagen te weinig gedaan om de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim te verminderen.

Bescheiden winst op Damrak

Het Damrak is donderdag licht hoger gesloten na een weinig verrassend rentebesluit door de ECB. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 400,06 punten. Andere Europese beurzen realiseerden eveneens bescheiden winsten. Zo won de Franse beurs 0,5 procent en sloot de Duitse beurs vlak.

De Europese centrale bank hield de rente onveranderd op het historisch lage niveau van 0,25 procent en voorzitter Mario Draghi kondigde geen nieuwe maatregelen aan.

Binnen de AEX sloten twintig van de 25 fondsen hoger. Gemalto profiteerde flink en eindigde 4,1 procent hoger na de bekendmaking van de jaarcijfers. CEO Olivier Piou van het bedrijf gaf aan dat Gemalto goed op weg is richting de doelstellingen voor 2017. ING meende dat de winstontwikkeling van Gemalto beter was dan voorzien.

Imtech deed het, zonder directe aanleiding, echter beter dan Gemalto door 7,4 procent te winnen aan beurswaarde. Woensdag sloot de technische dienstverlener ook al beduidend hoger.

Onder de dalers waren onder meer de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. De oliereus verloor 1,1 procent, terwijl de voedingsmiddelenproducent 0,8 procent inleverde.

In de Midkap (+0,5 procent) viel Pharming Group in positieve zin op met een koerswinst van maar liefst 8,2 procent. Het biotechbedrijf liet weten het verlies over 2013 flink te hebben teruggebracht. In reactie op de cijfers verhoogde KBC Securities het koersdoel voor Pharming naar 0,70 euro.

Vastned Retail droeg donderdag de rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent na het openen van de boeken. Het directe beleggingsresultaat kwam aan de bovenkant van de door het vastgoedfonds afgegeven vooruitzichten uit, maar was minder dan wat de analisten van Morgan Stanley hadden verwacht. Volgens ABN AMRO presteerde het vastgoedfonds grofweg in lijn met de verwachting van de bank, maar waren de resultaten voor de markt een tegenvaller.

Bij de kleinere fondsen viel opnieuw AND International op. Het fonds koerste bijna vijf procent hoger. De grootste uitschieter was echter Wessanen met een dagwinst van acht procent.

Rechtspraak: risico's aan scheiden zonder rechter

Mensen die hun huwelijk laten ontbinden door een ambtenaar zijn lang niet altijd sneller en goedkoper uit dan bij de rechtbank. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak in een advies over een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De raad wijst daarin op de kans op problemen achteraf.

Sinds 2009 is tussenkomst van een rechter weer verplicht bij een scheiding, net als de bijstand van een advocaat. De eerdere zogenoemde flitsscheiding bij de burgerlijke stand, ingevoerd in 2001, stuitte vooral op problemen in het buitenland.

Teeven wil nu toch weer dat echtparen hun scheiding voortaan kunnen regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze moeten het dan wel onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben.

De belangenorganisatie van de rechterlijke macht is bang dat zonder tussenkomst van een rechter achteraf problemen ontstaan over de gemaakte afspraken en alsnog een gang naar de rechter nodig is. Mensen komen zonder juridische bijstand misschien tot een besluit zonder dat ze alle gevolgen overzien, aldus de raad.

De raad vraagt zich af of ook bij de nieuwe aanpak van Teeven niet weer problemen in het buitenland ontstaan. Bovendien denkt de raad dat de werkdruk voor de rechtspraak niet wezenlijk afneemt door de nieuwe scheidingsroute. "Een aantal mensen zal toch liever naar de rechter gaan, vanwege de zekerheid die een rechterlijke uitspraak biedt."

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 34 duizend echtscheidingen uitgesproken. Bij veertienduizend daarvan zijn geen minderjarigen betrokken voor wie een ouderschapsplan moet worden opgesteld. Teeven verwacht dat de ambtenaar van de burgerlijke stand in ruim de helft van die veertienduizend de echtscheiding kan uitspreken.

Pc-datum Dark Souls II bevestigd

Eerder deze week verscheen er een promotieposter voor Dark Souls II waaruit een releasedatum van 25 april zou blijken voor de pc-versie van het spel. Na een aantal dagen radiostilte heeft uitgever Namco Bandai officieel bevestigd dat deze datum klopt.

Pc-gamers zullen dus zes weken langer moeten wachten om tomeloos vaak dood te kunnen gaan. Om de bekendmaking van de pc-datum een klein feestje te maken heeft Namco ook nog een nieuwe proloogtrailer uitgebracht.

Dark Souls II komt 11 maart uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

[vid] Video van Biebers piem0l vrijgegeven

De opnames waarop Justin Bieber in dronken toestand in een potje plast zijn donderdag vrijgegeven. Het onderlichaam en daarmee de edele delen van de 20-jarige zanger zijn bedekt door een zwarte balk.

Een rechter oordeelde dinsdag dat media toegang moeten krijgen tot de videobeelden, die werden gemaakt nadat Bieber in januari was aangehouden wegens rijden onder invloed in Miami Beach. Biebers advocaten probeerden de opnamen buiten de media te houden omdat ze zijn privacy zouden schenden.

TMZ schreef eerder dat de politie sinds dinsdag 'dag en nacht' is bezig geweest met het bedekken van Biebers jongeheer. In totaal werd zo'n tien uur aan videomateriaal opgenomen na de arrestatie van de zanger.

Bejaarde ex-bewakers Auschwitz vrijgelaten

Drie Duitse mannen die er van worden verdacht in de Tweede Wereldoorlog bewakers te zijn geweest in vernietigingskamp Auschwitz zijn voorlopig weer vrij. Een woordvoerster van de openbaar aanklager in Stuttgart benadrukt dat het onderzoek naar de drie nog steeds loopt.

Een 92-jarige verdachte kwam donderdag vrij, nadat hij een borgsom had betaald en zijn paspoort had ingeleverd. De andere twee, van 94 en 88 jaar, werden vorige week al op vrije voeten gesteld. De drie werden vorige maand vastgezet.

Volgens de woordvoerster worden de mannen nog altijd van dezelfde strafbare feiten verdacht. Voor het onderzoek wordt het echter onnodig geacht om ze nog vast te houden.

In totaal lopen in Duitsland nog onderzoeken naar zo'n dertig mensen die in Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Medeplichtigheid aan moord volstaat sinds het proces van de in Oekraïne geboren oorlogsmisdadiger John Demjanjuk om voormalige nazikampbewakers alsnog achter de tralies te krijgen. Demjanjuk overleed in 2012 in afwachting van zijn beroep tegen het vonnis dat hij medeplichtig was aan de moord op 28.060 mensen in Sobibor, waar hij als kampbewaker had gewerkt. Hij was de eerste in Duitsland die slechts op die grond - kampbewaker in Sobibor - schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan moord, omdat hij, alhoewel een radertje, had meegewerkt aan het draaiend houden van een dodenkamp.

Peiling: D66 voert oppositie aan

D66 wordt door de grootste groep kiezers gezien als de partij die de oppositie aanvoert. In Kamerzetels is de PVV echter de grootste oppositiepartij. Dat blijkt uit de donderdag verschenen Politieke Barometer van het onderzoeksbureau Ipsos.

De PVV heeft in de peiling van deze week 26 zetels, evenveel als de VVD. De partij van Geert Wilders is daarmee de grootste oppositiepartij, maar wordt door slechts twaalf procent van de ondervraagden gezien als een serieuze partij die de oppositie aanvoert. D66 staat op 23 zetels, maar is voor 27 procent van de ondervraagden de oppositieleider.

Verder wordt de PvdA (achttien zetels) voorbijgestreefd door de SP, die op negentien zetels kan rekenen. Het CDA krijgt vijftien zetels, 50Plus zes, GroenLinks en ChristenUnie ieder vijf, de SGP vier en de Partij voor de Dieren drie.

Skiester Fenninger wint in Åre

Skiester Anna Fenninger heeft in Åre de reuzenslalom op haar naam geschreven. De Oostenrijkse stond na de eerste run nog op de zevende plek, maar wist dankzij een sterke tweede run de winst te pakken.

Na één omloop ging olympisch kampioene Tina Maze aan de leiding. Nadia Fanchini uit Italië moest bijna een halve seconde toegeven op de Sloveense, terwijl Lara Gut op 0,65 seconden van Maze de derde plek in handen had. 

In de tweede run werd de eerste snelle tijd neergezet door de Oostenrijkse Eva-Maria Brem. De eerste die de tijd verbeterde was de Française Anemone Marmottan, direct daarna gevolgd door Fenninger. Lara Gut was de volgende die in de buurt van de eerste tijd kwam, maar zij moest uiteindelijk 0,39 seconden toegeven op Fenninger, net als Brem.

Fanchini leek op weg om de snelste tijd neer te zetten, maar ging onderuit. Maze slaagde er niet in haar leiding vast te houden en viel zelfs buiten het podium. Achter Fenninger en Marmottan ging de derde plek naar zowel Gut als Brem, waarmee de Oostenrijkse voor het eerst in haar carrière het podium haalde in de World Cup.

Parlement Tsjechië bant alcohol tijdens zittingen

Het Tsjechische parlement heeft de verkoop van alcoholische dranken tijdens zittingen van het lagerhuis verboden. Voorzitter Jan Hamacek vaardigde het verbod donderdag uit. De maatregel geldt voor alle bars en restaurants in het parlementsgebouw.

Het verbod is een initiatief van de nieuwe ANO-beweging van de rijke zakenman Andrej Babis. Het was niet zo dat parlementsleden of hun medewerkers zich aan drankmisbruik te buiten gingen, maar als de meeste mensen op hun werk niet mogen drinken is er voor volksvertegenwoordigers geen reden om dat wel te doen, stelde de ANO. Er zijn geen plannen voor een dergelijk schenkverbod in de senaat.

Arsenal anderhalve maand zonder Wilshere

Arsenal moet het de komende zes weken stellen zonder Jack Wilshere. De 22-jarige middenvelder raakte woensdagavond in de oefeninterland van Engeland tegen Denemarken geblesseerd na een tackle van Daniel Agger. Donderdag is duidelijk geworden dat Wilshere een haarscheurtje heeft opgelopen in een botje van zijn linkervoet.

Agger liep de blessure op in de eerste helft. Wilshere speelde na een behandeling nog door, maar werd uiteindelijk in de 59e minuut vervangen.

Het wegvallen van de vijtienvoudig international komt voor Arsenal-manager Arsène Wenger op een slecht moment. De Gunners treffen met Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City en Everton de komende tijd vier ploegen uit de topzes van de Premier League.

Twaalf jaar cel voor schietpartij in Schiedams café

Een 40-jarige Rotterdammer is donderdag veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor het doodschieten van een man uit Schiedam in 2012. De rechtbank acht bewezen dat de man het 40-jarige slachtoffer in een café in Schiedam op 'koelbloedige wijze' van het leven beroofde.

De Schiedammer werd door zeven kogels geraakt in zijn hoofd, in de hals en in zijn borst. De Rotterdammer werd ruim een maand na de schietpartij in Duitsland aangehouden, waarna hij werd overgeleverd. Het motief van de Rotterdammer is tijdens de zitting niet duidelijk geworden.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Vier homo's krijgen zweepslagen in Nigeria

Vier jonge Nigeriaanse mannen die waren veroordeeld voor seks met een andere man hebben publiekelijk zweepslagen gekregen tijdens een islamitische rechtszaak. Dat heeft Dorothy Aken'Ova van de Coalitie voor de Verdediging van Seksuele Rechten donderdag gezegd.

Aken'Ova zei dat de vier mannen naar de gevangenis moeten en vernederd en geslagen worden als mensenrechtenorganisaties niet met negentig euro per veroordeelde op de proppen komen. Ze zei ook dat ze niet veroordeeld hadden mogen worden, omdat de mannen hun bekentenis aflegden na door agenten te zijn mishandeld. Homoseksuelen kunnen ter dood veroordeeld worden in sommige Noord-Nigeriaanse provincies, waar de sharia van kracht is.

De mannen zijn tussen de 20 en 22 jaar oud. Sinds Nigeria in januari zijn wetten tegen homoseksualiteit aanscherpte zijn tientallen mannen gearresteerd.

Oekraïense competitie volgende week hervat

De Oekraïense voetbalcompetitie wordt volgende week zaterdag hervat. Het tweede deel van de Premier Liga zou eigenlijk afgelopen weekeinde beginnen, maar werd uitgesteld vanwege de onrustige politieke situatie in Oekraïne.

Volgens Dmitro Boelatov, minister van sport en jeugd, 'wacht het hele land op de hervatting van de competitie en moet er daarom weer zo snel mogelijk gespeeld gaan worden'. Mocht er volgende week daadwerkelijk gaan worden gevoetbald, dan hebben in totaal twee speelronden geen doorgang kunnen vinden. Het is niet bekend wanneer die worden ingehaald.

Het oefenduel van de Oekraïense nationale ploeg tegen de Verenigde Staten werd woensdag nog op Cyprus gespeeld. Tavria Simferopol en FC Sevastopol, beide gevestigd in de Krim, hebben al verklaard in de Oekraïense competitie te willen blijven spelen.

Wiggins wil meesterknecht voor Froome zijn

Bradley Wiggins wil als meesterknecht fungeren voor Chris Froome in diens jacht op titelprolongatie in de Tour de France. Dat zegt de winnaar van 2012 donderdag in een interview met de Britse krant The Independent. "Er waren vorig jaar een paar momenten dat Chris geïsoleerd raakte. Ik wil er nu bij zijn als dat gebeurt."

Volgens Wiggins heeft Froome met zijn zege het leiderschap binnen Team Sky afgedwongen. "Froome kreeg het aanzien en dat is goed." Zelf schikt Wiggins zich zonder problemen in een dienende rol. "In het geval van de Tour zie ik mijzelf al in die trein rijden. Om met Richie Porte, of wie dan ook, er als een van de laatste jongens te zijn als het er toe doet."

Wiggins wil de Tour rijden omdat hij naar eigen zeggen 'onafgemaakte zaken' in La Grande Boucle heeft. Vorig jaar moest hij als titelhouder door een blessure verstek laten gaan. Het jaar ervoor won Wiggins, maar klopte toenmalig adjudant Froome stevig op de deur. Froome moest tot tweemaal toe wachten op zijn kopman na een demarrage.

Een tweede eindzege heeft Wiggins uit zijn hoofd gezet. "Ik wil iets anders doen. Of het nu een geweldige klus voor Chris is, of het winnen van een tijdrit. Nu we in eigen land starten zal het ook een feest voor het Britse wielrennen worden. Ik wil daar deel van uitmaken."

Havenwerkers geplet door marmer

Twee mannen zijn donderdagmiddag in de haven van Stein om het leven gekomen toen ze onder marmeren platen terecht waren gekomen. De twee werkten bij een overslagbedrijf, laat een woordvoerder van de Inspectie SZW weten.

Het ongeluk bij het bedrijf aan de Buitenhavenweg in de Limburgse plaats gebeurde toen de mannen banden om de platen aan het bevestigen waren om ze uit de container te halen. Door nog onbekende oorzaak kantelden de platen en vielen ze op de medewerkers.

