PVV ligt dwars bij plan Hedwigepolder

De PVV is tegen het onder water zetten van een deel van de Hedwigepolder. Dat zei PVV-Kamerlid Richard de Mos zaterdag in het NOS Journaal. Daardoor lijkt er geen meerderheid voor het alternatieve plan dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag ontvouwde.

"Wij vinden het ontpolderen van de Hedwigepolder onbespreekbaar", zei De Mos namens zijn fractie. "Ik ben als gedoogpartner altijd bereid te helpen, maar niet bij zo'n dossier. Hoe kun je nou kostbare landbouwgrond in tijden van voedselschaarste opofferen aan de natuur?"

De Hedwigepolder zou eigenlijk jaren geleden al geheel onder water worden gezet als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, zoals was afgesproken met België. Met name vanuit Zeeland stuitte het plan echter op verzet.

Bleker presenteerde vrijdag een alternatief plan waarbij naast een derde van de Hedwigepolder, een gebied ter grootte van zo'n 150 voetbalvelden, ook drie andere polders onder water worden gezet. In totaal wordt 295 hectare grond ontpolderd.