Europa is getalm Hedwigepolder beu

De Europese Commissie is een procedure begonnen om de ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder af te dwingen. Dat meldt de NOS donderdagochtend. De lange procedure begint met een formele briefwisseling tussen de commissie en de Nederlandse regering en eindigt met een zaak voor het Europese Hof van Justitie. De kwestie sleept al sinds 2005.

De juridische procedure die eurocommissaris van milieu Janez Potocnik nu begint is bedoeld om natuurherstel af te dwingen ter compensatie voor de natuur die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde. Als Nederland in de zaak het onderspit delft, volgt een miljoenenboete. Europa liet eind vorige week al weten de procedure in gang te zetten, meldde de Volkskrant vrijdag.

Het demissionaire kabinet besloot vrijdag de kwestie laten rusten tot na de verkiezingen. De Tweede Kamer verwierp dinsdag het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), waarbij het grootste deel van de Hedwigepolder droog zou blijven. Dat plan kon rekenen op de instemming van de Europese Commissie.

De Europese procedure is de tweede die Nederland aan zijn broek krijgt voor het getreuzel rondom het onder water zetten van de polder op de Nederlands-Belgische grens. Vlaanderen startte vorige week een geschillenprocedure om de naleving van een verdrag uit 2005 af te dwingen.