De inspectie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

'Limbo's lullen onverstaanbaar'

Op internet is ophef ontstaan over een documentaire rond Rowwen Hèze. De Limburgers in de docu werden namelijk ondertiteld.

De korte film rond de band uit America was gisteravond te zien op Nederland 3. Veel Limburgers hebben vandaag hun gal gespuwd over het feit dat de Limbo's in de documentaire werden ondertiteld. Ook als zij keurig ABN spraken.

Manager Rudy Havermans heeft vandaag laten weten het juist prima te vinden dat deze Limbabwanen werden voorzien van ondertitels. Volgens hem waren deze Limburgers, hemzelf incluis, volstrekt onverstaanbaar voor mensen buiten het wormvormig aanhangsel van Nederland.

Volgens Havermans telt Rowwen Hèze veel fans die geen woord begrijpen van de teksten van de band. "Maar bij de liedjes gaat het om het gevoel", aldus de manager. "In een documentaire gaat het er om dat je de mensen verstaat. Dus dat is appels met citroenen en niet met peren vergelijken."

Biatlete Innerhofer stunt in Pokljuka

Biatlete Katharina Innerhofer heeft in Pokljuka voor een stunt gezorgd door de sprint te winnen. De 23-jarige Oostenrijkse was nog nooit in haar carrière in de buurt van het podium gekomen, de 22e plek in Ruhpolding dit seizoen was haar beste prestatie. Ze wist nog maar vijf keer eerder de beste veertig te halen in de World Cup. De zege van Innerhofer betekende ook de eerste World Cup-zege ooit voor een Oostenrijkse biatlete.

Innerhofer moest op de ski's relatief veel toegeven op de toppers, maar wist als één van de weinigen foutloos te blijven bij het schieten. Hierdoor kwam ze uiteindelijk over de streep in een tijd die 9,2 seconden sneller was dan de nummer twee, de Russische Daria Virolaynen. Voor de 25-jarige Virolaynen was de sprint in Pokljuka zelfs haar debuut in de World Cup, waarmee ze direct op het podium eindigde.

De derde plek was voor Nadezhda Skardino, die pas voor de derde keer in haar loopbaan het podium haalde in de World Cup. De Wit-Russische, in Sochi goed voor olympisch brons, bleef evenals Innerhofer en Virolaynen foutloos bij het schieten. Favorieten Kaisa Mäkäräinen, Tora Berger en Darya Domracheva hadden te veel last van de wind. Mäkäräinen en Berger haalden met twee fouten nog wel de beste tien, Domracheva werd met maar liefst vijf fouten slechts 28e.

'Suikerinname moet sterk afnemen'

25 tot 30 gram suiker, dat is wat een volwassen persoon gemiddeld per dag maximaal zou moeten eten volgens de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. "Een bakje cruesli uit een pak en een kop tomatensoep uit blik, dan zit je al aan meer dan 25 gram", aldus foodwatch.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft woensdag een nieuw advies gepubliceerd: van alle calorieën die iemand eet, mag maximaal 10 procent uit suiker bestaan. Beter is nog als dat 5 procent is. Voor een volwassen vrouw komt dat neer op ongeveer 25 gram suiker per dag.

"Het is haalbaar om niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten, mits je niet uit pakjes en zakjes eet en drinkt. Wat het dus voor de gemiddelde Nederlander totaal onhaalbaar maakt’’, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij consumenten- en voedingsorganisatie foodwatch: "Als je één glas cola per dag drinkt, kom je al aan die hoeveelheid suiker.’’

Behalve het bekende suikerklontje dat veel mensen in de thee of koffie gebruiken, is aan een heleboel voedingsmiddelen suiker toegevoegd."Suiker zit in mayonaise, ontbijtkoek, vleeswaren, vruchtensappen, blikken bonen, kant-en-klare sausjes en ga zo maar door. Het is moeilijk om in de supermarkt een gefabriceerd product te vinden waar géén suiker aan toegevoegd is.’’

Volgens Rijksen hebben fabrikanten suiker toegevoegd om het product lekkerder te maken voor de consument. "Maar het gevolg is nu dat we veel te veel suiker per dag binnenkrijgen." De kans dat een fabrikant zelf ingrijpt is heel klein, denkt Rijksen. "De consument eet het product dan niet meer omdat de smaak ineens heel anders is en stapt over naar de concurrent.

"Maar als de overheid het gaat reguleren en het verplicht stelt, dan moeten de fabrikanten wel," gaat ze verder. Hoewel de adviezen van de WHO niet bindend zijn, heeft de organisatie wel een sterk adviserende rol. De EU en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid kan op basis van dit advies maatregelen nemen.

'Bak cruesli en kop soep is te veel suiker'
'Bak cruesli en kop soep is te veel suiker' (Foto: ANP)

Pensioenopbouw definitief verlaagd

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw van maximaal 2,25 procent naar 1,875 procent. De verlaging is afgesproken in het pensioenakkoord dat het kabinet vorig jaar sloot met D66, ChristenUnie en SGP.

Alleen de partijen die betrokken waren bij het pensioenakkoord stemden voor verlaging van de opbouw, die het kabinet jaarlijks een kleine drie miljard euro oplevert. De rest van de Tweede Kamer stemde tegen. Partijen als PVV, SP en CDA vinden dat met name jongeren te weinig pensioen kunnen opbouwen.

Wie benieuwd is hoeveel geld deze maatregel hem/haar gaat kosten, kan dat eenvoudig berekenen met de pensioengatcalculator

Twitch officiële partner van E3

Twitch is de komende drie jaar de officiële partner van E3. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor het live streamen van alle gebeurtenissen op de E3. Dit maakt CRO van Twitch, Jonathan Simpson-Bint, bekend.

''Live video has changed the video game industry in a fundamental way and transformed how gamers learn, communicate and share their passion for games,'' aldus Jonathan. De streams zullen een focus hebben op nieuws, interviews en behind-the-scenes video's.

De samenwerking geldt al vanaf de E3 van dit jaar, welke gehouden wordt van 10 tot 12 juni in Los Angeles.  

Verdachten Drentse moorden langer vast

De mannen uit Hoogeveen die ervan worden verdacht iets te maken te hebben gehad met drie Drentse moorden blijven de komende veertien dagen achter slot en grendel. De rechter-commissaris in Assen heeft donderdag bepaald dat er voldoende aanwijzingen zijn om ze voorlopig vast te houden.

De mannen van 28 en 29 jaar worden ervan verdacht samen een bejaard echtpaar in Exloo en een 55-jarige man op het Dwingelderveld te hebben vermoord. Over een eventuele bekentenis werd donderdag in de rechtbank niets prijsgegeven. Dna-materiaal van de broers wordt vergeleken met de sporen die in Exloo en Dwingelderveld zijn gevonden.

De lichamen van de twee echtelieden uit Exloo werden eind juli vorig jaar op bed in hun woning aangetroffen. Ongeruste kinderen hadden bij de politie aan de bel getrokken. Aanvankelijk werd uitgegaan van een zelfmoord. Nader onderzoek wees uit dat het echtpaar door een misdrijf om het leven was gekomen.

De 55-jarige man werd begin november 2012 levenloos op het Dwingelderveld aangetroffen. De man was na een wandeling met zijn twee honden niet meer thuis gekomen. Het lichaam werd na drie dagen zoeken gevonden. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

De Hoogeveners werden maandagavond in hun woning door een arrestatieteam in de boeien geslagen.

Inholland steekt stokje voor pornostage

Hogeschool Inholland heeft een stokje gestoken voor het plan van de 24-jarige student Karina Hagafiona Monica om stage te gaan lopen bij het bedrijf van pornoster Kim Holland. Dat heeft het college van bestuur donderdag besloten 'naar aanleiding van de recent ontstane discussie over de stage', zo meldt de school op zijn website.

"Het bestuur is van oordeel dat de sector waarin de stage plaatsvindt, zich niet verhoudt tot de waarden waar de hogeschool voor staat", zo is te lezen. De school gaat met Monica op zoek naar een andere stage.

Inholland liet donderdagochtend nog aan het AD weten geen bezwaren te hebben tegen de stage. "Dit soort verzoeken krijgen we niet elke dag, maar Monica heeft goed toegelicht waarom ze juist daar stage wilde lopen", zei een woordvoerder van de school tegen de krant. "Onze opleiding bereidt studenten voor op managementfuncties in de tv-, film- of muziekwereld. Haar stage past daar binnen."

Monica, die de opleiding Media en Entertainment Management volgt, zou tijdens een zes maanden durende stage het bedrijf van Kim Holland gaan doorlichten en een seksfilm gaan produceren. "Ik heb altijd al pornoproducent willen zijn. Sinds mijn zestiende droom ik hier al van. Die fascinatie heeft te maken met mijn strenge opvoeding", aldus de student tegen het AD.

[PS] Van der Klooster gaat voor podium

In 2001 brak alpineskiër Kees-Jan van der Klooster zijn rug door een snowboardongeluk zijn rug. Door dat ongeluk liep hij een dwarslaesie op. Ruim drie maanden na het ongeluk werd hij alweer gemotiveerd om te gaan sporten. Van der Klooster zal komende week tijdens de Paralympische Winterspelen in Sochi Nederland gaan vertegenwoordigen op de onderdelen super-G, supercombinatie en de afdaling. 

"Ik ben verlamd vanaf mijn middel", vertelt Van der Klooster. "Ik kan alpineskiën omdat ik gebruik maak van de zitski. Tijdens de afdaling kan met deze aangepaste ski een snelheid worden behaald van wel honderd kilometer per uur. Dat geeft een enorme kick! Natuurlijk ben ik wel eens bang geweest, maar die angst is ook nodig om goed naar beneden te komen."

De 36-jarige alpineskiër kon vrij snel na zijn ongeluk de situatie accepteren. "Natuurlijk besefte ik heel goed waar ik in terecht was gekomen. Toch was dit nu eenmaal de situatie en die moest ik accepteren. Ik stelde mezelf de vragen: Wat ik wil ik? en hoe ga ik dit aanpakken?"

In 2008 richtte de geboren Vlissingenaar het bedrijf KJ-projects op. "Een conclusie die ik zeker kan trekken na zo veel jaar leven met een handicap is dat hierover veel misverstanden bestaan. Deze misverstanden staan naar mijn idee een goede integratie en betere participatie van mensen met een beperking in de samenleving in de weg. Met dit bedrijf probeer ik die beeldvorming ten aanzien van mensen met een beperking te veranderen."

In 2010 nam Van der Klooster als enige deel aan de Paralympics. Hij wordt ook wel de 'man zonder angst' genoemd. Helaas haalde Van der Klooster in Vancouver geen medaille. 

"In Vancouver was alles voor mij en het team nieuw", legt Van der Klooster uit. "De afgelopen jaren zijn we gegroeid. Als team, maar ik zelf ook als atleet. Ik wil in Sochi laten zien waar ik nu toe in staat ben en zeker op de snelle disciplines meedingen voor de medailles."

Jatsenjoek: afscheiding Krim is illegaal

Het besluit van de Krim om zich aan te sluiten bij Rusland is illegaal. Dat stelde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek donderdag in Brussel. Hij had daar overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen.

"Deze stap is illegaal. Er is geen juridische grond voor", aldus Jatsenjoek. Hij riep Rusland op om "diegene die voor een scheuring van Oekraïne zijn niet te steunen". De Krim blijft een autonoom deel van Oekraïne, zo stelde de premier.

Jatsenjoek: afscheiding Krim is illegaal
Jatsenjoek: afscheiding Krim is illegaal (Foto: ANP)

Overwerken = vreemdgaan

Eet je 's avonds vaak alleen omdat je vrouw of man moet overwerken, dan mag je je wederhelft wel goed in de gaten houden. Overwerk blijkt namelijk een zeer populaire smoes om ongestoord buiten de deur te neuken.

"Schat, ik eet vanavond op de zaak", zegt maar liefst 43 procent van de mannen die 's avonds een ander vrouwtje te grazen nemen. Hiermee is dit het meestgebruikte excuus voor seks met de buitenvrouw.

Vreemder is dat deze smoes onder vrouwen nóg populairder is. Daar zeggen 47 op de honderd dat haar vent niet op haar hoeft te wachten met eten, terwijl ze zich stiekem laat uitwonen door een FOK!ker met een paarsgepunte lans van 30 centimeter.

Deze schokkende conclusie valt te trekken uit een onderzoek van een datingsite voor vreemdgangers, waaraan maar liefst tweeduizend personen hebben deelgenomen. Als vrouw dien je echter ook op je hoede te zijn als een man zegt te gaan sporten of met vrienden op stap te gaan. Dames met een minnaar verzinnen ook vaak een reden als 'ff boodschappen doen' of 'met vriendinnen op stap'.

Character posters voor Transformers: Age of Extinction

Voor de promotie van de vierde Transformers-film heeft Universal Pictures naast de nieuwe trailer ook een setje character posters vrijgegeven. Naast Optimus Prime en nieuwe frontman Mark Wahlberg worden ook nieuwe eye candy Nicola Peltz en haar vriendje, Jack Reynor, close-up getoond.

Transformers: Age of Extinction - character poster Optimus PrimeTransformers: Age of Extinction - character poster Cade Yeager (Mark Wahlberg)
Transformers: Age of Extinction - character poster Shane (Jack Reynor)Transformers: Age of Extinction - character poster Tessa Yeager (Nicola Peltz)

De posters zijn klikbaar voor een vergroting. Transformers: Age of Extinction, wederom geleid door Michael Bay, verschijnt op 10 juli in 3D en IMAX 3D.

Legoland dicht na extreemrechtse dreigementen

Het Britse Legoland sluit zijn hotel dit weekend nadat het pretpark dreigementen van extreemrechtse afzenders had ontvangen. Dat meldde het Britse persbureau PA donderdag. De dreigementen kwamen binnen nadat Legoland overeen was gekomen om een plezierdag voor een islamitische vereniging te organiseren.

Legoland had het hotel exclusief aan de Moslim Onderzoek- en Ontwikkelingsstichting verhuurd. Het attractiepark werd bedreigd per telefoon, e-mail en via sociale media. "Dit is walgelijk en mag NIET plaatsvinden", schreef een extreemrechtse blogger van de British National Party. "Als iemand een dag alleen voor blanke christenen zou willen organiseren, zou diegene voor racist worden uitgemaakt. Maar als het om moslims gaat, durft niemand iets te zeggen."

"Wij vinden het extreem jammer dat we de boekingen moesten afzeggen", zei een woordvoerster van Legoland. "De veiligheid van onze gasten en personeel is onze eerste prioriteit en om die reden hebben we deze moeilijke beslissing genomen."

Enkele bezoekers wier boeking werd afgezegd reageerden teleurgesteld. "Dit is ronduit schandalig", schreef een moeder op Facebook. "Ik zie er tegenop om dit aan mijn kinderen te vertellen als ze vanavond thuiskomen."

De Britse politie onderzoekt de dreigementen.

Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland

De Krim sluit zich aan bij Rusland. Dit staat in een decreet dat de regering van het autonome gebied heeft aangenomen. Dat decreet is onmiddellijk in werking getreden.

Dit betekent dat Russen de enige "legitieme" militairen op het schiereiland zijn. Oekraïense militairen op de Krim worden beschouwd als "bezetters". Zij moeten zich overgeven of het land verlaten. Dit heeft een vicepremier van de Krim donderdag gezegd.

Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland
Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland (Foto: ANP)

Stuttgart houdt toptalent Werner tot 2018 aan boord

VfB Stuttgart heeft het Duitse voetbaltalent Timo Werner langer vastgelegd. De aanvaller ondertekende donderdag op zijn achttiende verjaardag een contract tot medio 2018. Werner brak dit seizoen door bij de huidige nummer vijftien van Duitsland en speelde in 21 van de 23 competitiewedstrijden mee. Hij scoorde vier goals.

"Timo is een van onze toptalenten en heeft zich de afgelopen maanden ontzettend snel ontwikkeld", verklaart voorzitter Bernd Wahler de reden voor contractverlenging.

Voor Werner was het kip en klaar dat hij Stuttgart trouw zou blijven. "Dit is mijn club, van jongs af aan. Ik heb alle jeugdteams doorlopen en voel me hier geweldig. Ik ben erg blij met dit contract."

FOK!toen: The Byrds - Dr. Byrds & Mr. Hyde (1969)

Het is vandaag op de kop af 45 jaar geleden dat het album Dr. Byrds & Mr. Hyde van de legendarische band The Byrds in de Amerikaanse platenwinkels lag. Dr. Byrds & Mr. Hyde was het zevende album van de groep waarop we de meest psychedelische kant van The Byrds te horen kregen, al waren de folk- en country-invloeden van het vorige album Sweetheart of the Rodeo nog steeds duidelijk op deze plaat terug te vinden. Een goeie reden om eens in FOK!toen een blik op deze legendarische band te werpen, die diverse grote hits zou scoren met composities van onder meer Bob Dylan en wiens muziek een grote inspiratiebron zou vormen voor bands zoals The Eagles en The Flying Burrito Brothers.

Dr Byrds and Mr Hyde

Het ontstaan van The Byrds
Voor het ontstaan van de groep The Byrds moeten we terug naar 1964 toen Jim McGuinn, Gene Clark en David Crosby gaan optreden als het trio The Jet Set. Elk van de muzikanten had een muzikale achtergrond in de folkmuziek. Zo had McGuinn in The Limeliters en the Chad Mitchell Trio gezeten, speelde Clark met The New Christy Minstrels, en Crosby was bandlid geweest van Les Baxter's Balladeers. In de zomer van 1964 wordt de groep uitgebreid met drummer Michael Clarke. De groep had inmiddels een manager gevonden in de persoon van Jim Dickson en deze regelde een contract voor een single bij het label Electra Records.

De single van The Beefeaters

Eind 1964 was de Britse Invasie in de Amerikaanse hitlijsten op een hoogtepunt en ook McGuinn, Clark en Crosby besloten om de bandnaam te veranderen in het meer Brits klinkende The Beefeaters. De single met 'Please Let Me Love You' was geen groot succes. Nadat de mannen van The Beefeaters de Beatles-film A Hard Days Night hadden gezien besloten ze dat het tijd werd voor nieuwe instrumenten. Zo kreeg McGuinn een 12-snarige Rickenbacker gitaar, speelde Clarke vanaf dat moment op een echt Ludwig drumstel en ging Clark snaren plukken op een Gretsch gitaar. Ook werd er een nieuwe bassist gevonden in de persoon van Chris Hillman. Nadat jazz-legende Miles Davis een goed woordje had gedaan voor de mannen kregen The Beefeaters een contract bij Columbia Records. Twee weken daarna zou de groep haar naam veranderen in The Byrds.

De Nederlandse single van Mr. Tambourine Man
De Nederlandse single van Mr. Tambourine Man

Mr. Tambourine Man
In januari 1965 gaan The Byrds naar de Columbia Studios in Hollywood om een opname te maken van de nog onuitgebrachte compositie 'Mr. Tambourine Man' van Robert Zimmerman, bij de liefhebbers ook wel bekend als Bob Dylan. 'Mr. Tambourine Man' werd geproduceerd door Terry Melcher en alleen bandlid Jim McGuinn was op het nummer als gitarist terug te horen, omdat de studiobazen nog niet genoeg vertrouwen hadden in de overige bandleden van The Byrds. Naast McGuinn horen we de sessiemuzikanten Hal Blaine (drums), Larry Knechtel (basgitaar), Jerry Cole (gitaar) en Leon Russell (electrische piano) meespelen, terwijl het nummer wordt gezongen door McGuinn, Crosby en Clark.

Mr. Tambourine Man

In afwachting van hun eerste plaat begonnen The Byrds op te treden in de Le Disc nachtclub op de Sunset Strip in Hollywood. Het duurde dan ook niet lang voordat bkende artiesten zoals Kim Fowley, Peter Fonda, Jack Nicholson, Arthur Lee en Sonny & Cher met enige regelmaat werden gespot bij optredens van The Byrds. Toen Bob Dylan in maart 1965 een verrassingsoptreden met de groep gaf begonnen steeds meer mensen interesse te krijgen voor de folkrockband. Nadat de single van 'Mr. Tambourine Man' was verschenen had de groep meteen haar eerste nummer 1 hit te pakken in zowel Amerika als Groot-Brittannië. In Nederland zou de single op de derde plaats van de Top 40 eindigen.

Sweetheart of the Rodeo

Sweetheart of the Rodeo
The Byrds waren vanaf dat moment een begrip in de muziekwereld en zouden grote hits scoren met liedjes zoals 'Turn! Turn! Turn!', het psychedelische 'Eight Miles High', 'My Back Pages' en 'Mr. Spaceman'. Vanaf het derde album Fifth Dimension liet de groep een meer psychedelisch geluid horen maar de grote ommezwaai volgde in 1968 toen het album Sweetheart of the Rodeo verscheen. The Byrds had al een aantal bezettingswisselingen doorstaan en bestond op dat moment uit Jim McGuinn, die zijn naam had veranderd in Roger, Chris Hillman, Gram Parsons en Kevin Kelley. Het was vooral de aanwezigheid van Parsons, die voorheen in de The International Submarine Band had gespeeld, die ervoor zou zorgen dat het geluid van de groep steeds meer in de richting van de countryrock zou verschuiven.

Nu was de invloed van countrymuziek al terug te vinden in de rockabilly uit de vijftiger jaren en ook The Beatles wisten wel raad met het genre, met liedjes zoals de Carl Perkins-cover 'Honey Don't' en 'I've Just Seen a Face'. Toch waren het The Byrds die als eerste popgroep met Sweetheart of the Rodeo een compleet album met pure country afleverden. Het album was al opgenomen in Nashville toen de mannen te horen kregen dat Parsons nog onder contract stond bij Lee Hazlewood. McGuinn besloot daarop om bijna alle zangpartijen van Parsons te wissen en zelf opnieuw in te zingen. Een besluit dat op zijn zachtst gezegd niet werd gewaardeerd door Gram Parsons. Toen eind 1968 ook nog bekend werd dat de groep naar Zuid-Afrika zou gaan voor een aantal optreden besloot Parsons om de groep te verlaten.

Dr. Byrds & Mr. Hyde
Nadat Gram Parsons de groep had verlaten moesten McGuinn en Hillman snel op zoek naar een nieuw bandlid om hem te kunnen vervangen. The Byrds stonden geboekt voor een optreden op het Newport Pop Festival en besloten om met sessiegitarist Clarence White in zee te gaan. White was ook al op de vorige drie albums te horen geweest maar zou vanaf nu een vast bandlid van The Byrds zijn. Na het optreden op het Newport Pop Festival liet White weten dat hij niet tevreden was over drummer Kevin Kelley en liet weten dat hij wel een betere drummer voor de groep kende. Niet lang daarna was Gene Parsons (nee, geen familie van Gram), met wie White eerder in de groep Nashville West had gespeeld, de nieuwe drummer van The Byrds.

Nog geen maand later zou Chris Hillman The Byrds verlaten, om samen met Gram Parsons de groep The Flying Burrito Brothers op te gaan richten. The Byrds mochten op zoek naar een nieuwe bassist en kwamen zo in contact met John York die eerder als sessiemuzikant had getourd met artiesten zoals Johnny Rivers en The Mamas and Papas. McGuinn besloot ook dat hij vanaf dat moment de enige zanger van de groep zou zijn. Dr. Byrds & Mr. Hyde zou het enige album worden waarop alle leadvocalen door McGuinn ingezongen werden.

Voor de opnames van het album mochten The Byrds eerst op zoek naar een nieuwe producer. Gary Usher, die de vorige drie albums van de groep had geproduceerd, was door Columbia Records ontslagen omdat hij te veel geld had uitgegeven voor de opnames van het album Of Cabbages and Kings van Chad & Jeremy. The Byrds besloten om te gaan werken met Bob Johnston, een producer die vanaf 1965 de vaste knoppenman van Bob Dylan was.

Dr Byrds and Mr Hyde back

De opnames van Dr. Byrds & Mr. Hyde
Op 7 oktober 1968 begonnen de opnamesessies van het nieuwe album van The Byrds. In tien dagen nam de groep een negental nieuwe nummers op voor de nieuwe plaat. Ook werd er een opname gemaakt van Dylan's 'This Wheel's on Fire' maar deze opname zou het album niet halen, evenals de McGuinn-compositie 'Stanley's Song'. Op 4 december 1968 keerden de mannen terug naar de studio om nogmaals 'This Wheel's on Fire' op te nemen. Ook nam de groep tijdens deze sessie een tweetal liedjes op voor de licht erotische film Candy van Christian Marquand en een medley bestaande uit de nummers 'My Back Pages', 'B.J. Blues' en 'Baby What You Want Me to Do'.

De ontvangst
Op 6 maart 1969 verscheen het album Dr. Byrds & Mr. Hyde in de Amerikaanse platenwinkels. Britse fans moesten nog geduld hebben tot 25 april van dat jaar. Het album werd in Amerika alleen als stereo-persing uitgebracht, terwijl men in Groot-Brittannië kon kiezen uit een mono of stereo-versie van de elpee. Ondanks alle positieve reacties uit de pers zou Dr. Byrds & Mr. Hyde het minst succesvolle album van de groep worden. In de album top 200 zou de plaat niet verder komen dan de 157e plaats. In Groot-Brittannië had de groep meer succes en zou het album de 15e plaats in de album top 100 halen. De single 'Bad Night at the Whiskey', die als opwarmer voor het album was uitgebracht, zou aan beide kanten van de oceaan floppen.

De single van Bad Night at the Whiskey
De single van Bad Night at the Whiskey

Het album
Van Dr. Byrds & Mr. Hyde bestaan meerdere uitvoeringen. Zo verscheen op 16 oktober 1968 een proefpersing van de elpee met de volgende tracks:

Kant A:
01 'Old Blue'
02 'King Apathy III'
03 'Drug Store Truck Drivin' Man'
04 'This Wheel's on Fire'

Kant B:
01 'Your Gentle Way of Loving Me'
02 'Nashville West'
03 'Bad Night at the Whiskey'

Op de uiteindelijke uitgave van het album stonden de volgende nummers:


Dr Byrds and Mr Hyde A

Kant A:
01 'This Wheel's on Fire' – 4:44
02 'Old Blue' – 3:21
03 'Your Gentle Way of Loving Me' – 2:35
04 'Child of the Universe' – 3:15
05 'Nashville West' – 2:29

Dr Byrds and Mr Hyde B

Kant B:
01 'Drug Store Truck Drivin' Man' – 3:53
02 'King Apathy III' – 3:00
03 'Candy' – 3:01
04 'Bad Night at the Whiskey' – 3:23
05 'Medley: My Back Pages/B.J. Blues/Baby What You Want Me to Do' – 4:08

De her-uitgave van Dr Byrds and Mr Hyde uit 1991
De her-uitgave van Dr Byrds and Mr Hyde uit 1991

Dr. Byrds & Mr. Hyde zou in 1991 voor het eerst op cd worden uitgebracht. Op 25 maart 1997 brengt Sony het album opnieuw uit in de Lagacy-reeks. Naast het geremasterde oorspronkelijke album treffen we op deze versie ook een vijftal bonustracks aan.

11 'Stanley’s Song' – 3:12
12 'Lay Lady Lay' [Alternatieve Versie] – 3:18
13 'This Wheel's on Fire' [Versie 1] – 3:53
14 'Medley: My Back Pages/B.J. Blues/Baby What You Want Me To Do' – 4:18
15 'Nashville West' [Alternatieve Versie opgenomen in Nashville] – 2:04

In 1999 verschijnt ook een gelimiteerde persing van het album op Simply Vinyl Records. Ondanks de slechte verkoopresultaten van het album zouden veel fans later Dr. Byrds & Mr. Hyde alsnog tot één van de beste albums van The Byrds uitroepen.

Truckeractie werd breed protest tegen 'dom kabinet'

De demonstraties die vrijdag door het hele land gepland staan begon als een actie van truckers tegen oneerlijke concurrentie van chauffeurs uit het buitenland. De actie was een initiatief van Jerry Agema. Op Facebook meldden zich al snel tal van andere mensen die ook actie wilden voeren. Een woordvoerder van Landelijke Demonstraties 2013 omschrijft het doel van de acties inmiddels als 'het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft'.

Als om concrete voorbeelden van 'domme maatregelen' wordt gevraagd, begint de woordvoerder aan een opsomming die pas ophoudt als hij wordt onderbroken. Hij noemt de plannen van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) om de bijstandswet aan te scherpen, waardoor een tegenprestatie moet voor de uitkering moet worden geleverd. "Ik snap niet dat de PvdA zichzelf nog sociaal durft te noemen."

Verder moet van de strafbaarstelling van illegaliteit worden afgezien. "Wat we straks krijgen zijn razzia's. We gaan terug naar de jaren veertig. Zelfs Wilders ging niet zo ver." Ook de aanschaf van de Joint Strike Fighter mag volgens de woordvoerder niet doorgaan.

Inmiddels sluit de woordvoerder niet uit dat tijdens de Nuclear Security Summit, eind deze maand in Den Haag, actie wordt gevoerd. "Niemand weet eigenlijk of in Nederland nog kernwapens liggen. Onze acties komen de regering natuurlijk heel slecht uit. Dat is voor ons alleen maar mooi."

Wat de demonstranten bindt, is volgens de woordvoerder het gevoel dat het kabinet niet bezuinigt, maar alleen afpakt. "Als je nou eens zeven miljard op de aanschaf van een JSF bespaart, dat is bezuinigen. Maar het enige waarop wordt bezuinigd is de eigen bevolking. En nu krijgen we opeens te horen dat er zomaar miljarden naar Oekraïne gaan, daar zit een overgangsregering dus dat geld zien we nooit meer terug."

De beweging wil niet als een linkse of rechtse politieke stroming worden gezien. "We zijn al eens weggezet als rechts omdat we tegen oneerlijke concurrentie van buitenlanders zijn. Maar we hebben niks tegen bijvoorbeeld Poolse truckers. Die moeten ook eten en zij maken alleen gebruik van de regels die de Europese regering gemaakt heeft. Dus Europa moet dat aanpassen. Jan met de pet snapt dat wel, maar onze regering blijkbaar niet."

