Allemaal kankerkoppen

Jos heeft kanker. Kanker aan de lymfeklier, ook wel bekend als de ziekte van Hodgkin. Jos is 14, komt uit Baarn en zit in mavo 3 van het Griftland College in Soest. Verder ken ik Jos niet. Jos zit waarschijnlijk gewoon op voetbal bij de plaatselijke sportvereniging in Baarn en houdt van vissen. Volgens mij is Jos een jongen zoals veel jongens van zijn leeftijd zijn. Alleen Jos heeft kanker. Kanker aan zijn lymfeklier.

De laatste chemobehandeling staat gepland voor 20 april. De kans dat Jos dan genezen is, bedraagt 95%. Jos - voor de ziekte gezegend met een flinke haardos - liet zijn kop kaalscheren, omdat-ie niet in de klas wilde zitten met van die vlassige plukken haar in zijn hand. Jos heeft dan wel een kale kop, maar daaronder dus ook een goed stel hersens.

Kanker is natuurlijk een kloteziekte. Kanker wens je niemand toe. Het veroorzaakt veel leed, ellende en verdriet. En ik denk dat iedereen minstens iemand heeft in zijn familie of vriendenkring die aan deze afschuwelijke ziekte is overleden. Een ziekte die iedereen raakt, en daarom is het zo vreemd dat het door sommigen te pas en te onpas als scheldwoord wordt gebruikt. In de ons omringende landen komt dat echt niet voor.

In een korte tijd - het was dan ook wereldnieuws - zijn hier een aantal columns geplaatst over het fenomeen pesten (ook van mijn hand). Zou Jos gepest worden in verband met zijn nieuwe uiterlijk? Alles kan. Kinderen van die leeftijd hebben niet alle wijsheid in pacht en kunnen ongewild keihard uit de hoek komen. En op de school van Jos zal ongetwijfeld gepest worden. Maar Jos zal geen slachtoffer zijn. Want zit je aan Jos, dan zit je aan al de vrienden van Jos. En die heeft Jos genoeg.

Kinderen kunnen hard zijn, maar ook heel meegaand en solidair. Uit solidariteit met Jos hebben al zijn vrienden namelijk ook hun koppen kaal laten scheren. Klik hier voor een foto van het bonte gezelschap. Het woord kankerkop heeft door deze jongens voor mij een heel andere en positievere betekenis gekregen. Bedankt jongens. Want er kan op de jeugd worden afgezeken, maar de jeugd is ook de toekomst. Zeker deze jeugd.