Mentel-Spee wil historisch snowboardgoud in 2018 verdedigen

Paralympisch snowboardkampioene Bibian-Mentel Spee is van plan om nog zeker vier jaar door te gaan. De nu 41-jarige Nederlandse heeft het vizier twee maanden na de Spelen in Sochi al gericht op de Paralympische Spelen van 2018, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

"Ik vind de sport nog zo leuk om te doen. Bovendien heb ik eerlijk gezegd al zoveel zin in de Spelen in Pyeongchang", aldus Mentel-Spee. Ze was zelf een van de belangrijkste mensen om snowboarden op de Paralympische Spelen te krijgen, iets waar ze jaren voor heeft gevochten. In Sochi maakte de sport haar debuut, met goud voor Mentel-Spee. 

Ook al is ze in 2018 al 45, Mentel-Spee heeft er het volste vertrouwen in dat de sport in goede, jonge handen is. Zo is ze vooral vol lof over haar zestienjarige landgenoot Chris Vos en de Australiër Ben Tudhope, met zijn veertien jaar de jongste deelnemer aan de Spelen in Sochi. 

"Ben is nog erg jong, maar hij is al zo goed. Hij gaat de wereld versteld doen staan in Zuid-Korea. En dan is er natuurlijk onze eigen Chris Vos. Hij is de laatste paar jaar zo ver gekomen, vooral omdat hij zoveel van de sport houdt. Zodra hij een tijdje vrij is van school gaat hij snowboarden. Het is heel mooi om te zien dat hij niet alleen als atleet, maar ook als mens heel erg gegroeid is", aldus de winnares van historisch goud in Sochi. 

"Ik zie nog heel erg veel mogelijkheden binnen de sport om te groeien", zo zegt Mentel-Spee. Zo zal er komend seizoen in de World Cups voor het eerst gestreden worden in een head-to-head format, zoals voor de niet-beperkte sporters al gebruikelijk is. Dat moet voor meer spanning zorgen dan de 'tijdritten', waarbij de sporters een voor een naar beneden gaan. Bovendien wordt er gekeken naar uitbreiding van het paralympische snowboardprogramma in 2018.