FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 september 2023

Random Pics van de Dag #1034

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bol weer ongenaakbaar in Diamond League, wereldrecord Ingebrigtsen op 2km

In Brussel is vrijdagavond de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekjaar gehouden. De Van Damme Memorial werd weer een heerlijke atletiekavond, inclusief een wereldrecord en met vooral weer hele mooie gevechten om de winst én plekjes in de Diamond League-finales in Eugene, volgende week.

400m vrouwen
Lieke Klaver ging weer hard van start, maar stortte dit keer zeker niet in. Toch was het niet genoeg voor de winst, want die ging naar niemand minder dan Cynthia Bolingo: de Belgische, onlangs nog verrassend vijfde op het WK, zorgde in een mooie 50,09 seconden voor flinke herrie in het stadion. Klaver werd in een keurige 50,16 seconden tweede, voor de Amerikaanse Shamier Little (50,58).

Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters liepen in de B-race en werden daar in 52,31 en 52,72 seconden respectievelijk vierde en vijfde.

200m mannen
Een meer dan uitstekende race, waarin Kenny Bednarek de snelste was. De Amerikaan raffelde de race af in een mooie 19,79 seconden, voor de Brit Zharnel Hughes (19,82) en de Canadees Andre de Grasse (19,89), die beiden ook een meer dan uitstekende indruk maakten.

1500m vrouwen
Er werd een poging gedaan het twintig jaar oude meetingrecord van Süreyya Ayhan-Kop (3:55,33) te verbreken, en dat werd bijzonder spannend. Dankzij de eindsprint tussen de Schotse Laura Muir en de Ierse Ciara Mageean kwam het er bíjna, maar net niet: Muir won in 3:55,34 minuten, voor Mageean's Ierse record van 3:55,87. De Keniaanse Nelly Chepchirchir werd in 3:56,93 derde.

Kogelstoten vrouwen
Met 19,76 meter in haar tweede poging was de leiding lang in handen van Sarah Mitton, maar de Canadese werd er uiteindelijk tweede mee: de winst ging met 20,05 meter in poging vijf naar de Amerikaanse Chase Ealey, wiens landgenote Maggie Ewen met 19,64 meter derde werd. Jessica Schilder moest met 18,93 meter genoegen nemen met plek zes.

100m vrouwen
Een Jamaicaans onderonsje, hoewel de Britse Dina Asher-Smith met 10,97 seconden in de buurt bleef - zij werd derde. De winst was voor de op de terugweg verkerende olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah in 10,84 seconden, voor Natasha Morrison (10,95).

400m horden vrouwen
Uiteraard was Femke Bol de torenhoge favoriete en dat maakte ze volledig waar: winst in 52,11 seconden, de elfde tijd ooit en een verbetering van het meetingrecord uit 1998. Ruim achter Bol was plek twee voor de Jamaicaanse Janieve Russell (53,80), voor landgenote Rushell Clayton (54,10).

Speerwerpen vrouwen
Haruka Kitaguchi pakte onlangs de wereldtitel en stond in Brussel na poging twee alweer aan de leiding, maar daar deed de Japanse in haar laatste poging nog een forse schep bovenop: 67,38 meter, een nieuw Japans record én de beste wereldjaarprestatie. De Oostenrijkse Victoria Hudson werd met 64,65 meter tweede, voor de Letse Lina Muze-Sirma (63,00m).

2000m mannen
De ogen waren gericht op Jakob Ingebrigtsen, want hij deed op het incourante onderdeel een aanval op het wereldrecord van Hicham El Guerrouj uit 1999: 4:44,79 minuten. Ingebrigtsen werd goed op gang gebracht en met een geweldige slotronde wist hij het af te maken: 4:43,13 minuten en een nieuw wereldrecord. De Keniaan Reynold Cheruiyot werd in 4:48,14 tweede, voor de Australiër Stewart McSweyn (4:48,77). Het Nederlandse toptalent Niels Laros werd zeer knap vierde in 4:49,68 minuten, waarmee hij het grofweg twee decennia oude nationale record van Gert-Jan Liefers met een seconde of zeven verpulverde.

