Domenech staat opnieuw voor dilemma

Raymond Domenech bewees eerder rigoureus in te grijpen bij een tegenvallende start van een eindtoernooi. De Franse bondscoach verwijderde twee jaar geleden, na het doelpuntloze gelijke spel tegen Roemenië in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap, Eric Abidal, Nicolas Anelka en Karim Benzema uit zijn basisteam. Nu Frankrijk ook het WK teleurstellend begon (0-0 tegen Uruguay) houdt het land rekening met een vergelijkbaar scenario.

De wijzigingen hadden twee jaar geleden niet het gewenste effect. Met Patrice Evra, Sidney Govou en Thierry Henry als vervangers verloren de Fransen met 4-1 van Oranje. Na de eerste ronde was het EK voorbij voor de verliezend WK-finalist van vier jaar geleden, die het morgenavond opneemt tegen Mexico, dat na de 1-1 tegen Zuid-Afrika ook op één punt staat.

Op de training van maandag probeerde Domenech twee systemen uit. Hij begon de oefensessie in dezelfde basisformatie als tegen Uruguay. In Frankrijk was vooral veel kritiek op de aanvalslinie, met Yoann Gourcuff als centrale spelmaker, Franck Ribéry op links, Sidney Govou op rechts en Nicolas Anelka in de spits. Vooral de samenwerking tussen Gourcuff en Anelka liet te wensen over.

Florent Malouda startte tegen de Uruguayanen verrassend op de reservebank. De speler van Chelsea, die sterk inviel, zou een conflict hebben met Domenech. "De dag voor de wedstrijd tegen Uruguay maakte ik op de training twee overtredingen", aldus Malouda. "De trainer verhief zijn stem en vond dat ik te agressief speelde. Maar er is tussen ons niets aan de hand. Ik heb geen idee of ik donderdag wel mag beginnen."

Naast Malouda, die na een teleurstellend optreden op het EK 2008 bijna een jaar niet voor Frankrijk uitkwam, krijgt mogelijk ook Henry een basisplaats. Domenech is onder de indruk van de Mexicanen, die in aanloop naar het WK titelverdediger Italië in een vriendschappelijk duel versloegen. "Wij moeten ze niet te veel laten voetballen. Dan hebben we een probleem. Hun veldspel is erg goed."