Een groot deel van de acties die vrijdag gepland staan zijn gericht op het veroorzaken van files. Hierover is volgens de woordvoerder overlegd met de politie. "Ik kan alleen voor Zwolle en omstreken spreken, maar wij hebben aangekondigd 30 tot 40 kilometer per uur op de snelweg te rijden. Twee kilometer daarachter komt het dan al snel stil te staan."

De politie heeft volgens de woordvoerder aangegeven niet in te grijpen als geen gevaarlijke situaties ontstaan. "Het is natuurlijk de vraag wat zij als gevaarlijk zien. Maar files zie je op vrijdag wel vaker."

Hoeveel deelnemers de tientallen aangekondigde demonstraties door het hele land hebben is niet te zeggen. "Daar hebben we zelf ook geen zicht op omdat het overal lokaal wordt georganiseerd. De politie heeft natuurlijk het liefst een groepje stilstaande mensen op een pleintje, dat is lekker overzichtelijk. Zodra het om een rijdende demonstratie gaat wordt het lastiger in te schatten."

De politie heeft laten weten de acties in de gaten te houden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 10

Liefhebbers van visueel spektakel en geweld komen aan hun trekken in de nieuwe Frank Miller-verfilming 300: Rise of an Empire. Meer heroïek vind je in het Nederlandse Kenau of enigszins in de buddy-komedie Ride Along. En anders is er altijd nog onafhankelijk drama uit Europa, of een eenvoudige The Hangover-wannabe.

300: Rise of an Empire

Vervolg op Zack Snyders 300. De Griekse generaal Themistokles (Sullivan Stapleton) moet het opnemen tegen de Perzen, aangevoerd door de voormalige god Xerxes (Rodrigo Santoro) en Artemesia (Eva Green), de wraakzuchtige commandant van de Perzische vloot. Themistokles probeert heel Griekenland te verenigen om de afloop van de oorlog te veranderen.

Kenau

Heroïsch drama over Kenau, de strijdbare vrouw die na het verlies van haar jongste dochter besluit met een vrouwenleger de wapens op te pakken tegen het Spaanse leger.

Best Night Ever

Best Night Ever is de Hangover voor vrouwen, een film over een vrijgezellenfeest dat behoorlijk uit de hand loopt en de boeken ingaat als de ‘Best Night Ever’.

We Are The Best

Stockholm, 1982. Bobo, Klara en Hedvig, drie tienermeiden die cool en sterk zijn, maar ook ietwat vreemd en verward. Die veel te vroeg voor zichzelf moeten zorgen. Die vissticks opwarmen in een broodrooster terwijl hun moeder in het café is. Drie meiden die een punkband starten zonder een instrument te bespelen. Hoezo, punk bestaat niet meer?!

Ride Along

Ben (Kevin Hart) wil zijn vriendin ten huwelijk vragen, maar hij moet eerst haar grote broer James (Ice Cube), overtuigen dat hij goed genoeg is om met haar te trouwen.

Miele

De Italiaanse dramafilm Miele draait om de eigenzinnige Irene (Jasmine Trinca), bijnaam Miele (honing), die het haar taak heeft gemaakt om terminaal zieken een waardig einde te geven.

Deze films kun je gaan zien vanaf vandaag. 

Reisbeperkingen VS voor Russen

De Verenigde Staten stellen reisbeperkingen in voor Russen en inwoners van de Krim die de 'soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen'. Dat heeft het Witte Huis gezegd.

President Barack Obama heeft verder toestemming gegeven voor strafmaatregelen tegen 'individuen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor activiteiten die democratische processen en instituties in Oekraïne ondermijnen'.

De nieuwe reisbeperkingen zijn een aanvulling van Amerikaanse beleid om geen visa te verstrekken aan personen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in Oekraïne.

Rover wil permanente storingsploeg op Schiphol

Rover wil dat Prorail permanent een storingsploeg op Schiphol paraat houdt om eventuele problemen de kop in te drukken. De reizigersorganisatie is het zat dat de luchthaven vaak onbereikbaar is door sein- of wisselstoringen. Donderdagochtend werd het treinverkeer op Schiphol getroffen door een seinstoring.

De gevolgen voor reizigers naar Schiphol kunnen volgens Rover groot zijn. Bij het missen van een vliegtuig komen ze voor zeer hoge kosten te staan die de vervoerder wettelijk niet hoeft te vergoeden.

Ook elders in het land houden sein- en wisselstoringen volgens Rover aan. "De reizigers raken er gestoord van dat Prorail zijn infrastructuur niet onder controle heeft", stelt Rover in een verklaring. De reizigersvereniging wil dat het spoorbedrijf in ieder geval op Schiphol de problemen aanpakt met een permanente storingsploeg.

Door de storing van donderdagochtend konden urenlang minder treinen rijden. De problemen zijn inmiddels opgelost. Wel moeten reizigers nog rekening houden met een vertraging van vijftien tot dertig minuten.

'Hustle' & 'Wolf' koplopers MTV Movie Awards

American Hustle en The Wolf of Wall Street zijn met elk acht nominaties de koplopers bij de MTV Movie Awards. Beide films dingen onder meer mee naar de gouden popcorntrofee voor beste film, evenals 12 Years a Slave, The Hobbit: The Desolation of Smaug en The Hunger Games: Catching Fire. Dat maakte de muziekzender donderdag bekend.

The Hunger Games heeft zeven nominaties en We're the Millers zes. 12 Years a Slave, Anchorman 2: The Legend Continues, Dallas Buyers Club, The Hobbit: The Desolation of Smaug en This Is the End volgen met vijf.

Hoewel het ruimtedrama Gravity de grote winnaar was bij de Oscars, is de film nu slechts eenmaal genomineerd. Sandra Bullock dingt mee naar de prijs voor beste actrice.

In de categorie Beste in-je-broek-poep-moment zijn voornamelijk rasechte horrorfilms genomineerd. Zo maakt Brad Pitt kans voor zijn rol in World War Z, Ethan Hawke voor The Purge, Jessica Chastain voor Mama, Rose Byrne voor Insidious: Chapter 2 en Vera Farmiga voor The Conjuring.

Een andere categorie die alleen bij de MTV Movie Awards voorbijkomt is die van Beste WTF-moment. Vijf clipjes van de bedoelde scènes zijn op de site te zien. Cameron Diaz is in de race voor haar scène in The Counselor en Leonardo DiCaprio voor die in The Wolf of Wall Street. Channing Tatum en Danny McBride zijn als duo in de race voor This Is the End, Johnny Knoxville en Jackson Nicoll voor Jackass Presents: Bad Grandpa. De laatste genomineerde omvat zelfs vier namen, te weten Steve Carrell, Will Ferrell, Paul Rudd en David Koechner voor Anchorman 2: The Legend Continues.

Andere typische categorieën zijn die van beste scène zonder shirt, beste filmkus, beste gevecht en beste held. De winnaars van de MTV Movie Awards worden bepaald door het publiek, dat kan stemmen tot en met 12 april.

De dag erna worden de 2014 MTV Movie Awards uitgereikt in het Nokia Theatre in Los Angeles. Conan O'Brien presenteert de show, die live op de Amerikaanse televisie is te zien. In de week erna wordt de show ook in Nederland uitgezonden, maar een exacte datum is nog onbekend.


'Hustle' & 'Wolf' koplopers MTV Movie Awards (Foto: Novum)

Paralympics: Hoe en wat? Deel I

Vrijdag 7 maart beginnen de Paralympische Winterspelen in Sochi. Maar hoe werkt het op deze Spelen? In deze specialreeks op FOK!sport wordt uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Winterspelen kennen zes sporten: alpine skiën, biatlon, langlaufen, rolstoelcurling, ijssleehockey en snowboarden. In deze special gaan we het hebben over de eerste drie sporten.

Biatleet Ferry wint eerste post-olympische wedstrijd

Biatleet Björn Ferry heeft in Pokljuka voor het eerst in ruim drie jaar een wedstrijd gewonnen. De Zweed was in Slovenië de beste in de sprint, de eerste wedstrijd na de Olympische Spelen van Sochi. De Spelen verliepen teleurstellend voor Ferry, hij wist geen enkele wedstrijd bij de beste tien te beëindigen.

Ferry was in Pokljuka niet foutloos - bij het staand schieten trof hij vier van de vijf schijven - maar op de ski's was hij snel genoeg om de foutloze Russen Anton Shipulin en Dmitry Malyshko voor te blijven. De marge ten opzichte van Shipulin was echter klein, slechts anderhalve seconde. Voor de Rus was het genoeg voor de tweede plek, waarmee hij zijn tweede podiumplek van het seizoen pakte.

De derde plek ging op 2,7 seconden van Ferry naar de Duitser Arnd Peiffer. Hij bleef niet foutloos, maar hield door snel langlaufen 0,2 seconden over op Malyshko. Voor Peiffer was het de tweede podiumplek van de winter. Achter de beste vier was het gat groot, nummer vijf Dominik Landertinger stond al op bijna twintig seconden. Zaterdag volgt de achtervolging, waarbij de uitslag van de sprint gebruikt wordt voor de startvolgorde. 

Williams presenteert livery voor 2014

Het Formule 1-team Williams heeft de nieuwe livery voor het seizoen 2014 gepresenteerd. Zoals in de afgelopen jaren werd er getest in het donkerblauw, maar met de komst van hoofdsponsor Martini is de kleurstelling bij Williams Martini Racing voornamelijk wit geworden, waarbij het doet denken aan een roemrucht verleden.

Met de Mercedes-motor achterin ziet de Williams FW36 er veelbelovend uit, zeker omdat tijdens de laatste wintertest in Bahrein coureur Felipe Massa de snelste tijd noteerde en de auto uitermate betrouwbaar leek te zijn. Valtteri Bottas zal de andere bolide besturen, terwijl Felipe Nasr en Susie Wolff de reserverijders zijn.

Studente van 18 blijkt pornoster

Een 18-jarige studente aan de Amerikaanse Duke University blijkt een opmerkelijke bijbaan te hebben. Belle Knox is namelijk een succesvolle pornoster.

Belle is pas afgelopen december begonnen, en heeft inmiddels al negen pornotitels op haar naam staan. En wie kent ze niet, films als 'Belle Bottom' en 'Belle Knox in Casting Couch X'? Ze heeft zich zelf al eens laten uitwonen door James Deen, de hotste pornoacteur van dit moment.

Seks met mannen, vrouwen of allebei: Belle is voor alles in. Voor de fun, maar ook om haar studie te kunnen bekostigen. Het lesgeld voor de universiteit bedraagt namelijk een lieve zestig ruggen per jaar.

Evangelisch schoolbestuur Amsterdam opgestapt

De zes scholen die onder de Stichting voor Evangelische Scholen Amsterdam vallen, moeten op zoek naar een andere leiding. Het bestuur van de stichting stapt op omdat het de kwaliteit van het onderwijs niet kan waarborgen. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De zes scholen worden waar mogelijk overgedragen aan andere schoolbesturen. Als dat niet lukt worden ze opgeheven.

Het vertrek van het bestuur is een directe reactie op een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Die stelde in een rapport dat het schoolbestuur niet 'in control' is en dat het onvoldoende in staat is om effectief leiding te geven. Ook voldoet het bestuur op een aantal punten niet aan de wet en is de financiële situatie kwetsbaar.

Dekker voerde de laatste tijd een aantal 'indringende' gesprekken met het bestuur. Hij liet daarin weten dat hij zou ingrijpen als er geen degelijk plan van aanpak zou komen om de problemen aan te pakken. Het bestuur trok daarop woensdag zijn conclusies en stapte op.

Dekker heeft er bij het bestuur op aangedrongen dat de leerlingen zo snel mogelijk een nieuwe school moeten krijgen. De inspectie houdt volgens hem een oogje in het zeil.

Eerder werd een Rotterdamse school die onder de stichting viel gesloten. Die sluiting was aanleiding voor de inspectie om de stichting nader te onderzoeken.

Referendum Krim vervroegd naar 16 maart

Het referendum over de toekomst van het Oekraïense schiereiland de Krim is vervroegd naar 16 maart. Dat heeft het regionale parlement op de Krim donderdag bepaald. Er stond al een volksraadpleging gepland voor 30 maart, maar die zou enkel over meer autonomie voor de Krim gaan.

Kiezers worden over anderhalve week meerdere keuzes voorgelegd. Zo kunnen ze stemmen voor aansluiting bij Rusland, maar meer autonomie binnen Oekraïne blijft een optie. "Dit is onze reactie op de wanorde en de wetteloosheid in Kiev", zei Krim-parlementariër Sergej Sjoevainikov. "We zullen onze toekomst zelf bepalen."

Spannend was de stemming niet. Acht parlementariërs onthielden zich van stemming en 78 stemden voor. Niemand stemde tegen.

De regering in Kiev heeft nog niet op de stemming gereageerd. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei woensdag nog dat de Krim deel van Oekraïne blijft uitmaken, hoewel hij daaraan toevoegde dat meer autonomie tot de mogelijkheden behoort.

RTL Nederland boekt flink meer winst

De Nederlandse tak van televisiebedrijf RTL heeft vorig jaar ruim zes procent meer winst behaald dan een jaar eerder, vooral door hogere kijkcijfers en meer inkomsten uit advertenties. RTL Nederland sloot 2013 af met een operationele winst van 103 miljoen euro, zo maakte het Luxemburgse moederbedrijf donderdag bekend.

De hogere kijkcijfers en advertentie-inkomsten stuwden ook de omzet van de Nederlandse RTL, die met 5,6 procent steeg naar 455 miljoen euro. RTL Nederland is daarmee, naast de Duitse RTL-tak, de enige afdeling die meer omzet boekte dan een jaar geleden. De totale omzet van de RTL Group daalde zelfs, met 1,8 procent naar 5,9 miljard euro.

Op het gebied van winst deed RTL Nederland het wel iets minder dan het moederbedrijf. De RTL Group zag zijn operationele winst steeg met 6,9 procent naar een kleine 1,2 miljard euro. Vooral de Duitse tak van het Luxemburgse RTL boekte fors meer winst dan een jaar eerder.

Kunst in je slipje

Aan het eind van de middag komt ze in een jubelstemming zijn kantoor uit. Ze heeft een contract in haar zak. Morgen kan ze beginnen.  Nog een tikje angstig had ze gevraagd: “Het is toch geen grapje, hoop ik? U houdt zich toch wel aan uw beloften?” Hij had haar een stevige handdruk gegeven en haar diep in de ogen aangekeken.  Zijn antwoord had haar gerustgesteld. “I always keep my promises. Always.”

Event Weekend in GTA Online

De Business Update voor GTA Online is nu te downloaden. En om dat te vieren heeft Rockstar een speciaal weekend aangeknodigd.

De Business Update bestaat uit nieuwe voertuigen, kleding, wapens en veertien extra jobs. Tijdens het event weekend van 7 tot 9 maart kun je onder andere GTA dollars en goodies winnen.

Vrijdagavond zal het event van start gaan met een officiële livestream van Rockstar. Deze stream zal te volgen zijn via Twitch en YouTube.

Lauda: "Mercedes-motor heeft 580 pk"

Het Formule 1-team Mercedes haalt ongeveer 580 paardenkrachten uit haar gloednieuwe 1,6 liter V6-turbomotor, zo heeft Niki Lauda, de Mercedes F1-baas laten weten aan het Oostenrijkse Servus TV. Het lijkt er echter op dat de Duitsers nog niet het achterste puntje van hun tong hebben laten zijn.

