Nog deze week debat over Hedwigepolder

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de plannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten. Dat is dinsdag besloten in het parlement.

Diverse Kamerleden drongen aan op een spoedig debat, omdat Bleker zijn plannen eind deze week in Brussel bespreekt. Het is echter nog niet duidelijk of het voorstel kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Daarom moet voorafgaand een debat plaatsvinden.

Vooralsnog ontbreekt het Bleker aan steun, omdat gedoogpartij PVV tegen gedeeltelijke ontpoldering is. Richard de Mos (PVV) stemde in met het debat. "Dan kunnen we uiteraard bespreken hoe we de mooie Hedwigepolder droog gaan houden." Ook Ad Koppejan (CDA) steunde het verzoek tot een debat.

Bleker presenteerde zijn plannen vrijdag. De staatssecretaris wilde de Hedwigepolder eigenlijk ontzien, maar dat stuitte op verzet bij de Europese Commissie. Hij heeft nu besloten om een deel van de Hedwigepolder en nog een paar andere polders onder water te zetten. Dat is nodig ter compensatie van de natuur die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde.