Een ode aan de eend

Ik hou van eenden. Ik heb er zelfs een flinke zwak voor. Ik durf zelfs te stellen dat ik verliefd ben op de eend. Op alle eenden. Ik zou dagelijks een eend willen berijden, tweemaal daags een eend binnendringen. Voor het werk en erna. Zo ver gaat mijn liefde. En binnenkort bestaat wat mij betreft ook de mogelijkheid.

Oké, ik zeg wat ik denk, denk anders dan velen, kleed me niet naar de jongste mode, vind wielrennen veel leuker dan voetbal en lees meer boeken dan ondertiteling. Kortom, ik ben zelf ook een vreemde eend. Weinigen delen mijn mening en toch heb ik altijd gelijk. Dus: de 2CV is de mooiste auto die ooit is geproduceerd.

Voor de echte autofanaten onder ons, ik heb het hier niet over de rijeigenschappen van de eend, ik vertel hier over mijn liefde voor de eend. Over de auto die in de jaren ‘80 vooral werd gezien als een geitenwollen-sokken-mobiel. Een auto voor de linkse milieuactivist. Maar zelfs toen kon ik mijn ogen niet van haar afhouden. Mijn hart begint sneller te kloppen, elke keer als ik een eend zie staan. En nog sneller als hij mij voorbijraast. Ik moet dan wel aan het wandelen zijn, want de eend kwakkelt eigenlijk voorbij. De eend is ook niet gemaakt om mee te scheuren. De eend moet je liefhebben en verzorgen. De eend is als een vrouw.

En de eend is niet zomaar een goedkoop autootje dat even in elkaar is geflanst. Nee, er is daadwerkelijk veel marktonderzoek aan voorafgegaan. De conclusie van het onderzoek was dat er een kleine auto gefabriceerd moest worden die geschikt moest zijn voor het ruige Franse platteland. De toekomstige auto moest twee boeren met 50 kilogram aardappelen of een 50 litervat aan wijn kunnen vervoeren. Het uiterlijk deed er echter niet zo toe.

Alhoewel het uiterlijk niet echt van belang werd geacht, is de carrosserie toch ontworpen door Flaminio Bertoni, een Italiaans ontwerper, beeldhouwer en architect. Ik hoop er dit jaar nog eendje in eigendom te hebben. Ik kan dan tegen iedereen zeggen dat ik in een cabriolet rijd van Italiaans design.
Dat dan weer wel!