FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 februari 2006

Stones tijdens Super Bowl wordt 'topsport'

Icoon MuziekEen optreden van de Rolling Stones in de rust van de Super Bowl morgen gaat een sterk staaltje topsport van de organisatoren worden. Er zal precies zes minuten tijd zijn om de muziekstellage van 27 ton aan geluid- en lichtapparatuur neer te zetten. Na het optreden is er opnieuw zes minuten tijd om het veld weer gereed te krijgen voor de tweede helft.

De show van de Engelse band tijdens de American Footballfinale tussen Pittsburgh Steelers en Seattle Seahawks zal slechts twaalf minuten duren. De match en het optreden zullen bij de meest bekeken gebeurtenissen van het jaar in de Verenigde Staten horen. Voorafgaand aan de finale in Detroit zal Stevie Wonder een optreden verzorgen. Het volkslied aan het begin van de wedstrijd wordt gezongen door Aretha Franklin.

'DJ's riepen op tot brandstichting bij Exxon'

Icoon ShockingTwee diskjockeys in de Amerikaanse staat Arizona zijn hun boekje te buiten gegaan door in hun radioshow op te roepen tot het platbranden van benzinepompen van oliebedrijf Exxon. Dat vindt althans sheriff Joe Arpaio, die op verzoek van de multinational een onderzoek is gestart tegen het tweetal van radiostation KUPD. Dj John Holmberg zou een tirade van 22 minuten hebben gehouden over de winstcijfers van Exxon en de hoge benzineprijs.

"Hij zei dat oliebedrijven alleen maar reageren op geweld", verklaart Arpaio. "Hij zei verder dat mensen lucifers moesten gooien naar benzinepompen en riep op tot een massale, bloedige en 'vlammende' machtsgreep." Naast Holmberg wordt ook diens sidekick Brady Bogen onderzocht. Volgens Arpaio zijn er nog geen ongeregeldheden voorgevallen, maar zijn werknemers van Exxon bang dat ze worden gedood of verwond na de 'oproep' van de populaire dj. Het duo riep niet alleen op tot geweld, ook werden luisteraars aangemoedigd te stelen van Exxon. De dj's hebben overigens op de radio hun excuses aangeboden, maar dit zou slechts sarcastisch bedoeld zijn.

Joe Arpaio haalde al eerder de internationale krantenkoppen. De zelfverklaard 'America's Toughest Sheriff' greep vorig jaar een verhuizing van gevangenen aan om ze in roze onderbroek en badsloffen in optocht door de stad naar het nieuwe complex te laten lopen.

[upd] Campbell al dagen spoorloos

Arsenal-verdediger Sol Campbell lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. De Engelsman heeft na zijn wissel tegen West Ham United niks meer van zich laten horen.

De international mist hierdoor het duel tegen Birmingham City, dat vandaag gespeeld zal worden. Arsenal-coach Arsène Wenger zegt zich vooralsnog geen zorgen te maken: "Ik maak me geen grote zorgen. Hij heeft gewoon even rust nodig", sprak de manager in zijn wekelijkse perspraatje.

Campbell worstelt al weken met zijn vorm en zou zich twee tegendoelpunten (3-2 verlies) in de wedstrijd tegen West Ham persoonlijk aanrekenen, aldus Wenger.

Update:
De zaakwaarnemer van Sol Campbell heeft laten weten dat de international terecht is. Bij het duel tegen Birmingham City was hij er echter niet bij.

Spotprenten 2

Naast Meki heb ook ik twee dagen geleden het MDI attent gemaakt op de spotprenten die Geert Wilders onder het mom van hart onder de riem op zijn website heeft geplaatst. De reden dat ik dit heb gedaan heb ik beschreven in mijn vorige blog over de Deense spotprenten.
Inmiddels is duidelijk dat het MDI de publicatie door Geert Wilders niet strafbaar acht. Dit is begrijpelijk en terecht omdat het MDI de spotprenten heeft onderzocht op strijdigheid met de antidiscriminatie-artikelen uit het Wetboek van Strafrecht. En daarmee zijn ze inderdaad niet strijdig. Het MDI stelt voorts: Het enkele feit dat afbeeldingen van de profeet volgens de Islam godslasterlijk zijn, is in een democratische samenleving waarin ook de rechten en vrijheden van niet-gelovigen tot uitdrukking komen, onvoldoende om de afbeeldingen te kunnen verbieden.
Deze argumentatie vind ik dusdanig sterk dat ik niks anders kan concluderen dan dat mijn melding aan het MDI onterecht was.
Dit neemt overigens niet weg dat het buitengewoon onhandig is van Geert Wilders om op het moment dat de spanningen hoog zijn opgelopen nog eens olie op het vuur te gooien. Het is een onnodige provocatie.

Anderzijds moet gezegd dat de excuses van de Deense krant ruimschoots voldoende horen te zijn. En het vragen om verontschuldigingen aan de Deense premier Rasmussen gaat veel te ver. Hier zouden de regeringen in de Arabische landen veel meer moeite voor kunnen doen.

Uitslagen Eredivisie 04/02/2006

Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NAC Breda - Sparta 0-0

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 15.000.
Geel: De Fauw, Schenkel, Gudelj, Obodai (Sparta).
Rood: Derijck (NAC/2x geel)

Opstellingen:

NAC: Schollen, Elshot, Zwaanswijk, Derijck, Vidmar, Mendes, Petö, Diba (Sno/46), v. Gessel, Jenner (Leonardo/46), Rigters.

Sparta: Ponk, de Fauw, Schenkel, Gudde, Gudelj (v.d. Bergh/77), Obodai (Polak/86), Rose, v. Bueren (Cvetkov/67), Oost, v. Tornhout, Bouaouzan.
---------------------------------------------
PSV - Roda JC 3-2
3' Cziommer 0-1
5' Sérgio 0-2
7' Vennegoor 1-2 penalty.
53' Vennegoor 2-2
65' Aissati 3-2

Scheidsrechter: Van Egmond.
Toeschouwers: 33.000.
Geel : Culina, Lucius, Afellay (PSV), Saeijs, Cissé, Cziommer (Roda JC).
Rood: v. Dijk (Roda/2x geel)

Opstellingen:

PSV: Gomes, Lucius, Alex, Cocu, Lamey, Afellay (Vayrynen/86), Simons, Beasley (Thompson/90+2), Farfán, Vennegoor of Hesselink, Culina (Aissati/53).

Roda JC: Kujovic, Saeijs (Rompelberg/78), Kah, Vicelich, Lachambre, Cziommer (Colinet/68), v. Dijk, Sérgio, Bödör (Voigt/68), Oper, Cissé.
---------------------------------------------
FC Groningen - Heracles 0-0

Scheidsrechter: Van Sichem.
Toeschouwers: 20.000.
Geel : Silva, Buijs, v.d Linden (Groningen), Hirayama, Nurmela Heracles).
Rood: Pieckenhagen (Heracles).

Opstellingen:

Groningen: Roorda, Silva (Lindgren/46), Sankoh, v.d. Linden, Florén, Buijs, Matthijs, v.d. Laak (Cornelisse/46), Levchenko, Nevland, Salmon.

Heracles Pieckenhagen, Jansen, Hoogma, Rekkers, Klavan (Looms/46), De Vries (Tamerus/71) , Tanghe, Höcher, Nurmela, Hirayama (Quansah/86), Sluijter.
---------------------------------------------
AZ - Vitesse 1-1
13' Steinsson 1-0
40' Swerts 1-1

Scheidsrechter: Van Dongen.
Toeschouwers: 8.426.
Geel : Perez, Opdam (AZ), Junker, Knol, Dingsdag (Vitesse).
Rood: v.d. Schaaf (Vitesse)

Opstellingen:

AZ: Timmer, Steinsson, J.Mathijsen, Opdam, De Cler, Landzaat, Perez, Molhoek (De Zeeuw/73), Meerdink (Ikedia/46), Arveladze, v. Galen (Koevermans/61).

Vitesse: Wapenaar, Verhaegh, Knol, Dingsdag, Swerts, v.d. Schaaf, T. Janssen, Knopper, Hersi, Junker, Benson (Fränkel/87).

De stand kan je hier vinden.

Kabinet-Bos

In dit blogje wil ik het eens met je hebben over Wouter Bos, partijleider van de PvdA. In deze tijd van discussies over Afghanistan en het vertrek van Dittrich is Wouter in zijn element. Wouter heeft zijn ambities nog nooit onder stoelen of banken gestoken, hij wil premier worden van het kabinet-Bos als dat er komt. Nog liever vandaag dan morgen.

Na het aftreden van Boris Dittrich als fractievoorzitter van D66 ging het NOS Journaal zijn collega's af om hun reacties te vragen. Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen spraken respect uit voor zijn vertrek, en gaven aan dat ze prima door kunnen regeren met D66. Daarna kwam Bos aan het woord die een ellenlang verhaal hield over nieuwe verkiezingen die gehouden zouden moeten worden, omdat hij er een vergelijking in zag met Balkenende-één waarin de LPF de boel volledig verknoeid had.

