Ergernissen

Ik kan mij aan veel dingen ergeren. Zo erger ik mij aan overbetaalde voetballers, aan mensen die in de lift geen gedag zeggen en aan oude zuurpruimen. Maar dat is nog lang niet alles. Want ik erger me ook aan de PVV, maar net zozeer aan de PvdA of D66, aan jonge zuurpruimen en aan reclame op de televisie.

Vandaag erger ik me ook aan de motregen en de harde wind en gisteren aan de belabberde trainingsopkomst op mijn voetbalvereniging. En ik erger me natuurlijk aan alle weggebruikers en callcenters. Ook erger ik me blauw aan potentiële werkgevers die niet op brieven reageren en aan buitenlanders en Nederlanders. En ik kan me zo langzaamaan voorstellen dat jullie je aan deze column gaan ergeren. Maar zo zal ik me weer gaan ergeren aan de stompzinnige reacties die hieronder geplaatst gaan worden.

Er•ge•ren: ergerde, h geërgerd 1 tot ontstemming prikkelen 2 zich ~ geprikkeld worden; zich aan (of: over) iets ~, aldus de Van Dale. Kortom: het veroorzaken van gevoelens van onvrede. Iedereen ergert zich weleens aan iets of iemand. Het ophalen van je neus kan voor anderen heel erg ergerlijk zijn. Vandaag staat er op FOK! en in de landelijke dagbladen dat veel Nederlanders denken dat vroeger alles beter was. Dit doemdenken concentreert zich op lageropgeleiden, Telegraaflezers, Limburgers en PVV-stemmers, aldus het onderzoek. Deze mensen staan hoog bij mij in de ergernissen top-10: mensen die zeggen dat vroeger alles beter was. Net boven de mensen die structureel te laat komen.

Wat was er vroeger dan zo veel beter? Of anders gezegd: wat is er nu zo veel slechter? Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen zich zorgen maken over de manier waarop we samenleven, de maatschappelijke problemen en over de politiek. En alles wordt natuurlijk steeds duurder. Dat zijn volgens mij juist zaken die al spelen sinds de eerste mens onze aardkloot is gaan bevolken. Problemen van alle tijden. Daarentegen kan ik talloze zaken opnoemen die nu - in vergelijking met bijvoorbeeld 10 of 50 jaar geleden - toch echt een stuk beter zijn. Wie zit er nog achter zijn Commodore 64 en rijdt er nog iemand rond zonder stuurbekrachtiging? Zijn er nog mensen zonder centrale verwarming (op de dak- en thuislozen na)?

Je maakt het jezelf niet makkelijk door je aan zo veel zaken te ergeren. Nu de doemdenkers in hokjes zijn geplaatst erger ik me dus ook aan lageropgeleiden, Telegraaflezers, Limburgers en PVV-stemmers. Aan sommige van deze groepen nog meer dan al het geval was. Maar eigenlijk erger ik me het meest aan mezelf, juist omdat ik me aan zo veel zaken erger. Misschien wordt het tijd om eens aan mezelf te gaan werken...