200m vrouwen
Er heerste een flinke hype omtrent een mogelijk wereldrecord van Shericka Jackson, maar de 21,34 seconden van Florence Griffith-Joyner van de olympische finale van 1988 bleef wederom staan. Wel was Jackson weer geweldig snel, de Jamaicaanse won met 21,48 seconden in de vierde tijd ooit. Op grote afstand werd de Bahamiaanse Anthonique Strachan tweede in 22,31 seconden, voor de Amerikaanse Jenna Prandini (22,47). Tasa Jiya liep in 22,96 seconden naar de zesde plek.

800m mannen
De Algerijn Djamel Sedjati wachtte weer op zijn eindsprint en die was wederom indrukwekkend: hij snelde naar de winst in 1:43,60 minuten, voor de Fransman Yanis Meziane (1:43,94) en Tshepiso Masalela uit Botswana (1:44,03).

5000m vrouwen
Het werd een vermakelijke wedstrijd, met drie nationaliteiten in de kopgroep: Lilian Rengeruk uit Kenia, de Japanse Nozomi Tanaka en Medina Eisa uit Ethiopië. Tanaka probeerde de andere twee te verrassen, maar Rengeruk pareerde en pakte de winst in 14:26,46 minuten, voor Eisa (14:28,94) en Tanaka (14:29,18). Maureen Koster werd tiende in 14:52,90 minuten, een paar tellen boven haar PR.

400m mannen
Een mooie race leverde een Jamaicaanse zege op: Rusheen McDonald won in 44,84 seconden en hield nét de Dominicaan Alexander Ogando (44,93) van zich af. De derde plek ging in 45,07 seconden naar de Noor Håvard Ingvaldsen. In de B-race had Isayah Boers al indruk gemaakt met winst in 45,47 seconden, Isaya Klein Ikkink werd er in een PR van 45,71 seconden vierde.

Hinkstapspringen vrouwen
Met 14,70 meter sprong Shanieka Ricketts in poging twee al genoeg voor de winst, zo bleek achteraf, maar in de derde poging haalde ze pas echt uit: 15,01 meter. De Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk werd met 14,57 meter tweede, voor Thea Lafond uit Dominica (14,49m).

Hoogspringen vrouwen
De jonge Servische Angelina Topic ging als enige met de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh mee over 1,97 meter, maar daar strandde het voor Topic. Mahuchikh haalde de 2,00 meter in één keer en pakte zo de winst - drie pogingen op 2,04 meter mislukten. Topic werd tweede, plek drie was met 1,94 meter voor de Australische Eleanor Patterson.

Polsstokhoogspringen mannen
Zoals wel vaker was het eerste deel van de wedstrijd een soort formaliteit: Armand Duplantis sprong door tot er niemand meer over was, wat gebeurde nadat Sam Kendricks en Ernest Obiena afhaakten op 6,02 meter - de Amerikaan en Filipijn werden met 5,92 meter tweede en derde. Duplantis ging nog altijd zonder foutsprongen door, deed ook 6,10 meter in één keer en liet de lat op 6,23 meter leggen voor een wereldrecord. Poging drie slaagde bíjna, maar hij kwam een fractie tekort en dus bleef het bij alsnog een fantastische 6,10 meter.

10.000m mannen
Een van de klassieke onderdelen in Brussel, wat nu niet echt spannend werd: Daniel Ebenyo was een klasse apart, de Keniaan won in 26:57,80 minuten. Plek twee was in 27:25,48 minuten voor de Fransman Jimmy Gressier, voor de Keniaan Stanley Mburu (27:30,36).

Wat zit er achter het iPhone-verbod in China?

Apple is rechtstreeks betrokken bij de machtsstrijd tussen China en de VS. Chinese overheidsmedewerkers mogen geen iPhones meer gebruiken, Apple verliest 200 miljard aan marktwaarde. Wat kunnen de gevolgen zijn?

Zoals verschillende mediakanalen, waaronder de Wall Street Journal, consequent melden, hebben de Chinese autoriteiten, instellingen en staatsbedrijven hun werknemers verboden de iPhone voor hun werk te gebruiken. Volgens de Financial Times hebben werknemers van een breed scala aan staatsbedrijven – van kerncentrales tot ziekenhuizen – de afgelopen weken te horen gekregen dat ze de smartphone van de Californische fabrikant niet meer mee mogen nemen naar hun werk. Dergelijke regelingen zouden bij sommige Chinese ministeries al langer bestaan. 