Gisteravond was op Nederland 3 Nova/Den Haag Vandaag te zien met aan tafel minister Kamp, Thom de Graaf en natuurlijk Wouter Bos. Kamp en de Graaf waren de zaken rond D66 aan het nuanceren, Bos trok meteen fel van leer en begon wederom over nieuwe verkiezingen. Op de vraag van Witteman of de PvdA geen politieke spelletjes speelt gaf Bos aan dat de PvdA dat nooit doet, en dat D66 dat nooit had mogen doen in deze discussie.

Wouter ruikt zijn kansen in het huidige politieke klimaat. Het valt te bezien of de problemen die momenteel in Nederland heersen door onze Wouter kan worden opgelost als kabinet-Bos er ook daadwerkelijk komt. Na eerst kritisch te zijn geweest tegen het plan om militairen naar Afghanistan te sturen, is Bos het er nu volledig mee eens en spreekt dit volgens eigen zeggen ook uit op straat. Ik zou haast hopen dat de uitzending van militairen op een mislukking gaat uitlopen...

Afrika Cup: Ivoorkust langs Kameroen

Ivoorkust heeft zich gekwalificeerd voor de halve eindstrijd op de Afrika Cup. Na een tegenvallende wedstrijd klopte de WK-deelnemer na penalty’s Kameroen. Samuel Eto’o miste als enige in een zinderende strafschoppenserie.

Ivoorkust verwelkomde Aruna Dindane terug op de bank. Dindane verloor vlak voor de start van de Afrika Cup zijn dochtertje. De spitsen waren Arouna Koné en Didier Drogba; geen Bonaventure Kalou dus in de basis. De laatste kwartfinale bood voetballend heel weinig: het was vooral een fysieke strijd.

De Olifanten lieten Samuel Eto’o nagenoeg geen ruimte. De watervlugge spits van FC Barcelona wist zich in het eerste bedrijf maar één keer te ontdoen van zijn bewakers. Oog in oog met doelman Jean-Jacques Tizie faalde Eto’o echter. Kolo Touré maakte enkele harde charges op de topscorer van de Primera Divison. Verder waren er nauwelijks mogelijkheden te noteren in de eerste 45 minuten, op wat schoten uit de tweede lijn na.

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak: traag tempo, veel overtredingen en weinig spectaculaire acties. Rigobert Song kopte een corner van Geremi bijna achter Tizie, maar verdere doelkansen waren er nauwelijks. Aan het slot van het duel begon Drogba zich plotseling te manifesteren. Grote mogelijkheden leverde dit echter niet op.

De eerste vijf minuten van de verlenging waren boeiender dan de complete reguliere speeltijd bij elkaar. De extra tijd was net onderweg en Bakari Koné zette Ivoorkust op voorsprong. Kameroen herstelde zich snel en Albert Ze Meyong maakte van dichtbij de gelijkmaker, na een fout in de Ivoriaanse defensie. Na dit onverwachte spektakel herhaalde het stramien van de eerste negentig minuten zich, zodat strafschoppen onvermijdelijk werden.

Een zinderende penaltyserie volgde. Beide teams waren lange tijd feilloos. Op 7-7 miste Alioum Saidou voor Kameroen, maar de strafschop mocht over, omdat Tizie te vroeg bewoog. Pas op 11-11 (inmiddels was de tweede beurt aangevangen) viel de beslissing. Eto’o schoot hoog over, waarna Drogba koeltjes zijn plicht deed.

Ivoorkust ontmoet in de halve finale Nigeria, dat zich eerder vandaag ontdeed van Tunesië. De andere wedstrijd gaat tussen Egypte en Senegal. Deze duels vinden dinsdag plaats.


Ivoorkust – Kameroen 1-1, na strafschoppen 12 - 11
91. B. Koné 1-0
95. Ze Meyong 1-1

Vervolg Lego Star Wars in ontwikkeling

Lego Star Wars was een van die onverwachte successen van 2005. In het spel konden scènes uit de recente Star Wars films worden nagespeeld met Lego-poppetjes. Ondanks dit eenvoudige uitgangspunt was de uitwerking erg geslaagd, de game kreeg uitstekende reviews en stond maandenlang in de top tien van best verkochte games.

Na dit succes is het natuurlijk niet verwonderlijk dat ontwikkelaar Traveller's Tales intussen druk werkt aan een vervolg. Lego Star Wars 2 zal zich, ongetwijfeld tot de vreugde van fans, afspelen tijdens de oorspronkelijke trilogie. Dus Star Wars: A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

De game zal deze keer door Lucasarts zelf worden uitgegeven, nadat ze de fout maakten om de distributierechten van het vorige deel voor een appel en een ei aan Eidos te verkopen.

'Ramp met veerboot veroorzaakt door brand'

Icoon RampDe ramp met de veerboot die in de nacht van donderdag op vrijdag zonk in de Rode Zee, is wellicht veroorzaakt door brand. Volgens overlevenden brak de brand enkele uren voor de ramp uit, maar weigerde de bemanning rechtsomkeert te maken. De veerboot was zo'n twee uur eerder vertrokken vanuit Saudi-Arabië.

De brand zou zijn uitgebroken in het ruim van het schip; waarschijnlijk in de machinekamer of in een van de voertuigen die beneden waren geparkeerd. De bemanning zou echter hebben gezegd dat de situatie onder controle was en verbood de passagiers reddingsvesten aan te doen. De kapitein en een deel van de bemanning zouden, toen het schip kapseisde en begon te zinken, wel als eerste het schip hebben verlaten in één van de weinige reddingsboten.

Inmiddels zijn er 195 stoffelijke overschoten geborgen. Het dodental zal vermoedelijk nog erg oplopen. Er worden nog zeker 800 passagiers vermist. Reddingswerkers zeggen in totaal zo'n 400 mensen levend uit het water gehaald te hebben. Vandaag werden nog, zo'n 33 kilometer uit de kust van Saudi-Aabië, 22 drenkelingen gevonden door de kustwacht. Naarmate de tijd vordert, wordt de hoop op nog meer overlevenden steeds kleiner.

In de Egyptische havenstad Safaga, waar het schip vrijdag had moeten aankomen, brak vandaag grote onrust uit. Groepjes mensen bestormden het haventerrein, waarop de politie traangas inzette. De rellen eindigden pas, nadat de autoriteiten hadden beloofd dat de overlevenden snel bezoek mochten ontvangen.

De honderden familieleden zijn boos dat de autoriteiten hen nauwelijks informatie verschaffen over de overlevenden en de slachtoffers. Volgens de familieleden lijken de regeringsfunctionarissen zich drukker te maken over het bezoek van de Egyptische president Mubarak aan Safaga: een aantal straten kreeg zaterdagochtend nog snel een opknapbeurt.

Mubarak heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. Een woordvoerder van de president suggereerde gisteren dat het schip uit 1970 mogelijk niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Mubarak beloofde een schadeloosstelling van omgerekend 5200 dollar voor de nabestaanden. Overlevenden krijgen de helft dit bedrag.

Uitslagen Engeland speelronde 25


Vandaag kwamen zestien Engelse clubs in actie voor de competitie. Morgen volgen nog twee wedstrijden, waaronder de topper Chelsea - Liverpool.

Arsenal ging op bezoek bij Birmingham City, om daar te proberen af te rekenen met de slechte uitreeks. Nieuwe aanwinst Emmanuel Adebayor zette de Gunners na twintig minuten op een 0-1 voorsprong. Twintig minuten na rust maakte Thierry Henry zijn tweehonderdste doepunt voor Arsenal. Emile Heskey mocht een kwartier voor tijd met rood van het veld. Het zou bij 0-2 blijven, drie belangrijke punten voor Arsenal op jacht naar Champions League voetbal.

Verrassende rivalen van Arsenal, Bolton Wanderers en Wigan Athletic, lieten punten liggen. In hun onderlinge confrontatie werd het 1-1. Stelios Giannakopoulos maakte op ongeveer driekwart van de wedstrijd 1-0. Tien minuten later was het alweer gelijk, Andreas Johansson was de doelpuntenmaker vanuit een rebound.

In Middlesbrough waren het de Aston Villa fans die de punten mee naar huis namen. Luke Moore scoore een hattrick, en Kevin Phillips maakte de 0-2. De druk op Boro-coach Steve McClaren is groter dan ooit.

Het kwakkelende Newcastle United kreeg Portsmouth op bezoek. De ploeg van doelman Sander Westerveld kon echter geen potten breken op St. James' Park. De eerste wedstrijd van coach Glenn Roeder werd meteen een winstpartij. Charles N'Zogbia zorgde voor een 1-0 ruststand. Met zijn 201e treffer zette Alan Shearer een nieuw clubrecord. Het zou bij de twee goals blijven.

Ex-SC Heerenveen speler Georgios Samaras debuteerde in het shirt van Manchester City. In Liverpool werd echter verloren van Everton, door een doelpunt van David Weir. In blessuretijd eindigde City ook nog met tien man, Jordan incasseerde zijn tweede gele kaart.

