PVV wil plannen Hedwigepolder laten bevriezen

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) moet zijn plannen voor de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder bevriezen totdat de Zeeuwen zich er in een referendum over hebben kunnen uitspreken. Dat bepleitte Richard de Mos (PVV) donderdag tijdens het debat over de polder. Ook de VVD is kritisch.

De Mos kondigde aan dat de Statenfractie van zijn partij vrijdag een voorstel indient voor de regionale volksraadpleging. Tot de Zeeuwen zich hebben uitgesproken, mag Bleker geen verdere stappen zetten. De gedoogpartij laat het standpunt afhangen van wat de Zeeuwen vinden. Zonder draagvlak in Zeeland zal de PVV de plannen ook niet steunen, zei hij.

Bleker heeft de steun van de PVV nodig om een meerderheid te krijgen voor zijn plannen. De Mos heeft zich altijd verzet tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder. Hij wilde echter niet zeggen of hij moties van de oppositie zal steunen die de plannen van de bewindsman naar de prullenbak verwijzen.

Het kabinet heeft ook de steun van de SGP nodig. Elbert Dijkgraaf liet weten dat zijn partij niet akkoord gaat 'met welke ontpoldering ook' zolang Zeeland er 'geen heil' in ziet. Hij wil dat Bleker een bestuursakkoord sluit met de provincie waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over het plan.

Ook regeringspartij VVD toonde zich kritisch. Helma Lodders zei te twijfelen of met dit compromis alle risico's zijn afgedekt. Zij wil weten hoe het met eventuele aanvullende kosten zit. Lodders wil niet dat er nog een verrassing uit de hoge hoed wordt getoverd. De plannen van Bleker kosten nu 190 miljoen; in het oorspronkelijke plan was dat 114 miljoen.

Het CDA, dat zich lang verzette tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder, liet donderdag bij monde van Ad Koppejan weten het voorstel van Bleker te kunnen steunen. Koppejan wil een punt zetten achter de discussie.


PVV wil plannen Hedwigepolder laten bevriezen (Foto: Novum)