Roken: goed voor niet-rokende NSB'ers

De staat heeft de prijs van sigaretten weer eens verhoogd. Sigaretten gaan 40 tot 50 cent omhoog, de prijs van shag blijft hetzelfde maar de inhoud van een pakje wordt verminderd. 73 procent van een pakje sigaretten vloeit terug naar de staatskas. De antirookmaffia STIVORO vindt de verhoging onvoldoende. ‘Een flinke accijnsverhoging van een euro zou pas echt effect hebben,' aldus woordvoerder Fleur van Bladeren. ‘Dan zie je meer mensen die stoppen met roken.' Maar dat wil toch bijna niemand? Dat ik stop met roken.

Nederland heeft een aantal flinke melkkoeien. En aan mijn uiers wordt flink getrokken. Het verbaast mij dat de eeltige spenen er nog aan zitten. Ik ben een roker die houdt van een biertje in de kroeg en regelmatig in de auto zit. Naast de accijns op benzine en diesel zijn ook de verkeersboetes in Nederland schandalig hoog in vergelijking met de ons omringende landen. En in vergelijking met Duitsland heb ik het niet over een verschil van honderd procent, maar van honderden, soms meer dan duizend procent.

‘Accijnzen kunnen het gebruik van deze goederen ontmoedigen en verschaffen inkomsten voor de staat,' aldus onze rijksoverheid. Het is het een of het ander: ontmoedigen, of inkomsten verschaffen. De inkomsten hiervan lopen in de vele miljarden, dus ontmoedigen is natuurlijk geen optie voor onze rijksoverheid. Als wij stoppen met roken, drinken en autorijden, dan is Nederland failliet.

De nieuwste melkkoe is het café waar nog gerookt wordt. Je hebt cafés die een rookruimte financieel gezien kunnen aanschaffen. Maar je hebt ook caféhouders die dat nog niet kunnen of er simpelweg de ruimte niet voor hebben. Enigszins goed nieuws voor de caféhouders die geen ruimte hebben of het zich niet kunnen veroorloven: het volgende doel van de geitenwollensokken van STIVORO is om alle restaurants en cafés ook rookruimtevrij te krijgen. Want ook rookruimtes veroorzaken veel overlast. Bah, wat een verschrikkelijk zeikende kutorganisatie is dat toch. Dan is er een rookruimte en dan moet-ie op termijn weer verdwijnen. Gaan ze door totdat er niemand meer rookt? Bemoei je godverdomme met je eigen zaken!

Maar gelukkig is STIVORO nog niet zo erg als de klagende NSB'er die bij voorkeur wil dat ik in mijn eigen huis ook een rookverbod krijg opgelegd. De klagende NSB'er die gebruik maakt van de klikapplicatie op www.cleanairnederland.nl. Het verklikken van kleine kroegjes waar de klager ziet dat er gerookt wordt, maar waar hij of zij - met of zonder rookverbod - toch al nooit naar binnen zou gaan. Daar is ons tolerante landje groot in geworden, op klikspanen... ‘Er is al zo veel rookvrij,' maar nee hoor, ‘laten we dat ene kleine huiskamercafeetje er ook nog eens bijlappen.' Gelukkig leefde dat volk niet in ‘40-'45.

Als wij rokers allemaal stoppen, dan wordt de rekening uiteindelijk ook bij die NSB'er neergelegd, en dat wil-ie natuurlijk niet. Of denkt-ie dat de belastingverhoging dan alleen bij de gestopte rokers wordt neergelegd?