Manchester United ontving op Old Trafford het Londense Fulham. Oud-PSV speler Ji-Sung Park maakte na vijf minuten al de openingstreffer. Na een kwartier was het al 2-0, door Cristiano Ronaldo. Toen Brian McBride iets terugdeed na een dikke twintig minuten, was het een minuut later alweer 3-1. Louis Saha scoorde voor de Mancunians. Heidar Helguson bepaalde de ruststand op 3-2. In de slotfase maakte Cristiano Ronaldo aan alle onzekerheid een eind: 4-2. Manchester United loopt zes punten uit op Liverpool, met drie wedstrijden meer gespeeld.

Uitslagen:
Birmingham City - Arsenal 0-2
Bolton Wanderers - Wigan Athletic 1-1
Everton - Manchester City 1-0
Middlesbrough - Aston Villa 0-4
Newcastle United - Portsmouth 2-0
West Bromwich Albion - Blackburn Rovers 2-0
West Ham United - Sunderland 2-0
Manchester United - Fulham 3-2

Stand:

PositieClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1.Chelsea246350 - 13
2.Manchester United255149 - 26
3.Liverpool224530 - 13
4.Tottenham Hotspur244131 - 20
5.Arsenal244038 - 19
6.Wigan Athletic253930 - 31
7.Bolton Wanderers233829 - 22
8.West Ham United253836 - 34
9.Blackburn Rovers243731 - 30
10. Manchester City253433 - 28
11.Everton253318 - 32
12.Charlton Athletic223027 - 31
13.Aston Villa253031 - 33
14.Fulham252930 - 36
15.Newcastle United242922 - 28
16.West Bromwich Albion252623 - 32
17.Middlesbrough242530 - 44
18.Birmingham City242021 - 34
19.Portsmouth251817 - 42
20.Sunderland24917 - 45


Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1.Ruud van NistelrooyManchester United18
2.Thierry HenryArsenal14
3.Frank LampardChelsea13
4.Yakubu AiyegbeniMiddlesbrough12
5.Darren BentCharlton Athletic11
6.Marlon HarewoodWest Ham United10
=.Wayne RooneyManchester United10
8.Andy ColeManchester City9
=.Ahmed 'Mido' HossamTottenham Hotspur9
10. Henri CamaraWigan Athletic8

Guus Hiddink coach van het jaar

Guus Hiddink is door de Nederlandse bondscoaches uitgeroepen tot coach van het jaar. De oefenmeester van PSV won de eretitel ook al in 2002.

Hiddink kreeg de voorkeur boven Robert Eenhoorn en Remi Lens. Eenhoorn is bondscoach van de Nederlandse honkbalploeg, de verrassende nummer vier van het afgelopen WK. Lens begeleidde turner Yuri van Gelder naar WK-goud. De prijs werd uitgereikt door Charles van Commenée, technisch directeur van NOC*NSF. Van Commenée noemde het behalen van de laatste vier in de Champions League en het veroveren van de landstitel de voornaamste argumenten voor de verkiezing van Hiddink.

”Ik ben er erg blij mee. Het is een teken van erkenning dat topmensen uit je eigen vakgebied je zo'n prijs gunnen. Dat geeft voldoening”, zei Hiddink.

Seksdagboeken Paris Hilton te koop

Er worden 18 erotisch getinte dagboeken van Paris Hilton te koop aangeboden. In de boeken zouden Hiltons ''diepste, meest duistere geheimen'' te lezen zijn.

Het spul wordt verkocht door de Amerikaanse informatiemakelaar David Hans Schmidt. Hij wil er 16,5 miljoen dollar voor hebben. Schmidt, die contracten met sterren regelt voor naaktbladen, zou de spullen hebben verworven nadat Hilton het huurcontract van een opslagruimte in Los Angeles niet had verlengd. Buiten de boeken zou hij ook beschikken over foto's van 'wilde feestjes', computers, kleding, video's en meubelstukken van de 24-jarige actrice.

Hilton, van wie al eerder een privé seks-tape in omloop werd gebracht, heeft laten weten de spullen mogelijk zelf terug te zullen kopen.

Ambassades in Syrië in brand gestoken

cyberbull had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenHonderden woedende betogers hebben vandaag in de Syrische hoofdstad Damascus zowel de Deense als de Noorse ambassade bestormd en in brand gestoken. Ze zijn furieus over de spotprenten over de profeet Mohammed, die in beide landen in kranten werden gepubliceerd.

In Damascus ging de afgelopen dagen door middel van telefonische tekstberichten het gerucht rond dat vandaag op een groot plein in Kopenhagen kopieën van de koran zouden worden verbrand. In de sms'jes werden mensen opgeroepen zich vandaag te verzamelen bij de Deense ambassade in Damascus om daar hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken. Een woedende menigte bestormde daarop het gebouw en stak het in brand. Hierna werd de Noorse ambassade onder handen genomen. Ondanks het feit dat de politie toen inmiddels traangas en waterkanonnen inzette, kon de brandstichting niet voorkomen worden.

Afgelopen woensdag was er al een bommelding bij de Deense ambassade in Damascus. De Deense regering heeft haar staatsburgers in Syrië inmiddels opgeroepen dat land onmiddellijk te verlaten. Even later volgde de Noorse regering dit voorbeeld en werd deze oproep ook aan de in Syrië aanwezige Noorse burgers gedaan.

Ook in de Gazastrook was het vandaag weer hommeles. Een Duits cultureel centrum en een EU-kantoor werden bestormd door een grote menigte. De Iraanse president Ahmadinejad heeft ondertussen gemeld dat hij laat onderzoek in hoeverre een economische boycot van Europese landen waar de cartoons zijn gepubliceerd, mogelijk is.


De Deense ambassade in lichterlaaie

Update 19:56
Na de Deense en de Noorse ambassade hebben de honderden demonstranten hun woede gericht op het gebouw van de Franse ambassade in Damascus. De Syrische oproerpolitie heeft een waterkanon ingezet om te verhinderen dat de betogers de ambassade zouden bestormen. Het Franse dagblad France Soir drukte afgelopen woensdag de twaalf bewuste spotprenten af. De hoofdredacteur van de krant werd hierom ontslagen.

Lance Armstrong en Sheryl Crow uit elkaar

Eilanden had ons via de nieuws-submit te melden:

Amper een jaar nadat ze aankondigden trouwplannen te hebben, gaan wielrenner Lance Armstrong en zangeres Sheryl Crow definitief uit elkaar. Dat hebben beiden bekendgemaakt in een verklaring. Er gingen al een tijdje geruchten dat de 34-jarige Armstrong en de 43-jarige Crow uit elkaar zouden gaan, maar het koppel sprak de geruchten steeds tegen.

In mei vorig jaar schreef het Amerikaanse blad Star al over een breuk in de relatie. Armstrong en Crow ontmoetten elkaar in oktober 2003 voor het eerst op een liefdadigheidsdiner.
Crow en Armstrong
Sheryl Crow en Lance Armstrong in gelukkiger tijden

AEL plaatst anti-semitische cartoons

De Arabisch Europese Liga gaat vanaf nu aan op haar website anti-semitische cartoons plaatsen. Dat doen ze omdat volgens hun anti-islamitische cartoons (over de profeet Mohammed) ook zijn toegestaan. De eerste twee zijn reeds neergezet en op systematische wijze zullen er meer spotprenten volgen.

De prenten zijn getekend door AEL-huiscartoonist 'Nabucho'. Op de eerste is te zien hoe Hitler waarschijnlijk de liefde heeft bedreven met een jonge Anne Frank, en zegt dat ze dat maar in haar dagboek moet noteren. De tweede gaat over het tellen van Joodse slachtoffers in Auschwitz, waarbij gesuggereerd wordt niet-Joden mee te tellen om op de zes miljoen te komen.

Het tv-programma NOVA geeft AEL-leider Dyab Abou Jahjah vanavond een podium om een en ander nader uit te leggen.

Kotioega toch tweejarige schorsing

Het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) heeft schaatsster Anzjelika Kotioega toch voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van een verboden spierversterkend middel.

Vorig jaar werd de sportster uit Wit-Rusland tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen positief bevonden. Ze tekende echter beroep aan tegen de schorsing van de internationale schaatsunie ISU.

In afwachting van de uitspraak van het CAS had ze het recht mee te doen met de wereldkampioenschappen sprint, die vorige maand plaats vonden in Heerenveen. Daar stelde ze echter zwaar teleur en plaatste ze zich niet voor de Olympische Spelen.

Serginho Greene kan spelen tegen Ajax

Feyenoorder Serginho Greene kan zondag gewoon tegen Ajax in aktie komen. Eerder deze week was het nog twijfelachtig of hij de Klassieker wel zou halen.

De verdediger doorstond de laatste medische test glansrijk en trainde gewoon voluit mee met de Rotterdamse selectie, waarna clubarts Robbart van Linschoten de technische staf positief adviseerde over de inzetbaarheid van Greene.

Sebastián Pardo zal tegen Ajax niet meespelen. De Chileen heeft last van de griep.

