Jong Oranje verslaat Tsjechen na comeback

Jong Oranje heeft zich gekwalificeerd voor de playoffs voor het EK van 2006. De ploeg van Foppe de Haan knokte zich tegen Tsjechië knap terug van een 2-0 achterstand. Uiteindelijk werd het 2-4 voor Nederland.

Tsjechië was gedurende de eerste helft de betere ploeg in Mlada Boleslav. In de achtste minuut opende Sverkos de score vanaf de strafschopstip, nadat Tiendalli zich vergreep aan een tegenstander. Vlak voor rust breidde Tsjechië de marge uit: Rilke trof doel na een goed uitgevoerde vrije trap. Het eerste bedrijf stond trouwens in het teken van ruw spel. De Spaanse scheidsrechter Gonzalez Vasquez moest een aantal keer naar zijn borstzak grijpen.

Dat deed de arbiter ook in de 51e minuut, toen Papadopoulos de rode kaart kreeg voorgeschoteld. De aanvaller van Banik Ostrava haalde Ramon Zomer van achteren neer. Geholpen door deze onverwachte meevaller (en de sterke invallers Daniël de Ridder en Gijs Luirink) kreeg Nederland het initiatief in handen. Via Castelen en Jenner kwam Oranje al snel op 2-2. Dankzij een kopdoelpunt van Luirink en een treffer van Huntelaar werd het zelfs 2-4.

Door de zege is Jong Oranje zeker van een plek in de playoffs voor het EK 2006. Deze wedstrijden vinden plaats op 12 en 16 november. Dinsdag treft Nederland in Waalwijk nog Macedonië. Een gelijkspel in die wedstrijd volstaat voor een eerste plaats in de poule, waardoor Nederland een nummer twee uit een andere groep treft. Op die manier kunnen ploegen als Italië en Portugal worden ontlopen. Het eindtoernooi wordt van 25 mei tot en met 6 juni 2006 afgewerkt. De locatie van dit evenement – waaraan acht landen deelnemen – is nog niet bekend.