China is na de VS de grootste markt 
De berichten brachten Apple-aandeelhouders in razernij. De aandelen van het bedrijf verloren binnen twee dagen ongeveer zeven procent. Op een gegeven moment was ongeveer 200 miljard dollar aan aandelenmarktwaarde vernietigd.

De gevolgen voor Apple kunnen drastisch zijn. "Een verbod op alle overheidswerknemers zou de iPhone-verkoop in China met wel vijf procent kunnen verminderen", aldus Toni Sacconaghi, technologieanalist bij Bernstein. De grotere bedreiging voor Apple is echter dat de verboden ook aan de burgers als geheel het signaal geven dat ze nu smartphones van Chinese bedrijven moeten gebruiken.

Na de VS is China de tweede belangrijkste markt voor Apple - en de iPhone blijft het belangrijkste product van het bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf behaalde in het derde kwartaal een wereldwijde omzet van $39,7 miljard. China nam hiervan 15,8 miljard dollar voor zijn rekening.

Apple-baas Tim Cook rapporteerde onlangs een omzetstijging met dubbele cijfers in China - in een krimpende smartphonemarkt daar. Nooit eerder zijn zoveel gebruikers overgestapt op de iPhone als in het afgelopen kwartaal.

Escalerend geschil over technologie
Nu lijkt het bedrijf verwikkeld te zijn in het machts- en technologieconflict tussen China en de Verenigde Staten. Volgens berichtgeving had de Chinese regering in Peking haar centrale administratie in 2022 al opgedragen om IT-apparatuur van buitenlandse fabrikanten over te zetten naar computers 'Made in China'.

Op hun beurt voerden de VS eind vorig jaar exportcontroles in om voor China de mogelijkheden te beperken om hoogwaardige computerchips te kopen en/of te produceren die voor militaire toepassingen zouden kunnen worden gebruikt.

Uit bezorgdheid over spionage voor de regering in Peking hebben de Amerikaanse autoriteiten ook Chinese apps op mobiele telefoons van bedrijven en Chinese producten op belangrijke technische systemen verboden. Het videoplatform TikTok en telecomleverancier Huawei werden door deze maatregelen getroffen.

Apple wil onafhankelijker worden van China
Ondertussen probeert Apple al een tijdje minder afhankelijk te worden van China als productielocatie. Vooral de knelpunten in de levering tijdens de coronapandemie legden druk op het bedrijf en lieten zien hoe afhankelijk ze zijn van de Volksrepubliek. Apple verschuift nu steeds meer de productie van de iPhone naar India.

In het voorjaar meldde de omroep Bloomberg TV dat Apple vorig jaar zijn iPhone-productie in India had verdrievoudigd en daar smartphones produceerde ter waarde van 6,35 miljard euro. In april werd in Mumbai de eerste Apple Store van India geopend, een paar dagen later gevolgd door een winkel in New Delhi.

Ook Apple's iMac-computers en MacBook-laptops worden steeds vaker elders gebouwd. De productie vindt nu steeds meer plaats in Thailand en Vietnam.

‘Technologieoorlog zal waarschijnlijk escaleren’
De Chinese technologiebedrijven proberen ook op technologisch vlak hun concurrenten uit de VS in te halen als het gaat om producten voor eindgebruikers. De mobiele telefoonfabrikant Huawei heeft zojuist zijn nieuwe smartphone Mate 60 Pro gepresenteerd. Het werkt vermoedelijk met een krachtige 5G-chip. De VS hadden deze chips en de technologieën die de productie van krachtige chips mogelijk maken echter goedgekeurd.

Marktwaarnemers zoals analisten van de Jefferies Bank gaan ervan uit dat “de technologieoorlog tussen de VS en China nu waarschijnlijk zal escaleren”. Dit zou de geopolitieke spanningen tussen de twee landen verder doen oplopen. En hoe reageren Chinese smartphonekopers? Volgende week, op 12 september, zal Apple naar verwachting zijn nieuwe iPhone 15 onthullen.

Totale dominantie van Jumbo-Visma in Vuelta: Vingegaard wint op Tourmalet voor Kuss en Roglic

Jumbo-Visma heeft andermaal in de la Vuelta a España hun dominantie getoond. In een van de zwaarste etappes in de Ronde van Spanje werd het 1, 2 en 3 op de Col du Tourmalet. Op de beklimming in de Pyreneeën won Jonas Vingegaard met een halve minuut voorsprong op Sepp Kuss en Primoz Roglic. Kuss blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement voor zijn ploeggenoten.