Slang vs. biggetje

Soms voel je je net een lief klein biggetje. Je hebt een fijn leven, en op een dag zetten de grote mensen je in een nieuw hok. Het is er erg spannend, en je snuffelt een beetje in de rondte. Er ligt ook wat lekkers op de grond. Ineens zie je in de hoek iets liggen. Je hebt het nog nooit eerder gezien en gaat ernaartoe om het even beter te bekijken. En dan is het te laat......

Waarschuwing: minder erg dan verbrande poesjes, maar niet voor iedereen even leuk.

Lokale partijen vaak moeilijk te peilen

Icoon VerkiezingenLokale politieke partijen blijken vaak moeilijk te peilen. Uit onderzoek van het instituut Research voor Beleid, dat de uitslagen van de vorige gemeenteraadsverkiezingen vergeleek met peilingen, blijkt dat lokale lijsten stelselmatig te laag worden ingeschat. Het voorspellen van lokaal stemgedrag is een stuk hachelijker dan bij landelijke verkiezingen.

Zo werd in maart 2002 bijvoorbeeld het Leefbaar Rotterdam van lijsttrekker Pim Fortuyn tegen alle verwachtingen in groter dan de PvdA in de havenstad. Peter van Heemst, de nieuwe lijsttrekker van de sociaal-democraten, reageerde dan ook waarschijnlijk niet voor niets zeer ingetogen toen uit een peiling deze week grote winst voor de PvdA voorspelde en een halvering voor het Leefbaar van Marco Pastors. Volgens de onderzoekers weigert de achterban van lokale partijen relatief vaker deelname aan politieke peilingen. Ook zouden plaatselijke partijen juist vlak voor de verkiezingen veel stemmers aan zich binden.

Impulsgedrag speelt bij gemeenteraadsverkiezingen een grote rol. Een groot deel van de bevolking volgt de gemeentepolitiek nauwelijks en is vaak geneigd een lokale partij te steunen die actief campagne voert.

Bergqvist pakt WR hoogspringen indoor

Kasja Bergqvist heeft in Arnstadt het wereldrecord hoogspringen indoor verbeterd. De Zweedse bedwong een hoogte van 2,08 meter.

Bergqvist sprong één centimeter hoger dan Heike Henkel in 1992. De Duitse kwam destijds tijdens nationale kampioenschappen tot 2,07 meter. ”Het was een fantastische sprong. Ik ben dolgelukkig. Vooraf had ik al het gevoel dat vandaag iets bijzonders mogelijk zou zijn”, reageerde Bergqvist. De meeting in Arnstadt was een van de voorbereidingswedstrijden in de aanloop naar het WK indoor van komende maand in Moskou. Bij de mannen zegevierde de Rus Jaroslav Rybakov, met 2,37 meter.

MDI acht spotprenten niet strafbaar

AlgemeenHet Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft naar aanleiding van klachten over de website van Kamerlid Geert Wilders, de spotprenten van de profeet Mohammed onderzocht op strafbaarheid. Het MDI is van oordeel dat de cartoons niet strafbaar zijn. De klachten kwamen binnen nadat Wilders besloot de prenten op zijn site te zetten om zo de Deense tekenaars een hart onder de riem te steken. Onder meer vaste FOK!-bezoeker Meki diende naar eigen zeggen een klacht over het Kamerlid in. Overigens is de website van Wilders niet de enige in Nederland die ze publiceerde. Ook de Volkskrant zette er een aantal on-line.

Volgens het MDI, dat zich baseert op vaste jurisprudentie, komt in Nederland aan cartoonisten een grote vrijheid toe om hun persoonlijke mening te geven over gebeurtenissen of personen, waarbij stijlmiddelen als overdrijven, chargeren en bewust eenzijdig belichten geoorloofd zijn. Het Europese Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg heeft eerder geoordeeld dat in het publieke debat uitspraken kunnen worden gedaan die 'schokken, aanstoot geven, of verontrusten'. Bepalend voor strafbaarheid is wat in een agressief maatschappelijk debat nog kan. De grens wordt overschreden als er aangezet wordt tot fysiek geweld tegen concrete personen.

Het MDI oordeelt naar aanleiding van hiervoor genoemde feiten dat de spotprenten door moslims als kwetsend kunnen worden aangemerkt in verband met hun godsdienst. Het Meldpunt is echter van mening dat van belediging in strafrechtelijke zin géén sprake is. De cartoons richten zich namelijk tegen de profeet Mohammed en niet tegen moslims als bevolkingsgroep. Het enkele feit dat afbeeldingen van de profeet volgens de Islam godslasterlijk zijn, is in een democratische samenleving waarin ook de rechten en vrijheden van niet-gelovigen tot uitdrukking komen, onvoldoende om de afbeeldingen te kunnen verbieden. Het staat een ieder uiteraard vrij om toch een gang naar de rechter te maken voor een oordeel.

Het Meldpunt voegt er wel aan toe vraagtekens te zetten bij de publicatie van de cartoons. Het MDI vindt het namelijk ''onverstandig om de verhoudingen in Nederland op deze wijze nog meer op scherp te zetten. Wat wordt hiermee bereikt? Welk belang wordt ermee gediend om een grote in Nederland woonachtige bevolkingsgroep te kwetsen? Is dit wat men noemt het aangaan van de dialoog? Of hoopt men hiermee weer wat publiciteit te genereren? Hoe het ook zij, dat het 'mag' betekent niet dat het noodzakelijkerwijs 'hoeft'.''

-
Volledige oordeel MDI.

Feyenoord-Ajax best beveiligde duel ooit

Icoon VoetbalHet voetbalduel Feyenoord-Ajax, welke morgen wordt gespeeld in de Rotterdamse Kuip, is de best beveiligde wedstrijd uit de historie van de Nederlandse voetbalcompetitie. De 1600 Ajax-fans reizen in twee treinen, die onder geen beding stil mogen komen staan. Aan boord houden tientallen stewards van Ajax, Amsterdamse agenten, spoorwegpolitie en een beveiligingsdienst de supporters in de gaten.

Onderweg staat op twee stations extra politie gereed voor het geval dat er iets fout gaat. Zowel bij vertrek als bij aankomst zullen de voetbalfans worden gefouilleerd. De maatregelen volgen op ernstige rellen bij de vorige editie van de voetbalkraker, op 17 april 2005. Een trein met Ajax-fans kwam op korte afstand van De Kuip stil te staan, en werd belaagd door aanhangers van Feyenoord. Bij charges raakten 52 agenten gewond.

Hoeveel agenten en andere beveilingsmensen zondag op de been zullen zijn, wil de politie niet zeggen. Maar de maatregelen zullen in ieder geval 'strenger en gerichter' zijn dan voorheen, laat een woordvoerder weten. Agenten zullen foto's van tientallen verdachten van de rellen van vorig jaar bij zich hebben. In totaal werden er tot dusver 182 opgepakt. Indien het opnieuw tot ongeregeldheden zal komen dan worden de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar zonder uitpubliek gespeeld.

Mannen opgepakt na seks in vliegtuig

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Een Koreaan en een Ier zijn opgepakt op Schiphol omdat ze seks hadden met elkaar. De orale ontmoeting vond plaats op een vlucht van Azië naar Nederland. Ze deden dat te midden van andere passagiers in de businessclass.

De marechaussee pakte de mannen bij aankomst op het vliegveld op. Er werd ze meteen een schikking van 1000 euro aangeboden, maar dat weigerden de mannen te betalen. Nu moeten ze dus voor de rechter verschijnen voor schennis van de eerbaarheid.

VS en Britten niet blij met Mohammedcartoons

AlgemeenDe internationale rel omtrent de Deense spotprenten, die steeds hevigere vormen aanneemt, heeft gisteren voor het eerst tot officiële reacties uit de VS en Groot-Brittannië geleid. Vanuit Amerika liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten de afbeeldingen ''kwetsend voor het geloof van moslims'' te vinden. Uiteraard erkent de VS volledig de persvrijheid, maar vindt het ook dat de pers zich 'verantwoordelijk' moet gedragen. ''Het op deze manier aanzetten tot religieuze of etnische haat is niet acceptabel. We roepen op tot tolerantie en respect voor elke gemeenschap en zijn religieuze overtuigingen en praktijken'', zo luidde de verklaring.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw noemde de Deense cartoons ''beledigend, gevoelloos, oneerbiedig en verkeerd''. Volgens hem kent iedere religie taboes, en moeten media daarvoor respect tonen.

Aan de andere kant verdedigde in Frankrijk de minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, de Deense publicaties. Hij zei liever een overdaad aan spotprenten te zien dan een overdaad aan censuur. In veel Europese landen plaatsten kranten gisteren en vandaag de spotprenten om steun te betuigen aan de Denen. Dat leidde in de moslimwereld tot nieuwe woede.