Lauda heeft in ieder geval laten weten dat de 580 pk alleen slaat op het motorische gedeelte slaat. Over de kracht van het Energy Recovery System wilde hij niets kwijt, maar dat is ongeveer 160 paardenkrachten, waardoor het totaal op ongeveer 740 pk komt.

Deze getallen lieten Red Bull-adviseur Helmut Marko in ieder geval duizelen. "Interessant. Ik zou blij zijn als ik zoveel pk ter beschikking had." De Oostenrijkers moeten het doen met een Renault-motor die met problemen kampt in samenwerking met de onderdelen die Red Bull zelf ontwikkeld heeft. Hierdoor komt het Oostenrijkse team tekort ten opzichte van de andere toprenstallen.

'Terras stil bij kutweer'

Je verwacht het niet, maar Onderzoek van de stichting open deur gemeente Amsterdam wijst uit dat er meer mensen op het terras zitten als de zon schijnt dan wanneer het regent. Dat meldt AT5.

In 2012 en 2013 deed de Dienst Ruimtelijke ordening onderzoek naar de oorzaken van geluidsoverlast door terrasjes. 

Dit no shit Sherlock zeer nuttige onderzoek toonde aan dat in het weekend 's avonds het geluid op terrassen toeneemt. Ook blijven de terrassen op warme dagen tot 2.00 uur nog druk, zo blijkt uit dit onderzoek, dat toch een echte eye-opener genoemd mag worden.

Verder blijkt dat het geluidsniveau rond terrassen op warme dagen hoger is dan wanneer het regent. Op Koninginnedag en tijdens de Gay Pride bleek er ook veel geluid te zijn rond de terrasjes.

's Nachts om half vier als het stortregent bij 3 graden en windkracht 9 zijn de terrassen - vooral op doordeweekse dagen - gek genoeg vrij rustig.

De Vroome overtuigend verder in Irapuato

Indy de Vroome is donderdag eenvoudig doorgedrongen tot de laatste acht van het ITF-toernooi in Irapuato. De als zesde geplaatste tennisster won op het Mexicaanse hardcourt met tweemaal 6-1 van de Amerikaanse Karina Kristina Vyrlan. De Vroome, de mondiale nummer 228, staat op de wereldranglijst meer dan zeshonderd plekken hoger.

In de kwartfinale stuit De Vroome op Jovana Jaksic, de nummer twee van de plaatsingslijst. De Servische is de mondiale nummer 133.

Ecclestone wil verder sleutelen aan F1-kalender

Formule 1-baas Bernie Ecclestone blijft bezig met het aanpassen van de Formule 1-kalender. Gisteren werd bekend dat Azerbeidzjan in de toekomst een race krijgt en dat Long Beach in beeld is voor een terugkeer. Nu speculeert hij over Duitsland, Frankrijk, India, Zuid-Korea, Mexico en New Jersey.

Zo laat Ecclestone weten dat de race in Duitsland in gevaar is. De wedstrijd wordt afwisselend georganiseerd door de Hockenheimring en de Nürburgring. Laatstgenoemd circuit verkeert in de financiële problemen mede doordat de overheden in Europa de races niet meer mogen subsidiëren. Mogelijk gaat de race een combinatie worden met Frankrijk waar Magny-Cours nog altijd aan de terugkeer van de F1 werkt.

De wedstrijd in India is dit jaar van de kalender gehaald vanwege de administratieve lasten en belastingwetgeving in het land. Het leek erop dat dit in januari al opgelost zou zijn, maar het kost meer tijd, waardoor de Formule 1 er mogelijk pas in 2016 weer terugkeert.

Zuid-Korea is dit jaar vanwege financiële problemen van de kalender verdwenen en volgens Ecclestone zal dit niet veranderen zolang de regering de wedstrijd geen handje wil helpen. Beter nieuws is er voor Mexico dat volgens de Brit voor 2015 een contract op zak heeft, terwijl New Jersey ook nog altijd in beeld is, nu er een nieuwe financier gevonden lijkt te zijn.

Tibetanen demonstreren tijdens NSS op Malieveld

De eerste officiële demonstratie die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart in Den Haag wordt gehouden, is aangekondigd. Op het Malieveld gaat de Tibetaanse gemeenschap demonstreren. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag laten weten.

De Tibet Support Groep Nederland vraagt alle supporters van Tibet om naar Den Haag te komen om aandacht te vragen 'voor de Chinese repressie van het Tibetaanse volk'. De actie is gericht tegen de Chinese president Xi Jinping die de nucleaire top zal bijwonen.

De gemeente is op dit moment nog met twee andere groepen in onderhandeling over een demonstratievergunning. Welke groepen dat zijn en op welke locatie ze willen demonstreren, wil een woordvoerder niet zeggen.

"In overleg kijken we samen naar een geschikte plek. De demonstranten mogen daarbij zelf ook hun wensen kenbaar maken", aldus de zegsman. Het is niet de bedoeling om de demonstranten ver uit elkaar te plaatsen. "Er is ruimte genoeg op het Malieveld dus het kan het zijn dat daar naast de Tibetanen ook nog een andere groep komt demonstreren", zegt de woordvoerder.

Ook in de omgeving van het World Forum mag gedemonstreerd worden. Maar de zegsman benadrukt dat dit vanwege veiligheidsmaatregelen wel op enige afstand zal zijn. Burgemeester Jozias van Aartsen had vorige maand ook al laten weten dat demonstranten er rekening mee moeten houden dat door wegafsluitingen en bijzondere verkeersbewegingen niet alle gewenste locaties beschikbaar of geschikt zijn.

Ook zei Van Aartsen dat hij geen massa's demonstranten verwacht, zoals bij de G20 vaak wel het geval is. "Dit is een totaal ander type conferentie dan de G20. Het is een grote top, maar we moeten het niet groter maken dan het is." De burgemeester spreekt van een conferentie met een 'idealistisch en vreedzaam doel'. Hij verwacht daarom geen uitspattingen.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 5

De Premier League of Darts is nu vier weken onderweg en het klassement begint zich voorzichtig af te tekenen. Door de overwinning van Raymond van Barneveld op landgenoot Michael van Gerwen vorige week steeg Barney naar de derde plaats. Peter Wright nam in Glasgow de koppositie van Mighty Mike over. De vijfde speelronde van de Premier League zal in het Zuid-Engelse Exeter plaatsvinden.

Je zou zeggen dat het met het vertrouwen van Van Barneveld wel goed zit na zijn verassende zege op Van Gerwen. Echter, het feit dat RVB voor de zoveelste keer van pijlen wisselde deed anders vermoeden. RVB speelde al vijf keer eerder in Exeter en de laatste twee jaren wist hij te winnen. Tegenstander Chizzy Dave Chisnall verloor vorige week van Gary Anderson, en staat voorlopig op de achtste plaats op de ranglijst.

Adrian Lewis wist in 4 jaar Exeter nog nooit te winnen: in 2010 gelijk tegen James Wade en de afgelopen jaren kansloos onderuit tegen Mark Webster, Gary Anderson en Wes Newton. Ook vorige week verloor Jackpot ruim van Wes Newton. Lewis trof Van Gerwen al vaak voor de camera’s en elke keer leverde het treffen een spektakel op. In de laatste editie, op het WK, droogde de latere wereldkampioen de Engelsman in de halve finale met maarliefst 6-0 af.

Phil Taylor boekte vorige week eindelijk zijn eerste zege van het seizoen: Simon Whitlock werd verslagen, waarmee The Power de rode lantaarn overgaf aan The Wizard. Kan de beste darter ooit de goede lijn van verleden week doortrekken met een zege op Gary Anderson?  De statistieken zijn in elk geval in zijn voordeel: 13-2 in het voordeel van de Engelsman.

 Premier League - speelronde 5    
Wes Newton (Eng) vs. Simon Whitlock (Aus)
Peter Wright (Sch) vs. Robert Thornton (Sch)
Raymond van Barneveld (Ned) vs. Dave Chisnall (Eng)
Adrian Lewis (Eng) vs. Michael van Gerwen (Ned)
Phil Taylor (Eng) vs. Gary Anderson (Sch)

 

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 6 maart vanaf 20.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream op de website RTL7darts.nl.

Ride Along

In Ride Along is Ben Barber een praatgrage beveiligingsbeambte die een lichte obsessie heeft voor gamen. Ben wil graag trouwen met de sexy Angela, maar hij weet dat ‘ie daarvoor de zegen nodig heeft van zijn zwager James Payton, een geroutineerde rechercheur. James vindt Ben echter maar een clownesk doetje. Dat zijn zwager toegelaten is tot de politieacademie doet daar niets aan af. Daarom komt James met een snood plannetje. Om vervolgens een ander resultaat te krijgen dan dat James in gedachten had.

Sagan volgend seizoen naar Tinkoff

Peter Sagan maakt volgend wielerseizoen de overstap naar Tinkoff. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport donderdag. Bovendien zou ook Cannondale, de naamgever van Sagans huidige ploeg, als co-sponsor meegaan.

Sagan mocht zich ook in de belangstelling verheugen van Astana, terwijl ook Formule 1-coureur Fernando Alonso voor zijn nieuwe wielerploeg hengelde naar de diensten van de Slowaak. Transfers mogen in het wielrennen pas na 31 juli bekend worden gemaakt.

De 24-jarige Sagan maakte de afgelopen jaren snel naam in het wielerpeloton. De alleskunner won al vier etappes in de Tour de France en drie in de Vuelta. Bovendien won hij tweemaal het puntenklassement van de Tour.

Douane onderschept honderden kilo's coke

De douane heeft vorig weekeinde in de haven van Rotterdam 325 kilo cocaïne onderschept. De partij drugs, met een straatwaarde van bijna achttien miljoen euro, zat verpakt in waterdichte tassen, mogelijk om overboord gezet te worden zodat de pakketten later weer opgepikt konden worden.

De coke lag volgens het Openbaar Ministerie aan boord van een zeeschip dat afkomstig was uit Zuid-Amerika. Er zijn geen arrestaties verricht.

Eind 2013 onderschepte de kustwacht, politie en douane ook al een partij van ongeveer vierhonderd kilo cocaïne. Die partij was al wel overboord gegooid. De lading werd opgehaald door vier mannen in snelle boten die vervolgens werden aangehouden. Het was volgens het OM de eerste keer in Nederland dat aanhoudingen werden verricht in een dergelijke zaak.

Parker ontkent gesprekken derde SATC-film

Sarah Jessica Parker ontkent dat sprake is van een derde Sex and the City-film. "De waarheid is dat er nooit serieuze gesprekken hebben plaatsgevonden", zei de actrice woensdag in de talkshow van Ellen DeGeneres.

De 48-jarige Parker reageert hiermee op de geruchten dat een derde deel in de maak is. Uitvoerend producent Michael Patrick King zei vorige maand dat er 'nog een verhaal te vertellen was'. De actrice beaamt dit. "Ik weet dat er nog een verhaal is maar of dat verhaal ooit nog wordt verteld, is één van de grootste mysteries ooit."

De eerste twee films, die werden gebaseerd op de gelijknamige serie Sex and the City, verschenen in 2008 en in 2010. Hoewel de tv-serie, die van 1998 tot en met 2004 werd uitgezonden, erg goede kritieken kreeg, werden beide films slecht beoordeeld.

Sarah Jessica Parker dol op luiers

Seinstoring treft treinverkeer rond Schiphol

Het treinverkeer van en naar Schiphol is donderdagochtend getroffen door een seinstoring. Hierdoor zijn sinds 10.00 uur minder sporen beschikbaar. Reizigers lopen hierdoor tot een uur vertraging op, meldt de NS.

In alle richtingen is nog treinverkeer mogelijk, maar slechts de helft van het gebruikelijke aantal treinen kan rijden, zegt een woordvoerder van Prorail. Een storingsploeg is onderweg om na te gaan wat er aan de hand is.

"Voorlopig verwachten we dat de storing rond 13.00 uur is verholpen, maar die prognose is nog niet definitief", zegt de woordvoerder. "Het kan eerder of later worden, dat hangt af van wat de storingsploeg tegenkomt."

3 op de 10 gemeenten overweegt lastenverzwaringen

Bijna dertig procent van de gemeenten denkt de inkomsten te moeten verhogen, via bijvoorbeeld belastingen, om de financiën op orde te houden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van NOS onder 234 gemeenten.

Ongeveer 35 procent van de ondervraagde gemeenten overweegt niet om de lasten van burgers te verzwaren. Eenzelfde percentage geeft aan dat nog niet te weten, omdat dat aan het volgende college van burgemeester en wethouders is.

In de enquête van de omroep konden de gemeenten aangeven welke inkomstenbron ze denken te verhogen. De meeste gemeenten vinkten daarbij de onroerendezaakbelasting aan. Ook de rioolheffing en de toeristenbelastingen behoren tot de opties, volgens de gemeenten.

Lastenverzwaring is een van de opties voor gemeenten om de financiën op orde te houden. Een andere is het schrappen van uitgaven. In totaal zegt driekwart van de ondervraagde gemeenten komend jaar te moeten snijden om hun begroting op orde te houden. Opties daarbij zijn bijvoorbeeld het bezuinigen op wegenbouw, het verminderen van subsidies en snijden in de eigen organisatie.

Ondanks dat veel gemeenten moeten bezuinigen, noemt meer dan de helft de financiële positie solide. Twaalf procent noemt de financiële positie echter zorgelijk. Drie gemeenten zeggen dat de situatie 'zeer zorgelijk' is. Die drie, Nuenen, Lansingerland en Ten Boer, staan ook onder toezicht van van het rijk.

Lokale CDA-lijsttrekkers tegen regulering wietteelt

Meer dan honderd CDA-lijsttrekkers spreken zich in een gezamenlijke oproep uit tegen een manifest, waarin wordt opgeroepen voor regulering van de wietteelt. Dat meldt het CDA donderdag op de eigen website. Onder aanvoering van de Heerlense burgemeester Paul Depla (PvdA) pleiten 35 burgemeesters vóór regulering.

De lijsttrekkers vinden dat de oproep een volstrekt verkeerd signaal afgeeft. "We moeten af van de romantiek rond de joint. Drugs zijn schadelijk en moeten niet onder staatstoezicht worden geproduceerd en verstrekt", is te lezen op de CDA-site.

De christendemocraten vinden dat lokale politici moeten kiezen voor het welzijn van de burgers. "Er is geen ouder die staat te juichen als zijn of haar kind gaat blowen. Het CDA staat naast de ouders, die hun kinderen willen beschermen tegen de schade en risico's van softdrugs", aldus de CDA-politici.

Zij wijzen erop dat uit onderzoek blijkt dat Nederlandse scholieren twee keer zo veel blowen als hun Europese leeftijdsgenoten. De lijsttrekkers pleiten daarom voor een verdere terugdringing van het aantal coffeeshops uit de wijken. In de buurt van scholen mogen al helemaal geen coffeeshops zijn. Daarnaast willen ze een strengere aanpak van de illegale wietteelt door intensievere controles en betere samenwerking tussen de politie, inspecties en gemeentelijke diensten.