De dertiende etappe in de Ronde van Spanje was een van de zwaarste etappe in de Vuelta met daarin de zware beklimmingen van de Col d'Aubisque, Col de Spandelles en de Col du Tourmalet. Op de Col d'Aubisque bepaalde Jumbo-Visma het tempo en dat zorgde ervoor dat eerst Joao Almeida moest lossen en daarna ook Remco Evenepoel moest afhaken. Robert Gesink bleef maar tempo maken op de d'Aubisque en op de top zaten er nog maar dertig renners in het wiel van de Nederlander. Daarna nam Bahrain - Victorious in aanloop naar de Spandelles het even over en zorgde met een aanval in de afdaling met Damiano Caruso en Mikel Landa even voor afscheiding, maar Sepp Kuss en Jonas Vingegaard lieten zich niet verrassen en het kwam weer samen.

Op de Spandelles zorgde Gesink opnieuw voor het tempo en in het tussenstuk naar de beklimming van de Tourmalet nam de 37-jarige Nederlander ook voor zijn rekening, waarna Wilco Kelderman het overnam van zijn landgenoot. Kelderman dunde de kopgroep uit tot tien renners, waarna Vingegaard voor de aanval koos. Enric Mas probeerde nog te reageren op de Deen, maar moest al snel passen. Vingegaard nam snel een halve minuut voorsprong op de achtervolgers met bij zich zijn twee ploeggenoten Primoz Roglic en leider Kuss. De twee controleerden de achtervolgers waar vooral Juan Ayuso en Enric Mas het probeerden. Ook de jonge Cian Uijtdebroeks zat mee in de groep. In de voorlaatste kilometer reed Kuss met een felle demarage weg uit de achtervolgersgroep en zou op een goede halve minuut van Vingegaard finishen. Roglic zorgde met een sprintje voor een 1,2,3-tje op de Tourmalet.

In het algemeen klassement blijft Kuss ruim leider. De Amerikaan van Jumbo-Visma heeft nog altijd meer dan anderhalve minuut voorsprong op zijn twee ploeggenoten. Ayuso staat al op 2.37 en lijkt de kans groot dat we in Madrid een volledig Jumbo-Visma podium gaan krijgen.

Results powered by FirstCycling.com

Chaos bij statiegeldautomaten is kabinet een doorn in het oog

Het kabinet heeft genoeg van de chaos bij de statiegeldautomaten zat en wil op zeer korte termijn extra inzamelpunten voor blikjes en flesjes. Het moet consumenten makkelijker worden gemaakt om statiegeldverpakkingen in te kunnen leveren. Het huidige aantal inzamelpunten is verre van voldoende aldus demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Afgelopen week vond er overleg plaats tussen het ministerie en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tijdens deze gesprekken benadrukte Heijnen dat er dringend veranderingen moeten worden doorgevoerd. In augustus werd duidelijk dat de doelstellingen voor inzameling niet worden behaald. Volgens de regelgeving is het bedrijfsleven verplicht om 90 procent van het afval in te zamelen, maar in 2022 lag dit percentage slechts op 68 procent.


Gauff en Sabalenka naar finale US Open

Tennissters Coco Gauff en Aryna Sabalenka hebben zich geplaatst voor de finale van de US Open. De als zesde geplaatste Amerikaanse Gauff rekende af met de Tsjechische Karolina Muchova (10), terwijl de Wit-Russische Sabalenka (2) van thuisspeelster Madison Keys (17) won.

In de eerste van de twee halve finales stonden Gauff en Muchova tegenover elkaar, waarbij de Amerikaanse de eerste set grotendeels domineerde. Muchova kwam even wat terug, maar Gauff maakte het keurig af, alvorens we vroeg in set twee een uur naar niks konden kijken: een drietal mensen op de tribunes demonstreerden voor het een of ander door zich aan stoelen vast te ketenen. Nadat het schorriemorrie op was geruimd kon men door, waarna Muchova zich goed wist te weren, maar niet goed genoeg: 6-4, 7-5.

