Intel blundert met chip; kosten $1 mld

Chipfabrikant Intel heeft maandag slecht nieuws naar buiten gebracht. In de zogeheten chipsets P67 en H67, die bedoeld zijn voor Intels nieuwe Sandy Bridge-processorreeks (Core i7 2x00), zit een onherstelbare ontwerpfout.

Het defect kan na enige tijd de prestaties van computersystemen negatief beïnvloeden. In het ergste geval kan de complete werking van de SATA-poorten (waarop SSD's, harde schijven en optische drives zijn aangesloten) stoppen. Ook de mobiele versies van de chipset voor laptops hebben de fout.

Softwarematig is het probleem volgens Intel niet op te lossen en dus moeten er revisies komen van de chips. De eerste exemplaren daarvan zouden in februari beschikbaar komen, maar massaproductie wordt niet voor april verwacht.

Intel is op dit moment bezig met overleggen met haar klanten (de computerfabrikanten) om te kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden en hoe de productie kan worden versneld. De ontwerpfout is een aderlating voor de chipfabrikant. Volgens Intel kan de fout hen 1 miljard dollar kosten, er moeten in totaal 8 miljoen chipsets vervangen worden.

De fabrikant heeft overigens ervaring met fouten in hun chips. In 1994 kostte de Pentium FDIV bug Intel naar verluidt 475 miljoen dollar.


Chipfabrikant Intel blundert met nieuwe chipset; kosten 1 miljard dollar