Wiggins eindwinnaar Dauphiné, weer ritzege Rodriguez

Bradley Wiggins is de winnaar geworden van het Critérium du Dauphiné. In de slotetappe naar La Toussuire kwam zijn eindzege niet in gevaar. De ritzege ging, net als gisteren, naar Joaquim Rodriguez, die Thibaut Pinot en een actieve Robert Gesink voorbleef.

Thibaut Pinot van FDJ was de enige overgeblevene van een vlucht van elf, waarbij ook Maarten Tjallingii zat. Op de Col de la Croix de Fer blef hij een minuut voor een groep waarbij ook Robert Gesink zat. Die was eerder al in de aanval getrokken met Christophe Kern en Joaquim Rodriguez, maar werden vlak voor de top weer ingelopen door een elitegroepje.

Vanuit dat groepje ging Thomas Voeckler in de afdaling op zoek naar zijn landgenoot en haalde hem 28 kilometer voor het einde in. Daarachter werd Juan-Manuel Garaté door Gesink op kop gezet om het verschil achter de twee Fransmannen te beperken. In de afdaling wisten beide Rabo-renners zelfs een kloof te slaan met de rest van de groep.

Bij de start van de klim na La Toussuire zat Voeckler alleen en liet Gesink ook Garaté achter. Hij had snel Pinot al te pakken en kwam samen met hem snel dichterbij op de Franse kampioen. Op tien kilometer van het eind kwamen de drie samen.

De groep erachter kwam wel weer rap dichterbij. De kopgroep kreeg aanvulling van Chis-Anker Sörensen, terwijl Jurgen Van Den Broeck en Alexandre Vinokourov op vijf kilometer van het einde de eerste aanvallen plaatsen. Ze wisten ruim een kilometer later de kopgroep bij te halen.

Leider Wiggins kwam wel even in de problemen, maar was nooit ver weg bij de groep en wist daarbij weer aan te sluiten. De groep van twaalf bleef, ondanks enkele speldenprikjes, samen tot vlak voor de streep. Rodriguez ging op een halve kilometer aan, waarbij niemand hem wist te volgen. Hij boekte daardoor zijn tweede zege in twee dagen. Plaats twee was voor Pinot, terwijl Gesink derde werd.

Uitslag slotrit

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez Spa Katusha 3:24,30
2 Thibaut Pinot Fra FDJ +0.07
3 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
4 Jurgen Van Den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
5 Alexandre Vinokourov Kaz Astana z.t.
6 Chris-Anker Sörensen Den Saxo Bank +0.10
7 Cadel Evans Aus BMC z.t.
8 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad z.t.


Eindklassement

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Bradley Wiggins GBr Sky 26:40.51
2 Cadel Evans Aus BMC +1.26
3 Alexandre Vinokourov Kaz Astana +1.49
4 Jurgen Van Den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto +2.10
5 Joaquim Rodriguez Spa Katusha +2.51
6 Christophe Kern Fra Europcar +3.05
7 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r +3.30
8 Kanstantsin Sivtsov WRu HTC-Highroad +4.14
14 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +9.02