Gadget: Feilun FT009 afstandbestuurbare boot (Tmart.com)

Onlangs werden we door de mensen van Tmart.com benaderd of we geen producten van hen wilden reviewen. Ik kende al een aantal van deze Chinese webshops, maar Tmart hoorde daar niet bij. Ze stelden voor om hun splinternieuwe radiografische boot, de FT009, te reviewen. Aangezien ik geen enkele ervaring heb met dat soort boten was ik benieuwd of het de beloofde fun waar kan maken.

Lohan heeft gastrol in 2 Broke Girls

Lindsay Lohan heeft een gastrol in de Amerikaanse komedieserie 2 Broke Girls te pakken. De actrice is te zien in een aflevering van het derde seizoen van het programma, meldt het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Lohan speelt een vrouw die de hoofdpersonages Max en Caroline vraagt haar bruidstaart te maken. De aflevering met de actrice is op 14 april te zien in de Verenigde Staten. In Nederland wordt 2 Broke Girls, waarin actrices Kat Dennings en Beth Behrs de hoofdrol spelen, uitgezonden op Veronica.

Lohan was vorig jaar voor het laatst te zien in een tv-serie. Toen had de actrice een gastrol in de HBO-serie Eastbound & Down. De 27-jarige Lohan wordt ook gevolgd voor een realityserie. Die show is vanaf zondag te zien op Oprah Winfreys zender OWN.

Politie alert op aankondiging landelijke acties

De politie houdt de aankondiging van tientallen demonstraties en acties tegen het kabinetsbeleid vrijdag door heel Nederland in de gaten. Waar nodig worden maatregelen genomen, laat een woordvoerder weten. Om wat voor maatregelen het gaat, wilde hij niet zeggen.

Het platform Landelijke Demonstratie 2013 roept op sociale media op om vrijdag te demonstreren. Ze zijn de bezuinigingen door het kabinet zat en willen naar eigen zeggen niet langer genegeerd worden. "Het is tijd dat Nederland als een volk solidair is en samen een vuist maakt", staat in een verklaring.

Inmiddels zijn op de site van het platform zeker 36 acties aangemeld, variërend van demonstraties op De Dam in Amsterdam en verkeersopstoppingen op diverse snelwegen.

De politie zegt alert te zijn. "We zijn bezig om informatie in te winnen en nemen maatregelen als dat nodig is. De ontwikkelingen worden gevolgd", aldus de zegsman. Volgens hem is het verboden om snelwegen te blokkeren maar mogen langzaamaanacties 'in principe' wel.

Eva Green vindt filmgeweld vooral amusement

Volgens hoofdrolspeelster Eva Green zijn de keiharde confrontaties in 300: Rise of an Empire 'puur entertainment'. "Geweld in films is altijd gevaarlijk", zegt de Franse actrice tegen Novum Nieuws in Los Angeles. "Maar in deze film moet het jonge publiek al dat bloedvergieten vooral niet te serieus nemen."

Net als zijn voorganger, de blockbuster 300 uit 2006, speelt 300: Rise of an Empire zich af in de Griekse oudheid. De 33-jarige Green vertolkt Artemisia, de wrede commandant van het Perzische leger. Ze voert zeer bloedige zeeslagen met de Grieken, die hun prille democratie willen beschermen.

Volgens Green, die ook schitterde in Ridley Scott's Kingdom of Heaven, zijn de thema's van deze sequel 'wraak, dood en liefde'. Haar personage Artemisia noemt ze 'een man in een vrouwenlichaam'. "Want zij was het ruigste personage dat ik ooit heb gespeeld. Ze is meedogenloos, egocentrisch, gedreven en duivels."

In 300: Rise of an Empire neemt Green dan ook geregeld een zwaard ter hand en daar ging enige training aan vooraf. "Het was voor mij een zeer fysieke rol. Elke ochtend moest ik twee uur lang oefenen in het vechten met een zwaard. En soms twee. Heel zwaar." Dan lachend: "Ik moest tijdens de opnamen ook gezond leven: geen alcohol en geen sigaretten meer."

Uiteraard werd de mannelijke cast, die hier wederom hoofdzakelijk met afgetrainde wasbordjes rondloopt, eveneens aan streng trainingsregime onderworpen. Zo weet inmiddels ook Callan Mulvey, die in de huid kruipt van de jonge strijder Scyllias. "Het is helaas niet zo dat als ik mijn armen en benen water geef, mijn spieren gaan groeien."

Green toont zich echter zeer verheugd met de fitnessresultaten bij haar tegenspelers. "Ik vond het best grappig, al die halfnaakte mannen op de filmset om mij heen, terwijl ik al mijn kleren meestal aan mocht houden. Dat gebeurt ook niet vaak", lacht ze. Toch duikt ze even bloot op in een cruciale seksscène. Maar, zo stelt ze: "Dat is meer een gevecht tussen twee krijgers, waarin ik de seks puur gebruik als wapen."

Actrice Lena Headey, inmiddels een vaste verschijning is in de HBO-fantasy-serie Game of Thrones, keert in de 300-reeks terug als de Spartaanse koningin Gorgo. Ze was naar eigen zeggen al gewend aan 'al die fitnesslichamen'. Toch merkt ze wel een groot verschil met de eersteling op. "Die werd volledig gedomineerd door mannen, nu zien we met name de strijd tussen twee machtige vrouwen, Gorgo en Artemis, al is die laatste natuurlijk wel een beetje geschift", lacht Headey.

Het aantal doden heeft de 40-jarige Britse niet bijgehouden. Dat zou echter ook onzin zijn, meent ze. "Je weet wat je krijgt. 300: Rise of an Empire is luid, hyper en het geweld wordt naar een extreem visueel niveau getild. Het is ruig entertainment."

Jack O'Connell, die de Griekse krijger Calisto speelt, ontdekte in al dat wapengekletter en bloedvergieten zelfs een diepere betekenis. "Feitelijk is het de strijd van de jonge Griekse democratie tegen het gewelddadige imperialisme van het Perzische Rijk. En dat thema zal altijd actueel blijven, helaas."

300: Rise of an Empire draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

 

Eva Green wil in vervolg 300 spelen (Novum)
 

EK kortebaan zwemmen 2015 naar Israël

De Europese kampioenschappen kortebaan zwemmen in 2015 zal worden gehouden in Israël. Dat heeft de Europese zwembond LEN vandaag bekend gemaakt.

Het toernooi zal van 15 t/m 18 januari gehouden worden in Netanya, een stad 30 kilometer van Tel Aviv. Het zal voor het eerst zijn dat Israël een groot zwemtoernooi organiseert. Eind vorig jaar was de Europese titelstrijd in het Deense Herning. 

Sallie Harmsen heeft haar einddoel nog niet bereikt

Sallie Harmsen heeft ondanks haar succesvolle carrière nog niet het gevoel dat ze er is. "Ik heb het gevoel dat ik onderweg ben, maar mijn einddoel heb ik nog niet bereikt", zegt de 24-jarige actrice donderdag in het AD.

Harmsen wil graag nog veel verschillende acteerklussen doen. "Ik wil veel vlieguren maken met rollen, misschien ooit in het buitenland spelen", somt de actrice op. Harmsen vindt het belangrijk om een 'vol' leven te leiden. "Ik wil mijn hart volgen. Misschien ga ik ooit lang op wereldreis of wil ik kinderen krijgen. Maar op dit moment draait alles om het acteren."

De actrice is vanaf donderdag te zien in de film Kenau. Harmsen vond het een mooie ervaring om met Monic Hendrickx samen te werken. "Vroeger was Monic mijn grote voorbeeld. Ik wilde net zo'n actrice worden." De actrice heeft veel gehad aan haar samenwerking met Hendrickx. "Monic is iemand met heel weinig ruis. Van haar vermogen om zich zo goed te concentreren heb ik veel geleerd."

Sallie Harmsen

Löw: "Iedereen kon zien hoe sterk Chili is"

Dat Chili een team heeft om rekening mee te houden op het WK was al duidelijk. Ook Duitsland maakte woensdag kennis met de kwaliteiten van de Zuid-Amerikanen. Onze oosterburen zegevierden weliswaar, maar hoopgevend was het optreden geenszins. Het fluitconcert na afloop van de krappe 1-0 zege sprak boekdelen.

Duitsland slaagde er niet in om te domineren en kon van geluk spreken dat het Duitse doel schoon bleef. Joachim Löw was niet verrast door het sterke optreden van Chili. "Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien hoe sterk Chili is", reageerde hij na afloop tegenover ZDF. "Ik zei het afgelopen maandag al. Ze zijn zowel technisch als tactisch erg sterk en ze maken veel meters."

Volgens de Duitse bondscoach had zijn ploeg zich beter kunnen wapenen tegen de bezoekers. "We zaten er grote delen van de wedstrijd niet kort genoeg op. We gaven ze vaak veel te veel ruimte. Het lukte niet om hun aanvalsdrift te ontmantelen."

Löw voorziet een mooie toekomst voor Chili en denkt dat de ploeg een succesvolle zomer tegemoet kan treden. De ploeg met sterspelers Arturo Vidal en Alexis Sánchez is op het WK ingedeeld in Groep B, met Spanje, Australië en Nederland. "Het is altijd goed om te zien dat er ook buiten Duitsland teams zijn met goede spelers. De ploegen uit Zuid-Amerika zullen op het WK een grote rol gaan spelen op hun eigen continent. Onze spelers moeten verbeteren zodat ook zij kunnen meedoen."

Oranje kan alvast de borst nat maken. "Chili is extreem dynamisch en ze houden ervan om meters te maken. Dat heeft ons problemen bezorgd", aldus Löw. "We slaagden er niet in om gevaarlijk te worden en thuis te domineren."

Costner krijgt oeuvreprijs bioscoopeigenaren

Kevin Costner wordt eind deze maand in het zonnetje gezet door de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren. De 59-jarige acteur en regisseur krijgt in Las Vegas de Cinema Icon Award, een oeuvreprijs, overhandigd. Dat melden diverse Amerikaanse filmsites.

"Costners bijdrage aan de filmwereld is ongeëvenaard", vindt CinemaCon-baas Mitch Neuhauser. "Al meer dan vier decennia weet hij het publiek te vermaken, zowel op het witte doek als achter de camera." Costner krijgt de oeuvreprijs op 27 maart.

De acteur en regisseur begon zijn filmcarrière in 1974. Hij was te zien in filmhits als The Untouchables en Bill Durham. In 1990 speelde Costner de hoofdrol in Dances with Wolves, een film die hij ook regisseerde. Met Dances with Wolves won Costner meerdere Oscars. Later speelde Costner in films als Robin Hood: Prince of Thieves en Dragonfly. Dit jaar is hij te zien in onder meer Jack Ryan: Shadow Recruit en 3 Days to Kill.

Kevin Costner scoort weer rol in sportfilm (Foto: Novum)

Aantal misdrijven met 45.000 afgenomen

Het aantal misdrijven in Nederland is met 45.000 afgenomen naar ruim een miljoen. De daling komt volgens de politie vooral door een intensievere aanpak van misdrijven die voor burgers bijzonder ingrijpend zijn zoals woninginbraken en mishandelingen. Er zijn niet alleen dalingen te zien. Zo nam het aantal winkelinbraken met twee procent toe naar bijna 43.000.

Het aantal overvallen daalde met achttien procent naar 1633 en het aantal straatroven nam met twaalf procent af naar zo'n zevenduizend. Het aantal woninginbraken daalde met vijf procent naar ruim 87.000.

Drugs steeds vaker via internet gekocht

Steeds meer drugsgebruikers kopen hun middelen via internet. Online handelsplaatsen worden door Nederlanders vooral gebruikt om aan nieuwe, experimentele middelen te komen, de zogeheten designer drugs, bevestigt onderzoeker bij het Trimbos Instituut Daan van der Gouwe donderdag na een bericht hierover in Trouw.

Bij 31 testlocaties van het instituut kunnen drugs worden aangeboden voor onderzoek. Dan wordt nagegaan wat er in het middel zit om te voorkomen dat verkeerd gemaakte drugs slachtoffers eisen.

"We vragen altijd waar iemand zijn drugs vandaan heeft. De laatste jaren wordt dan steeds vaker internet genoemd", zegt Van der Gouwe. Precieze cijfers zijn niet bijgehouden, maar hij schat dat maximaal vijf procent van de bij de testlocaties aangeboden middelen via internet zijn gekocht. "Het zijn geen enorme aantallen, maar het neemt wel toe."

Het risico van drugshandel via internet is volgens de onderzoeker dat de klant de handelaar niet kent. "Als iemand vaste klant is bij een dealer, zal die dealer hem niet snel iets verkopen dat niet in orde is. Als er iets met een klant gebeurt, gaan er al snel geruchten en dat is slecht voor de handel van de dealer. Op internet gebeurt alles anoniem en merkt de verkoper er niks van als hij gevaarlijke drugs verkoopt."

Daarom kan het volgens Van der Gouwe niet genoeg worden benadrukt dat via internet gekochte drugs eerst moeten worden getest. "Het lijkt me voor gebruikers afschuwelijk in een land te leven waar die mogelijkheid niet bestaat. Je moet dan maar hopen dat het goed afloopt."

De onderzoeker benadrukt dat aan alle drugs gevaren kleven. "Bij designer drugs komt nog eens kijken dat er steeds weer nieuwe stoffen in zitten. Van veel stoffen is de werking niet bekend. Omdat er nog geen literatuur over beschikbaar is, moeten wij dan ook afgaan op wat we op fora lezen."

Een op drie financiële wethouders is VVD'er

De VVD levert in gemeentebesturen bijna een derde van alle wethouders die over financiën en economische zaken gaan. De PvdA is vooral happig op sociale zaken en werkgelegenheid terwijl D66 vaak onderwijs krijgt.

Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Lokale partijen hebben de meeste wethouders van ruimtelijke ordening en het CDA zit goed in zorg en welzijn.

Hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen zegt in de krant dat alle partijen vooral op 'hun eigen stokpaardjes' willen scoren. Dat wordt volgens hem verwacht door de achterban, maar kent tevens risico's. "Als een wethouder jaren achtereen op dezelfde portefeuille zit, wordt het wel erg ons kent ons", aldus Van Schendelen.

In alle 403 gemeenten leveren lokale partijen de meeste wethouders (320). Daarna volgen CDA (301), VVD (268), PvdA (218) en D66 (66).

Gordon wil trouwen met vriend

Gordon wil graag in het huwelijksbootje stappen met zijn vriend Chiel. "Als Chiel me nu zou vragen, zou ik onmiddellijk ja zeggen. Daar heb ik geen enkele twijfel over", zegt de zanger in het AD. De twee zijn zes maanden samen.

De 45-jarige Gordon denkt dat Chiel de ware zou kunnen zijn. "Dat mag je best zeggen over iemand bij wie je je goed voelt. Stel dat hij het echt is", zegt de zanger. "Stel dat hij het echt is. Dan heb ik misschien achteraf spijt dat ik dat niet over hem heb gezegd."

Gordon zei eerder al dat hij niet te veel kwijt wilde over zijn relatie. "Als ik zeg dat hij de liefde van mijn leven is, valt heel Nederland weer over me heen met opmerkingen als 'daar heb je Gordon weer'. Daar heb ik echt geen zin meer in", legt de zanger uit. Volgens Gordon is de relatie 'erg goed'. "We laten elkaar in onze waarde en zien wel hoe het verder loopt."