Gedragscode
Gezien de opschudding over de cartoons wil de Europese Unie een 'gedragscode' opstellen voor de media over hun omgang met religies. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil met de Europese organisatie van televisiezenders EBU en de internationale journalistenfederatie IFJ aan richtlijnen werken. In de code moeten 'aanbevelingen' ter sprake komen om problemen in de toekomst te voorkomen.

In Nederland hebben GroenLinks en VVD-staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken al wenkbrauw fronsend gereageerd op het plan van de EU. Nicolaï zei zich niets te kunnen voorstellen bij een gedragscode. Hij sprak geen oordeel over het voorstel uit, omdat hij eerst nog nadere informatie wil. Maar zelf heeft hij er geen behoefte aan hierover ''als politiek met journalisten rond de tafel te gaan zitten''. GroenLinks heeft laten weten dat het Kamervragen zal stellen aan Balkenende over de kwestie.

Petacchi sprint naar eerste seizoenswinst

Alessandro Petacchi heeft zijn eerste koers van 2006 gewonnen. De Italiaan won de GP Costa degli Etruschi.

De GP Costa degli Etruschi is een Italiaanse 1.1 wedstrijd langs de Etruskische kust. De wedstrijd was met 193 kilometer redelijk lang en ook enkele lastige hellingen vormden een hindernis. Team Milram wist ondanks die obstakels de boel bij elkaar te houden en een massasprint te bewerkstelligen. Petacchi drukte als eerste zijn wiel over de meet. Daniele Bennati en Danilo Napolitano, beiden in dienst van Lampre, finishten als nummers twee en drie.

”Ik voelde me goed vandaag. Alleen bergop moet ik nog wat verbeteren. De trein werkte goed, maar nog niet perfect”, zei Petacchi na afloop. Alejet richt zich vooral op Milaan-San Remo. In de Primavera stuit hij onder meer op Tom Boonen, de voorlopige zegekoning van 2006.


Uitslag 11e GP Costa degli Etruschi

#Naam:Team:Land:Tijd:
1.A. PetacchiMILITA4.39.30
2.D. BennatiLAMITAz.t.
3.D. NapolitanoLAMITAz.t.
4.A. AugAESESTz.t.
5.K. Szczawinski CFPOLz.t.

Geboortehuis Mussert staat te koop

Icoon AlgemeenHet geboortehuis van Anton Mussert staat te koop. De NSB-leider werd in 1894 in een voormalige onderwijzerswoning aan de Hoogstraat 5 in Werkendam geboren. Het pand moet 382.000 euro opbrengen.

Mussert richtte in 1931 samen met Cornelis van Geelkerken de Nationaal Socialistische Beweging op. De mannen streefden naar een fascistische staat zoals die op dat moment in Italië bestond. Mussert werd na de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Downtime berichtgeving

Icoon SitenewsWelkom terug na een behoorlijk lange tijd geen frontpage om te bezoeken. We zijn er weer, zij het nog niet op volle kracht.

FOK! is sinds donderdagavond sporadisch tot uiteindelijk volledig down geweest door uitval van onze fileserver. Details daarover vind je in Downtime nieuws. Op dit moment worden op alle gebieden de ontbrekende sites weer up gebracht, servers opnieuw geconfigureerd enzovoorts. Reken erop dat het de komende dagen wat minder prettig FOK!ken is, omdat we niet volledig terug zijn in de situatie van voor de crash.

Als er meer nieuws is over verbeteringen of andere zaken, melden we het hier op de FP en/of in MED.

Klopjacht op overvallers in België

Icoon PolitieIn België is de politie een klopjacht begonnen naar de 34-jarige Lisette B. en haar drie jaar jongere vriend Jelloul S. wegens meerdere berovingen en diefstallen. In totaal hebben ze meer dan tien overvallen op videotheken, nachtwinkels en supermarkten op hun naam staan. Ze handelen vooral rond de Vlaamse stad Gent.

De laatste overval die ze gepleegd hebben, was gisteravond bij Brugge. Bestuurders van drie dure auto's werden gedwongen hun sleutels aan de criminelen te overhandigen. De twee zijn bijna altijd gewapend maar dragen geen maskers. Half januari werden de twee bijna gepakt, maar ze konden ontsnappen doordat ze de politie met de dood bedreigden.

De twee leerden elkaar kennen in de gevangenis en hebben ondertussen één zoontje dat bij familie verblijft. Jelloul S. heeft het langste strafblad van de twee. In 1995 doodde hij in Terneuzen een drugsverslaafde. In mei vorig jaar werd hij veroordeeld wegens autodiefstal. B. is beschuldigd van medeplichtigheid bij misdrijven van haar vriend.

Van der Laan volgt afgetreden Dittrich op

Boris DittrichLousewies van der Laan volgt Boris Dittrich op als partijleider van D66. Aanleiding van de leiderschapscrisis bij D66 is het Afghanistan-debat. D66 zei onlangs dat ze het kabinet zouden laten vallen als de missie naar Afganistan door zou gaan. Dit bleek achteraf slechts een drukmiddel. "Voor die fouten wil ik de volle verantwoordelijkheid nemen. Dit mag niet zonder consequenties blijven. Ik wil afrekenbaar zijn want dat eis ik ook van anderen", zo zei Dittrich gisterenmiddag. Hij blijft wel Kamerlid.

Donderdagavond na het debat had Dittrich al laten doorschemeren dat hij dacht over aftreden. "Ik ben flink over de knie gegaan," was zijn conclusie. In de achterban werd gisteren de roep om zijn aftreden steeds luider.

De 39-jarige Van der Laan zit pas sinds 2003 in de Tweede Kamer. In een reactie zei ze respect te hebben voor Dittrichs besluit. "Het is een vervelend moment, maar we zijn trots op Boris." Overigens is Van der Laan niet automatisch de nieuwe partijleider. Daarover moeten de Democraten in een nieuw congres beslissen.

Li Jiao naar kwartfinales bij Top-12

Bij de Europese Top-12 in het Deense Kopenhagen heeft Li Jiao zaterdag de kwartfinales bereikt. De Nederlandse tafeltennisster versloeg eerst verrassend de Kroatische favoriete Tamara Boros (4-3) en had daarna voldoende aan 3 gewonnen games tegen de Duitse Elke Wosik. Ze kon zich een nederlaag van 3-4 permitteren.

Boros had eerder op de dag in zes games gewonnen van Wosik, de Duitse werd daardoor uitgeschakeld. Boros en Li Jiao gaan beiden op basis van het aantal gewonnen games naar de kwartfinales.

Recordverkoop van Zwitserse chocolade

Icoon EconomieZwitserse chocolade is blijkbaar populair, want de achttien Zwitserse chocoladefabrikanten hebben hun omzet in het buitenland explosief zien stijgen. De totale omzet groeide met 7,5 procent tot 1,4 miljard Zwitserse frank (900 miljoen euro). 57 procent van de productie van de fabrieken gaat naar het buitenland. De omzet in het buitenland steeg met 20,4 procent.

De Zwitsers zelf zijn minder dol op hun eigen chocolade. De omzet daalde in Zwitserland zelf met 1,3 procent. In 130 andere landen werd 91.344 ton chocolade verkocht. Dat is 16,6 procent meer dan in het jaar ervoor. De meeste chocolade ging naar Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Afrika Cup: Nigeria na strafschoppen door

Titelverdediger Tunesië is uitgeschakeld op de Afrika Cup. Na het nemen van strafschoppen bleek Nigeria in de kwartfinale te sterk.

De krachtmeting tussen de Afrikaanse grootmachten begon uitstekend voor Nigeria. Obinna Nsofor scoorde al na vijf minuten de openingstreffer, nadat doelman Ali Boumnijel een voorzet voor zijn voeten stompte. Nsofor was in de basis de vervanger van Julius Aghahowa. Ook Nwankwo Kanu maakte geen deel uit van de startende elf. Bondscoach Lemerre van Tunesië had een basisplaats ingeruimd voor Hatem Trabelsi.

Tunesië kreeg tien minuten na de 1-0 dé kans op de gelijkmaker, omdat scheidsrechter Eddy Maillet bij een overtreding van Joseph Enakarhire op Zied Jaziri geen moment aarzelde en de bal op de stip legde. Claytons inzet werd echter formidabel gekeerd door Vincent Enyeama. Tunesië kreeg hierna via Namouchi en Dos Santos kansen, maar telkens ging er iets mis in de eindfase. Nigeria was door toedoen van Nsofor dichtbij de 2-0.

Aan het begin van de tweede helft kwam de titelverdediger langszij: een snel genomen vrije trap verraste de Nigeriaanse defensie, waardoor Karim Hagui vrij kon inkoppen. Na de 1-1 ontspon zich een schaakspel. De entree van Kanu bracht opnieuw leven in het duel. Samen met Martins vormde Kanu een dreigend koppel. Nsofor schoot een kwartier voor tijd net voorlangs. In de 88e minuut werd de Tunesische invaller Haikel Guemamdia bijna matchwinnaar: zijn schot ging naast.

