[Vuelta] Gesink derde in eerste bergrit

De eerste bergrit in de Vuelta a España is gewonnen door Damiano Cunego. Robert Gesink werd derde en pakte wat secondes op de favorieten. Cadel Evans mag morgen in de leiderstrui van start.

De etappe van vandaag ging over 204 kilometer van Alzira naar de berg Aitana, van de buitencategorie. Tussen begin- en eindpunt van de etappe lagen zeven bergen van de tweede en derde categorie. Al vroeg in de etappe ontsnapte een groep van zes renners, waaronder twee Nederlanders. Pieter Weening van de Rabobank en Johnny Hoogerland van Vacansoleil hadden gezelschap van Daniel Moncoutie (Cofidis), Sébastien Hinault (AG2R), William Bonnet (Bouygues Telecom) en Paul Voss (Milram).

Achter de kopgroep deed het peloton het aanvankelijk rustig aan, totdat Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) zijn mannen op kop zette. Daarna liep de voorsprong snel terug, en toen de beklimming van de laatste berg begon ontsnapte Hoogerland. Aanvankelijk had hij gezelschap van Hinault, maar die kon al snel niet meer volgen. Daarna kwam Moncoutié opzetten, en de twee bleven lang bij elkaar. Uiteindelijk kon de Nederlander niet meer volgen en ging de Fransman alleen verder.

Het peloton werd ondertussen flink uitgedund, en bestond op de flanken van de Aitana nog uit een man of twintig. Vlak onder de top ontsnapte Damiano Cunego (Lampre) en hij sloeg snel een flink gat. Op minder dan een kilometer voor de finish ging de Italiaan aan Moncoutié voorbij en hij kwam alleen boven. Robert Gesink was ondertussen uit het peloton ontsnapt, en hij kwam als derde boven, net na Moncoutié. Hij pakte hiermee acht seconden op favorieten als Evans en Valverde.

In het algemeen klassement neemt Cadel Evans de leiderstrui over van Fabian Cancellara, die minuten verloor in deze eerste bergetappe. Robert Gesink staat nu vijfde op 29 seconden van Evans.

Uitslag achtste etappe

#NaamTeamLandTijd
1Damiano CunegoLampreItalië6:04.54
2David MoncoutiéCofidisFrankrijk+0.33
3Robert GesinkRabobankNederland+0.36
4Cadel EvansSilence-LottoAustralië+0.44
5Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje+0.44
6Samuel SanchezEuskaltelSpanje+0.44
7Tadej ValjavecAG2RSlovenië+0.50
8Ivan BassoLiquigasItalië+0.50
9Ezequiel MosqueraXacobeoSpanje+0.50
10Joaquim RodriguezCaisse d'EpargneSpanje+0.50

Klassement na achtste etappe

#NaamTeamLandTijd
1Cadel EvansSilence-LottoAustralië31:05.02
2Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje+0.02
3Samuel SanchezEuskaltelSpanje+0.08
4Tom DanielsonGarminVerenigde Staten+0.13
5Robert GesinkRabobankNederland+0.29
6Ivan BassoLiquigasItalië+0.46
7Damiano CunegoLampreItalië+1.26
8Haimar ZubeldiaAstanaSpanje+1.37
9Ezequiel MosqueraXacobeoSpanje+1.46
10Juan José CoboFujiSpanje+2.03

Submitter:  Bron: FOK!sport