Noord-Koreaanse raketten vlakbij Chinees vliegtuig

De raketten die Noord-Korea dinsdag lanceerde vlogen vlak langs een Chinees passagiersvliegtuig. Dat heeft woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Kim Min-seok donderdag gezegd.

Het vliegtuig dat van de Japanse hoofdstad Tokyo naar het Chinese Shenyang onderweg was, vloog op een hoogte van tien kilometer. De raket bereikte op zijn hoogste punt een hoogte van twintig kilometer. Volgens Kim vloog het vliegtuig vijf minuten nadat het Noord-Koreaanse projectiel in zee was beland door het gebied waar de raket had gevlogen. Het was niet duidelijk in wat voor gevaar de 202 passagiers hebben verkeerd, maar Kim noemde het een 'serieuze bedreiging' dat Noord-Korea de internationale luchtvaartautoriteiten niet op de hoogte had gesteld van zijn lanceerplannen.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse leger zei woensdagnacht dat de lanceringen onderdeel van reguliere militaire oefeningen waren. Hij zei dat de regionale veiligheid noch de internationale luchtvaart in gevaar zijn geweest, omdat Pyongyang 'verregaande veiligheidsmaatregelen had getroffen voor lucht- en zeevaart in de betreffende gebieden.'

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken reageerde op het incident met de opmerking dat alle betrokken partijen moeten werken aan het verbeteren van onderlinge betrekkingen en moeten afzien van provocaties.

Dinsdag testte Noord-Korea zeven korteafstandraketten. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie hadden de raketten een bereik van 155 kilometer. Vier projectielen vielen na 55 kilometer te hebben gevlogen in zee. Noord-Korea testte de week daarvoor al tweemaal eerder korteafstandraketten.

Hoewel Noord-Korea vaker korteafstandraketten test, is de timing opmerkelijk. Vorige week maandag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routineoefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd.

Het is niet de eerste opvallende militaire actie van Noord-Korea sinds de oefeningen in het zuiden van start gingen. Ruim een week geleden schond een Noord-Koreaanse patrouilleboot Zuid-Koreaanse wateren. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse autoriteiten voer de boot enkele uren door en naderde het een Zuid-Koreaans eiland tot op 23 kilometer. Noord-Korea erkent andere zeegrenzen dan het zuiden.

Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen Seoul in een vlammenzee te veranderen en Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen. Noord-Korea testte voor het laatst een kernwapen in februari 2013 en een langeafstandraket in december 2012. Het communistische land testte meerdere korteafstandraketten in 2013.

Groenendijk weg bij Ajax

Fons Groenendijk zal aan het einde van het seizoen Ajax verlaten. De huidige trainer van Jong Ajax vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Zijn contract bij de Amsterdamse club loopt komende zomer af en zal dus niet worden verlengd. 

De 49-jarige Groenendijk startte in de zomer van 2013 als trainer van Jong Ajax, dat sinds dit seizoen uitkomt in de Jupiler League. Hij was al eerder in dienst bij Ajax. In het seizoen 2005-2006 was hij assistent bij het eerste elftal. Tussen 1991 en 1993 voetbalde hij bij de Amsterdamse club. 

Groenendijk laat weten: "Het is voor mij een weloverwogen beslissing geweest om aan het einde van dit seizoen te stoppen als trainer van Jong Ajax. Ik heb het een tijdje terug al aangegeven bij de clubleiding, waarbij ik op begrip kon rekenen. Het was een zeer interessant jaar voor mij bij een prachtige club. Ik heb wederom veel ervaring opgedaan. Bij het werken met een opleidingselftal komen er veel zaken kijken die je als hoofdtrainer niet tegenkomt. Ik heb het, samen met een uitstekende staf, zo goed mogelijk proberen in te vullen. Het was een seizoen met pieken en dalen maar volgens mij hebben we het inmiddels aardig op de rit gekregen. En we zijn er natuurlijk nog niet, we hebben nog wat wedstrijden te gaan. Mijn contract loopt deze zomer af en voor mij is dit een mooi moment om verder te kijken naar mijn carrière. Die vervolgstap wil ik dus komend seizoen maken."

Directeur voetbalzaken Mark Overmars is tevreden over Groenendijk: "Jong Ajax is dit jaar gestart met de pilot in de Jupiler League. Wij zijn zeer tevreden over de rol die Alfons daarin heeft gespeeld, het team is stabiel en draait inmiddels prima mee in de competitie. Het belangrijkste doel voor ons is om de doorstroom van jonge spelers te continueren. Daarin zijn we dit jaar zeker geslaagd."

Franse kranten prijzen optreden Les Bleux

De Franse kranten roemen donderdagochtend het spel van het Franse nationale team tegen Oranje. "Les Bleux verlengen het plezier", kopt L'Équipe. De toonaangevende sportkrant zag tot zijn genoegen dat de uitstekende prestatie tegen Oekraïne, waarin WK-plaatsing werd afgedwongen, een vervolg kreeg. "Frankrijk toonde defensieve discipline en een formidabele aanvallende efficiëntie." In Parijs werd Oranje woensdag met 2-0 verslagen.

Le Parisien schrijft dat Frankrijk 'met vlag en wimpel' geslaagd is voor de test tegen Oranje. "Didier Deschamps kan nu zonder al te veel hoofdpijn verder gaan met de ontwikkeling van zijn selectie richting Brazilië." Over het Nederlands elftal is de krant minder optimistisch. "Het jonge team, gelanceerd door Louis van Gaal, stelde teleur. Dat is geen geruststelling met het vooruitzicht van Europees - en wereldkampioen Spanje als opponent in de groepsfase."

Toch plaatste L'Équipe ook een kanttekening. "Arjen Robben ontbrak aan Nederlandse kant en de maand maart zal niet hetzelfde zijn als de maand juni." De krant wijst verder op de ongeslagen reeks van zeventien wedstrijden van het Nederlands elftal die ten einde kwam en de eerste Franse zege op Oranje sinds 1997.

Klaassen: "Debuut mooiste wat er is"

Ondanks de kansloze 2-0 oefennederlaag van Oranje in en tegen Frankrijk keek Davy Klaassen met een tevreden gevoel terug. De Ajacied mocht voor het eerst in het Nederlands elftal acteren. "Het is toch het mooiste wat er is om je debuut te maken", vertelt hij tegen Novum Nieuws. "Ondanks dat je verliest en de uitslag niet best is, is dit voor mij toch wel een speciale avond."

Klaassen voelde naar eigen zeggen geen extra spanning. "Nee, ik ben niet zo snel zenuwachtig. Je voelt wel een andere spanning voor zo'n wedstrijd. Het is toch de eerste keer en je weet niet goed wat je ervan moet verwachten. Maar als je er eenmaal instaat, is dat wel weg."

De middenvelder kreeg als vervanger van Wesley Sneijder een kleine twintig minuten speeltijd. De stand was toen al 2-0. "Ik vond dat we niet slecht speelden. Ik denk alleen dat we het in het kwartiertje voor rust weggaven. Tegen zo'n team is het dan moeilijk terugkomen."

Ook Titanfall krijgt een season pass

Het zal niemand echt verrassen, maar ook Titanfall krijgt een season pass. In ruil voor 25 euro krijgen spelers drie dlc-packs. Elke dlc zal sowieso nieuwe maps bevatten, andere content is nog niet bekendgemaakt.

Vanaf 11 maart is de season pass te koop voor Xbox One en vanaf 25 maart voor Xbox 360. Als je pc-gamer bent en niet kunt wachten kun je de season pass zelfs nu al kopen via Origin. Als je overigens al een standard edition hebt gekocht via Origin kun je deze om laten zetten naar een Digital Deluxe-versie waarmee je vijf hele euro's in de knip houdt.

Uiteraard is er nog helemaal niets bekend over de inhoud van de season pass, behalve dan dat ze nieuwe maps bevatten. Overigens geldt de season pass maar voor één platform, dus als je hem voor Xbox 360 aanschaft en wellicht later overstapt naar Xbox One, moet je deze opnieuw kopen.

titanfall

Iran ontkent rakettenlevering aan Gaza

Iran ontkent dat het een schip met raketten naar militante Palestijnen in Gaza heeft gestuurd. Israëlische mariniers enterden woensdag een schip voor de kust van Sudan en troffen aan boord hoogwaardige wapens aan. Volgens de Israëli's vervoerde het schip tientallen raketten met een bereik van zo'n 100 kilometer van een type dat ook door de Libanese sjiitische beweging Hezbollah tegen Israël is gebruikt.

Het schip zou zijn vertrokken in Iran. Een dag voordat het zou aanmeren in Sudan, grepen de mariniers in. Het vaartuig is nu onderweg naar de Israëlische kuststad Eilat.

Volgens de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Amir Abdollahian is het hele verhaal "niet waar". Hij sprak donderdag tegenover staatspersbureau IRNA van "ongefundeerde verzinsels van de zionistische media".

Israël is ervan overtuigd dat de lading bedoeld was om vanuit Port Sudan over land naar de Gazastrook te vervoeren. De raketten zijn volgens Israël van Syrische makelij.

Iran ontkent rakettenlevering aan Gaza
Iran ontkent rakettenlevering aan Gaza (Foto: ANP)

Guacamelee naar vrijwel alle consoles

Guacamelee, de adventure in Mexicaanse folkfore-stijl, krijgt een uitgebreidere versie die uitkomt op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 4 en Wii U. Guacamelee kwam vorig jaar eerst uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita, waarna een Gold-editie volgde voor pc, Mac en Linux.

De nieuwe versie heet Guacamelee: Super Turbo Championship Edition en bevat alle dlc, plus nieuwe abilities, eindbazen en levels. Volgens ontwikkelaar Drinkbox bevat deze versie zelfs "20-25 per cent more content compared to the original version."

Een prijs of releasedatum voor de Super Turbo Championship-editie is nog niet bekend, maar het zou niet heel lang meer duren volgens de ontwikkelaar.

Utopia verkocht aan Turkije

De door John de Mol bedachte SBS6-serie Utopia is verkocht aan Turkije. Dat heeft Talpa, dat het programma produceert, donderdagochtend bekendgemaakt. De Turkse versie van de realityserie, waarin vijftien mensen een nieuw bestaan opbouwen, komt op de zender TV8.

Productiemaatschappij Acun Medya is verantwoordelijk voor de Turkse variant. "Utopia is een groots sociaal experiment. Het is het meest vernieuwende en prestigieuze realityprogramma in de internationale markt op dit moment", laat Acun Ilıcalı, de eigenaar van het bedrijf, weten in een verklaring. "Wij kijken uit naar het creëren van ons eigen Utopia in Turkije." Het is nog niet bekend wanneer de show op de Turkse televisie te zien is.

Talpa verkocht eerder al The Voice aan Acun Medya. "Acun Ilıcalı heeft een neus voor potentieel succesvolle formats voor de Turkse markt. Wij vinden het geweldig om na het succes van 'The Voice' in Turkije opnieuw met hem te mogen samenwerken", zegt Maarten Meijs, de managing director van Talpa International. Eerder werd Utopia al verkocht aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse versie wordt later dit jaar uitgezonden.

Duits hockeyinternational Fürste moet WK missen

Moritz Fürste kan een streep zetten door zijn deelname aan het wereldkampioenschap hockey. De Duitser liep woensdag een gescheurde kruisband op tijdens een training in Zuid-Afrika, waar de Duitse mannen zich voorbereiden op het WK van dit voorjaar.

"Dit is natuurlijk erg deprimerend voor ons allemaal", laat bondscoach Markus Weise weten aan het Duitse Sportschau. Het is niet de eerste keer dat de 29-jarige Fürste met een kruisbandblessure kampt. In de herfst van 2011 liep hij er ook een op, maar de Wereldspeler van het Jaar 2012 was op tijd hersteld voor de Spelen van Londen.

Duitsland is ingedeeld in poule B met Nederland, Engeland, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zuid-Afrika. Onze oosterburen zullen hun toernooi openen op 1 juni met een duel tegen Zuid-Afrika.

Microsoft Nederland stopt reparatie Xbox One

De nieuwe console van Microsoft is officieel nog niet uit in Nederland, maar er is al heisa. Microsoft Nederland is gestopt met het repareren van geïmporteerde Xbox One-consoles.

Eerder werd er door Microsoft niet moeilijk gedaan, maar sinds deze week is de reparatie-ondersteuning voor importconsoles gestopt. Volgens het bedrijf worden er te veel consoles ter reparatie aangeboden en hebben zij de capaciteit niet om daaraan te voldoen. Mocht je Xbox One kapot zijn, dan kun je het per post versturen naar het buitenland. Stuur het dan wel naar een land waar ze de Xbox One uitgebracht hebben en waar ze een reparatieprocedure hebben. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voldoen aan deze criteria. Garantie heb je dus wel, maar een reparatieprocedure in Nederland niet. Het grote nadeel is dat het reparatieproces hierdoor langer duurt.

Wanneer de Xbox One in Nederland daadwerkelijk uitgebracht wordt is onbekend.

Xbox One

Kamer wil poortjes stations openhouden

De ov-poortjes op NS-stations moeten open blijven. Ook niet-reizigers moeten op de treinstations kunnen komen, zeggen Kamerleden van PvdA en VVD tegen RTL Nieuws.

De NS wil de poortjes op stations sluiten om zwartrijden tegen te gaan. Als dat gebeurt, kunnen alleen mensen met een ov-chipkaart het station nog betreden. "Maar als je je oma op de trein wil zetten of van het station wil halen, dan moet je ook gewoon het station op kunnen", zegt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland tegen RTL.

Bij het NS-station in Woerden zijn de poortjes sinds januari als proef gesloten. Dat leidt volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer tot veel problemen. "Er wonen mensen en ondernemers aan beide zijden van het spoor, dat al een gebied doorsnijdt. Mensen moeten gewoon van de ene naar de andere kant kunnen komen, zonder dat ze per se een ov-chipkaart moeten hebben."

De Kamer praat donderdagmiddag met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) over het spoor. De coalitiepartijen kondigen moties aan om het landelijk sluiten van poortjes te voorkomen.

Van Gaal: "Na die goal waren we de kluts kwijt"

Bondscoach Louis van Gaal zag het Nederlands elftal woensdagavond 25 minuten goed voetballen. "Maar na die goal waren we de kluts kwijt." Nederland begon prima aan de wedstrijd tegen Frankrijk. 25 minuten lang was de ploeg van Van Gaal de bovenliggende partij, maar daarna zakte het ver weg. Karim Benzema scoorde na een halfuur en vervolgens wist Oranje niet waar het zoeken moest. "Ik vind Frankrijk een goed elftal, maar dat wil niet zeggen dat wij op deze wijze moeten verliezen."

"De eerste 25 minuten waren wij de betere ploeg", vervolgt Van Gaal tegenover SBS6. "Ik vond dat er niets aan de hand was. Maar na die goal waren we de kluts kwijt. Het begon bij een verloren duel aan de rechterkant, een opening die volgde en Benzema die de bal er goed in schiet", beschrijft de bondscoach het eerste doelpunt.

De knal van Benzema was hard, maar leek niet onhoudbaar. Toch wist Jasper Cillessen de bal niet te keren. Van Gaal neigt er naar dat de sluitpost van Ajax de bal misschien wel had kunnen stoppen. "Hij was wel snel geschoten. Hij schoot hem waarschijnlijk eerder dan Cillessen had verwacht. Maar hij was wel midden door het doel."