In de verlenging gebeurde er weinig, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Nigeria begon hierin uitermate slecht, door missers van aanvoerder Yobo en Ayila. Chedli en Benachour faalden namens Tunesië, zodat het evenwicht weer werd hersteld. Nadat beide keepers succesvol waren geweest, miste de Tunesische captain Bouazizi de beslissende strafschop. Nigeria speelt in de halve finale tegen Kameroen of Ivoorkust.


Nigeria – Tunesië 1-1 na strafschoppen 6-5

5. Nsofor 1-0
49. Hagui 1-1

IND moet zaak Taida opnieuw bekijken

Icoon JustitieDe Nederlandse Integratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet de zaak van de achttienjarige vwo-scholiere Taida Pasic, de geboren Kosovaarse die dreigde uitgezet te worden, opnieuw bekijken, omdat de beslissing haar terug te sturen naar haar geboorteland volgens de Amsterdamse rechtbank onzorgvuldig is genomen.

Taida werd twee weken geleden uit haar klas gehaald om via omwegen in een Rotterdams uitzendcentrum terecht te komen. Ontnomen van vrienden en familie werd ze daar opgesloten, waar ze te horen kreeg dat ze het land uit gezet ging worden. Hierop zochten haar Winterswijkse medescholieren media-aandacht door op verscheidene manieren te protesteren, van een symbolische kooi op de Winterswijkse markt tot een demonstratie op het binnenhof in Den Haag.

"De rechtbank is van oordeel dat de beslissing van de minister om het meisje niet toe te staan haar vwo af te maken niet zorgvuldig is genomen, omdat op een aantal door het meisje aangevoerde argumenten niet of onvoldoende is gereageerd", zo staat in een samenvatting van de uitspraak.

De rechtbank oordeelde dat de IND naar twee punten niet voldoende heeft gekeken. De dienst heeft niet in beschouwing genomen in hoeverre Taida is geïntegreerd, en of haar geboorteland Kosovo wel veilig genoeg is. Voordat de IND een besluit kan nemen, moet de dienst haar eerst horen.

Enkele dagen geleden heeft de rechtbank besloten dat Taida in afwachting van deze uitspraak na twee weken in een uitzetcentrum te hebben gezeten naar huis mocht. Daarnaast kreeg ze een schadevergoeding toegekend van ruim duizend euro, omdat de rechtbank oordeelde dat de wijze waarop ze is behandeld onacceptabel is.

Omroepman Joop van der Reijden overleden

Joop van der ReijdenOud-Veronica voorzitter en oud-politicus Joop van der Reijden is gisterenavond laat op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Nieuwegein. Naast zijn werk bij de omroepvereniging Veronica, was hij ook enige tijd vooriztter van de NOS.

De van huis uit gereformeerde Van der Reijden was voor het CDA vanaf 1982 staatssecretaris van Volksgezondheid en sport in het eerste kabinet-Lubbers. Later werd hij interim-manager van een ziekenhuis in Den Haag. Van 1987 tot 1990 werkte hij voor de NOS tot hij door Rob Out werd overgehaald om de overstap te maken naar Veronica, Daar bleef hij 11 jaar voorzitter. Onder zijn leiding verliet Veronica het publieke bestel en sloot het zich aan bij de Holland Media Groep (HMG) van Endemol.

In december 1999 stapt Veronica uit HMG om het op eigen benen te proberen. Dit wordt echter een drama. Twee jaar later legt hij zijn functie bij Veronica neer. Zijn laatste functie was waarnemend burgemeester van het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg.

Kat en papegaai vormen jagersduo

Icoon BizarDe Braziliaanse kat Chiquita heeft een opmerkelijke manier gevonden om elke dag een maaltje vlees bij elkaar te scharrelen. Samen met papegaai Pitico gaat hij regelmatig op jacht, waarbij de vogel als lokaas fungeert.

Chiquita en Pitico zijn al maandenlang onafscheidelijk. Hun vriendschap is zo groot dat ze samen slapen en dezelfde etensbak gebruiken. De papegaai is hierdoor zelfs stukjes vlees gaan eten.

Andere vogels verschalkt de papegaai nog niet, maar helpen vangen kan hij als de beste. Chiquita stuurt zijn maatje erop uit om een gevecht aan te gaan met een lekker hapje. Zodra het slachtoffer niet oplet, komt de kat tevoorschijn en slaat toe.

2400 kubieke meter stront na explosie

Icoon ShockingDoor een ontplofte mestsilo in Musselkanaal loopt er nu 2400 kubieke meter stront door de weilanden en over de wegen rond het dorp. De silo explodeerde afgelopen nacht om onbekende redenen. Het ondergelopen weiland werd vanochtend rond 09:30 uur ontdekt.

Volgens een politiewoordvoerder is de silo "uit elkaar gereten". Het weiland van 100 bij 300 meter is volledig ondergelopen. Slachtoffers zijn er niet en veel stankoverlast zal er ook niet zijn. Er wonen slechts een paar mensen in de omgeving van de silo.

Volgens de woordvoerder had de ontploffing veel erger uit kunnen pakken als de mest niet in het weiland terecht was gekomen, maar op de provinciale weg N366. "Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als daar dan auto's gereden hadden."

RDW: APK-keuring vaak slecht

Icoon VervoerBij een op de vijf garagebedrijven bleek de APK-keuring vorig jaar niet goed te worden uitgevoerd. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van de RDW. De dienst heeft vorig jaar vier 'mystery cars' ingezet die anoniem werden aangemeld voor een keuring.

Bij een derde van de auto's die niet door de APK kwamen, werd dat niet gemeld aan de RDW. Dat is wel verplicht: de RDW kan anders niet controleren of de keuring wel goed is verlopen, en of de reparaties wel nodig waren. Daarnaast werd bij één op de vijf gecontroleerde bedrijven de keuring niet goed uitgevoerd. Zo werden auto'sonterecht afgekeurd, of juist ten onrechte goedgekeurd.

De RDW zegt erbij dat het onderzoek niet representatief is, maar dat de resultaten verontrustend genoeg zijn om het onderzoek uit te breiden. Brancheorganisatie Bovag vindt het "begrijpelijk" dat veel bedrijven de uitslag van een keuring niet aan de RDW melden. De verplichting bestaat pas een paar jaar, en "aan zo'n nieuwe regel moeten de keurmeesters natuurlijk wennen". Bovag wijst er verder op dat veel automobilisten na een afkeur de alsnog laten repareren, waarna de auto later op de dag wel als goedgekeurd kan worden afgemeld.

Charlotte stunt tegen de Lakers

De Charlotte Bobcats, het laagstgeklasseerde team van de NBA, zorgden vandaag voor een verrassing door de Los Angeles Lakers te verslaan, 112-102.

De Bobcats, die tot dan toe slechts 11 van de 47 wedstrijden hadden gewonnen, gingen razendsnel van start. Na het eerste kwart was de stand maar liefst 40-25 in het voordeel van het team uit Charlotte. In het tweede en derde kwart deden de Lakers iets terug, maar ondanks de 35 punten van Bryant trokken de Bobcats aan het langste eind.

Grote man aan de kant van Charlotte was Jumaine Jones, die vorig jaar nog voor de Lakers speelde. Met een seizoensgemiddelde van slechts 7,8 punten scoorde de forward een persoonlijk recordaantal punten van 31. Het was de eerste overwinning voor Charlotte in maar liefst 14 wedstrijden.

Overige uitslagen:

Pistons - Sixers 87-80
Timberwolves - Trailblazers 85-89
Kings - Jazz 79-89
Clippers - Celtics 98-81
Knicks - Raptors 90-104
SuperSonics - Rockets 77-100
Magic - Hawks 94-96

Rangers onderuit in FA Cup

Het seizoen voor Glasgow Rangers is in Schotland eigenlijk al voorbij. Na de teleurstellende resultaten in de competitie zijn de Rangers nu ook uitgeschakeld in de FA Cup, Hibernian was met 3-0 te sterk.

In de eerste helft beheerste de Schotse kampioen de wedstrijd wel, maar Hibernian-goalie Simon Brown bleek een te groot obstakel. In de 50e minuut scoorden de Hibs de 1-0 via een kopbal van van Garry O'Connor. O'Connor hielp vervolgens Ivan Sproule op weg naar de 2-0, en in de 77e minuut van de wedstrijd wist Chris Killen de 3-0 achter Waterreus te werken.

Voor het eerst in negentien jaar weten zowel Celtic als de Rangers zich niet te plaatsen voor de kwartfinales.

S.T.A.L.K.E.R. en Supreme Commander naar 2007

THQ heeft matige cijfers gepresenteerd betreffende hun verkopen en de daarbij behorende inkomsten. Ze moesten het dit jaar vooral hebben van
SpongeBob SquarePants: Lights Camera PANTS!, WWE SmackDown vs. Raw, The Incredibles: Rise of the Underminer en Bratz Rock Angelz.



Art van Supreme Commander

Dit is voor ons als gamers natuurlijk niet zo heel interessant, maar wat ook bleek uit dit persbericht was dat S.T.A.L.K.E.R. en Supreme Commander allebei vertraagd zijn naar 2007. Vooral voor S.T.A.L.K.E.R. is dit een verrassend bericht, aangezien er eerder nog geruchten naar buiten sijpelden dat deze game in 2006 moest en zou verschijnen.

