Vlaanderen dreigt met ontpoldering Hedwige

Vlaanderen dreigt Nederland te verplichten de Hedwigepolder geheel onder water te zetten als het alternatieve plan om de polder voor een derde te ontpolderen sneuvelt in de Kamer. Dat zei demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag tijdens een debat over de Zeeuwse polder.

De bewindsman probeert tijdens het debat steun te verwerven voor zijn plan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten. Onlangs bleek dat de Europese Commissie daarmee kan instemmen, als ook nog een paar andere gebieden worden ontpolderd.

In de Tweede Kamer bleek woensdag dat Bleker nog steeds geen meerderheid heeft voor dit voorstel. Het geduld van Vlaanderen is echter op. Deze week is er contact geweest met de Vlaamse premier Kris Peeters, zei Bleker. Die heeft gezegd dat Vlaanderen Nederland in gebreke zal stellen als het kabinet het plan van Bleker niet uitvoert.

Vlaanderen zal Nederland vervolgens verplichten het Scheldeverdrag uit 2005 uit te voeren. Daarin hebben beide landen afgesproken de Hedwigepolder volledig te ontpolderen. "Ik heb de vaste overtuiging dat dit gaat gebeuren", zei Bleker. "Het gevolg daarvan is dat de hele Hedwigepolder onder water gaat."

Deze procedure zal volgens de bewindsman 'vrij snel' worden afgehandeld. "Binnen afzienbare tijd zal Nederland moeten besluiten de hele polder onder water te zetten."

Tijdens het debat werden verschillende moties ingediend om het nieuwste plan van Bleker van tafel te halen. Hoewel er geen meerderheid is voor dit voorstel, lijkt er ook geen meerderheid om de hele polder alsnog onder water te zetten. CDA'er Ad Koppejan diende een motie in waarin hij stelt dat een gehele ontpoldering 'onnodig en ongewenst' is. Ook de PVV verzet zich met hand en tand tegen ontpoldering. De VVD wil eerst meer weten over de financiële risico's van het huidige plan.

Bleker wil de polder voor een derde onder water zetten, omdat de natuur die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde moet worden gecompenseerd. Het verdiepen van de Westerschelde was nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen.


Vlaanderen dreigt met ontpoldering Hedwige (Foto: Novum)