"Na die goal verliezen we ons hoofd. Daarvoor hadden we het betere van het spel, al leverde dat geen kansen op. In de tweede helft kregen we meer kansen dan in de eerste helft, maar toen was het al te laat", besefte Van Gaal. "In de tweede helft hebben we ook weinig meer weggegeven. De Fransen gebruikten de wisselpass veel beter dan wij. Dat was het grote verschil. Wij waren in de drukte aan het voetballen, terwijl je de andere kant moet zoeken."

Wesley Sneijder werd na zeventig minuten vervangen door debutant Davy Klaassen. Het spel van de middenvelder van Galatasaray werd onder een vergrootglas gelegd. "De eerste 25 minuten heeft hij op die wijze goed gespeeld. Alleen na die goal is hij meegegaan onder het niveau. Maar dat is ook voetbal. Het is niet zo dat Sneijder zichzelf in stelling kan brengen. Hij moet in stelling gebracht worden en dat gebeurde niet meer. Hij heeft vreselijk zijn best gedaan, daar ben ik blij om. Maar dat heeft iedereen gedaan."

Van Gaal gaf eerder aan dat er drie spelers zeker zijn van het WK: Arjen Robben, Kevin Strootman en Robin van Persie. Woensdagavond bleek maar weer hoe belangrijk dit drietal is voor Oranje. Wanneer de drie beste spelers van Nederland niet fit zijn op het WK, wordt het een erg lastig verhaal. "Maar dat geldt voor ieder land", besluit Van Gaal. "Dat is ook zo bij de Franse ploeg. Als je daar de drie beste spelers weghaalt krijg je ook een verval."

Gadhafi's zoon Al-Saadi uitgeleverd door Niger

Niger heeft Al-Saadi Gadhafi, de zoon van voormalig Libisch dictator Moammar Gadhafi, uitgeleverd aan Libië. Dat heeft een bron bij de Libische regering donderdag gezegd.

Al-Saadi arriveerde donderdag op de luchthaven van Tripoli, vanwaar hij naar een gevangenis in de Libische hoofdstad werd gebracht. Volgens de regering zal de zoon van Gadhafi - een van de acht kinderen van de vroegere Libische leider - worden behandeld 'in lijn met internationale wetgeving'.

Na de val van het bewind van zijn vader in 2011 vluchtte Al-Saadi weg uit Libië. In Niger werd hij gearresteerd, waar hij sindsdien onder huisarrest zat.

Al-Saadi, vooral bekend als playboy en voetballiefhebber, wordt door de Libische autoriteiten gezocht, maar niet door het Internationaal Strafhof, zoals zijn broer Seif al-Islam. Seif wordt vastgehouden door een Libische militie, die hem weigert uit te leveren aan het centrale gezag.

'Ook BVD onderzocht top justitie'

De drie officieren van justitie die in 1997 door de politie zouden zijn verdacht van betrokkenheid bij seksfeestjes met minderjarige jongens zijn ook jarenlang onderzocht door inlichtingendienst BVD, de huidige AIVD. Hierbij werden onder meer hun creditcarduitgaven tegen het licht gehouden, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van geheime onderzoeksdossiers.

Oud-politieman Leendert de Koter verklaarde woensdag onder ede in de rechtbank in Utrecht dat de politie in 1997 onderzoek deed naar deze drie hoofdofficieren van justitie en Joris Demmink, een voormalig topambtenaar. Demmink wordt in de stukken van de BVD niet genoemd, schrijft De Telegraaf.

Het onderzoek van de inlichtingendienst zou zijn gericht op de aanwezigheid van pedonetwerken in de top van het Openbaar Ministerie. Een ander onderzoek van de dienst richtte zich juist op valse beschuldigingen van kindermisbruik. Die zouden afkomstig zijn van het zware criminele milieu en zouden er op zijn gericht om justitie te destabiliseren.

De beschuldigingen leidden volgens de krant destijds tot een ernstige gezagscrisis binnen de top van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek van de BVD leverde volgens de krant geen strafbare feiten op.

Ademtest spoort borstkanker in zes minuten op

Met een nieuwe ademtest kan binnen zes minuten worden vastgesteld of vrouwen borstkanker hebben. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC en de Maastro Clinic. De test is volgens hen veilig en pijnloos.

Omdat borstkanker zo vaak voorkomt, worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een keer per twee jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram. "Een mammogram kan echter pijnlijk en onplezierig zijn, nog afgezien van de mogelijk schadelijke gevolgen van röntgenstraling", schrijft medisch oncoloog van het Maastricht UMC Roy Lalisang. "De ademtest heeft deze problemen niet."

De ademtest is ontwikkeld door het Amerikaanse Menssana Research. De onderzoekers controleerden een groep vrouwen met een mammogram en lieten hen vervolgens de ademtest afleggen. Vrouwen met borstkanker bleken bij de ademtest een andere uitslag te geven dan vrouwen zonder borstkanker. Hierdoor weten de onderzoekers nu zeker dat de test werkt.

De test is vooral nauwkeurig in het uitsluiten van borstkanker bij gezonde vrouwen. Zij hoeven dan geen verdere belastende onderzoeken te ondergaan. Als de ademtest aangeeft dat iets niet in orde is, bleek in bijna tachtig procent van die gevallen sprake te zijn van borstkanker.

EU bevriest tegoeden Janoekovitsj

De Europese Unie bevriest de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zeventien andere figuren die ervan verdacht worden geld uit de Oekraïense staatskas te hebben weggesluisd.

De namen van de personen tegen wie de strafmaatregelen zijn ingesteld werden donderdag bekendgemaakt. De sancties zijn onder anderen ingesteld tegen voormalig premier Mikola Azarov, diens zoon, een zoon van Janoekovitsj, voormalige ministers van binnenlandse zaken en justitie, de procureur-generaal en het hoofd van de veiligheidsdiensten.

Een op tien trapt in superfoods

Tien procent van de Nederlanders gelooft dat het noodzakelijk is naast hun gewone voeding zogenoemde superfoods tot zich te nemen. Deze mensen vertrouwen er bijvoorbeeld op dat gojibessen de kans op kanker verminderen of dat chiazaad het verouderingsproces vertraagt, concludeert het Voedingscentrum uit een steekproef die het heeft laten uitvoeren onder duizend mensen.

Van tal van voedingsmiddelen wordt volgens het voedingscentrum beweerd dat ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. "Maar zulke wondermiddelen bestaan niet", waarschuwt het centrum. De meeste Nederlanders zouden er dan ook niet in trappen.

Jongeren en hogeropgeleiden zijn iets enthousiaster over superfoods, zoals zeewier en tarwegras. Maar hoe ouder de consument, hoe sceptischer hij wordt.

De geclaimde gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zoals kokosvet, algenextracten en hennepzaad zijn volgens het centrum onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. "Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Variatie is het toverwoord", schrijft het centrum. "De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk"

De term superfood mag door iedereen worden gebruikt. Ongeveer een op de zes Nederlanders zou het woord kennen. Bijna een kwart geeft aan weleens superfood te kopen, bijvoorbeeld om de weerstand of hun energieniveau te verhogen.

Bessen en zaden zijn de meest verkochte superfoods. Dat groente en fruit als superfood wordt verkocht is volgens het Voedingscentrum niet per se erg. "Want groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon." Het zou pas een probleem worden als mensen doorslaan in hun overtuiging. "Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. Dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon."

Kwart van opgehaald geld voor Filipijnen besteed

Tot nu toe is bijna een kwart van de ruim 36 miljoen euro die is opgehaald voor slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen besteed. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) die donderdag werd gepubliceerd. Honderdduizenden mensen hebben in de eerste maanden na de tyfoon hulp ontvangen.

Het geld dat is binnengekomen via giro 555 werd tot nu toe vooral uitgegeven aan voedselhulp, noodhulppakketten met onder meer pannen en dekens, medische zorg en schoon drinkwater. Volgens actievoorzitter Henri van Eeghen is het verschil in het rampgebied met drie maanden geleden 'groot'.

"Duizenden tonnen puin zijn geruimd. Straten zijn schoongeveegd en mensen proberen hun leven weer op te pakken. Maar er moet nog een heleboel gebeuren. De omvang van de ramp is immens", aldus Van Eeghen. De hulporganisaties gaan volgens hem de focus steeds meer verleggen van noodhulp naar wederopbouw. "Maar die wederopbouw gaat nog jaren duren", zegt de actievoorzitter. De SHO blijven in ieder geval de komende twee jaar nog actief op de Filipijnen.

In totaal gaven Nederlanders ruim 36 miljoen euro aan Giro 555. Het bedrag wordt verdeeld over negen deelnemende hulporganisaties. Minimaal 91 procent van het geld gaat naar hulpverlening in het getroffen gebied. De rest wordt onder meer gebruikt voor actiekosten en het beoordelen, controleren en verantwoorden van hulpprogramma´s.

Tyfoon Haiyan raasde in november over de Filipijnen. Met bijna 6100 mensen die om het leven kwamen, was het de dodelijkste natuurramp van 2013. 4,1 miljoen mensen verloren hun huis en 14,1 mensen hadden hulp nodig.

Vrouwen uitkleden in Akiba's Trip 2

Soms komen er van die Japanse awkward spellen toch naar het westen. Binnenkort krijgen we weer een pareltje: Akiba's Trip: Undead and Undressed is de gelokaliseerde titel van de in Japan uitgegeven Akiba's Trip 2, dat uitkomt voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Akiba's Trip: Undead and Undressed is het verhaal van een jongen die samen met zijn vrienden vecht tegen een vampier-achtige Synthisters in het district Akihabara in Tokio. Om Synthisters vernietigen moet de speler de vijand aan zonlicht letterlijk blootstellen door het gevecht aan te gaan en diegene uiteindelijk te ontdoen van kleren. Dat de tegenstanders vaak vrouwen zijn zal je niet verbazen.

Het spel zal de Japanse audio hebben voor de puristen onder ons. Mensen die graag begrijpen wat personages zeggen kunnen kiezen voor de vertaalde versie. De game zal niet gecensureerd zijn, daar kan Ubisoft nog wat van leren. Akiba's Trip: Undead and Undressed komt deze zomer uit.

Microsoft stelt deze maand DirectX 12 voor

Microsoft gaat op 20 maart DirectX 12 aan het publiek voorstellen tijdens een gesponsorde sessie op de GDC 2014. Er is daarnaast een aparte sessie die ingaat op de toekomst van Direct3D.

De details van DirectX 12 worden gepresenteerd door Anuj Gosalia, manager van de grafische ontwikkelafdeling van Microsoft. De sessie wordt gesponsord door Intel, Nvidia, AMD Radeon en Qualcomm SnapDragon en heeft de titel 'DirectX: Evolving Microsoft's Graphics Platform'.

De beschrijving van de sessie is als volgt: "Al bijna 20 jaar is DirectX is het platform dat gebruikt wordt door game-ontwikkelaars om de snelste, meest visueel indrukwekkende games op de planeet te creëren. Echter, u hebt ons gevraagd om meer te doen. U vroeg ons om u nog meer kracht te geven en dit op een ongekend breed assortiment van hardware. U vroeg ons ook om betere tools, zodat je elke laatste druppel prestatie kan halen uit uw pc, tablet, telefoon en console. Kom kennismaken met onze plannen om dit te leveren."

DirectX is een bundel van zogenaamde API's, in dit geval een algemene manier om allerlei computerhardware aan te sturen. DirectX is er voor Windows, Xbox en andere Microsoft-platforms. Het wordt met name gebruikt bij multimedia, zoals games. De laatste grote update aan DirectX was in 2009.

DirectX 12

Brooks ontkent verdoezelen afluisterschandaal

Rebekah Brooks, voormalig hoofdredacteur van News of the World, ontkent dat ze heeft geprobeerd de omvang het afluisterschandaal bij de krant heeft te verdoezelen. Ze erkende echter wel dat ze de bekende marketingexpert Max Clifford een miljoen pond heeft betaald, 'deels' om te voorkomen dat de man een rechtszaak zou doorzetten. De krant vreesde dat de namen van journalisten die opdracht gaven tot het afluisteren van Cliffords toestel bekend zouden worden.

Brooks werd woensdag aan een kruisverhoor onderworpen in de rechtszaal. Ze zei dat de betaling aan Clifford tot doel had 'het bedrijf te beschermen', omdat niet duidelijk was wat er uit de rechtszaak naar voren zou komen. Bovendien, zo houdt Brooks vol, wist de krant toen alleen dat privédetective Glenn Mulclaire en verslaggever Clive Goodman zich schuldig hadden gemaakt aan afluister. Later zou pas duidelijk zijn geworden dat het schandaal veel omvangrijker was.

Eerder zei Brooks, die van 2000 tot 2003 aan het hoofd van de schandaalkrant stond, al niet te hebben geweten dat het kraken en afluisteren van voicemails illegaal was. Ze zou het nooit hebben toegestaan, omdat het een 'ernstige inbreuk op de privacy' is.

Shakira wil 'eigen voetbalteam' met Gerard Piqué

Shakira heeft één kind, maar als het aan haar ligt blijft het daar niet bij. "Ik wil acht of negen kinderen met Gerard, mijn eigen voetbalteam", doet de 37-jarige zangeres, die een relatie heeft met voetballer Gerard Piqué, uit de doeken in Latina Magazine.

"Als ik niet zo druk bezig was met mijn muziekcarrière, was ik al zwanger", gaat Shakira verder. Vorig jaar januari beviel de zangeres van haar eerste spruit, zoontje Milan Piqué Mebarak. Het moederschap heeft aardig wat invloed op Shakira's carrière. "Vroeger liep ik heel lang rond met ideeën voor liedjes. Nu ik een kind heb, heb ik niet meer zo veel tijd omdat ik snel weer naar huis moet. Milan heeft me geholpen te focussen."

Desondanks kwam haar nieuwe album Shakira, dat over 2,5 week verschijnt, niet zonder slag of stoot tot stand. "Ik zat met mezelf in de knoop over welke richting ik op wilde met de plaat. Er waren nummers waar ik dol op was, maar die ik een paar minuten later niet meer kon horen."

Libertarische Partij ziet af van EP-verkiezingen

De Libertarische Partij (LP) ziet af van deelname aan de verkiezingen voor het Europees Parlement die in mei worden gehouden. Het bestuur heeft dat besloten zodat de partij zich volledig kan concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de LP in negen gemeenten meedoet.

Ook de hechtenis van voormalig lijsttrekker Toine Manders heeft een rol heeft gespeeld bij de beslissing, aldus de partij woensdagavond in een verklaring. "Naast het persoonlijk drama is dit ook een klap voor de partijorganisatie."

Manders zit sinds januari vast voor miljoenenfraude. Doordat hij vastzit kan de LP geen gebruik meer maken van het pand van Manders' Haags Juristen College. Dat maakt het coördineren van campagnes nog lastiger, aldus de partij. De LP noemt de arrestatie van Manders 'een tikje in het gezicht van de Nederlandse democratie'.

De partij doet op 19 maart mee in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Almelo, Leiden, Oegstgeest, Arnhem en Den Haag.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.