Nieuwe ronde Wat is Dit

Aanstaande maandag zal er een nieuwe ronde van het spel Wat is Dit zijn. Zowel de downtime als een inmiddels excrewlid gooiden wat roet in het eten van de eerste ronde. Daarom beginnen we dus aankomende maandag om 12:00 helemaal opnieuw. Vandaag doen we nog een kleine warming up

De regels
Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen, of binnen 15 minuten veranderen!
Je kan 6 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier
krijg je maar 3 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 2 punten verdienen!
crew is zoals altijd uitgesloten van deelname

De prijzen
Per kwartaal zijn er prijzen te verdelen. De prijs voor het eerste kwartaal (dus alle spellen Wat is Dit tot en met 1 april (exclusief de oefenronde) is een DVDset bestaande uit de volgende zes DVDs:
Henk Westbroek - Zuigwortel
Sjaak Bral - Op ware grootte
Sjaak Bral - Hurken in de Berm
Herman Finkers - Geen spatader veranderd
Hard Gelach, het beste cabaret ooit op een DVD
Joep (Joep Onderdelinden)


Deze prijzen voor het eerste kwartaal zijn beschikbaar gesteld door CNR Entertainment.

De opgave

Pärson, Rienda Contreras delen zege

Maria Jose Rienda Contreras en Anja Pärson zijn tijdens wereldbekerwedstrijden in Ofterschwang precies gelijk geëindigd op de reuzenslalom.

Zowel Rienda Contreras als Pärson kwam na twee runs uit op een eindtijd van 2.22,18. De eerste run leverde een zege op voor de Spaanse, terwijl de tweede omloop een prooi werd voor Pärson. Rienda Contreras was vrijdag nog alleen de beste in Ofterschwang, ook al op de reuzenslalom. Julia Mancuso eindigde op geringe achterstand van beide kemphanen op plaats drie.

Janica Kostelic stelde zwaar teleur met een 41e plek. De Kroatische ziet haar marge in de stand om de algemene wereldbeker daarom kleiner worden. De drievoudig olympisch kampioen staat nog 161 punten voor op Pärson. Michaela Dorfmeister staat derde in dat klassement, op 220 punten van Kostelic.

Stadion AZ opent 3 augustus

Op 3 augustus zal het nieuwe stadion van AZ haar deuren openen. De Alkmaarders zullen op deze dag de openingswedstrijd spelen tegen een nog onbekende ploeg. Volgens voorzitter Dirk Scheringa is het zeker dat er op die dag twee ploegen op het veld staan. Tevens zullen de tribunes gevuld zijn met 17.000 toeschouwers.

De bouw van het stadion ligt ruim voor op schema. "Vandaar dat we het al op 3 augustus kunnen opleveren, twee weken eerder dan gepland," zegt Joop Leliveld, directeur van bouwbedrijf Midreth. "We hebben geen last gehad van de winter en ook geen andere tegenslagen. En inmiddels stoken we al, dus van vorst zullen we geen last meer hebben."

Scheringa heeft al een rondleiding in het nieuwe stadion gegeven aan diverse media. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit ook voor het publiek zal gaan gebeuren. Waarschijnlijk zal dit gaan gebeuren door oud-spelers van AZ. Scheringa: "Als het stadion open is, willen we rondleidingen laten geven door oud-spelers. Hugo Hovenkamp heeft al gezegd dat hij dat graag wil doen. Die is straks dus niet meer alleen scout, maar ook gids."

Relatie tussen Van Gaal en Van Geel verstoord


De onenigheid tussen de technisch directeur van Ajax, Martin van Geel, en de trainer van AZ, Louis van Gaal, over Kenneth Perez is de wereld nog niet uit, ondanks dat die eerste Van Gaal heeft gebeld.

"Martin zei, dat hij niet naar de pers had gelekt. Hij vond dat ik op de man had gespeeld zonder bewijs. Bewijs, dat heb je nooit in deze wereld. Maar ik ben niet van mening veranderd", aldus Van Gaal.

Afgelopen dinsdag zei de trainer van AZ dat Van Geel bewust naar de pers had gelekt over de aanstaande transfer van Kenneth Perez. Van Gaal zat het lekken en tevens de timing daarvan, kort voor de aftrap van de bekerwedstrijd AZ-MVV, niet lekker. "Wij blijven het oneens. Hij beschuldigde míj ervan dat ik met de media had gesproken."

De relatie tussen de twee is dus duidelijk verstoord, en dit ondanks dat Van Geel vorig jaar samen met Dick Scheringa Van Gaal nog wist over te halen om naar Alkmaar te komen. " Je hoeft geen vrienden meer te zijn. Hij dient het belang van Ajax, ik dien het belang van AZ". aldus van Gaal.

Downtime nieuws

Dat FOK! down is hoef ik je niet te vertellen, dus in het kort wat details:

de fileserver\'s raid-array is donderdagochtend gecrasht
dit is toen verholpen, en leek goed te gaan, tot het donderdagavond weer mis was
donderdagnacht is een eerste, en vrijdagmiddag een tweede herstelactie geprobeerd
deze zijn niet gelukt

Wat we nu doen, is een andere server inzetten als fileserver, en daar de diverse sites weer op zetten. Dit kan even duren, maar zal geleidelijk aan wel lukken. Vooralsnog gaan we ervanuit dat alle bestanden die we op de fileserver hadden staan niet meer terug te halen zijn, tenzij we er backups van hadden. Die backups hebben we, echter niet van de complete inhoud. Over de status daarvan doen we echter even geen uitspraken totdat we zelf weten wat de schade is.

Even voor de duidelijkheid: de fileserver is niet de server waar we alle posts, topics, nieuwsberichten, etcetera op bewaren. Die staan op de databaseserver, en daar is niets mee aan de hand. Er zijn dus geen posts verdwenen.

Wekelijkse Hardwareverkopen Japan

Vandaag weer de wekelijkse hardwareverkopen uit het land van de rijzende zon:

ConsoleAantalVorige week2006 Totaal
Nintendo DS106.08164.515316.259
PSP30.65738.271259.371
PS224.58026.135170.677
GBA SP5.9467.91241.283
GB Micro3.0424.65325.854
Cube3.0364.49026.414
X3601.9763.61619.176
GBA1792361.212
Xbox12883486

Zoals je ziet staat de DS weer gewoon bovenaan (ondanks de DS lite aankondiging) en is het samen met de Xbox de enige console waarvan de verkopen gestegen zijn. De 360 kukelt voor het eerst onder de 2000 units en de strijd tussen de Cube en de 360 lijkt daarmee gestreden

Geen verfilming MGS door Uwe Boll

Er gaan al een tijdje geruchten dat Uwe Boll een verfilming zou gaan maken van Metal Gear Solid. Hideo Kojima, het hoofd van Konami, heeft hier nu op gereageerd:
"[...]
Absolutely not! I don't know why Uwe Boll is even talking about this kind of thing. We've never talked to him. It's impossible that we'd ever do a movie with him.
[...]"


Fans van Uwe Boll zullen dus moeten wachten op een andere nieuwe creatie van de beruchte regisseur.


Kojima vs. Boll

Singstar Rocks aangekondigd

Nadat het al bekend was dat Sony met een "Rock"-Singstar zou komen, heeft SCEE Singstar Rock aangekondigd en een gedeelte van de playlist vrijgegeven. Hier zitten aardig wat vette nummers bij, die dus nog gezelschap krijgen van meer gitaarwerk.
Het is niet duidelijk of Singstar Rocks nieuwe features gaat krijgen, maar hier zal binnenkort meer bekend over worden.

De voorlopige playlist is als volgt:

Maximo Park - Apply Some Pressure
Hole - Celebrity Skin
Stereophonics - Dakota
The Killers - Somebody Told Me
Snow Patrol - Run
Bloc Party - Banquet
Franz Ferdinand - Do You Want To?
Kasabian - Club Foot
Razorlight - Somewhere Else
Jet - Are You Gonna Be My Girl?
Rolling Stones - Paint It Black
Nirvana - Come As You Are
The Subways - Rock 'n' Roll Queen
Bowling For Soup - 1985
The Bravery - An Honest Mistake
Blur - Song 2

Zodra er meer informatie bekend is zal het op FOK!games verschijnen.

Andre Agassi nog niet de oude

Andre Agassi is er niet in geslaagd de halve finales van het ATP-toernooi in Delray Beach te halen. De veteraan was niet opgewassen tegen Guillermo Garcia-López.

Agassi verloor met 4-6, 2-6 van zijn Spaanse opponent. The Las Vegas Kid maakte in Delray Beach zijn rentree na lang blessureleed, waardoor hij onder meer de Australian Open moest missen. In de eerste ronde zette hij eenvoudig Mello opzij, waarna Delgado al een moeilijker te nemen hindernis bleek. Nu vormt Garcia-López dus het eindstation voor de routinier.

