Forse kritiek op Bleker in Hedwigedebat

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen tijdens het debat over zijn nieuwste plannen om maar een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten. Een 'baggerplan', concludeerde Henk van Gerven (SP).

De oppositiepartijen PvdA, D66, SP en PvdD haalden hard uit naar de bewindsman. Bleker kondigde vrijdag aan dat hij een derde van de Hedwigepolder wil ontpolderen en nog een paar andere gebieden om zo de natuur te herstellen die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde.

Lutz Jacobi (PvdA) wees erop dat het verdrag met Vlaanderen op losse schroeven komt te staan, omdat de Belgen alleen zouden willen meebetalen aan het ontpolderen van de volledige Hedwigepolder. Dat het alternatieve plan miljoenen extra kost, vindt zij in tijden van bezuiniging onacceptabel.

"Ik kies er niet voor om miljoenen over de balk te smijten", zei ook Stientje van Veldhoven (D66). "Dat is oneerlijk voor alle mensen die nu moeten inleveren." Het 'verbrassen' van tientallen miljoenen euro's in tijden van crisis is aan niemand uit te leggen, zei Van Gerven. Esther Ouwehand (PvdD) noemde de gang van zaken 'eerst en vooral treurig voor de natuur', omdat de Westerschelde als getijdenrivier van groot belang is voor de trekvogels.

Over de Hedwigepolder wordt al jaren gesteggeld. Aanvankelijk zette het kabinet zijn handtekening akkoord onder het verdrag met Vlaanderen om de Hedwigepolder volledig onder water te zetten, maar kwam daarvan terug na kritiek uit Zeeland. Het plan van Bleker om de polder in zijn geheel te sparen, stuitte echter op kritiek van de Europese Commissie. Daarop kwam hij met een compromis.

Voor het alternatieve plan heeft Bleker nog geen meerderheid in de Kamer. Veel hangt af van de opstelling van de PVV. Richard de Mos (PVV) wil de Zeeuwen in een referendum laten oordelen over het plan.


Forse kritiek op Bleker in Hedwigedebat (Foto: Novum)