Volendam en Zwolle overwinnen

Promovendi FC Volendam en FC Zwolle sloten vanavond als poulewinnaar de nacompetitie af. Dit betekent tevens dat Excelsior volgend jaar een niveau lager in de Gouden Gids divisie zal spelen.

Voor FC Volendam dat na drie duels onbedreigd als leider bovenaan stond, kwam de promotie toch als een verrassing. De club uit het palingdorp wist met een jonge selectie een prima nacompetitie te spelen. Vanavond kwam de ploeg al vroeg tot scoren, Jack Tuyp was in de 10e minuut al succesvol. Twee minuten later was het echter al weer gelijk door Roel Buikema van Heracles. Na een gemiste strafschop zorgde Maurice Buys in de 37e minuut alsnog voor een voorsprong (2-1). Na rust bleef Volendam duidelijker beter en kon het nog de 3-1 aan laten tekenen door Ouhsaine Ouichou. Volendam is daarmee na 5 jaar weer terug in de Eredivisie. Het is al de vijftiende keer in de geschiedenis dat de Volendammers dit presteren. Op de Heen en Weer -de promotie/degradatiebotter- zal de selectie wederom door het dorp rijden.

FC Zwolle had het vanavond onverwacht lastig tegen Helmond Sport. Zwolle had aan een gelijkspel genoeg en de ploeg kwam er niet uit. De ruststand was 0-0. Vijf minuten in de tweede helft opende Kristof Aelbrecht de score voor de gasten. Helmond Sport dat in de reguliere competitie als derde eindigde in de Gouden Gids divisie leek daarop de beste papieren te hebben. Zwolle kon pas een kwartier voor tijd de gelijkmaker scoren, Albert van der Haar was de maker. De ban eenmaal gebroken ging het vlot, Marino Promes tekende vijf minuten tijd voor de bevrijdende treffer (2-1). Dat het in de slotfase ook nog 3-1 en 4-1 werd door Richard Roelofsen, was voor de statistiek. Zwolle handhaaft zich, dat is ook wat de club gezien het verloop van de Eredivisie het afgelopen jaar verdiend heeft.

Voor Excelsior zijn de druiven zuur. De Kralingse ploeg stond halverwege de competitie nog op een mooie plek in de middenmoot. Na de winterstop verloor de ploeg echter zo ongeveer alles, het had één opleving thuis tegen SC Heerenveen. De ploeg eindigde nipt op doelsaldo voor nummer laatst De Graafschap. De nacompetitie kende een omgekeerd verloop, de Rotterdammers verloren de eerste drie duels, maar kwamen daarna nog sterk terug, tevergeefs. Na één jaar Eredivisie is de ploeg nu weer terug in de Gouden Gids divisie.