”Ik ben door mijn blessure nog niet helemaal in vorm. Ik twijfel nog te veel op de baan”, zei Agassi. Garcia-López, de nummer 112 van de wereld, was verguld met zijn zege: ”Voor mij is hij de beste van de wereld. Deze overwinning zal ik nooit vergeten.”

[Upd]FOK! down

Zoals je hebt kunnen merken is FOK! uit de running, alleen FOK!sport en het fotoboek werken nog. Er is nog onbekend wat de exacte problemen zijn. Vanmiddag komt er een workaround om de problemen te repareren. Alles wat op dit moment op Fok! niet werkt, zal jammer genoeg voor een groot deel van de dag offline blijven.

Onze excuses voor het ongemak.

De crew van FOK!

Update vrijdagmiddag: op dit moment is de server bezig een herstelpoging te doen. We hebben goede hoop, maar Murphy staat op de loer. De verwachting is dat dit aan het einde van de avond pas verholpen is.

Update
En de geruchtenstroom is alweer op gang gekomen. Er is geen brand, er zijn *geen* posts verloren. Er is wel een schijfprobleem, maar hoe ernstig dat is, valt nog niet te zeggen. Momenteel zijn Iteejer en Breuls in ieder geval naar Redbus toe.

Update zaterdagochtend
het FOK!Forum is online FOK!Games doet het nu ook weer, net als de FOK! weblog.

AUB niet baggeren hier
Dat doe je maar op http://sport.fok.nl/sport/nieuws/21307.

Nieuwe details PS3

In een uitgebreid artikel in het nieuwste nummer van het Amerikaanse tijdschrift PSM valt te lezen dat Sony met de PS3 van plan is veel verder te gaan dan alleen een concurrent voor de Xbox 360 en de Revolution te maken. Dit geldt zowel voor de console zelf als voor de online diensten die ervoor beschikbaar zullen zijn.

Zo zal de PS3 alle mogelijke mediaformaten gaan ondersteunen. Hierdoor wordt de console behalve een spelcomputer een echt mediacentre. Het idee is dat alle mogelijke content eenvoudig heen en weer kan worden getransporteerd tussen de PS3 en allerlei verschillende apparaten zoals een videocamera, mp3-speler en de PSP. Het apparaat kan tevens als harddiscrecorder dienen.

Verder wil Sony nu echt de strijd aangaan met Xbox Live, de online dienst van Microsoft. Naast online gamen zal je via het PlayStation Network ook muziek en films kunnen bestellen.

Speciale editie Shadow of the Colossus voor Europa

Shadow of the Colossus is al een tijdje verkrijgbaar in Japan en de V.S. Op 17 februari zal dit magische spel eindelijk in Nederland en de rest van Europa verschijnen.

Om het lange wachten een beetje goed te maken komt er een speciale edition van Shadow of the Colossus naar Europa die voor dezelfde prijs als de normale editie te koop zal zijn.

Naast een prachige luxe cardboard hoes, bevat deze editie vier postkaarten maar daarop scenes uit het spel, een interview met de ontwikkelaars en een bonus DVD met daarop een exclusieve afbeeldingengalerij, artwork en een trailer van ICO.

De review van Shadow of the Colossus kun je hier lezen.



Medewerker Sony ontslagen voor vergelijkingen met 360

Een medewerker van Sony die op een blog een artikel had geplaatst waarin hij zei dat de 360 net zo goed of zelfs beter was dan de PS3, is ontslagen. Josh Robinson, een developer van een niet genoemde PS3-game, zei op zijn blog het volgende:
"[...]
Our game just keeps getting moved back... And back... And back. Again, where is the box? Where is the final system? When is it coming out? No one knows and in the mean time people in the industry are starting to get just a little salty.
[...]"


"[...]
You could always tell where the PS3 dev box was because it’s the room that had the F-bomb coming out of it half the day.
[...]"


Wat waarschijnlijk echt het ontslag heeft veroorzaakt is het volgende:
"[...]
I’ve also talked with people on the technical side of the Xbox 360. The consistent comment I am hearing from people on my end is, 'The Xbox 360 is better'. They are saying that it is capable of just doing more.
[...]"


In een interview met PS3Week heeft Josh Robinson gezegd dat hij niet vindt dat hij de NDA (Non Disclosure Agreement) heeft gebroken. Hij was echter wel in het 'grijze gebied'. Dit heeft hem zijn baan gekost.

Met dank aan Niels voor het melden.

Joop van der Reijden overleden

Joop van der Reijden is vrijdagavond op 79-jarige leeftijd overleden. De voormalig politicus bekleedde tal van functies in de omroepwereld, bij gemeentes en ook in de sportwereld.

Zo was Van der Reijden onder meer interim-directeur bij Feyenoord en interim-preses bij de sportkoepel NOC*NSF. Als staatssecretaris van WVC zette hij zich in om de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland te halen, wat niet lukte.

Luc Nilis terug bij PSV


De kans is groot dat Luc Nilis naar PSV zal vertrekken. Guus Hiddink, de coach van de Eindhovense club, heeft aan de Belg gevraagd of hij interesse heeft om een technische functie uit te gaan oefenen bij de landskampioen. Nilis stond daar positief tegen over.

Het is nog onbekend wat Nilis precies gaat doen bij PSV, de verwachting is dat hij een rol zal bekleden bij de jeugdopleiding, en hij zal dan vooral werkzaam zijn als techniektrainer. Afgelopen week vonden er gesprekken plaats tussen Hiddink en Nilis en daaruit bleek dat Nilis een functie bij de regerend landskampioen wel ziet zitten.

"Ik vind het belangrijk om iemand als Luc Nilis, die zo veel voor PSV heeft betekend, bij de club te betrekken", aldus Hiddink. De afgelopen jaren was Nilis werkzaam bij het Belgische Heusden-Zolder als technisch directeur, maar dat verliep niet echt succesvol.

RKC lang zonder Maarten Martens

Maarten Martens komt zo’n drie maanden niet in actie. De Belgische middenvelder van RKC Waalwijk heeft de buitenband van zijn linkerknie gescheurd.

Martens liep de kwetsuur donderdag op, tijdens de training. De jeugdinternational heeft zich sinds zijn komst naar Waalwijk medio 2004 ontwikkeld tot een belangrijke pion. Dit jaar miste hij geen enkel competitieduel en was hij zes keer trefzeker. AZ schijnt in Martens de opvolger te zien van Kenneth Perez, die naar Ajax vertrekt.

De langdurige absentie van Martens komt trainer Adrie Koster slecht uit. Zijn middenveld zal opnieuw een sterkhouder moeten missen. In de winterstop verhuisde Rogier Molhoek naar AZ. Na een uitmuntende competitiestart is RKC weggezakt. Nu bekleedt het de elfde positie.

Cramer breekt neus na botsing met Gerritsen

Wieteke Cramer heeft dinsdag tijdens een training haar neus gebroken. In het Thialf in Heerenveen knalde de Nederlands allroundkampioene op teamgenote Annette Gerritsen, die klaar stond voor een start-oefening.

Volgens de trainer Jac Orie valt de schade mee. Een medische ingreep is niet nodig, daarmee zou ook de voorbereiding op het WK allround, in maart, verstoord worden. Cramer, die zich niet kwalificeerde voor Turijn, stond woensdag alweer op het ijs. Gerritsen bleef ongedeerd bij de botsing.

Tokio: Hingis overklast Sharapova

Martina Hingis is helemaal terug. De Zwitserse liet Maria Sharapova maar vier games in de halve finale van Tokio: 6-3 en 6-1.

Sharapova kon in de eerste set nog aardig meekomen met Hingis, maar in het tweede bedrijf werd ze in elke servicegame onder druk gezet. Hingis daarentegen kreeg geen breakpoint tegen en speelde soeverein. ”Ze speelde erg goed, pikte de bal snel op en maakte gebruik van de snelle baan”, zei de als eerste geplaatste Sharapova na afloop.

Hingis stuit in de finale op Elena Dementieva. Swiss Miss won het toernooi in 1997, 1999, 2000 en 2002. De zege op Sharapova is Hingis’ eerste overwinning op een top tien speelster sinds haar rentree. Eerder verloor ze van Justin Henin-Hardenne en Kim Clijsters. ”Dit geeft een erg goed gevoel. Ik had nooit gedacht zo ver te komen”, zei Hingis, die maandag alweer de top vijftig nadert.

Samba in Breda

Ooit zag ik een mooie documentaire over Braziliaanse jongetjes in de zogenaamde favela's, de sloppenwijken. Zij voetbalden daar onbekommerd tussen de ellende door en ondertussen maakte de Nederlandse scout Piet de Visser kennis met ze. Hij volgde de jongetjes, zag hun grote talent en maakte ze warm voor een overgang naar Nederland. Anselmo en Leonardo heetten de twee vriendjes en laatstgenoemde ging met ome Piet mee. Ver weg van huis kwam hij op jonge leeftijd terecht in Rotterdam, waar Feyenoord hoopte hem te kunnen opleiden tot een toekomstige wereldster.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.