Tong's voetbalverhalen # 205

Je kunt naar mindere voetballers worden vernoemd dan naar Dennis Law. Dennis Bergkamp had zijn voornaam te danken aan deze Schotse Manchester United legende. Een voetballer uit een sprookjesboek.

Europees voetballer van het jaar in 1964, winnaar EC-1 (Met George Best en Bobby Charlton), all time topscorer van het Schotse nationale elftal, meermaals landskampioen en FA-cup winnaar. Echter met een bittere nasmaak. Dennis Law was het zevende kind in een arm vissersgezin. Zijn eerste voetbalschoenen kreeg hij op zijn 14e van de buurman. Het was al snel duidelijk dat ie bovengemiddeld begaafd was. Hij mocht als schriel, brildragend spelertje een proefwedstrijd spelen voor Huddersfield Town in Engeland. Hij werd ondanks de twijfels aangenomen. Eerst nog spelend met een ziekenfondsbrilletje, na een oogoperatie verzekerd van een mooie blik in de toekomst.

Alhoewel niet alles uit blik van Hak is, hakte hij later met de juiste bijl. In 1954 maakte hij, als 16jarige, zijn debuut. Matt Busby, trainer van Manchester United wilde hem kopen. Huddersfield Town weigerde het bod van 10.000 pond. Nota bene de latere Liverpool-coach Bill Shankly hield de transfer tegen. Manchester City werd twee jaar later zijn eerste club op het hoogste niveau. Inmiddels was de scorende dribbelaar al international. Nog steeds is ie topscorer van de Barmy Army. Via een omweg werd ie alsnog speler van Manchester United.

Hij zou er 11 seizoenen spelen met 170 doelpunten. met als kroon de verkiezing tot Europees voetballer van het jaar. En de Europacup-1 winst in 1968. Hij speelde op maar één groot toernooi. Op het WK-74 tegen Zaïre. Natuurlijk scoorde hij bij de 3-1 winst. Hij nam na 11 jaar afscheid van United om bij City zijn imposante carriere af te sluiten. Zijn laatste competitiewedstrijd in de laatste wedstrijd van het seizoen 1973/1974 eindigde episch dramatisch. Door een magistrale hakbal tijdens Manchester City-Manchester United degradeerde het "grote" Manchester United. Hij weigerde te juichen, hij vroeg zelfs om gewisseld te worden. Gebroken, met vochtige ogen, zat ie in de dug-out. Geen vreugdetranen dit keer. Wel een legende geboren. Met onze Dennis later in diens voetsporen. Die ook menig tegenstander op de hak zou gaan nemen.

tong80