Sabalenka domineerde tot aan de halve finales al haar wedstrijden, maar was ineens volstrekt kansloos in set één tegen Keys, die geen enkele game uit handen gaf. In set twee kwam de Wit-Russische echter beter in haar spel, waarna een fraaie strijd ontstond. Sabalenka won de tiebreak in set twee en ook de beslissende derde set trok naar een tiebreak. Na zeven gewonnen punten dacht Sabalenka de winst binnen te hebben, maar al snel had ze door dat er tien nodig waren. Die kwamen een paar minuten later: 0-6, 7-6 (1), 7-6 (5) voor de winnares van de Australian Open dit jaar.

Zaterdag staan Gauff en Sabalenka in de finale tegenover elkaar in New York.

Het nutteloze feitje van de dag: Appelpopje

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanavond gaat in Tiel Appelpop van start, en vandaag en morgen worden zo'n 150.000 bezoekers op de Waalkade verwacht. Maar wist je dat het niet altijd zo druk was? In 1992 was de eerste editie van het muziekfestival, dat bedoeld was als toetje van het fruitcorso. De 13 bands trokken een paar honderd bezoekers en het geheel had nog niet veel om het lijf. Langzaam groeide het festival aan de Waal naar wat het nu is. Appelpop is zelfs zo groot geworden dat het muziekfestival en het corso niet meer in hetzelfde weekend plaatsvinden, onder meer vanwege de grote drukte in de stad. Dus je kunt nu dit weekend genieten van Appelpop en het volgende weekend van het mooie Fruitcorso van Tiel.

Kuipers wil minister blijven in volgend kabinet

Zorgminister Ernst Kuipers (D66) zou nog graag door willen gaan als minister in een volgend kabinet. Hij staat echter niet op de kandidatenlijst van zijn partij voor een eventueel Kamerlidmaatschap.

“Het is nu niet aan mij maar allereerst aan de kiezer. Als er de gelegenheid er nog een keer is, mijn agenda zou ik graag door willen zetten ja”, zei hij donderdagavond in het tv-programma Op1. Tegelijk vertrouwt hij erop dat de plannen voor de zorgsector sowieso doorgaan, omdat “de zorgpartijen zelf zeggen dat dit de goede beweging is. Dit laat het veld niet meer los, het is echt een verandering van koers.” Meer hierover bij Skipr.

XR gaat zaterdag van start met voortdurende blokkade A12 tot doel is bereikt

Wie morgen met de auto over de A12 in Den Haag wil rijden moet rekening houden met nieuwe blokkades van Extinction Rebellion (XR). In tegenstelling tot eerdere acties, heeft de actiegroep nu de intentie om de blokkades aan te houden totdat alle fossiele subsidies zijn afgeschaft.

Als actievoerders worden weggesleept of gearresteerd, zal elke volgende dag een nieuwe groep verschijnen om de blokkade voort te zetten. “We zien een toename in het aantal deelnemers, dus de volgende stap is een escalatie in het aantal acties”, zegt Lucas Winnips van XR. Hij neemt sinds oktober 2019 deel aan acties van de protestgroep en is naar eigen zeggen al dertig keer gearresteerd.

Onlangs kreeg Winnips een taakstraf van 60 uur opgelegd voor opruiing en vernieling. Naast het blokkeren van wegen, hanteert XR ook andere methoden om actie te voeren. Activisten dringen bedrijven en ministeries binnen en weigeren te vertrekken totdat ze worden verwijderd door de politie. De groep is geïnspireerd door eerdere succesvolle geweldloze protestacties in het buitenland.

Onder leiding van dominee Martin Luther King voerde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging een strijd tegen rassenscheiding. In de jaren 50 en 60 organiseerden ze sit-ins in restaurants waar alleen blanken werden toegelaten. Ook dient Mahatma Gandhi als inspiratiebron, aangezien hij met geweldloos protest belangrijke stappen zette richting de onafhankelijkheid van India. Volgens activist Winnips haalt Extinction Rebellion inspiratie uit deze bewegingen voor hun eigen acties. Hij benadrukt dat burgerlijke ongehoorzaamheid in het verleden vaak effectief is gebleken.

Ondanks dat er steeds meer mensen zijn die deze actie van Extinction Rebellion steunen, zijn de meeste mensen tegen dit soort demonstraties, vooral als het gaat om een permanente blokkade. Uit een peiling onder het RTL Nieuwspanel blijkt dat 80 procent van de mensen de actie afkeurt. Daarentegen is 70% van het RTL Nieuwspanel wel van mening dat de overheid moet stoppen met het verstrekken van fossiele subsidies.

