Bokito op tilt bij zien slachtoffer

Icoon BinnenlandsGorilla Bokito is bij een weerzien met Yvonne de Horde, de vrouw die hij dit jaar zo lelijk toetakelde, compleet uit zijn dak gegaan. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Op advies van haar artsen van het Erasmus Medisch Centrum bezocht de 57-jarige vrouw de zilverruggorilla twee keer.

De eerste keer kon Bokito Van Horde zien. De directie van Blijdorp had haar achter een muurtje in de binnenhal van het gorillaverblijf gezet. Haar man zegt daarover in de krant: ''Ze keek net om het muurtje om een glimp van hem op te vangen. Hij zag haar ook en ging volledig door het lint. Hij rende naar het buitenverblijf en Yvonne was in totale paniek. Ze was doodsbang dat hij haar opnieuw zou aanvallen. Ze wilde maar ÚÚn ding en dat was zo snel mogelijk de dierentuin uitvluchten.'' De tweede keer kon Bokito haar niet zien, maar nog voelde Van Horde zich bijzonder onplezierig bij het aanschouwen van de aap die haar lichamelijk enorm toetakelde.

In januari staan de negende en tiende operatie gepland. Dan wordt ze onder meer aan haar hand geopereerd. Ze bezoekt nog vier keer per week het ziekenhuis. Drie keer voor handentherapie en een keer voor fysiotherapie. Haar liefde voor handwerken lijkt verleden tijd, omdat ze blijvend letsel aan haar handen heeft opgelopen.

Yvonne van Horde heeft het er moelijk mee dat nogal wat mensen zeggen dat het haar eigen schuld is. Of zij er wat aan kon doen dat Bokito over de afrastering kon komen. Inmiddels is het gorillaverblijf van Blijdorp Bokito-proof gemaakt. Dat woord is overigens ook hÚt woord van 2007.

'Klopt niet'
Opmerkelijk is dat Bijdorp-directeur Ton Dorresteyn het bovenstaande verhaal over de confrontatie van Van Horde met Bokito verwijst naar het land der fabelen.

Op Radio 1 zei hij vanochtend dat er niks van klopt. Van Horde is wel in de dierentuin geweest maar heeft Bokito nˇˇit gezien, beweert hij. Dorresteyn is ''lichtelijk flabbergasted'' door de berichtgeving in De Telegraaf. ''Het is mij een compleet raadsel hoe men hieraan komt.''

De directeur benadrukt zeker te weten dat Bokito sinds de uitbraak niet meer is geconfronteerd met het slachtoffer. Of de krant of Yvonnes man verantwoordelijk is voor het ''verzinsel'', weet hij niet. Maar het lijkt hem een ''canard''.

'Klopt wel'
Yvonne van Horde heeft vanochtend tegenover het ANP gezegd dat het verhaal in De Telegraaf wel degelijk klopt. Ze heeft de gorilla op aanraden van haar psycholoog gezien.

De eerste keer, drie maanden terug, door een deel van het glas waar nog geen folie voor zat. Bokito kwam toen richting haar gerend en spurtte vervolgens naar het buitenverblijf. De tweede keer was een maand terug. Toen was er wel folie op alle ramen van het binnenverblijf aangebracht en kon de aap haar niet zien.