Afrika Cup: Ivoorkust langs Kameroen

Ivoorkust heeft zich gekwalificeerd voor de halve eindstrijd op de Afrika Cup. Na een tegenvallende wedstrijd klopte de WK-deelnemer na penalty’s Kameroen. Samuel Eto’o miste als enige in een zinderende strafschoppenserie.

Ivoorkust verwelkomde Aruna Dindane terug op de bank. Dindane verloor vlak voor de start van de Afrika Cup zijn dochtertje. De spitsen waren Arouna Koné en Didier Drogba; geen Bonaventure Kalou dus in de basis. De laatste kwartfinale bood voetballend heel weinig: het was vooral een fysieke strijd.

De Olifanten lieten Samuel Eto’o nagenoeg geen ruimte. De watervlugge spits van FC Barcelona wist zich in het eerste bedrijf maar één keer te ontdoen van zijn bewakers. Oog in oog met doelman Jean-Jacques Tizie faalde Eto’o echter. Kolo Touré maakte enkele harde charges op de topscorer van de Primera Divison. Verder waren er nauwelijks mogelijkheden te noteren in de eerste 45 minuten, op wat schoten uit de tweede lijn na.

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak: traag tempo, veel overtredingen en weinig spectaculaire acties. Rigobert Song kopte een corner van Geremi bijna achter Tizie, maar verdere doelkansen waren er nauwelijks. Aan het slot van het duel begon Drogba zich plotseling te manifesteren. Grote mogelijkheden leverde dit echter niet op.

De eerste vijf minuten van de verlenging waren boeiender dan de complete reguliere speeltijd bij elkaar. De extra tijd was net onderweg en Bakari Koné zette Ivoorkust op voorsprong. Kameroen herstelde zich snel en Albert Ze Meyong maakte van dichtbij de gelijkmaker, na een fout in de Ivoriaanse defensie. Na dit onverwachte spektakel herhaalde het stramien van de eerste negentig minuten zich, zodat strafschoppen onvermijdelijk werden.

Een zinderende penaltyserie volgde. Beide teams waren lange tijd feilloos. Op 7-7 miste Alioum Saidou voor Kameroen, maar de strafschop mocht over, omdat Tizie te vroeg bewoog. Pas op 11-11 (inmiddels was de tweede beurt aangevangen) viel de beslissing. Eto’o schoot hoog over, waarna Drogba koeltjes zijn plicht deed.

Ivoorkust ontmoet in de halve finale Nigeria, dat zich eerder vandaag ontdeed van Tunesië. De andere wedstrijd gaat tussen Egypte en Senegal. Deze duels vinden dinsdag plaats.

Ivoorkust – Kameroen 1-1, na strafschoppen 12 - 11
91. B. Koné 1-0
95. Ze Meyong 1-1