Vogelbescherming bij rechter om Hedwigepolder

De staat moet onmiddellijk starten met de volledige ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat eist de Vogelbescherming maandag in een rechtszaak tegen de staat. De natuurorganisatie is het getalm van de overheid rond de polder zat. "De natuur kan niet langer wachten."

De organisatie wijst erop dat Nederland en Vlaanderen al in 2005 een overeenkomst sloten om de Zeeuwse polder onder water te zetten, maar dat sindsdien niets is gebeurd. "Als dit kabinet niet het lef heeft om dit internationaal belangrijke natuurgebied te redden, doen wij het", zegt directeur Fred Wouters van Vogelbescherming. Hij wil bij de rechter afdwingen dat de polder uiterlijk in 2014 onder water staat.

De Vogelbescherming kondigde de gang naar de rechter aan, nadat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) dit voorjaar met een alternatief op de proppen kwam, waarbij de polder slechts voor een derde onder water zou worden gezet. Na de val van de gedoogcoalitie, bleek hiervoor geen meerderheid te bestaan in de Tweede Kamer.

Hierop kondigden zowel Vlaanderen als de Europese Commissie juridische stappen aan, om ervoor te zorgen dat de afspraken uit 2005 alsnog worden uitgevoerd. Bleker heeft inmiddels laten weten dat het demissionaire kabinet geen nieuw besluit meer zal nemen over de polder.

De uitspraak van de Haagse rechter in de zaak die de Vogelbescherming heeft aangespannen wordt later dit jaar verwacht, aldus de natuurorganisatie.