'Hedwigepolder alsnog onder water'

De Hedwigepolder wordt alsnog helemaal onder water gezet. Dat is een van de uitkomsten van de onderhandelingen over het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, heeft D66-leider Alexander Pechtold donderdagavond gezet.

De afspraak betekent dat de plannen van demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de polder voor een derde onder water te zetten, de prullenbak in kunnen. Naast GroenLinks verzette ook D66 zich daartegen. Ook Liesbeth van Tongeren (GL) meldt op Twitter dat de polder weer natuur wordt.

De Europese Commissie liet eind vorige week nog weten dat het onder voorwaarden kan instemmen met de plannen van Bleker. De staatssecretaris had echter nog geen meerderheid voor zijn compromis, en het debat over de polder werd vorige week afgebroken. Deze week werd besloten dat debat voorlopig niet af te maken. Voormalig gedoogpartner PVV verzet zich fel tegen ontpoldering, ook als die slechts gedeeltelijk is.

Nederland had in 2005 afgesproken de hele Hedwigepolder onder water te zetten. Dat kost ook het minste geld, omdat Vlaanderen een deel van dit project betaalt. De ontpoldering is nodig om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor de grootste zeeschepen.