De Haagse burgemeester Van Zanen heeft van de week een brief aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin hij de kamer vraagt na te denken over de aanpak van dit soort ontwrichtende acties. De Haagse politie gaat de komende week duizenden agenten inzetten tijdens de blokkades van de A12 door XR.

Hong Kong: overstromingen door zwaarste regenval in 139 jaar

Hong Kong kreeg donderdagavond te maken met de zwaarste regenval in 139 jaar. Hierdoor ontstonden overstromingen waarbij 83 mensen gewond raakten en de straten van de stad onder water liepen. De extreme buien kwamen in de nasleep van tyfoon Haikui, de tweede storm die de stad in minder dan twee weken trof.

Net over de grens registreerden de autoriteiten in de Chinese stad Shenzhen ook de zwaarste regenval sinds het begin van de registratie in 1952. De autoriteiten gaven waarschuwingen voor plotselinge overstromingen, waarbij hulpdiensten reddingsoperaties uitvoerden in delen van Hong Kong.

Botenverhuurbedrijf schuldig aan de dood van twee huurders van een boot

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een verhuurder van een botenbedrijf, schuldig bevonden aan dood door schuld. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op en een taakstaf van 180 uren. Een vordering van een benadeelde partij in verband met materiële schade is volledig toegewezen.

Wat was het geval?
In de nacht van 20 op 21 april 2021 zijn twee huurders op de door verdachte verhuurde boot overleden als gevolg van blootstelling aan waterstofsulfide. Waterstofsulfide is een sterk ruikend giftig gas met de geur van rotte eieren. Het gas kon op de boot vrijkomen als gevolg van het laden van een defecte gebruiksaccu aan boord. Doordat er geen ventilatievoorzieningen aanwezig waren op de boot, stroomde het giftige gas in de slaapkamer van de achterkajuit waar de overleden personen sliepen. De andere twee huurders die in de voorkajuit van de boot sliepen, hebben het ongeluk overleefd. 

Oordeel rechtbank
Naar het oordeel van de rechtbank heeft verdachte aanmerkelijk nalatig gehandeld door A) niet tijdig te constateren dat de defecte gebruiksaccu aan vervanging toe was, B) geen deugdelijk onderzoek te verrichten nadat de huurders bij het betreden van de boot hadden gemeld dat zij een penetrante lucht roken, C) geen informatie te verschaffen over de mogelijke oorzaken van de penetrante lucht en geen afspraken te maken daaromtrent en D) niet te voorzien in een deugdelijk ventilatiesysteem aan boord. Gelet op het feit dat verdachte een professioneel verhuurder is, mag van hem vanwege de zogeheten Garantenstellung meer verantwoordelijkheid worden verwacht dan van de gemiddelde burger. 

Verhuurder heeft dit nooit gewild maar had anders moeten handelen
Hoewel de rechtbank ervan overtuigd is dat verdachte het ongeluk nooit heeft willen veroorzaken en dat hij daar zelf ook onder lijdt, had verdachte als professioneel botenverhuurder anders moeten en kunnen handelen. 

Vuelta: Etappe 13 - Monsterlijke rit met vuurwerkpotentie

De twaalfde etappe van de Vuelta a España was het herinneren niet waard, een massasprint aan het eind met winst voor Sebastian Molano, hartstikke leuk. Vandaag wordt het een ander verhaal, in elk geval in theorie, want we krijgen een joekel van een rit voorgeschoteld.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen is de etappe niet al te lang, 135 kilometer, maar gaat het vooral om het enorme klimwerk. Men zet koers in Formigal en na een paar korte klimkilometers - wel gelijk van de derde categorie - wordt de boel echt geopend met een enorme afdaling. In theorie is dat vragen om problemen, maar we gaan zien hoe het uitpakt.

Bovenop zijn we de grens met Frankrijk overgestoken en daar blijven we de rest van de dag ook. Na de afdaling volgt gelijk de fameuze Col d'Aubisque, ruim zestien kilometer aan gemiddeld boven de zeven procent. Van de Aubisque gaan we in twee stappen weer fors naar beneden, om vervolgens de Col de Spandelles te beklimmen, eerste categorie.

Ook de Spandelles wordt gevolgd door een afdaling en een kleine overbrugging, waarna koers wordt gezet naar de slotklim: de eveneens fameuze Tourmalet, vergelijkbaar met de Aubique, maar nog een paar kilometer langer. De etappe gaat even voor twee uur van start, dit keer zijn er zowaar gelijk al beelden beschikbaar en dus is Eurosport uiteraard gelijk live. De finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

CBS: huren stijgen gemiddeld 2%

De woninghuren zijn in juli 2023 met gemiddeld 2,0 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was de stijging 3,0 procent. De huren van sociale huurwoningen stegen in juli 2023 met gemiddeld 0,1 procent bij woningcorporaties, bij de overige verhuurders 3,7 procent. De huren van vrijesectorwoningen stegen met 4,5 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

huur1 (Foto: CBS)
Verschillen in toegestane huurverandering
De maximaal toegestane huurverhoging is afhankelijk van het soort verhuur (gereguleerd of geliberaliseerd) en de hoogte van het inkomen van de huurder. Huishoudens met een laag inkomen komen in 2023 onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een huurverlaging.
 
Minder sterke stijging bij sociale verhuuders
Bijna 70 procent van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties. Gemiddeld stegen de huren van sociale woningen bij corporaties per 1 juli van dit jaar met 0,1 procent. Vorig jaar was de stijging 2,6 procent.

Bij overige verhuurders stegen de huren van sociale huurwoningen gemiddeld wel meer dan vorig jaar: 3,7 procent in 2023 ten opzichte van 2,8 procent in 2022.

Ook de huren van vrijesectorwoningen gingen dit jaar gemiddeld meer omhoog: 4,5 procent in 2023 tegenover 3,8 procent in 2022. Vrijesectorwoningen kunnen net als sociale woningen in het bezit zijn van corporaties of van overige verhuurders. De nettohuurprijs bij het ingaan van het huurcontract bepaalt of een woning geliberaliseerd is. Vanaf een bepaalde huur – de zogenoemde liberalisatiegrens – is de woning een vrijesectorwoning, bij een lagere huur is het een sociale huurwoning. In 2023 lag de liberalisatiegrens op 808,06 euro.

huur2 (Foto: CBS)

Sterke stijging bij bewonerswissel
Als een huurwoning van bewoner wisselt, gelden er andere regels en wordt de huur meestal meer verhoogd. Gemiddeld stegen de huren bij bewonerswisseling met 10,9 procent, dit is meer dan in 2022 (9,7 procent). Sinds 2014 zijn de huren bij bewonerswisselingen niet zo hard gestegen als in 2023.

Wie huurt bij een sociale verhuurder kan onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke huurverlaging. Deze verlaging heeft een dempend effect op de huurstijging. Als geen rekening wordt gehouden met bewonerswisselingen is er sprake van een huurdaling bij de sociale verhuurders van 0,1 procent. Bij overige verhuurders stegen de huren zonder bewonerswisselingen met 3,2 procent. Dit is een hogere stijging dan in 2022.

huur3 (Foto: CBS)

Stijging per provincie en de vier grote steden
Van de vier grote steden stegen in 2023 de huren in Amsterdam met 2,8 procent het sterkst. In Utrecht stegen van de vier grote steden de huren met 2,4 procent het minst. Bewonerswisselingen hadden hier ook het minste effect op de huurontwikkeling, namelijk 0,6 procent.

Op provinciaal niveau stegen de huren in Fryslân gemiddeld het hardst, inclusief bewonerswisseling stegen de huren hier met 2,4 procent. Bewonerswisselingen hadden hier een effect van 0,5 procent.

Bewonerswisselingen hadden in Overijssel en Noord-Brabant ten opzichte van andere provincies met 0,9 procent het meeste effect op de huurstijging. De huren stegen het minst in Flevoland, 1,2 procent. De stijging wordt in deze provincie voor de helft (0,6 procent) veroorzaakt door bewonerswisselingen.

huur4 (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: to be hittegolf?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak.

Vanmiddag blijft het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 26°C op de Wadden tot plaatselijk 32°C in het zuiden. De wind is zwak, uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond is het onbewolkt. Aan het einde van de avond kan in het westen lokaal mist ontstaan. Er staat weinig wind.

Komende nacht ontstaat in het westen en midden op meerdere plaatsen (dichte) mist. De minima liggen rond 15°C. Er is weinig wind.

Tot morgen!

Hoge bewolking aan het IJ (Foto: DJMO)
Hoge bewolking aan het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.